cen16 16.01.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam.Planuje budowę domu z tym projektem https://www.extradom.pl/projekt-domu-pik-BBA2155Jest on z piwnicą i chciałbym się przynajmniej orientacyjnie dowiedzieć jaka będzie różnica w kosztach budowy domu z piwnicą i bez piwnicy.Działka na której planuje budowę ma bardzo niski poziom wody, nawet przy wykopaniu dołu na 3 metry głębokość nie pokazuje się woda.Wydaje mi się że jest to dość dobry teren na piwnice.Nie wiem czy ma to jakieś znaczenia przy kosztach piwnicy ale grunt na działce jest bardzo piaszczysty, praktycznie sam żółty piasek.Proszę o pomoc i podpowiedzi ile będzie kosztować budowa piwnicy przy takim projekcie i na takim terenie? Chodzi mi tylko o koszty materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 16.01.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Mogę Ci orientacyjnie podać koszt mojej piwnicy, która ma ok 70 m2 (tu widzę 90 m2). Wyszło około 30 tys za materiały, ściany z lanego betonu, nie bloczki. Grunt był bezproblemowy, woda nisko, ale mamy zwykłą ziemię, nie piach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cen16 16.01.2017 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedź.A możesz troszkę wyszczególnić za co ile zapłaciłeś? Oczywiście mniej więcej.Uważasz że gdybyś nie budował piwnicy to cały koszt budowy domu byłby mniejszy o 30 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 16.01.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedź. A możesz troszkę wyszczególnić za co ile zapłaciłeś? Oczywiście mniej więcej. Uważasz że gdybyś nie budował piwnicy to cały koszt budowy domu byłby mniejszy o 30 tys? Tak uważamy z mężem:) Trzeba było troche więcej robót ziemnych, to myslę, że ok. 2 tys kosztowało, bo część i tak musielibyśmy robić. Akurat my wypożyczaliśmy szalunki na ściany piwnicy, to było ok. 8 tys. Beton i stal mniej więcej ok. 20 tys. Mówię to mniej więcej tak jak ekipa zamawiała nam materiały (tzn. mówiła ile i ja zamawiałam). Nie wiem ile dokładnie stal kosztowała, czy nie więcej... bo stal braliśmy odrazu na cały dom... ale zbrojenie ścian było dość potężne, no i strop nad piwnicą to dodatkowy koszt. W projekcie powinieneś mieć wyszczególniona ilość materiału na piwnicę. O ile pamietam my tak mieliśmy... Tona stali fi 12 to było ok. 1500 zł netto, a fi 10 chyba 1700 zł netto.. beton to chyba był koszt 195 zł brutto za B25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 16.01.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 mam glinę na całej głębokości wykopów i dość mokro - woda spływała ze stoku (gruntowych niski poziom), więc roboty ziemne nas zjadły. Dom 9x10,5m, prosta bryła.Stan zero 70tys - w tym, z grubszych wydatków:- 14 tys koparka i tłuczeń na drogę dojazdową (ok 20m), w tym drenaż i obsypywanie piwnicy, w lepszym terenie pewnie byłoby znacznie mniej- 13 tys beton B25 (chudziak w całym wykopie 11mx12m+ławy fundamentowe+ściany piwnicy+strop nad piwnicą)- ok 5 tys stal (fundamenty+zbrojone bloczki zalewane betonem+strop), zostało nam jakieś 20% do wykorzystania na drugi strop- 5 tys robocizna fundamenty- 10 tys robocizna piwnica- 2 tys robocizna drenaż- 2,4 tys drewno szalunkowe (ale to wielorazowego użytku)- 2,7 tys styropian (Austrotherm Expert 8cm)- 2 tys papa termozgrzewalna- 4,1 tys bloczki szalunkowe- 3 tys materiały do drenażu- 1 tys tyczenie domu- 1 tys piasek + cement + wapno- 700zł stemple (ale potem sprzedane, więc finalnie 400zł)- 500zł folia kubełkowaCiężko wyodrębnić koszt samej piwnicy, ale też wychodzi ok 30-35tys (bez koparki i drenażu - tam mamy duże koszty nadprogramowe) na surowo.W tym mamy 35m2 garażu, "kotłownię"-pomieszczenie techniczne, spiżarnię, więc parter w całości użytkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cen16 17.01.2017 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 ''Niechaj'' Również dziękuje za odpowiedzi.Spodziewałem się jednak trochę niższych kosztów samej piwnicy biorąc pod uwagę że fundamenty i tak i tak trzeba robić.Zastanawiam się czy nie będzie taniej postawić coś w stylu garażu/pomieszczenia gospodarczego obok domu zamiast piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 17.01.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 ze względu na wąską i długą działkę też rozważaliśmy opcję z osobnym garażem - odpada koszt głębszych wykopów, stali i betonu na strop, lepszej izolacji/względnie lepszego drenażu - dochodzi za to koszt fundamentów, dachu i elewacji, ewentualnie okien jeśli piwnica miałaby być bez okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widmo80 29.01.