Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana tras wod-kan na działce

Recommended Posts

Witam,

Mam pozwolenie na budowę dotyczące budowy domu, wewnętrznej instalacji gazowej i elementów zagospodarowania terenu.

Na mapie zagospodarowania działki architekt narysował nitki wszystkich przyłączy przy czym prąd i wod-kan mają adnotację "projektowane przyłącze".

Okazało się że przyłacza wod-kan muszą być poprowadzone inną trasą niż na mapie i przez inne miejsce w granicy działki.

Ponieważ robię oddzielny projekt przyłacza wod-kan który będzie uzgadniany w MPWiK a pozwolenie na budowę swoim zakresem nie obejmuje przyłączy wod-kan uważam że nie muszę zmieniać pozwolenia na budowę z powodu zmiany trasy wod-kan na działce.

Czy mam rację?

Proszę o opinie.

Ja budowałam dom do stanu SSZ na podstawie pozwolenia na budowę, gdzie była zaznaczona nitka instalacji wod-kan w innym miejscu. Dopiero po półtora roku od zaczęcia budowy, zleciłam nowy projekt instalacji, za który zapłaciłam 800zł., który to projekt został zgłoszony do wodociągów oraz do UM i na jego podstawie połozyli mi rury oraz przyłącza w innym miejscu, niż było to na oryginalnym projekcie. Zero problemów.

Aha, no i oczywiście wcześniej musiałam wystąpić z wnioskiem o nowe warunki przyłączenia do sieci, gdyż tamte się zmieniły i przeterminowały, ale to chyba normalne.

Edytowane przez Stanowska