ergo14 18.01.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam, Przymierzam się do budowy domu w województwie Łódzkim - wielkość użytkowa ok 150-160m2, poddasze użytkowe. Myślę o wyborze sposobu ogrzewania, o jakimś rozwiązaniu które w przyszłości będzie tanie w eksploatacji, tutaj chyba wygrywają pompy ciepła. Nie mamy też za bardzo miejsca na składowanie pelletu pozatym super było by móc wyskoczyć gdzieś w zimie na 3 dni i nie martwić się że w dom nie będzie ogrzewany. Nie chcemy jednak z żoną montować ogrzewania podłogowego - czytałem tutaj na forum że pompa nie da rady pracować sensownie z grzejnikami chyba że będą miały jakieś ogromne powierzchnie i do tego rozwiązanie takie może i tak być drogie w użytkowaniu. Nasza działka jest niewielka bo 700m do tego woda jest bardzo głęboko bo u sąsiada znaleźli ją gdzieś 70m albo niżej - do tego mogą być problemy z pozwoleniem na odwiert. W 2013 pojawiły się pompy hybrydowe z możliwościa dogrzewania gazem typu Daikin Altherma czy Viessmann Vitocaldens 222-F. Jako że mam gaz pod samym ogrodzeniem i możliwość przyłączenia było by chyba złym pomysłem z tego rezygnować. Mam pytanie czy jest sens myśleć o takim rozwiązaniu - czy coś takiego może działać ekonomicznie przy założeniu że dom będzie dobrze docieplony (chyba musi wg. nowych norm na 2017?), mogę wydać trochę więcej na samo urządzenie jeśli miało by to działać sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 18.01.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A nie lepiej sam gaz? Instalacja wyjdzie znacznie tańsza, bedzie komfortowo, a przy dobrym ociepleniu domu na prawdę tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Zastanawiałem się nad tym - ale myslę co będzie na emeryturze To mogą być znaczące różnice. Mogę wydać te 10-15tyś więcej teraz kiedy mogę sobie na to pozwolić niż martwić się później czy mnie będzie stać na ogrzewanie. Podejrzewam że są jakieś dofinansowania na te pompy więc pewnie różnica końcowa nie będzie jakoś koszmarna względem całości kosztów budowy domu. A sam gaz raczej będzie drożał i to mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam, Przymierzam się do budowy domu w województwie Łódzkim - wielkość użytkowa ok 150-160m2, poddasze użytkowe. Myślę o wyborze sposobu ogrzewania, o jakimś rozwiązaniu które w przyszłości będzie tanie w eksploatacji, tutaj chyba wygrywają pompy ciepła. Nie mamy też za bardzo miejsca na składowanie pelletu pozatym super było by móc wyskoczyć gdzieś w zimie na 3 dni i nie martwić się że w dom nie będzie ogrzewany. Nie chcemy jednak z żoną montować ogrzewania podłogowego - czytałem tutaj na forum że pompa nie da rady pracować sensownie z grzejnikami chyba że będą miały jakieś ogromne powierzchnie i do tego rozwiązanie takie może i tak być drogie w użytkowaniu. Nasza działka jest niewielka bo 700m do tego woda jest bardzo głęboko bo u sąsiada znaleźli ją gdzieś 70m albo niżej - do tego mogą być problemy z pozwoleniem na odwiert. W 2013 pojawiły się pompy hybrydowe z możliwościa dogrzewania gazem typu Daikin Altherma czy Viessmann Vitocaldens 222-F. Jako że mam gaz pod samym ogrodzeniem i możliwość przyłączenia było by chyba złym pomysłem z tego rezygnować. Mam pytanie czy jest sens myśleć o takim rozwiązaniu - czy coś takiego może działać ekonomicznie przy założeniu że dom będzie dobrze docieplony (chyba musi wg. nowych norm na 2017?), mogę wydać trochę więcej na samo urządzenie jeśli miało by to działać sprawnie. A nie myślałeś o PC powietrznej +klimakonwektory . Zalety : -niska temp jak przy podłogówce -klimatyzacja Wada : -brak akumulacyjności cieplnej , więcej godzin pracy w T1 (ale nadal to nie będzie majątek) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) No a co się dzieje jak poleci prąd? To chyba troche ma się problem, piec gazowy czy taka hybryda pewnie daje rade działać z jakiegoś rozwiązania awaryjnego zdaje sie? Pozatym z tego co ludzie pisząc to jednak same PC powietrzne średnio dają radę w naszym klimacie? Ostatnio było tutaj -15 Pozatym już widzę wchodzi temat dwóch taryf. O innych rozwiązaniach z chęcią bym podyskutował ale najpierw bym był ciekaw czy taka hybryda + grzejniki dała by radę. ( Z chęcią*poczytam o klimakonwektorach bo się*z tym w praktyce nie spotkałem) Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ergo14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 No a co się dzieje jak poleci prąd? To chyba troche ma się problem, piec gazowy czy taka hybryda pewnie daje rade działać z jakiegoś rozwiązania awaryjnego zdaje sie? Pozatym z tego co ludzie pisząc to jednak same PC powietrzne średnio dają radę w naszym klimacie? Ostatnio było tutaj -15 Pozatym już*widzę*wchodzi temat dwóch taryf. Proponuję poczytać forum , z tym mrozem i PC . A wzrostu cen gazu się nie obawiasz ? Po za tym , możesz przy dotacji np praktycznie ograniczyć lub wyeliminować koszt energii elektrycznej-z gazem takiej możliwości już nie ma . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Proponuję poczytać forum , z tym mrozem i PC . Co konkretnie bo widzialem sprzeczne informacje. A wzrostu cen gazu się nie obawiasz ? Po za tym , możesz przy dotacji np praktycznie ograniczyć lub wyeliminować koszt energii elektrycznej-z gazem takiej możliwości już nie ma . pzdr Jesli taka pompa będzie 80% ogrzewała bez udziału gazu to nie widzę problemu. Nie sądze żęby to były duże pieniądze. Pewnie i tak ostatecznie stanie na piecu gazowym, ale w miare możliwości bym pokombinował jeszcze z innymi rozwiązaniami. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ergo14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Co konkretnie bo widzialem sprzeczne informacje. Jesli taka pompa będzie 80% ogrzewała bez udziału gazu to nie widzę problemu. Nie sądze żęby to były duże pieniądze. Na szybko : -wielu użytkowników grzało z powodzeniem w temp grubo poniżej 20 st (u mnie było -23st i 7.7kW) -PC też da radę bez gazu (ja mam grzejniki , nie mam gazu i nie korzystam z innego źródła ciepła-choć został mi w kotłowni nie podłączony piec węglowy Wiesz co jest inny pomysł : -zrób sobie "termos" -zainstaluj grzejniki elektryczne -załóż solary -ciesz się super rozwiązaniem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 nie solary tylko PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 18.01.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Zastanawiałem się nad tym - ale myslę co będzie na emeryturze To mogą być znaczące różnice. Mogę wydać te 10-15tyś więcej teraz kiedy mogę sobie na to pozwolić niż martwić się później czy mnie będzie stać na ogrzewanie. Podejrzewam że są jakieś dofinansowania na te pompy więc pewnie różnica końcowa nie będzie jakoś koszmarna względem całości kosztów budowy domu. A sam gaz raczej będzie drożał i to mocno. Czyli ta emerytura to już ? Bo taka pompa czy kociołek to jakieś max.10 lat bezawaryjnej pracy .A potem to już części może nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Czyli ta emerytura to już ? Bo taka pompa czy kociołek to jakieś max.10 lat bezawaryjnej pracy .A potem to już części może nie być. Gdybym budował teraz nie duży domek-na max bym zrobił izolację i tylko reku bym kupił , reszta maty +grzejniki elektryczne no i oczywiście PV. To co miałbym wsadzić w PC , poszło by na w/w instalacje. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Na szybko : -wielu użytkowników grzało z powodzeniem w temp grubo poniżej 20 st (u mnie było -23st i 7.7kW) -PC też da radę bez gazu (ja mam grzejniki) Masz grzejniki w całym domu bez podłogówki? Ja bym z chęcią użył tylko powietrznej pompy ciepła, tylko się boję że nie wyrobi jak będą "zwykłe" grzejniki. Rekuperacje planuję. Mam znajomych którzy ogrzewali prądem (maty zdaje się) i zrezygnowali - wyszło ich bardzo drogo, może źle wyliczył im ktoś*system. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ergo14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Patrz stopka - podłogówka tylko w jednej łazience ok 10 m2PC da radę na 100% na grzejnikach - jeśli to nie Zakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 No tak - ale ja nie bardzo mogę na swojej działce wymienniki pionowe, a na poziome chyba za mało miejsca.Ty masz chyba p/z prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 PC powietrze woda - stawiasz tylko na zewnątrz " wiatrak" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) A no widzisz, to już ciekawe info - Mam sąsiada który mi bardzo zachwala PC ale on ma odwierty i podłogówkę więc nie bardzo się chciałem tym sugerować. A taka hybryda to zły pomysł? Jeśli tak (oprócz ceny wejścia) to dlaczego? Ma wbudowany zbiornik na wodę, pompa ciepła jest zwyczajna + ew. może użyć gazu JEŚLI tak a potrzeba będzie. Brzmi to fajnie na papierze. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ergo14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A no widzisz, to już ciekawe info - Mam sąsiada który mi bardzo zachwala PC ale on ma odwierty i podłogówkę więc nie bardzo się chciałem tym sugerować. A taka hybryda to zły pomysł? Jeśli tak (oprócz ceny wejścia) to dlaczego? Moim zdaniem hybryda nie ma sensu ekonomicznie- na parę godzin w roku np przy -30st lepsza będzie grzałka Zachęca do czytania forum- wielokrotnie było to tu wałkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Jestem jeszcze ciekaw doświadczeń innych ludzi - macie pompy ciepła z grzejnikami? Jeśli tak to jak to się sprawdza? I tak - przeglądałem forum ale nowy użytkownik nawet nie wie jakie tematy śledzić żeby znaleźć konkretne informacje nt. temat. Ew. jak ktoś może jakiś konretny temat podpowiedzieć*to super. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ergo14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.01.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Trzeba chyba zacząć od podstawowej, niezrozumiałej dla mnie kwestii: Nie chcemy jednak z żoną montować ogrzewania podłogowego Jakieś uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Trzeba chyba zacząć od podstawowej, niezrozumiałej dla mnie kwestii: Jakieś uzasadnienie? Tak, że nie chcemy Nie chcę żeby się ten wątek przekształcił w dyskusje nt. wad i zalet podłogówki. Wiem że do PC jest to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts