Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale to nie są klasyczne ściany z paneli SIP. Swoich nie możesz tak łączyć. Samodzielne robienie paneli SIP to poroniony pomysł. Muszą trzymać wymiary a bez prasy nie jesteś w stanie tego osiągnąć. Nie wiesz czy klej, którego użyjesz będzie wystarczająco trwały i mocny. nie wiesz, czy powierzchnia tego OSB, które zastosujesz da się w ogóle tym klejem skleić do styro. Nie wiesz, czy panel będzie miał wystarczającą wytrzymałość. Kto ci to policzy? Na jakiej zasadzie, skoro twoje SIP nie będą miały określonych żadnych parametrów wytrzymałościowych? Jest jeszcze ten drobiazg w postaci przygotowania samych paneli. To kupę roboty. Cenowo wyjdzie tyle ile ściana szkieletowa lub murowana tylko, że narobisz się dwa razy tyle.

Jakby była prasa to co innego. Wtedy konstruktor mógłby określić (po jakiś obliczeniach) jak to wykonać, ale nie wiem czy dla 30m2 domku jest to gra warta świeczki.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Tak.

Wykorzystanie paneli o standardowych wymiarach to możliwość znacznego obniżenia kosztów w przypadku masowej produkcji [gdyby do tego doszło].

A masz możliwość jakoś to wyprodukować? Miałbyś do tego prasę? Bo jak będziesz miał możliwość to możesz zrobić ich kilkanaście więcej dla mnie. Jeden gościu z którym o tym kiedyś rozmawiałem to mówił że po 200zł za 1m2 robi takie panele SIP. Oczywiście podsumowałem go że to bardzo drogo, jakbym już miał takie kupić to nie drożej niż 100zł za 1m2 bo inaczej się nie opłaca to zamilkł. Ja rozumiem że trzeba to zrobić, zarobić itp ale bez przesady. Przez wysokie ceny to są mało popularne rozwiązania.