Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon z aneksem i wydzielenie sypialni

Monkra

Recommended Posts

Witam,

Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów.

Stoję przed decyzją dotyczącą remontu salonu z aneksem kuchennym. Jest to część mieszkania ,która w przybliżeniu ma ok 32 m kw.

Obecnie na lewej ścianie 386x123 znajduje się aneks kuchenny.

Chcę właśnie w tej części wydzielić sypialnię poprzez ustawienie nowej ściany. (Prawdopodobnie w pierwotnym projekcie mieszkania , tam właśnie stała)

wstawienie drzwi. powstanie bardzo mały pokoik na duże łóżko,szafę ok 7 m kw

Na nowej ścianie 386 cm, gdzie konieczne będzie przeniesienie przyłączy , ustawiony zostanie aneks kuchenny. W pokoju powinna się znaleźć jeszcze część jadalna i wypoczynkowa.Czy takie ustawienie jest właściwe ? Może ktoś widzi inne możliwości ?

aneks stan aktualny.jpg

projekt aneks + sypialnia .jpg

Dziękuję za uwagi ,

Elfir, dokładnie tak w tej chwili wygląda mój pokój dzienny z aneksem, Wyjątkiem jest brak ustawionych przez Ciebie szaf. Zależy mi jednak na wydzieleniu sypialni jako odrębnego pokoju ,nie tylko poprzez oddzielenie części sypialnej , ścianką. Zwłaszcza, że zaraz przy tej ściance znajdują się drzwi wejściowe do mieszkania.

Czy mój nowy projekt wg Was jest niefunkcjonalny ? Czy przestrzeń na ustawienie aneksu , stołu i wypoczynku jest zbyt mała ?

Utworzona mała sypialni ma być tylko sypialnią, dzieci , mają swoje pokoje.

Myślę dalej nad projektem zaproponowanym przez Elfir,

Co myślicie o postawieniu ścianek , w których od strony przedpokoju/wejścia oraz na ścianie z TV umieszczone byłby na wysokości 1m, po dwa pasy luksferów szer 30 wys 1m, Czy to wystarczająco doświetliłoby małą sypialnię ? Wejście do pok z przesuwanymi drzwiami ? pok dzienny + ankes +syp v2.jpgpok dzienny + ankes +syp v2 3d.jpganeks v2.jpg

Luksfery umiejscowione np tak

pokój luksfery.jpg

Edytowane przez Monkra

Dla mnie tutaj jest za ciasno na wydzielanie sypialni.Lepiej mieć większą przestrzeń dzienną i spać na rozkładanym łóżku,niż obijać się o krzesła lub nie móc obejrzeć tv jak smażą się kotlety.Co innego na planie a co innego w realu :confused:

Gdzie schowasz ubrania,jak wygląda dalsza część mieszkania........?