nowy_ 17.01.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Jestem nowy na forum więc przy okazji witam Was wszystkich. Kupiłem połówkę bliźniaka w technologii pasywnej. Jest on w stanie "prawie" deweloperskim. Potrzebuje w domu wykonać następujące czynności: - instalacja wodna + kaloryfery + piec - posadzki - ocieplenie poddasza - zrobienie sufitów Mam pytanie w jakiej kolejności powinienem przeprowadzać te czynności? Czy dobrze zrobię jeśli zrobię to tak: 1) ocieplenie poddasza 2) instalacja wodna, kaloryfery, piec, podłogówka, być może instalacja centralnego odkurzacza (będzie na przyszłość) 3) posadzki 4) sufity Mam już instalacje elektryczną i tynki. Załączam plan domu na którym sam przygotowałem projekt instalacji do kaloryferów i tutaj kilka pytań: - czy pex mam ciągnąć przez ściany czy też przez przejścia między pomieszczeniami? (łazienka na górze zostanie połączona)? - czy mogę połączyć ze sobą instalację jak na planie czy musze każdorazowo od pieca ciągnąć pex do każdego grzejnika? - jak zrobić podłogówkę - ale to znajdę pewnie na forum - jak zrobić podłączenie do kaloryfera w pokoju "fitness"? czy mam przez ścianę przechodzić? wejście jest od półpiętra na schodach Posadzki: Mam chudziak aktualnie, więc rozumiem że: - folia paroizolacyjna -> styropian 5 cm a w nim instalacja centralnego odkurzacza -> kolejne 5 cm styro i w nim pex do kaloryferów i CWU -> robić zbrojenie?? -> mixokret? Ocieplenie poddasza: Planuje wełnę mineralną, czy to prawda że od dachu zostawia się ok. 2 cm dylatacji? nie wolno wełny do samego końca dociskać? Na co jeszcze zwrócić uwagę? O czym pamiętać? Większość z tych robót chce wykonać sam choć będzie to mój pierwszy raz. Będę wdzięczny za Wasze sugestie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 17.01.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Dom pasywny, nie potrzebuje ogrzewania, więc piec i kaloryfery nie potrzebne. Ocieplenia to raczej duuużo więcej niż zakładasz, skąd pomysł, że to dom w technologii pasywnej, jak izolacje nie są wykonane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 17.01.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Kupiłem połówkę bliźniaka w technologii pasywnej. Jest on w stanie "prawie" deweloperskim. Potrzebuje w domu wykonać następujące czynności: - instalacja wodna + kaloryfery + piec ... Dobrze się zapowiada wątek Oczywiście pomożemy tylko nie nazywaj tego domu pasywnym jeżeli chcesz montować piec i kaloryfery Deweloper mocno pojechał używając zwrotu "technologia pasywna" cokolwiek to znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy_ 17.01.2017 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Faktycznie, bardzo często padało słowo "pasywny" zaraz obok słowa "rekuperator" oraz 3-komorowe szyby i gruba warstwa styropianu na elewację ale w swojej połówce grzeje piecem kondensacyjnym i kaloryferami, więc faktycznie można stwierdzić "namiastka" pasywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 17.01.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Raczej jej brak, teraz musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz do tej pasywnośi/energooszczędności dążyć czy nie? Wątków jest wiele na forum, czytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy_ 17.01.2017 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Oczywiście poczytam ale rozumiem, że nie będzie to kwestia zrobienia dwa razy grubszej izolacji i zrobienia tylko podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 18.01.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Oczywiście poczytam ale rozumiem, że nie będzie to kwestia zrobienia dwa razy grubszej izolacji i zrobienia tylko podłogówki? Obawiam się że na dwa razy grubszą izolację może po prostu zabraknąć miejsca. 10 cm w podłodze to absolutny standard od 10 lat; 15-20cm wełny w poddaszu tak samo. Ile masz cm na elewacji i czego ? Plus za okna 3 szybowe i rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy_ 18.01.2017 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Zewnętrzne ściany dwuwarstwowe, murowane z bloczków betonu komórkowego odmiany min. 600 i grubości 18 cm na zaprawie klejowej, cienkowarstwowej. Styropian EPS 70-040 o grubości 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Dostałeś charakterystykę energetyczną kupowanego domu?Jeśli jest pasywny to Eu dla ogrzewania powinno wynieść mniej niż 15 kWh/(m2rok) Jeśli między 40 a 15 kWh/(m2rok) to masz energooszczędny. Jeśli Eu jest poniżej 30 to grzej prądem. Koszty przyłącza gazowego, pieca są za wysokie w stosunku do zapotrzebowania na ciepło.Nie wiem czy ktokolwiek robi do domów energooszczędnych kaloryfery. Tylko podłogówka ze względu na niską temperaturę nośnika. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 18.01.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Dobrze się zapowiada wątek Oczywiście pomożemy tylko nie nazywaj tego domu pasywnym jeżeli chcesz montować piec i kaloryfery Deweloper mocno pojechał używając zwrotu "technologia pasywna" cokolwiek to znaczy Eh, czego pasywny deweloper nie zrobi dla pasywnie wtajemniczonych klientów?.... Deweloper wykonał test szczelności lub badanie kamera termowizyjną? Jeśli tak szastał określeniem "pasywny", to powinien dostarczyć protokoły odpowiednich testów no i zweryfikowany audyt energetyczny budynku. nowy_ teraz w Twoich rękach zrobić z tych ścian budynek pasywny, jeśli jeszcze to możliwe i jeśli faktycznie chcesz. Jednak bez zapoznania się z tematem będzie to trudno osiągnąć. Nie oczekuj, że ktoś Ci tutaj wszystko opisze od A-Z. Poczytaj najpierw SPORO, a potem dopytuj o szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy_ 18.01.2017 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Mam świadectwo energetyczne, w którym jest informacja z 2014 że EP wynosi 139,1 kWh(m2-rok); EK wynosi 140,6 kWh/(m2 - rok)Ściana zewnętrzna - U = 0,172 W/m2Podłoga na gruncie - U =0,211 W/m2Dach - U = 0,182 W/m2 Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energie użytkową:Ogrzewanie i wentylacja (paliwa: gaz ziemny i biomasa) - 82 kWh/m2 rokCiepła woda - 10,7Urządzenia pomocnicze - 10,3 Łącznie - 103,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Domy o takim zapotrzebowaniu to budowano 20 lat temu! Gdzie tu pasywność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 18.01.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Jak widać marketing to podstawa do sprzedaży. Po prostu ktoś Ci wcisnął bajkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 18.01.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Żal mi nowego_ ale za niewiedzę (niedoinformowanie w sprawie pasywności i mało dociekliwe podejście do dewelopera) ponosi konsekwencje. A deweloper.... eh..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy_ 18.01.2017 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Niby pasywność była elementem dodatkowym, natomiast miejsce i dom który kupiłem wart był dobrej ceny więc jest ok Pewnie okaże się to w użytkowaniu. W takim razie wracam do tematu początkowego w sprawie kolejności etapów doprowadzenia "do ładu" tego domu, czy te plany co wysłałem są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Potrzebujesz lotnego budowlańca który przejrzy na miejscu co zostało wybudowane i co jeszcze trzeba zrobić, by dociągnąć ten dom do obecnie obowiązujących przepisów dotyczących wymagań technicznych - od 1 stycznia 2021 r. dom jednorodzinny nie będzie mógł zużywać więcej niż 70 kWh/(m2.rok). Twój ma dwa razy gorsze parametry. Bo nie wiem jak masz ocieplony fundament? Chcesz grzać garaż? Czyli jak otworzysz drzwi garażowe, to wychłodzisz błyskawicznie całe pomieszczenie i piec będzie pracował całą parą by nagrzać kubaturę garażu na nowo. A na dodatek wychłodzi się posadzka w pokoju nad garażem.Prawidłowo garaż powinien być oddzielony izolacją od domu Tak na oko - domu pasywnego nigdy z tego nie stworzysz.Trzeba będzie się napracować żeby w ogóle spełniał współczesne standardy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Domy o takim zapotrzebowaniu to budowano 20 lat temu! Trochę chyba przesadziłaś. U mniej więcej spełnia obecne normy jednak EU jakieś strasznie duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.01.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Domy o takim zapotrzebowaniu to budowano 20 lat temu! Trochę chyba przesadziłaś. U mniej więcej spełnia obecne normy jednak EU jakieś strasznie duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts