norbert7 18.01.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam,Mam pozwolenie na budowę dotyczące budowy domu, wewnętrznej instalacji gazowej i elementów zagospodarowania terenu.Na mapie zagospodarowania działki architekt narysował nitki wszystkich przyłączy przy czym prąd i wod-kan mają adnotację "projektowane przyłącze".Okazało się że przyłacza wod-kan muszą być poprowadzone inną trasą niż na mapie i przez inne miejsce w granicy działki. Ponieważ robię oddzielny projekt przyłacza wod-kan który będzie uzgadniany w MPWiK a pozwolenie na budowę swoim zakresem nie obejmuje przyłączy wod-kan uważam że nie muszę zmieniać pozwolenia na budowę z powodu zmiany trasy wod-kan na działce.Czy mam rację?Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 18.01.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Ja budowałam dom do stanu SSZ na podstawie pozwolenia na budowę, gdzie była zaznaczona nitka instalacji wod-kan w innym miejscu. Dopiero po półtora roku od zaczęcia budowy, zleciłam nowy projekt instalacji, za który zapłaciłam 800zł., który to projekt został zgłoszony do wodociągów oraz do UM i na jego podstawie połozyli mi rury oraz przyłącza w innym miejscu, niż było to na oryginalnym projekcie. Zero problemów.Aha, no i oczywiście wcześniej musiałam wystąpić z wnioskiem o nowe warunki przyłączenia do sieci, gdyż tamte się zmieniły i przeterminowały, ale to chyba normalne. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 18.01.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ja zmieniłam tylko w wodociągach, zmiana była klepnięta z ichnimi pieczątkami, nikt się nie czepiał, tzn z nadzoru budowlanego przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.01.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 ..... Czy mam rację? Proszę o opinie. Masz 100% racji. W pozwoleniu na budowę, nie masz przyłączy wod-kan, EE oraz gazu. Architekt musiał coś namalować na mapce, ale nie jest to w ogóle wiążące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.01.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Na instalację gazową jest osobne pozwolenie na budowę i osobny kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 ja miałam instalację gazową w projekcie domu. Nie miałam osobnego pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 19.01.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 to co masz na mapce to jedno. a to co robisz na podstawie osobnych pozwoleń na budowę - to drugie i to jest wiążące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts