Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malutka łazienka w bloku - pomocy!

7mika7

Recommended Posts

Kilka zdjęć wizualizacji mojej łazienki:

e1eee11cd70ca417.jpg

1e2cc7cb1d4dd4f7.jpg

ed3abddb1c8f8902.jpg

f962a179e810dbe0.jpg

968b73c08fe6c32c.jpg

Podłoga będzie inna cb445678ecb5d6a2.jpg

54d2d38fc4e59faa.jpg

Płytki na ścianie białe błyszczące

Drewniane dekory jeszcze do ustalenia :)

Nad zabudową geberitu mała półka a wyżej wszystko zabudowane płytkimi szafkami

Drzwi do prysznica albo uchylne albo przesuwane. W zależności jakie będą ostatecznie blat z szafką na zlew dopasuje się tak aby nie było kolizji z drzwiami od prysznica ( będzie robiony na wymiar).

Czy oświetlenie w łazience powinno być zimne czy ciepłe?

Edytowane przez 7mika7

I chyba ma wszystko co powinna.

Zastanów się tylko czy nie byłoby praktycznie zrobić pod umywalką w zabudowie półki na brudną bieliznę, uchylne mało pojemne są ale wysuwane szuflady mogły być fajne.

Prysznic chyba lepiej przesuwny. Ja u siebie mam otwierany w obie strony i jest luzik, ale tylko na zewnątrz drzwi otwierane to w takiej małej łazience jest kłopotliwe.

140 cm jest na ten moment z płytkami po obu stronach. Będą oczywiście zrzucone i założone nowe. Tak jak wcześniej pisałam brodzik będzie z możliwością przycięcia na wymiar https://www.leroymerlin.pl/wanny-i-kabiny-prysznicowe/kabiny-brodziki-i-akcesoria/brodziki-prysznicowe/brodzik-terran-70-x-100-cm-roca,p266737,l2121.html?gclid=Cj0KEQiA88TFBRDYrOPKuvfY2pIBEiQA97Z8MfKzrIa7A_5ifG4-kK13IrW3-Irl9dg5PBa2PNDQNCMaAmGl8P8HAQ&gclsrc=aw.ds&dclid=CPbThYCgrNICFRC_GAodw2UAgw więc dopasujemy już po założeniu nowych płytek. Mam nadzieję, że tak będzie :)

Tutaj przykład innego układu nad którym myślałam

8784aa91456470a9.jpg

f0c7ef864aed0f88.jpg

- mam wrażenie, że wchodziłoby się prosto na ścianę od prysznica

- wyczytałam, że kibelek nigdy na wprost wejścia :)

- był kłopot z dopasowaniem wąskiej pralki, patrzyłam na te płytkie w sklepie i mam wrażenie, że za dużo tam się prania nie zmieści, poza tym w tych najpłytszych pralkach wszystkie drzwiczki otwierają się na lewą stronę co przy tym układzie nie byłoby wygodne a te na 40 cm głębokości z drzwiczkami otwieranymi na lewo nie otwierałyby się w całości.

I taki układ:

d289ffbc47514bfd.jpg

-tutaj też by się wchodziło zaraz na ściankę od prysznica

-mniej miejsca na kibelku ;)

- zamiast szyby pewnie by się skończyło na zasłonce prysznicowej

- mało widać podłogę a wyczytałam, że im więcej widać podłogę niepodzieloną sprzętami tym lepiej dla małej łazienki :)

Też myślę nad szufladami na brudną bieliznę i biorę pod uwagę. Miejsca na kosmetyki będę miała w płytkich szafkach na geberitem. Nad pralką szafka na większe środki czystości. Mam wrażenie, że szafka na umywalkę, bez dużych szuflad będzie nadawała trochę lekkości i nie przytłoczy tej mikro łazienki. Ale zobaczę jak to wyjdzie :)

Architekt zrobił ci zestawienie wcześniejszych propozycji układów wraz z podanymi odległościami pomiędzy poszczególnymi sprzętami.

Żebyś wiedziała czy w danym ustawieniu na sedesie będziesz siedzieć ściśnięta, czy będzie miejsce na łokcie chociażby. Czy nogi się zmieszczą bez obijania kolan o inne elementy, jak sobie usiądziesz.

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 4 months później...

Trochę to trwało bo jednak meble zostały wykonane w sierpniu :)

Łazienka przed remontem:

7324bbced016deeb.jpg

5e22bcaf7a0adad2.jpg

8c5e6d7e0143b599.jpg

b4bb847d1f584e56.jpg

Łazienka ma 1,4 x 2 metry. Zamiast wanny mamy teraz prysznic 90 x 70 cm, i łamane drzwi co dodało nam wizualnie trochę przestrzeni, zmieniliśmy pralkę na otwieraną do góry. Układ bardzo nam odpowiada i łazienka jest teraz wygodna. Nad ubikacją pod sam sufit mamy pojemne szafki, jest tam też wentylator. Przy toalecie jest bidet i z drugiej strony wykorzystaliśmy wnękę gdzie trzymam m.in proszki do prania. Pod umywalką są pojemne szuflady.

7ba6c9baba9ead7c.jpg

1b79e473f1b0aafb.jpg

cf502d9360353abb.jpg

5c33f6b8723378a8.jpg

e55550015b0a7f0f.jpg

38fe6d5a32eb892c.jpg

da35f34fe2ce00ba.jpg

c69ef570994b52f4.jpg

2fcfa777ede10479.jpg

88ff11929cb0ac64.jpg

67dd814f29bfe30e.jpg

7884a7cc7fa74120.jpg