Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po pierwsze koszt osb jest większy niż to co podałeś licząc cenę brutto bo wychodzi w okolicach 18zł/m2. Sam klej faktycznie drogi nie jest ale wymaga prasy. Wiem bo osobiście się tym interesowałem. Według danych które zebrałem to przy odpowiednim do tego celu kleju wymagany nacisk wynosi od 3kg/cm2. Więc policz, płyta ma 125x250cm więc 31250cm2 razy 3kg=93750kg=ok.94tony. Myśl że do tego najlepiej by się nadała taka prasa https://www.maszyny.elblag.pl/170/prasa-hydrauliczna-pp---163. Pamiętaj że to ma być domek mieszkalny i mimo wszystko musi to wytrzymać. Do tego jest potrzebny dobry klej a nie byle co. uwierz mi że sam się nad tym zastanawiałem w swoim wątku dość długo i bez prasy nie ma co się za to zabierać. Temu właśnie lepiej pójść w szkielet drewniany i jak będziesz chciał to w nim możesz zastosować pianę ZK ale to będzie drogie i nieopłacalne.

1. Jaki klej brałeś pod uwagę?

2. Co z piankami? Też nadają się do klejenia styropianu.

Edytowane przez SamoBudowa

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piana jest droga i wyroby z niej też. Wszystko się da ale nie wszystko warto robić.

Kamil wybuduj wreszcie swój dom, pomieszkaj w nim chociaż pół roku. Spisz swoje spostrzeżenia chociażby na temat kosztów inwestycji w ocieplenie vs koszty ogrzewania, dopiero wtedy podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami. Nigdy przed bo Twoje rozważania można potraktować jtylko pod kątem czysto teoretycznymi przypuszeniami....

Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie

Ok, podaj link - chętnie poczytam.

Nawet nie wiedziałem że na allegro jest ten klej http://allegro.pl/klej-poliuretanowy-do-drewna-pur-d4-31-i6656416697.html gość z firmy sezam zaproponował ten klej do klejenia osb z styro. Podają czas prasowania 60-90min. Na maila posłałem Ci kartę katalogową.

Kamil wybuduj wreszcie swój dom, pomieszkaj w nim chociaż pół roku. Spisz swoje spostrzeżenia chociażby na temat kosztów inwestycji w ocieplenie vs koszty ogrzewania, dopiero wtedy podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami. Nigdy przed bo Twoje rozważania można potraktować jtylko pod kątem czysto teoretycznymi przypuszeniami....

Samo zbudowanie i zamieszkanie nie odpowie na pytanie co najlepiej wybrać itp. Ja rozważam wiele opcji.

W temacie klejenia - znalazłem wątek z MD dotyczący pianki do styropianu Ogólny wniosek jest taki, że łatwiej pęka styropian niż spoina.

http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-122803.html

Powiem tak, jak to chcesz mieć dla siebie to użyj sobie nawet super glu, najwyżej jak klej nie wytrzyma to tylko Tobie coś się stanie. Pamiętaj że pianki są od niedawna i niewiadomo jak się będą zachowywać po 10, 20 czy 30latach. Też co innego jak trzyma sam styro a co innego jak ma pełnić funkcję konstrukcyjną. Zresztą bez prasy i tak tego nie zrobisz więc lepiej odpuścić temat tak jak ja to zrobiłem.

Po pierwsze koszt osb jest większy niż to co podałeś licząc cenę brutto bo wychodzi w okolicach 18zł/m2. Sam klej faktycznie drogi nie jest ale wymaga prasy. Wiem bo osobiście się tym interesowałem. Według danych które zebrałem to przy odpowiednim do tego celu kleju wymagany nacisk wynosi od 3kg/cm2. Więc policz, płyta ma 125x250cm więc 31250cm2 razy 3kg=93750kg=ok.94tony. Myśl że do tego najlepiej by się nadała taka prasa https://www.maszyny.elblag.pl/170/prasa-hydrauliczna-pp---163. Pamiętaj że to ma być domek mieszkalny i mimo wszystko musi to wytrzymać. Do tego jest potrzebny dobry klej a nie byle co. uwierz mi że sam się nad tym zastanawiałem w swoim wątku dość długo i bez prasy nie ma co się za to zabierać. Temu właśnie lepiej pójść w szkielet drewniany i jak będziesz chciał to w nim możesz zastosować pianę ZK ale to będzie drogie i nieopłacalne.
Wiem, że to nie ty. :) Samobudowa ma nadzieję, podobnie jak ty wcześniej (sorry :) ), że da się tanio i samemu. Nie w przypadku paneli SIP. Do tego co napisałeś dodam, że ściana z paneli SIP to również drewniane słupki na łączenie paneli plus duperelki do tego, wykończenie od wewnątrz i z zewnątrz. Są też odpady związane z obróbką samych paneli. Wyjdzie podobnie jak ściana murowana. Prasa jest niezbędna, bo odległość okładzin z OSB musi być jednakowa.

Wiem, że to nie ty. :) Samobudowa ma nadzieję, podobnie jak ty wcześniej (sorry :) ), że da się tanio i samemu. Nie w przypadku paneli SIP. Do tego co napisałeś dodam, że ściana z paneli SIP to również drewniane słupki na łączenie paneli plus duperelki do tego, wykończenie od wewnątrz i z zewnątrz. Są też odpady związane z obróbką samych paneli. Wyjdzie podobnie jak ściana murowana. Prasa jest niezbędna, bo odległość okładzin z OSB musi być jednakowa.

Można łączyć panele SIP na kliny SIP, niekoniecznie słupki.

SIPS_wall_panel_joint.jpg

Można łączyć panele SIP na kliny SIP, niekoniecznie słupki.

[ATTACH=CONFIG]380051[/ATTACH]

To wszystko trzeba zrobić w prasie. Bez tego nie ma co nawet podchodzić do tematu. Wiem bo to przerabiałem. Nawet musi to być prasa hydrauliczna o dużym nacisku i pneumatyczna (która pewnie by taniej wyszła) się nie nada bo za mała siła. To trzeba razem sprasować tak że nawet styro się lekko zgniecie i tak trzymać przez godzinę. Musi to być równo sprasowane aby nie było słabszych punktów. Tak jak już pisałem, jak chcesz tanio to trzeba zrobić szkielet drewniany z drewna z tartaku i tyle. Czasowo wyjdzie podobnie a przynajmniej jest to do zrobienia.

Nie żartuj. Takich paneli nie wykonasz nawet mając zwykłą prasę. To dom modułowy, tylko w technologii SIP. Nie widać, by te płyty OSB były gdziekolwiek łączone. W części drugiej pokazuje gościu kantówkę (column) do połączenia dwóch paneli. Tam widocznie, gdzie jest to wymagane dają wzmocnienia. Zapomnij o czymś takim.

Tak przy okazji zobacz sobie jakiś film, gdzie pokazują produkcję samych paneli. Zobacz ile to jest roboty.

Nie żartuj. Takich paneli nie wykonasz nawet mając zwykłą prasę. To dom modułowy, tylko w technologii SIP. Nie widać, by te płyty OSB były gdziekolwiek łączone. W części drugiej pokazuje gościu kantówkę (column) do połączenia dwóch paneli. Tam widocznie, gdzie jest to wymagane dają wzmocnienia. Zapomnij o czymś takim.

Tak przy okazji zobacz sobie jakiś film, gdzie pokazują produkcję samych paneli. Zobacz ile to jest roboty.

Pytanie było o używanie klinów SIP w konstrukcji ścian. Kantówki są na dole i na górze, kliny są pomiędzy panelami.

Nie planuję robić samodzielnie robić 7 metrowych modułów ścian tylko pojedyncze panele 2500 x 1250.

Edytowane przez SamoBudowa

Pytanie było o używanie klinów SIP w konstrukcji ścian. Kantówki są na dole i na górze, kliny są pomiędzy panelami.

Nie planuję robić samodzielnie robić 7 metrowych modułów ścian tylko pojedyncze panele 2500 x 1250.

Ale to nie są klasyczne ściany z paneli SIP. Swoich nie możesz tak łączyć. Samodzielne robienie paneli SIP to poroniony pomysł. Muszą trzymać wymiary a bez prasy nie jesteś w stanie tego osiągnąć. Nie wiesz czy klej, którego użyjesz będzie wystarczająco trwały i mocny. nie wiesz, czy powierzchnia tego OSB, które zastosujesz da się w ogóle tym klejem skleić do styro. Nie wiesz, czy panel będzie miał wystarczającą wytrzymałość. Kto ci to policzy? Na jakiej zasadzie, skoro twoje SIP nie będą miały określonych żadnych parametrów wytrzymałościowych? Jest jeszcze ten drobiazg w postaci przygotowania samych paneli. To kupę roboty. Cenowo wyjdzie tyle ile ściana szkieletowa lub murowana tylko, że narobisz się dwa razy tyle.