Kris8600 18.01.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam, od dłuższego czasu czytam forum i tematy które mnie interesują ale czasem ciężko w niekończącej wymiany zdań i opinii wyłuskać coś dla siebie - dlatego serdeczna prośba i pytanie na dobry początek Przymierzam się do budowy domu - chciałbym sobie wszystko poukładać i zaplanować tyle ile mogę Aktualnie chodzi mi po głowie system ogrzewania, mam na działce gaz ale może pompa ciepła powietrze woda byłaby lepszym (tańszym w eksploatacji) rozwiązaniem a może prąd. - czy ktoś może wskazać mi link, osobę, temat lub dziennik budowy - szukam osób na forum które budowały coś jak poniżej: chciałbym nieduży dom parterowy pomiędzy 100 a 120m2, (3 pokoje, salon, kuchnia, może garaż w bryle) podłogówka po całości, w miarę zwarta bryła, dobre docieplenie, okna 2-komorowe, wentylacja chyba niestety grawitacyjna (chciałbym mechaniczną z reku ale chyba mi zabraknie na nią itp. podoba mi się projekt: http://stan-projekt.pl/projekt-domu-gl-954-amber-vi-BBA2009 dom na typowych ławach fundamentowych (płyta fundamentowa u mnie nie przejdzie bo żaden regionalny wykonawca (południe kraju) nie ma doświadczenia w takich systemach a sam jestem bardziej teoretyk niż praktyk w kwestiach budowlanych) Od razu pytanie do znawców pomp ciepła - mam 2 kolektory słoneczne 114x206 kupione okazyjnie (miałem plan podłączyć je do instalacji w moim rodzinnym domu gdzie teraz mieszkam (kocioł węglowy) i podgrzewać wodę użytkową w sezonie letnim ale zrodził się plan budowy domu więc może wykorzystam je u siebie) Jak wygląda kwestia połączenia takiej pompy tj powietrze woda z kolektorami słonecznymi - czytałem że coś takiego sprawdza się przy gruntowych pompach ale nic nie znalazłem na temat tych powietrze woda. Tak sobie wymyśliłem że kolektor podgrzewałby wodę w zbiorniku (w ciągu słonecznych dni) i dzięki temu pompa nie „chodziłaby” np w mroźne, słoneczne dni hmmm A może w połączeniu kolektorów z gazem wyjdzie korzystniej? A może ten prąd? Może to kwestia stereotypów ale ciężko mi wyobrazić sobie tanie ogrzewanie na prąd (a może mam słabą wyobraźnie:) Prawda jest taka że w mojej okolicy króluje węgiel – pewnie ponad 90% instalacji. Standardowo jak pewnie każdy chciałbym mieć system ogrzewania i podgrzewania wody użytkowej - tani w realizacji i użytkowaniu a jednocześnie wydajny nawet przy większych mrozach ( u nas występują dość często w sezonie zimowym a tego tego często wieje w zimie) i oczywiście po moich doświadczeniach z przygotowaniem drewna, węgla, utrzymaniem pieca itp chciałbym coś w miarę małoobsługowego a jeżeli będzie przy tym ekologiczne to tym lepiej Wiem że konkretne odpowiedzi można uzyskać na postawie obliczeń ale na ten moment nie mam czego liczyć - opieram się na planach i chciałbym na ten moment poznać opinie praktyków jeżeli ktoś na forum zbudował podobny dom pod względem konstrukcji, metrażu i może coś podpowiedzieć na podstawie własnych doświadczeń - byłoby fantastycznie Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Jest cały ogromny dział OGRZEWANIE, gdzie możesz szukać informacji i zadawać pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.01.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 A jaki masz buzdet na ten dom? W ogóle działkę masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 18.01.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Aktualnie chodzi mi po głowie system ogrzewania, mam na działce gaz ale może pompa ciepła powietrze woda byłaby lepszym (tańszym w eksploatacji) rozwiązaniem a może prąd. Uwierz, że wiele osób chciałoby móc ogrzewać dom gazem. To jest WYGODA. Nie kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 19.01.2017 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Wszystkim bardzo dziekuje za odpowiedzi, Elfir - wiem, czytalem ale ciezko doczytac sie wnioskow - kazdy ma swoj punkt widzenia, chcialbym zeby napisal ktos kto ma podobny dom i w praktyce ogrzewa go tak a nie inaczej bo.. Cactus - dzialka jest, chcialbym zaczac za max 2 lub 3 lata. Oszczednosci do tego czasu ok 100 tys reszta kredyt:-( Stanowska - tak ale przeciez mozna taniej bo przylacz, instalacja, komin itp A jesli Putin zakreci kranik, a piraci porwa statek z nasxym gazem? Fajnie byloby byc w jakims stopniu niezaleznym od tego wszystkiego. Pewnie przesadzam ale kto wie co bedzie - poprostu szukam, pytam, sprawdzam zeby nie zalowac, Pozdrawiam wszystkich zainteresowany Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Kris8600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.01.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Za 3 lata to rynek ogrzewania może sie przwrócić do góry nogami. Wybierzesz wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 19.01.2017 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Za 3 lata moga byc bardziej dotowane oze - nie sadze zeby powstalo cos nowego a nawet jesli to bedzie dla mnie za drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.01.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Byłem na Twoim miejscu (mam w drodze gaz) i wybrałem pompę ciepła powietrze-woda. Fakt, że koszt inwestycyjny jest wyższy niż ogrzewanie gazowe, ale z drugiej strony pompa jest tańsza w eksploatacji. Według obliczeń z OZC koszt ogrzania 190m2 powierzchni wyniesie mnie 1020zł rocznie - także czego chcieć więcej? Plus pompy jest też taki, że może lekko ochładzać pomieszczenia, więc w dobrze zaizolowanym domu odejdzie też koszt klimatyzacji. Oczywiście każdy swoje chwali, ale niezależnie od tego czy wybierzesz gaz, czy pompę to będziesz bardziej z tego zadowolony niż z pieca na paliwo stałe. Co do grzania czystym prądem to moim zdaniem jest to idealne rozwiązania dla małych i dobrze zaizolowanych domów. Natomiast przy większych powierzchniach obawiałbym się wzrostów cen energii w przyszłości (przy pompie ciepła te wzrosty będą odczuwalnie 3 razy niższe). Według obliczeń koszt ogrzewania wyniesie Cię 1020 zł, a jak to wygląda w realu? Możesz napisać? Często obliczenia mijają się z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 19.01.2017 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 U mnie zgodnie z projektem bedzie 88m2 uzytkowej powierzchni a razem 143m2 czyli znacznie mniej, Czy pompa poradzi sobie przy duzych mrozach - u mnie w tym roku dochodza do -25 w nocy a - 10 w nocy to standard od 3 tygodni:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 19.01.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Wszystkim bardzo dziekuje za odpowiedzi, Elfir - wiem, czytalem ale ciezko doczytac sie wnioskow - kazdy ma swoj punkt widzenia, chcialbym zeby napisal ktos kto ma podobny dom i w praktyce ogrzewa go tak a nie inaczej bo.. Niestety, nie ma tak dobrze Takie jest to forum i chyba inne też - ZAWSZE spotkasz się ze zwolennikami tego lub tamtego. Nawet jak ktoś powie, że ma X i jest super to napisze też drugi co ma Y i też jest OK. A przy okazji skrytykuje rozwiązanie X... Czytaj, czytaj, czytaj... i zdecyduj Moje zdanie: Ja mam gaz i jestem zadowolony Koszt roczny to ok 3500zł przy 200m2 [po podłodze, użytkowej 170m2] Jak bym miał teraz budować to poważnie rozważyłbym pompę... Jeden mój sąsiad ma pompę i nie podłączył gazu w ogóle... drugi ma pompę ale piec na gaz też ... pozostali mają gaz. Kominki tak samo - jeden ma drugi nie ma, dachówka - ten cementowa ten ceramiczna, glazura albo nie, stolarka - jeden drewno drugi plastik...jak zapytasz - każdy zadowolony Wszyscy mieszkamy na tej samej ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 19.01.2017 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Niestety, nie ma tak dobrze Takie jest to forum i chyba inne też - ZAWSZE spotkasz się ze zwolennikami tego lub tamtego. Nawet jak ktoś powie, że ma X i jest super to napisze też drugi co ma Y i też jest OK. A przy okazji skrytykuje rozwiązanie X... Zdaje sobie z tego sprawe ale szukam ludzi z podobnym projektem, powierzchnia zeby miec punkt odniesienia- porownac rozne rozwiazania w praktyce Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Kris8600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 19.01.2017 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Kris: jeśli chcesz do tego dobrze podejść to zleć OZC dla swojego domu (koszt około 300zł). Będziesz wiedział jakie on ma zapotrzebowanie na energię. Następnie sprawdź jaka u Ciebie jest cena prądu i gazu. Poproś firmy o oferty na kotłownie gazową i pompę. Gdy będziesz miał te wszystkie dane dowiesz się tak naprawdę jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla Ciebie. Bez tego to możemy sobie gdybać i nikt Ci nic sensownego nie doradzi bo każdego przypadek jest inny. Ostatecznie tak pewnie zrobie - ale na tą chwile chciałbym sobie wypracować swojego faworyta. Na ten czas na pierwszym miejscu PC powietrze woda na drugim gaz, prąd ostatnie miejsce Odnośnie pompy jest ktoś kto mógłby coś napisać odnośnie: jak pisałem wcześniej ma kupione okazyjeni kolektroy słoneczne 114x206 x 2 szt: Jak wygląda kwestia połączenia takiej pompy tj powietrze woda z kolektorami słonecznymi - czytałem że coś takiego sprawdza się przy gruntowych pompach ale nic nie znalazłem na temat tych powietrze woda. Tak sobie wymyśliłem że kolektor podgrzewałby wodę w zbiorniku (w ciągu słonecznych dni) i dzięki temu pompa nie „chodziłaby” np w mroźne, słoneczne dni hmmm druga sprawa: U mnie zgodnie z projektem bedzie 88m2 uzytkowej powierzchni a razem 143m2 Czy pompa powietrze woda poradzi sobie przy duzych mrozach - u mnie w tym roku dochodza do -25 w nocy a - 10 w nocy to standard od 3 tygodni pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 19.01.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Pompa sobie zawsze poradzi bo poniżej pewnej temperatury [różne wartości tu padają - zależy kto podaje...] po prostu grzeje prądem... mówiąc ogólnikowo. Kwestię zasobnika też przemyśl - jeśli będziesz miał kilka źródeł ciepła to powinien być większy na kilkaset litrów - wiesz jaki jest duży ? masz na niego miejsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 19.01.2017 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Macie racje - większego sensu w tym połączeniu chyba nie ma oszczędności w porównaniu do nakładów bardzo marne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 19.01.2017 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Jeszcze jedno pytanie - orientujecie się jaka jest żywotność takich PC powietrze woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 19.01.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Macie racje - większego sensu w tym połączeniu chyba nie ma oszczędności w porównaniu do nakładów bardzo marne Ja ciebie wcale od tego pomysłu nie odwodzę - sam mam kolektory i zasobnik 300l - w garażu bo się nie zmieścił , musiałem go dodatkowo ocieplić. Czy kolektory się opłacają ? Ten temat już był wałkowany po wielokroć - nie dla wszystkich tylko ekonomika się liczy, czasem wygoda, poglądy, kaprys itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 20.01.2017 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam ponownie, dalej wertuję forum i mam kolejną myśl Piszę z południa ok 100km od Zakopanego - zimy mamy mroźne i boję się że PC powietrze woda może nie dać rady Może PC gruntowa z kolektorem poziomym (na pionowe odwierty mnie nie stać a działkę mam dużą, glina i dość wysoki poziom wód gruntowych). Mając instrukcję może nawet sam mógłbym to przygotować - na forum są ludzie którzy coś takiego robili. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 czy kopanie kolektorów wyjdzie taniej od przyłącza gazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 20.01.2017 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 wyczytałem że robiąc kolektor poziomy do PC gruntowej sposobem gospodarczym można wyjść kosztowo podobnie jak z PC powietrze woda gaz w moich przemyśleniach jest zaraz po PC (gaz to dodatkowe koszty jak przyłącz, komin, kotłownia itp) zależy mi przede wszystkim na taniej eksploatacji w przyszłości a tu wygrywa PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 PC powietrze woda to samo urządzenie.A tak musisz kupić urządzenie + koparka + kolektory gaz może być wyprowadzony rurą koncentryczno-spalinową za 200 zł przez ścianę. komin nie jest konieczny. Podobnie jak kotłownia. Możesz kondensat wstawić w łazience, kuchni lub w szafie na korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts