Nurek_ 17.01.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 WitamPolecacie jakiś program do oszacowania OZC? Tak, aby nie był zbyt skomplikowany, ściągnąłem audytor OZC, ale nie za bardzo go ogarniam. Znalazłem fajny program o nazwie optima na cieplej.pl, ale wersja testowa liczy tylko EP, a pełna kosztuje 600 zł. Chodzi mi głownie o to, żeby zobaczyć rzeczy typu jaki wpływ na zapotrzebowanie cieplne będzie miało to ile i jakiego dam styropianu, albo różnice miedzy zwykłym a ciepłym montażem. Macie coś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 17.01.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Audytor OZC. Fajna zabawa na długie zimowe wieczory. Da się ogarnąc, trochę z neta, trochę z instrukcji. A jak już masz zrobiony projekt tam (jak go wklepiesz) to wtedy możesz sobie porównywac do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.01.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Też mam Audytora OZC i na razie powoli się go uczę, bo nie jest do końca prosty. Trzeba trochę czasu mu poświęcić. Szukałem czegoś prostszego ale nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.01.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Witam Polecacie jakiś program do oszacowania OZC? Tak, aby nie był zbyt skomplikowany, ściągnąłem audytor OZC, ale nie za bardzo go ogarniam. Znalazłem fajny program o nazwie optima na cieplej.pl, ale wersja testowa liczy tylko EP, a pełna kosztuje 600 zł. Chodzi mi głownie o to, żeby zobaczyć rzeczy typu jaki wpływ na zapotrzebowanie cieplne będzie miało to ile i jakiego dam styropianu, albo różnice miedzy zwykłym a ciepłym montażem. Macie coś godnego polecenia? Domek parterowy dość łatwo się w audytorze sprawdza, trudniej z piętrowym o skomplikowanej formie. Jak prosty to idzie łatwo. Musisz pamiętać że podaje się wymiary w osiach przegrody. Jak w pomieszczeniu jest szerokość 300cm to podajesz długość w osiach czyli przykladowo zewnętrzna to BK+15cm styro ma gr.40cm a działówka 12cm więc wymiar osiowy wpisujesz 300+20+6=326cm. Musisz dobrze wypisać sobie wszystkie przegrody, okna, drzwi a potem to wrzucić przy wyznaczaniu pomieszczeń. trzeba też pamiętać że to jest z grubsza sprawdzanie więc nawet jak coś tam wyjdzie to i tak warto potem zamówić u profesjonalisty fachowe obliczenia do gotowego projektu bo on uwzględni wszystko to co potrzeba na dzień dzisiejszy by wynik był jak najbardziej miarodajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 01.02.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Od siebie dodam, że warto uwzględnić i załadować wszystkie mostki cieplne. W OZC nie musisz modelować wszystkich ścian, pomieszczenia w danej grupie temperaturowej można traktować jako jedno wielkie pomieszczenie (troszkę mniej roboty). Odnośnie programów jest jeszcze Arkadia Termo, ale ma podobny stopień skomplikowania, może nieco bardziej intuicyjny interfejs, ale za to pełne funkcje są dostępne tylko czasowo (wersja demo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.02.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Używam arkadii, ale można się pogubić w zliczaniu mostków termicznych, to jest największy problem .. jak by był model 3d wyświetlany, okwybieram naroża i widzę, które wybrane, które nie.. Ale to metoda zgoła.. zgaduj zgadule.. Nic nie zastąpi arkusza kalkulacyjnego i symulacji, może nie długo będzie już 3D .. ale już 2d daje duże pole manewru.. A resztę robi się w arkuszu kalkulacyjnym. I taką drogę polecam.. wtedy jest jasno co gdzie i jak.. tylko chwilę schodzi zakodowanie wzorów, rozpisanie - ale później już z górki.. Zwornikiem zawsze jest Ht (Htr i Hve) wyrażone w W/K.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts