Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt budowy domu z garażem i bez - projekt GAJA i GAJA 2 z biura projektów Archetyp

Recommended Posts

WItajcie :)

Kochani forumowicze, siostra planuje budowę małego domku - projekt Gaja z biura projektów Archetyp. Obawia się jednak kosztów budowy domu z garażem:

http://archetyp.pl/projekt/gaja-2/ i zastanawia się czy nie zrezygnować z garażu w typ projekcie: http://archetyp.pl/projekt/gaja/

szacunkowa wartość kosztorysowa inwestycji wg danych na stronie wg cen z 2014r. to:

wartość realizacji systemem gospodarczym domu z garażem: 214 629,87 zł netto

wartość realizacji systemem gospodarczym domu bez garażu to: 146 907,05 zł netto

Różnica aż 67 722,82 zł netto...

Czy to możliwe aby budowa tego samego domu bez garażu była aż o blisko 70 tys. tańsza? W mojej ocenie różnica powinna wynosić ok. 20 tysięcy.. Oczywiście nie sądzę, aby było możliwe wybudowanie za 146 tysięcy złotych netto - bardziej skłaniałbym się ku 214 tysięcy netto (pewnie ok. 250 tysięcy brutto).

Jakie jest Wasze zdanie? Jaki może być szacunkowy koszt budowy obu domów i jaki koszt przy tym projekcie to koszt garażu? 20 tysięcy? 40 tysięcy? 60 tysięcy? O ile on podroży koszt budowy?

Z góry Wam dziękuję za pomoc.

Ps.

Budowa - województwo lubuskie

Decyzja o projekcie podjęta - teraz tylko zastanawia się który z tych dwóch....

Po prostu przeliczyli wg. średniej a nie wg. użytkowości.

Najlepiej popytać budujących ile im faktycznie koszty wyszły.

Matko! - salon tylko nieco większy od garażu. W blokach chyba projektuje się większe salony niż w tym domku...

Garaż, szkoda kasy przy tak małym domku. Szerokość 2,95 to bardzo mało. Policz jaką szerokość ma Twoje auto przy otwartych drzwiach.

Garaż jak każde inne pomieszczenie wymaga takich samych materiałów (fundament, strop, elektryka, tynki, wylewki, posadzka, malowanie, odpływ wody itp do tego dochodzą drzwi garażowe, które trochę kosztują i musisz ocie[lic styropianem wewnętrzną ścianę garażu. Ja bym liczył 1800 za m2

Elfir - domek ciasny, ale własny :) Dla kogoś kto mieszkał całe życie w bloku z wielkiej płyty, 45m2, 3 pokoje to będzie ten salon wielki :) Dla dwóch osób po 60-tce powinien być w sam raz :)

Marcin34_Śl - stąd troszkę wątpliwości czy w ogóle garaż budować... Moim zdaniem tak - to zawdze dodatkowe pomieszczenie gospodarcze tak niezbędne w domu - tym bardziej, że domek malutki i w nim nie będzie miejsca na wszystkie przydasie :) Szerokość? W zupełności wystarczy na małe miejskie auto.

Mimo wszystko chciałbym jeszcze poznać inne opinie o kosztach.....

Ale bardzo dziękuję Ci Elfir za pomoc i sugestie :)

I tak ostateczna decyzja należy do siostry - jak chciałem jej pomóc w zakresie oszacowania kosztów..

Ps.

No właśnie, niektórym marzy się garaż, a inni by drugi raz nie wybudowali. Ja jestem zdania, że samochód musi stać w garażu i warto go budować chociażby po to, by suchą stopą wsiąść do auta i spakować/wypakować się by pół osiedla nie widziało co mam w siatkach ;)

W mojej subiektywnej opinii , biorąc pod uwagę, że to jest mały domek, garaż jest po prostu niezbędny. Jeśli chodzi o wykonawców to różnica w cenie budowy 75m2 bez garażu, a około 100 z garażem będzie niewielka. Zapewne z 30 tyś za ten garaż będzie trzeba dopłacić, ale wygląda to schludnie, mamy w miarę ciepłe miejsce na naprawy, przechowywanie, itp. Stawianie blaszaka uważam za ostateczność, bo poza ochroną przed wiatrem i oszpecenia nam działki daje tyle co nic. Ludzie stawiają blaszaki, później się okazuje, że tu siada tam pieje i robią podmurówki, wylewki, docieplają, przeciągają przedłużacze żeby był prąd, później grzeją w nim jak chcą coś zrobić żeby nie zamarznąć. Finał jest taki, że jak się to wszystko zsumuje to wydamy na full&lux blaszak 10 tyś ( a jeszcze by się zdało zgłosić że go stawiamy w PNB) coby sąsiad nie latał . Dlatego Panie kolego warto się zastanowić co warto a co nie warto robić, tym bardziej, że w życiu bywa różnie i jak będzie potrzeba to i z garażu się zrobi mieszkanie za ileś latek i wtedy kupisz pan sobie blaszak ;). Pozdrawiam. Edytowane przez adam1234567

