besta69 18.01.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam. Budujemy dom szkieletowy całoroczny o charakterze letniskowym. Jak intensywnie będziemy korzystać z niego i z kominka, to się jeszcze okaże. Ale... Kominek ma stanąć pod drewnianymi schodami. Projektant zapewnia, że się tam zmieści, lecz chcielibyśmy mądrych i doświadczonych podpytać: - jak prawidłowo go posadowić, aby spełniał swoją rolę - czy zaproponowane na rysunku rozwiązanie jest prawidłowe? - jak zabezpieczyć się przed nadmiernym nagrzewaniem ściany za nim i schodów - czy wystarczy zabudowa z płyt Varmsen lub Silca? - jak wysoka musi być obudowa, a co za tym idzie, na jakiej wysokości należy podłączyć czopuch do przewodu dymowego - wolałabym dosyć niski kominek. Może warto byłoby zamontować wkład niżej niż 35 cm, które ma stojak. Nadmieniam, że zamierzamy zamontować kominek ZUZIA 16. Dołączam rysunek, może coś wyjaśni. Poproszę o pomoc i jakieś podpowiedzi. Jestem blondynką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.01.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam. Fajny pomysł.Branża zaraz coś podpowie ale jak dla mnie pomysł przedni.Nie jesteś wcale blondynką.Chcesz po prostu mieć w domu jakiś fajny klimat.Wiesz ilu tu w kominkach jest blondynów. . Jeśli już nie jesteś odosobniona , a może nawet bardziej doświadczona od tych blondynów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.01.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Chyba jest to zadanie dla doświadczonych zdunów, doświadczonych w drewnianych domach szkieletowych.Chyba nie zamierzacie sami to budować?Komin jest w pobliżu (jaki?) czy jak na rysunku - ok. 2m w prawo od wkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besta69 18.01.2017 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Absolutnie nie zamierzamy budować sami. Od tego są fachowcy! Ale nie mam nikogo sprawdzonego, z polecenia, dlatego jestem na forum i czytam. Żebym wiedziała o czym do mnie mówią.A komin? W projekcie wstępnym mam takowy wpis: "komin do kominka Ø18cm". Natomiast komin jest zaznaczony na rysunku zielonymi liniami przerywanymi. Ma być za plecami wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.01.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Tak, jest napis "komin systemowy wys. 7m" co niczego nie precyzuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.01.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A ta ściana (oprócz komina) pod schodami z czego? Masz jakieś fotki? Tego miejsca, przejścia komina przez strop, więźbę dachową.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.01.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ściana szkieletowa obłożona cegłą na płycie silikatowo - wapiennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.01.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A ta ściana (oprócz komina) pod schodami z czego? Masz jakieś fotki? Tego miejsca, przejścia komina przez strop, więźbę dachową.... A komin? W projekcie wstępnym mam takowy wpis: "komin do kominka Ø18cm". Chyba jest to etap projektu koncepcyjnego a nie już zbudowany dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.01.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ściana szkieletowa obłożona cegłą na płycie silikatowo - wapiennej. Która strona jest zewnętrzna i która wewnętrzna? Cegła jest elewacją czy jest od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.01.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Która strona jest zewnętrzna i która wewnętrzna? Cegła jest elewacją czy jest od środka? . Cegła jest elewacją , a płyta silikatowo wapienna wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besta69 18.01.2017 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Mam tylko projekt - załączam przekrój i projekt parteru. Dom będzie stawiany dopiero wiosną. Ale to dom szkieletowy, więc ściany to drewniany stelaż + wypełnienie wełną kamienną + płyta g-k FH2 Myślałam o obłożeniu tej ściany jakąś cegłą i zrobieniu obudowy kominka z użyciem płyt krzemianowo-wapiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besta69 18.01.2017 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A skoro jesteście tak uprzejmi, że w ogóle zajęliście się nurtującym mnie tematem, może wyrazicie swoją opinię co do wyboru wkładu. Proponowano mi Zuzię, ale skłaniam się - przejrzawszy to forum - ku Nadii firmy Kratki. Czy Nadia 10 wystarczy przy tej powierzchni budynku, czy warto wziąć wkład o większej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besta69 18.01.2017 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A może Arysto testowane przez p. Piotra? W podobnej cenie do Nadii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.01.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Arysto pewnie solidniejsze...Dobrze, że dom jeszcze nie stoi...Ściana z drewna wymaga zabezpieczeń, które kosztują i zajmują miejsce. Dużo miejsca! Grubość takich zabezpieczeń to minimum 20 cm! Dlatego lepiej gdyby ta ściana pod schodami, była od razu z cegieł. Nie trzeba będzie zabezpieczać . To nie jest oczywiście regułą, ale budowa kominka w domu z drewna to często loteria. Trzeba "wygrać" architekta, który wie jak go nie spalić. Potem kierownik budowy, który też bywa podpalaczem...Na koniec główny winowajca: kominkarz! Inwestora już pomijam, ale zwykle to on rozpala w tym ustrojstwie ogień.... Potrzeba dużo szczęścia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.01.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Oj Piotrze straszysz profilaktycznie biednych właścicieli domów drewnianych;-) A kiedyś całe Podchale dreniane był i w każdym piec;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 18.01.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Mam tylko projekt - załączam przekrój i projekt parteru. Dom będzie stawiany dopiero wiosną. Ale to dom szkieletowy, więc ściany to drewniany stelaż + wypełnienie wełną kamienną + płyta g-k FH2 Myślałam o obłożeniu tej ściany jakąś cegłą i zrobieniu obudowy kominka z użyciem płyt krzemianowo-wapiennych. [ATTACH=CONFIG]378935[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]378936[/ATTACH] Moim zdaniem to idealne miejsce na piec. Jak myślicie szanowna branżo jaki?. Basta69 ja Bagi 69 jutro Ci projekt podeśle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.01.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Kiedyś to ludzie w piecach umieli palić i piece budować.... Wiesz, że ja z dobrego serca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.01.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Oj Piotrze straszysz profilaktycznie biednych właścicieli domów drewnianych;-) A kiedyś całe Podchale dreniane był i w każdym piec;-) Piec kaflowy... nie wkład kominkowy ... to jednak spora różnica ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besta69 18.01.2017 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Super! Naprawdę jestem zobowiązana i nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besta69 18.01.2017 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Mam świadomość, że dom drewniany, ale przecież nie wszystkie drewniaki z kominkami płoną. Nauczę się palić. Zapewne ktoś spośród tego zacnego grona podpowie co powinnam wiedzieć. A swoją drogą, drewniany dom to mój świadomy wybór. Nie chcę spędzać weekendów w murowańcu (z całym szacunkiem). Co innego mieszkać. Ale ja, mieszczuch paskudny, kocham zapach drewna - także palonego Dom jest prefabrykowany, więc ściany nie postawią mi murowanej, niestety. Muszę tak zabezpieczyć tę, która będzie, żeby było bezpiecznie. Po prostu. Więc może nie nadwyrężę Waszej, Panowie, życzliwości i poproszę jednak o jakieś konkretne sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts