Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek pod schodami

besta69

Recommended Posts

Witam.

Budujemy dom szkieletowy całoroczny o charakterze letniskowym. Jak intensywnie będziemy korzystać z niego i z kominka, to się jeszcze okaże. Ale... Kominek ma stanąć pod drewnianymi schodami. Projektant zapewnia, że się tam zmieści, lecz chcielibyśmy mądrych i doświadczonych podpytać:

- jak prawidłowo go posadowić, aby spełniał swoją rolę - czy zaproponowane na rysunku rozwiązanie jest prawidłowe?

- jak zabezpieczyć się przed nadmiernym nagrzewaniem ściany za nim i schodów - czy wystarczy zabudowa z płyt Varmsen lub Silca?

- jak wysoka musi być obudowa, a co za tym idzie, na jakiej wysokości należy podłączyć czopuch do przewodu dymowego - wolałabym dosyć niski kominek.

Może warto byłoby zamontować wkład niżej niż 35 cm, które ma stojak. Nadmieniam, że zamierzamy zamontować kominek ZUZIA 16.

Dołączam rysunek, może coś wyjaśni.

Poproszę o pomoc i jakieś podpowiedzi. Jestem blondynką ;)

kominek pod schodami.jpg

Witam.

Fajny pomysł.Branża zaraz coś podpowie ale jak dla mnie pomysł przedni.Nie jesteś wcale blondynką.Chcesz po prostu mieć w domu jakiś fajny klimat.Wiesz ilu tu w kominkach jest blondynów.:lol2: . Jeśli już nie jesteś odosobniona , a może nawet bardziej doświadczona od tych blondynów.;):)

Absolutnie nie zamierzamy budować sami. Od tego są fachowcy! Ale nie mam nikogo sprawdzonego, z polecenia, dlatego jestem na forum i czytam. Żebym wiedziała o czym do mnie mówią.

A komin? W projekcie wstępnym mam takowy wpis: "komin do kominka Ø18cm".

Natomiast komin jest zaznaczony na rysunku zielonymi liniami przerywanymi. Ma być za plecami wkładu.

A ta ściana (oprócz komina) pod schodami z czego? Masz jakieś fotki? Tego miejsca, przejścia komina przez strop, więźbę dachową....

A komin? W projekcie wstępnym mam takowy wpis: "komin do kominka Ø18cm".

Chyba jest to etap projektu koncepcyjnego a nie już zbudowany dom.

Mam tylko projekt - załączam przekrój i projekt parteru. Dom będzie stawiany dopiero wiosną. Ale to dom szkieletowy, więc ściany to drewniany stelaż + wypełnienie wełną kamienną + płyta g-k FH2

Myślałam o obłożeniu tej ściany jakąś cegłą i zrobieniu obudowy kominka z użyciem płyt krzemianowo-wapiennych.

projekt -  przekrój-002.jpg

projekt - parter-002.jpg

A skoro jesteście tak uprzejmi, że w ogóle zajęliście się nurtującym mnie tematem, może wyrazicie swoją opinię co do wyboru wkładu. Proponowano mi Zuzię, ale skłaniam się - przejrzawszy to forum - ku Nadii firmy Kratki. Czy Nadia 10 wystarczy przy tej powierzchni budynku, czy warto wziąć wkład o większej mocy?

Arysto pewnie solidniejsze...Dobrze, że dom jeszcze nie stoi...Ściana z drewna wymaga zabezpieczeń, które kosztują i zajmują miejsce. Dużo miejsca! Grubość takich zabezpieczeń to minimum 20 cm! Dlatego lepiej gdyby ta ściana pod schodami, była od razu z cegieł. Nie trzeba będzie zabezpieczać :) . To nie jest oczywiście regułą, ale budowa kominka w domu z drewna to często loteria. Trzeba "wygrać" architekta, który wie jak go nie spalić. Potem kierownik budowy, który też bywa podpalaczem...Na koniec główny winowajca: kominkarz! Inwestora już pomijam, ale zwykle to on rozpala w tym ustrojstwie ogień.... Potrzeba dużo szczęścia! :rolleyes:

Mam tylko projekt - załączam przekrój i projekt parteru. Dom będzie stawiany dopiero wiosną. Ale to dom szkieletowy, więc ściany to drewniany stelaż + wypełnienie wełną kamienną + płyta g-k FH2

Myślałam o obłożeniu tej ściany jakąś cegłą i zrobieniu obudowy kominka z użyciem płyt krzemianowo-wapiennych.

[ATTACH=CONFIG]378935[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]378936[/ATTACH]

Moim zdaniem to idealne miejsce na piec. Jak myślicie szanowna branżo ;) jaki?. Basta69 ja Bagi 69 ;) jutro Ci projekt podeśle .

Mam świadomość, że dom drewniany, ale przecież nie wszystkie drewniaki z kominkami płoną. Nauczę się palić. Zapewne ktoś spośród tego zacnego grona podpowie co powinnam wiedzieć.

A swoją drogą, drewniany dom to mój świadomy wybór. Nie chcę spędzać weekendów w murowańcu (z całym szacunkiem). Co innego mieszkać. Ale ja, mieszczuch paskudny, kocham zapach drewna - także palonego :)

Dom jest prefabrykowany, więc ściany nie postawią mi murowanej, niestety. Muszę tak zabezpieczyć tę, która będzie, żeby było bezpiecznie. Po prostu.

Więc może nie nadwyrężę Waszej, Panowie, życzliwości i poproszę jednak o jakieś konkretne sugestie?