Wersja z garażem droższa bo garaż jest w bryle budynku co sprawia że wszystko staje się większe czyli fundamenty, ściany nośne, ocieplenie, strop, dach, wylewki, posadzki, sama brama garażowa kosztuje 3 tys zł. Jednak sumując to wszystko wątpię by wyszło aż 70 tys zł różnicy. Myślę że 40 tyś jest sumą realną. Poza tym ja bym brał wersję z garażem. Nawet jeśli nie będziesz trzymał tam auta to i tak jest to najbardziej użyteczne pomieszczenie w domu, bo może służyć za graciarnię, schowek, spiżarnię, składzik opału (na upartego), a nawet warsztat który uwierz mi przyda się podczas budowy domu, późniejszych remontów i zwykłej eksploatacji domu, czy byle jakiej rzeczy do naprawienia (roweru, wózka, mebla), pomalowania. Poza tym możesz chyba powiększyć salon na rzecz tarasu. Z salonu korzysta się cały rok, z tarasu tylko jakiś czas a dach i tak nad nim będziesz miał.

... Poza tym możesz chyba powiększyć salon na rzecz tarasu. Z salonu korzysta się cały rok, z tarasu tylko jakiś czas a dach i tak nad nim będziesz miał.

O! I to jest faktycznie do przemyślenia tym bardziej, że drzwi balkonowe wychodzą na północ.

Jak myślicie, za ile realnie metodą gospodarczą + duży wkład pracy własnej w wykończenie można wybudować ten domek? Z garażem i bez garażu? 150? 200? 250? Wykończony skromnie (panele lub deska barlinecka), grzejniki ścienne, piec gazowy - gaz miejski, wstawione wszystkie drzwi wewn. (normalne, marketowe).

. Nawet jeśli nie będziesz trzymał tam auta to i tak jest to najbardziej użyteczne pomieszczenie w domu, bo może służyć za graciarnię, schowek, spiżarnię, składzik opału (na upartego),ł.

No to nie lepiej po prostu zamiast garażu jednak większe pomieszczenia techniczne, pomocnicze? :D

No to nie lepiej po prostu zamiast garażu jednak większe pomieszczenia techniczne, pomocnicze? :D

Samochód na pewno stałby w garażu. Może w przyszłości trzeba by było przerobić garaż na małe mieszkanko (pokój z aneksem), ew. dla kogoś do pomocy - lub przerobić na dodatkowy pokój, jeśli taka zaszłaby potrzeba, a auto okazałoby się zbędne.

w tym przypadku chodzi o to, że garaż to prawie 25% powierzchni domu i szkoda kasy na to. Po drugie garaż o szerokości 290 cm to wąsko i mało wygodnie.

Jak ja miałbum np. 250 i wiedział, że mogę zbudować dom o powierzchni 90-100 metrów to nie robiłbym garażu.

Gaja 2 oprócz garażu ma naprawdę dużo miejsca tj. kotłownis i pom. gospodarcze maja ponad 10 m2. Czyli powierzcnia mieszkalna 75 metrów a niemieszkalna prawie 30m. Zaburzone proporcje wg Mnie,

• 1 month później...

Witajcie!

Po długich rozmowach, sprawdzaniu różnych opcji i wariantów ostatecznie stanęło na: z255a z biura z500:

https://z500.pl/projekt/698/Z255_a,kompaktowy-dom-z-kuchnia-i-kotlownia-od-frontu-oraz-opcja-adaptacji-poddasza.html

Pytanie do Was.... Ile powinien wynosić koszt wybudowania stanu surowego? Tj. stan zero, parter + poddasze, montaż stropu i wykonanie wieńca, taras, kominy, schody wejściowe, więźba dachowa i pokrycie, wliczając koszty wynajęcia koparki i ew. dźwigu.

Robimy obecnie rozpoznanie wśród Firm i chcemy mieć szacunki na ile się nastawić (aby cenę negocjować). Z góry dziękuję Wam za podpowiedź!