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Od siebie dodam tyle że piwnica mnie wyniosła dużo więcej niż planowałem . Teraz po 7 latach mieszkania stwierdzam że to niewypał - lepiej wybrac inny projekt ( oile działka pozwala) i dostawić pomieszczenia gospodarcze obok , zamiast pod . Bardziej praktyczne . Sam się napaliłem na piwnicę a teraz żałuję . Przemyśl jeszcze raz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajczek 29.01.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Mam piwnicę pod częścią domu ok 65 m. Koszta przerosły oczekiwania. Doszły ławy schodkowe i schody zewnętrzne. Razem za całość piwnica wyszła ok 50 -60 tys. Nie oszukujmy się dodatkowe ściany posadzki stropy schody ocieplenie tynki okna drzwi itd. kosztuje a wydatki wzrastają lawinowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 29.01.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 ... koszt piwnicy należy liczyć co najmniej jak każdej kondygnacji budynku + dodatkowe koszty związane głównie z ścianami zewnętrznymi ( np. parcie gruntu ) , czy też innymi izolacjami termicznymi i wodochronnymi ściany fundamentowej w stosunku do np. ściany zewnętrznej zlokalizowanej ponad gruntem. Niekiedy po prostu się to nie opłaca. Każde zagłębienie budynku w dół podnosi drastycznie koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.01.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Ława i piwnica.. i woda.. to trio nie jest dobre.. no ale .. w imię "szeroko" "rozumianej" tradycji trzeba narobić sobie masę trudnych miejsc .. aby później mieć darmo basen. Tak że daj Ci Boże braku problemów, nie mniej dla innych = piwnica+woda = płyta fundamentowa i technologia białej wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.01.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie sądzę, żeby ten komentarz był potrzebny. Autor wątku dostał już opinię i na pewno wyrobił sobie zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.01.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Czemu uważasz że był nie potrzebny ? potrzebny, może ktoś czytając zastanowi się- że tzw "tradycja" nie jest do końca plusem... Zwłaszcza, że robi się sporo dodatkowych naroży, połączeń izolacji - jednej i drugiej.. zwłaszcza, że krąży opinia - piwnica = ławy.. skąd się to bierze ? Koszty piwnicy.. sam jestem narażony na budowę piwnicy pod istniejącym budynkiem i pozornie wydaje się to mało sensowne ekonomicznie, zresztą jak cała budowa- 67 m3 betonu na dzień dobry - zbrojenia jeszcze nie wyliczyłem ale 2 płyty - jedna fu + strop + ściany wyjdzie parę ton...20kzł beton+ 6 ton stali ~18kzł a gdzie szalunki, taśmy, pakery + jeszcze izolacja termiczna, sporo.. 14 kzł - a jeszcze robota i pomoc itp a wszystko okraszona nad głowami budynkiem drewnianym.. czy to ma uzasadnienie ? tak.. bo mam już działkę.. 8 ar, dom który jakoś chce ogarnąć, nie mam gdzie postawić budynku gospodarczego itp, bo inne działki są co najmniej 50m dalej i dojazd masakryczny .. a i postawienie czegoś z dachem.. .. a też postawić jakąś wiertarkę, spawarkę itp .. ładny goły beton .. droższe szalunki wewnętrzne, ale kierunek - nie tynkować Ale samochód po 30 kkm rocznie przez 6 lat.. i piwnica jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 30.01.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Marchewo jeśli pijesz do mnie, to ławy nie były podyktowane tradycją (w ogóle nie rozumiem, czemu miałyby być?), ani tą wąsko ani szeroko rozumianą, a zwyczajnie - finansami. Wykonawca i kierownik zachęcali do białej wanny, która była w planach ale się nie udało. Nikogo nie przekonuję, że ławy to najlepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.01.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie chodzi o treść tylko formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cen16 01.02.2017 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Od siebie dodam tyle że piwnica mnie wyniosła dużo więcej niż planowałem . Teraz po 7 latach mieszkania stwierdzam że to niewypał - lepiej wybrac inny projekt ( oile działka pozwala) i dostawić pomieszczenia gospodarcze obok , zamiast pod . Bardziej praktyczne . Sam się napaliłem na piwnicę a teraz żałuję . Przemyśl jeszcze raz . Ale czemu tak uważasz? Według mnie piwnica jest dużo bardziej praktyczna niż osobny budynek Przede wszystkim kotłownia z bliskim miejscem na opał, piwnica w zimie była by lekko ogrzewana. W osobnym budynku będzie to bardziej uciążliwe. W piwnicy planował bym pralnie do której jest potrzebna woda, taką sezonowa kuchnie do robienia przetworów do której też jest potrzebna woda, spiżarkę w której temperatura nie może spaść poniżej 0 C i warsztat do drobnego majsterkowanie. To wszystko będzie ciężko zorganizować w osobnym budynku. Nawet jeśli osobny budynek wyszedł by trochę taniej to i tak wolał bym piwnice. Oczywiście jeśli koszt budowy takiego samego domu bez piwnicy będzie o 50 k zł tańszy to jednak zrezygnuje. Ale dlatego właśnie tutaj pisze żeby dowiedzieć się waszej opinii za którą wszystkim dziękuje. ... koszt piwnicy należy liczyć co najmniej jak każdej kondygnacji budynku + dodatkowe koszty związane głównie z ścianami zewnętrznymi ( np. parcie gruntu ) , czy też innymi izolacjami termicznymi i wodochronnymi ściany fundamentowej w stosunku do np. ściany zewnętrznej zlokalizowanej ponad gruntem. Niekiedy po prostu się to nie opłaca. Każde zagłębienie budynku w dół podnosi drastycznie koszty budowy. Ok. to oczywiste że piwnica podnosi koszty, ale wydaje mi się że fundamenty bez piwnicy też kosztują, też trzeba robić zbrojenie, izolacje termiczną i przeciwwilgociową. A tak jak pisałem, mam bardzo dobre warunki do budowy piwnicy bo wody niema nawet na głębokość trzech metrów. Nie wiem jeszcze czy to będzie możliwe ale chciałbym żeby piwnica była powiedzmy 120 cm pod gruntem i 100 cm na powierzchni z oknami w każdym pomieszczeniu. Nie sądzę, żeby ten komentarz był potrzebny. Autor wątku dostał już opinię i na pewno wyrobił sobie zdanie. Absolutnie nie wyrobiłem jeszcze żadnej opinii i każdy komentarz jest mile widziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Przede wszystkim kotłownia z bliskim miejscem na opał, piwnica w zimie była by lekko ogrzewana. W czym kotłownia w piwnicy jest lepsza, niż na parterze? Koszty większe, ryzyko wilgoci większe... Kiedyś to miało jakiś sens, jak ktoś robił CO grawitacyjne. Ale teraz? Piwnica jest fajna do piwnicznych celów. Ale do tego musi być chłodna i wilgotna, a to trudno pogodzić z domem dlatego lepiej osobna "ziemianka" Piwnica kosztuje więcej, niż przyzwoicie bo trzeba ją wkopać głębiej i zaizolować lepiej, niż przyzwoicie. Koleżanka zasypała piwnicę, bo nie udało się poradzić z wilgocią podchodzącą. Pewnie coś niedopatrzone/zaoszczędzone na etapie projektowania albo budowy. Ale masz pewność, że Twoja ekipa i projektant zabezpieczą tak, żeby mieć spokój? I ile to będzie kosztowało? IMO piwnica pod domem nie ma żadnych zalet prawdziwej piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.02.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) wydaje mi się że fundamenty bez piwnicy też kosztują, też trzeba robić zbrojenie, izolacje termiczną i przeciwwilgociową. - no widzisz. Ty piszesz o fundamentach ( pod ścianami kondygnacji PARTERU ), ja o ścianach fundamentowych oddzielające pomieszczenia piwniczne od gruntu. - ściany fundamentowe ( pod ścianami kondygnacji PARTERU ) masz na głębokość przemarzania, ściany zewnętrzne piwnicy na wysokość kondygnacji piwnicznej + podłoga na gruncie - jeśli stać Cię na piwnicę dobrze zaprojektowaną i realizowaną - realizuj swoje marzenia ! - może jest ona bardzo potrzebna ( ? ) , a tutaj niepotrzebnie " mieszamy " Edytowane 1 Lutego 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarW 01.02.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Chciałbym aby, któryś z oponentów piwnicy policzył o ile jest droższe wybudowanie domu z piwnicą niż bez niej uwzględniając warunki z pierwszego postu.Każdy mówi, że dużo dużo więcej to w takim razie ile?? Edytowane 1 Lutego 2017 przez DarW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.02.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Marchewo jeśli pijesz do mnie, to ławy nie były podyktowane tradycją (w ogóle nie rozumiem, czemu miałyby być?), ani tą wąsko ani szeroko rozumianą, a zwyczajnie - finansami. Wykonawca i kierownik zachęcali do białej wanny, która była w planach ale się nie udało. Nikogo nie przekonuję, że ławy to najlepsza opcja. Ale nie chodzi o Ciebie, a o projektanta który to uczynił mam nadzieje że wody masz głęboko, drenaż będzie dobrze działał Z czystego technicznego punktu widzenia, więcej połączeń, niż płyta i ściany i nie piję do Ciebie. IMO piwnica pod domem nie ma żadnych zalet prawdziwej piwnicy. Kaizen jest jej inny cel.. nie rozrzucania po działce budynków, tak jak u mnie miejsca brak na np garaż - czy jakiś mały warsztat, co by sobie nawet budkę dla kota skręcić.. a ona nie wymaga jakiś cudów.. a a to źle że można by było naturę wykorzystać ? i pompki nawet nie ładować ? trzeba korzystać z natury.. A nie wszytko prąd, pompki itp.. jeśli stać Cię na piwnicę dobrze zaprojektowaną i realizowaną - realizuj swoje marzenia ! o i tu jest dobrze powiedziane - tylko bez tego stać.. bo piwnica nie musi mieć złotych klamek .. reszta się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts