Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 53m2 ostatnie 3cie piętro - ekspozycja Północna - proszę o pomoc

mod15

Recommended Posts

Cześć, witam Wszystkich :)

Do tej pory jedynie przeglądałem forum i doszedłem do wniosku, że ta kategoria będzie odpowiednią dla mojego temu.

Noszę się z zamiarem kupna mieszkania 53m2, ekspozycja północna, piętro 3 z 3 z tarasem 38m2.

Bardzo Was proszę o podpowiedź w n/w kwestiach:

1. Co sądzicie o ekspozycji północnej mieszkania? Z przeczytanych setek opinii stwierdzam, że może 20% opinii ( ze swojego doświadczenia) było pozytywnych.

Wg mnie, na podstawie tego, że obecnie mieszkam pół roku w mieszkaniu na poddaszu w którym doświetlenie mieszkania jest tragiczne nie ma to dla mnie większego znaczenia. Oczywiście nie chcę mieszkać w bunkrze ale uważam, że to dużo lepsze położenie niż żeby trzeba było zasłaniać okno żeby nie raziły promienie słoneczne.

2. Deweloper określił, że wszędzie będą tynki gipsowe. Nawet w łazience. Przyznam, że to pierwsze mieszkanie, które oglądam i w łazience nie ma tynku cementowo-wapiennego tylko gipsowy. Przyznam, że bardzo się tego obawiam. Że ściany będą puchły i już na początku będzie generowało to koszty np. folia w płynie na ścianach pod płytki itd.

Z racji, że mieszkanie oddają końcem września to nie wiem czy nie lepiej było by wymóc na Deweloperze, żeby w łazience nie zrobił tynku wcale (przy obniżeniu ceny) i zrobić go we własnym zakresie. Lub też wymóc na nim zmianę na cem-wap.

3. Urodził mi się pomysł w głowie, że w przyszłości można wydzielić kuchnię przez postawienie ścianki mniej więcej (obrazowo ujmując ) między oknem a kanapą. Mimo, że to pieśń przyszłości myślałem o pustakach szklanych ale mają bardzo specyficzny wygląd. Myślałem też o ściance szklanej z drzwiami przesuwnymi, ale boję się, że wyjdzie z tego jakaś kosmiczna konstrukcja i cena.

W załączeniu rzut mieszkania.

Pozdrawiam,

Olek

mieszkanie.jpg

Od północy będziecie ciemno zimą czyli prawie pół roku.

Zabezpieczenie przeciwwilgociowe na ścianach mam niezależnie od tego, że w łazience są tynki cementowe.

luksfery - są bardzo specyficzne wizualnie. lepiej szklana ścianka:

http://czasnawnetrze.pl/i/aD05MDAmdz02MDE=/ed5c40ba/19256-_antyki_i_design_eklektyzm_wnetrze_w_kamienicy_kuchnia.jpg

Edytowane przez Elfir

Zimą będzie ciemno, ale dzień w zimie jest krótki. Człowiek w pracy siedzi 8-16 więc i tak gdzie by mieszkanie nie było "wychodzę - noc; wracam - noc".

Zabezpieczenie przeciwwilgociowe w łazience konieczne jest na podłodze (wzmocnione w obrębie wanny/brodzika) i na ścianach - lokalnie w obrębie umywalki (ew. toalety). W tych miejscach naturalnie nie odejdzie się od hydroizolacji. Ale pozostała część która będzie pokryta gresem też wymaga izolacji? Wiadomo, że nie będzie to basen, ale okresowo będzie wysoka wilgotność dlatego boję się, że po jakimś czasie tynk spuchnie i płytki odpadną. Fakt, że między wilgocią a tynkiem są jeszcze zafugowane płytki ale nie chciałbym aby wszystko się posypało przez małe niedociągnięcia.

Racja. Wybiłem sobie już z głowy luksfery. Myślałem o całoszklanej ściane bez szprosów pokrytej folią dającą efekt lustra weneckiego. Jedynym problemem, który mnie niepokoi to wykonanie drzwi. Nie chcę drzwi szklanych jak do sklepu w galerii handlowej, a wykonanie drzwi przesuwnych będzie raczej karkołomne.

Podesłane rozwiązanie - bardzo fajne. Spora oszczędność na szkle. Wezmę pod uwagę :)