rwojtek 18.01.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Tak, że nie chcemy .... ..... Wiem że do PC jest to najlepsze rozwiązanie. Do życia również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.01.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Tak, że nie chcemy Nie chcę żeby się ten wątek przekształcił w dyskusje nt. wad i zalet podłogówki. Wiem że do PC jest to najlepsze rozwiązanie. To kotła gazowego również. Dla komfortu użytkownika również. Więc po co wywalać kupę kasy na jakąś hybrydę skoro można po prostu podłogówkę i PC? No chyba, że celem wątku jest "reklama szeptana" hybryd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Kuźwa ludzie, serio w każdym widzicie instalatora? Pracuję w IT Ale załóżmy po prostu że nie będzie. Jak wyjdzie że nie da się tego zrobić to albo założę gaz po prostu albo pomyślę nad podłogówką. Na razie zostawmy ten temat. Zaraz się to przerodzi w wyliczanie zalet ogrzewania podłogowego a nie o to chodzi chyba. O hybrydach napisałem dlatego że się boję że sama powietrzna nie wyrobi na grzejniki i będzie za droga. Może są inne rozwiązania niż gruntowa które się dobrze sprawdzą, dopiero czytam o tym temacie. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ergo14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.01.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Kuźwa ludzie, serio w każdym widzicie instalatora? Pracuję w IT No to chyba liczyć potrafisz? Ile będzie kosztowało utrzymanie przyłącza gazowego (i jego wykonanie)? O ile droższa jest ta "hybryda" od zwykłej PC (a tym bardziej kociołka gazowego)? Jeżeli jak piszesz masz gaz przy działce to nie pchaj się w żadne cuda tylko instaluj kocioł kondensacyjny + podłogówka. A tak przy okazji to jestem przykładem na pracę PC z grzejnikami. Podłogówka tylko w 3 małych pomieszczeniach czego bardzo żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 No to chyba liczyć potrafisz? Ile będzie kosztowało utrzymanie przyłącza gazowego (i jego wykonanie)? W kuchni i tak planuję gaz więc przyłącze będzie tak czy siak. Nie wiem czy będę brał płytę*indukcyją. O ile droższa jest ta "hybryda" od zwykłej PC (a tym bardziej kociołka gazowego)? Sporo - ceny katalogowe tak w granicach 40k netto widziałem - nie wiem jeszcze jaka moc jest potrzebna dla 4 osób dla takiego domu przy założeniu że będą*grzejniki zamiast podłogówki - chyba sporo większa. Nie wiem jak wyglądają*ceny po negocjacjach z instalatorem - ale tam są*już wbudowane zbiorniki na CWO - to chyba też*ma wpływ na całość. Jeżeli jak piszesz masz gaz przy działce to nie pchaj się w żadne cuda tylko instaluj kocioł kondensacyjny + podłogówka. No to jest opcja wyjściowa - kocioł kondensacyjny + bardzo dobre ocieplenie + rekuperator. A tak przy okazji to jestem przykładem na pracę PC z grzejnikami. Podłogówka tylko w 3 małych pomieszczeniach czego bardzo żałuję. Ale żałujesz że masz podłogówkę czy że tylko w 3 pomieszczeniach? To troche niejasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.01.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Pracuję w IT Jak ekran od laptopa jest za mały to kupujesz komputer stacjonarny z większym monitorem i stawiasz go obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Jak ekran od laptopa jest za mały to kupujesz komputer stacjonarny z większym monitorem i stawiasz go obok? Gadam nie na temat wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.01.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ale żałujesz że masz podłogówkę czy że tylko w 3 pomieszczeniach? To troche niejasne. Jeżeli po wcześniejszych postach jeszcze się nie domyśliłeś co mam na myśli to kiepsko kumasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.01.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Gadam nie na temat wtedy Uruchom wyobraźnię, a zrozumiesz tą paralelę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Jeżeli po wcześniejszych postach jeszcze się nie domyśliłeś co mam na myśli to kiepsko kumasz Widziałem równie dobrze posty ludzi którzy mieli źle dobrane PC i płacili 6k w sezonie grzewczym Więc od ocen się wstrzymuję. Możemy już nie gadać o podłogówce? Wolałbym wrócić do tematu czy takie rozwiązanie jest sens robić czy nie. Nie musi się mega jakoś zwrócić szybko - ale jak będzie miało wygenerowac strate na przestrzeni niewiem 10-15 lat to tez bez sensu oczywiscie. Ew. czy sama pompa ciepla powietrza da rade z grzejnikami pracowac i wyjdzie konkurencyjnie do gazu? Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ergo14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.01.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Możemy już nie gadać o podłogówce? Martwisz się o opłaty "na starość" ale nie chcesz zrobić instalacji ogrzewania tak by była tania w eksploatacji? No to trudno będzie tobie pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A to rozwiązanie które podałem nie będzie porównywalne w eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.01.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A to rozwiązanie które podałem nie będzie porównywalne w eksploatacji? Będzie droższe w eksploatacji i masakrycznie droższe w inwestycji. A za 15 lat koszty naprawy lub wymiany urządzenia cię dobiją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Martwisz się o opłaty "na starość" ale nie chcesz zrobić instalacji ogrzewania tak by była tania w eksploatacji? No to trudno będzie tobie pomóc. Mimo wszystko mam nadzieję że uda nam się o tym pogadać w inny sposób niż "jak nie chcesz podłogówki to nie mamy o czym rozmawiać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Będzie droższe w eksploatacji i masakrycznie droższe w inwestycji. A za 15 lat koszty naprawy lub wymiany urządzenia cię dobiją. Myślisz? Różnica w inwestycji to chyba jakieś 10 tyś. niby sporo ale to jednak 2 źródła ogrzewania zamiast jednego. Zakładam że po tych 15-20 latach to taką pompę się wymienia na nową - może nawet się udało by tylko powietrzną zrobic jesli sprawnosc pozwoli - bylo by taniej. Jak ktos wczesniej pisal moze byc tak ze bedzie problem z czesciami tak czy siak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.01.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ziom, ciężki z Ciebie inwestor. 1. projektowanie nowego domu pod grzejniki i PC PW to absurd (ex definitione), 2. zakładanie hybrydy PC + gaz by obsłużyła owe grzejniki jest w nowo projektowanym domu absurdem jw.3. chcesz grzejniki = gaz (jak chcesz trochę taniej i jednak mieć pompę ciepła kup sobie przyzwoity klimatyzator tj. pompę ciepła powietrze - powietrze, splita, (kanałówkę) i powieś na ścianie, będzie grzał taniej niż gaz i chłodził jednocześnie)4. PC PW grzeją z powodzeniem przy - 25C na zewnątrz (przy tej temp. grzał mój klimatyzator za stosunkowo niewielkie pieniądze)5. PC PW mają wersję HT (wysoka temp.) grzeją do temp. odpowiedniej dla grzejników - ale to raczej dla tych co przechodzą na PC z węgla, śmieci lub oleju, a nie dla tych co projektują nowe domy. Jak się uprzesz jest to rozwiązanie, przynajmniej CWU ogrzejesz taniej niż gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) O i już do czegoś konkretnego dochodzimy Generalnie chcieliśmy podłogi drewniane - a wiem że z tym jest problem przy podłogłówce - do tego znajomy miał awarie takiego ogrzewania i to się wiązało z masą problemów i kuciem podłóg - do tego widziałem że gwarancje jakie udzielane są na podłogłówkę o ok 10 lat - a żywotność jest oceniana na 15 lat (jakieś art. z muratora) - nie wygląda to zachęcająco - a remont tego wydaje sie wysoce upierdliwy. Myślę o rozwiązaniu pośrednim tutaj i zastanawiałem się czy taka hybryda albo pompa HT była by opcją. Z drugiej strony mam gaz 15m od ew. sciany domu - wiec nie skorzystac z przyłącza było by bez sensu. Ja wiem że co do pkt 1 i 2 to taki pomysl jest słaby - ale te hybrydy to dosc nowe rozwiazanie w polsce - sa dostepne jakos dopiero od 2-3 lat tutaj. I tak sobie myslalem ze jakby taka pompa 90% ogrzewala sama a te 10% bylo by z gazu to by moglo byc to fajne ekonomicznie rozwiazanie, bo to sie przelacza dynamicznie jak sie poda zadane ceny gazu/pradu - i ona sobie dobierze sama parametry. ale moze sie myle i to jest glupi pomysl. Nie do konca sie orientuje jak to wyliczyc sensownie. Najpierw myslalem o tym zeby po prostu robic gaz (tak robia sasiedzi), ale chlodzenie w lecie jest kuszace. Jestem ciekaw jak wyglada koszt ogrzewania gazem takiego domu z euco ~40, bo moze nie ma sensu w ogole sie bawic w PC w tym przypadku jak bedzie nowy dobrze zaizolowany. Na razie sie na nic jeszcze nie upieram - po prostu sobie glosno mysle a w tych rozwiazaniach sie slabo orientuje wiec licze na pomoc forumowiczow. Z jednej strony slysze ze grzejniki + PC to anatema - a potem ze jednak sa HT do przejsciowych rozwiazan w starszych domach. To jesli sie w starszych domach sprawdzaja to czemu nie mialby by sie sprawdzic w nowym dobrze ocieplonym domu z grzejnikami? Nie widze tu sprzecznosci, przeciez temperatura grzejnikow w nich nie bedzie wyzsza niz w "starym" budownictwie. Pewnie po prostu umknely mi jakies wazne czynniki wiec licze ze mi ktos to wylumaczy - nie kazdy od razu jest ekspertem od ogrzewania. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ergo14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.01.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 I tak sobie myslalem ze jakby taka pompa 90% ogrzewala sama a te 10% bylo by z gazu to by moglo byc to fajne ekonomicznie rozwiazanie, bo to sie przelacza dynamicznie Zakładając, że na ogrzewanie samą PC wydasz 3000zł/rok (ja tak ma przy 1 taryfie i grzejnikach) to niechbyś (przyjmijmy teoretycznie) na tym gazie "zaoszczędził" 10%. Cena pompy wyższa o 10.000/300zł rocznie = brak sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 18.01.2017 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) No widzisz ja właśnie liczyłem że ten zysk z gazu będzie znacznie większy i ogrzewanie będzie tańsze. Ogrzewanie rzędu 3000 to chyba mniej więcej masz w cenie pieca gazowego zdaje się? Co do ceny pompy to nie wiem jaka jest cena końcowa (nie wiem do końca jaką*moc pompy potrzebuje - chyba coś kolo 10-12kW?). http://www.marel.viessmann.com.pl/wp-content/uploads/Viessmann-Cennik_instalatora_2015_11_30.pdf - to ta za 38 tyś to chyba za słaba jest? http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/hybrydowa-pompa-ciepla-daikin-altherma/ tu jest altherma za 27 tys zl - wiec sporo taniej ale nie wiem do konca ile kw dom np. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-milowonkach-g2-mf4e20e555358c taki np projekt bysmy mieli i nie do konca wiem jaka pompa była by wystarczająca... bo może to jest tańsze niż mi się zdawało. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez ergo14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.01.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ogrzewanie rzędu 3000 to chyba mniej więcej masz w cenie pieca gazowego zdaje się? Niejasno piszesz... Że niby można za 3000zł kupić piec gazowy? Kocioł na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts