Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

Na wstępie podziękowania dla Soczek1212 ,agb,cob_ra,Brysia8(bez strachu tu nie biją;)),19TOMEK65 dzięki za wszystkie rady. Zaraz napiszę jak to finalnie zrobiłem.

annatulipanna w sprawie xps-a tak jak odpisał Ci sebcioc55 brak okapów no i to że on już sobie tam siedzi niczym nie osłonięty 1,5 roku, ale zapewniam że to tylko nalot z otaczających drzew plus wszystko co spłynęło z dachu i ogólnie tz. syf budowlany. Będzie git;)

Mój mąż zszedłby na zawał, jakbym mu takie drzwi zafundowała

Cz twój mąż wie że znasz sposób jak go wykończyć?:D

Pytanie tylko, czy to Twój pomysł, czy Ty byłeś tym "odważnym", który na taki pomysł się zgodził

Pomysł mój:yes: reszta otoczenia raczej patrzyła na mnie jak na wariata ale powoli się ludzie przekonują jak widzą to "coś" na żywo. Już się przyzwyczaiłem do tego stanu rzeczy. Od samego początku budowy większość patrzyła na mnie jak na wariata (jak to sam?, jak to bez fundamentów, stropu? itp itd) ale w miarę procesu budowlanego głosy buntu milkną.:p

A avatar ładny tylko ciągle rozkminiam czy to elf płci damskiej z raczej kwiatek;)

Nie znając koloru elewacji powiem: równie ciekawe co odważne

Drzwi na tyle ciekawe, że wyciągnęły mnie z odmętów obserwujących do komentujących, to i oficjalnie się przywitam

Witaj Mr A,fajnie że Cię wyciągnąłem z odmętów:lol2:. A jak chcesz sprawdzić jak to ma wyglądać w całości to wizualizację masz tu na stronie 9 marną ale zawsze jakąś http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY&p=7465899&viewfull=1#post7465899

A teraz do rzeczy.

Montaż Drzwi

Montujemy drzwi tak jak okna czyli w ramie drewnianej z użyciem taśm rozprężnych w warstwie ocieplenia. A teraz to co najfajniejsze czyli szczegóły:D

Pierwsze przyciąłem ścianę na równo według patentu "Łukasza Budowlańca" czyli dwie dechy po bokach i tniemy jak po szynie aby potem przykleić bloczek i tym samym pomniejszyć otwór. Bloczek BK przeciąłem na pół i miałem dwa kawałki o po 12cm (12x59cm). które przykleiłem na piankę.

Wyrównanie ściany

y2YkfJq.jpg

Tu widać jak ciąłem bloczek (weszło 3,5 kawałka czyli 1,5 bloczka)

aXS9wid.jpg

Potem klasyka czyli budowa ramy. Tu nie robiłem zdjęć bo wszystko tak samo jak przy oknach. Pierwsze dół z odpowiedni niżej tak żeby próg drzwi + parapet z xps-a dały odpowiednią wysokość względem posadzki. (Próg drzwi jest 1,5cm wyżej niż posadzka, nie chciałem na równo w razie W) Potem reszta ramy czyli wymiar ościeżnicy +1,5cm luzu na taśmę rozprężną. (sorki za jakość zdjęć)

Cqo5KCf.jpg

Rama klejona na klej WF i wkręty specjalne jak do ościeżnic jak (tak jak przy oknach). Tylko tu do wkrętów dałem "koszulki" całkiem ładnie wkręty trzymają ale jak wiadomo to klej ma trzymać ramę wkręty po to żeby rama nie "spłynęła" do czasu stwardnienia kleju.

s1BxTY2.jpg

Tu nadmienię że klejonkę boki ramy zrobiłem sam:stirthepot: ale fotek nie mam. Deski świerkowe które przez pomyłkę dostałem przy zamawianiu więźby nadały się idealnie. Kupiłem klej Rakoll 25D parę ścisków stolarskich i jest klejonka:D. Może nie tak super jak oryginalne drewno BSH-a ale jak na mój pierwszy raz jestem happy. :D

Po zrobieniu ramy przymiarka jak futryna siedzi w ramie i montujemy.

Zapomniałbym powiedzieć że pomagał mi Anonimowy Brat. Jest dość znany w świecie internetu.

lUSIF4v.jpg

Detal czyli próg z xps-a ( został mi jeden z okien, został ścięty na gładko aby ładnie próg drzwi siedział) widać też taśmę rozprężną miedzy ramą a ościeżnicą i dziórę w ramie bo wkręt nie trafił na zbrojenie płyt i trzeba było go przesunąć.

IiiEmI1.jpg

Montaż samej ościeżnicy do ramy odbył się na wkrętach do tego przeznaczonych (7,5x112) w miejscu w którym przychodzi uszczelka. Dzięki temu wkręty są nie widoczne.

jxHbjQ9.jpg

Miejsca montażu wkrętów

YxWFqKd.jpg?1

Czas na drzwi:wiggle:.(dodam że są mega ciężkie, przenieść 20m w dwójkę było niezłym wysiłkiem)

IHvM2Yw.jpg

Zawiasy są na trzpienie (nie wiem jak się to fachowo nazywa). Jak sobie ustawiliśmy drzwi na progu z xps-a i odpowiedniej wysokości listewkach to zostało tylko wsadzić trzpień w dolny zawias a potem reszta.

JmngZgJ.jpg

GOTOWE

Jak widać bułka z masłem.:yes:

L6rGPSt.jpg

Co zdjęcie to inny kolor drzwi. Nie to żadne filtry wszystkie zdjęcia z tego samego tel. po prostu mój aparat w telefonie tak sobie dziwnie łapie ten kolor (raz blady raz soczysty) zależy od pogody:)

Ufff ale się napisałem. Proszę to docenić.:p

Edytowane przez the_anonim
literówka

Teraz trochę o samych drzwiach. Jak by budżet był z gumy to były by to drzwi firmy AFB z Krakowa (forumowa koleżanka alewe dziennik "dom przy lesie" ma takie jak mi się mażyły) które uważam za nr 1 jeśli chodzi o drzwi drewniane ( to tylko moja PRYWATNA opinia) ale zapłacił bym za nie dwa razy tyle co z obecne tu więc zdrowy rozsądek skierował mnie na inną firmę. (Jak na razie jestem happy ale to za wcześnie pisać cokolwiek)

Moje drzwi są firmy ZBYDREW model (o zgrozo:D) Folk F3 parametrów nie będę podawał wszystko jest na ich stronie. Napiszę tylko że Ud deczko powyżej 1.1 (przez szybę). Rama szeroka na 10cm a samo skrzydło 76mm.

Koszty (właściwie zamykają się na zakupie drzwi bo resztę materiałów mam z wcześniejszych etapów budowy) czyli:

- Drzwi 2780 zł (w tym dopłata za kolor z palety RAL 1016 jakiś próg aluminiowy i wkładka z gałką w górnym zamku i koszty transportu) nic wymyślnego poza kolorem;)

- Wkręty ~ 18zł

dodatkowo:

- Ściski stolarskie 6szt. 60zł

- Klej Rakoll ~15zł

Razem 2873zł

Przy wyborze drzwi skierowałem się do forumowiczów którzy mają już drzwi z tej firmy (8lat i dłużej) opinie były pozytywne więc wybór był prostszy. Z tego miejsca wielkie podziękowania dla owych forumowiczów.:hug:

Edytowane przez the_anonim

Rynny

A dokładnie rury spustowe to temat który mi trochę krwi napsuł ale już jestem na finiszu, więc coś skrobnę. Problem był jak to zrobić żeby nie było w tymi miejscu mostka term. i żeby to jakoś wyglądało i nie sprawiało problemów w razie W.

Z pomocą przyszła firma Rynni.pl a dokładnie kolanka o kącie 37*. Złożenie dwóch takich kolanek(odwrotnie) dało mi odpowiednią odległość aby uciec spustami od ściany dzięki temu mogłem zastosować 16cm Pir-u. Czyli na ścianie mam 20cm styropianu a w miejscach spustów rynnowych mam 16cm Pir-u co daje nawet lepsze U niż tam gdzie jest styro. W efekcie w miejscach spustów mam wnękę 4cm w stosunku do elewacji i rura jest schowana ~3cm w tej wnęce i ~5cm wystaje poza elewację. Jest to kompromis między estetyką a walką z mostkami termicznymi na który poszedłem;).

Owe kolanka po lewej oryginalne po prawej odpowiednio przycięte i gotowe do instalacji.

9EaLOor.jpg

Zdjęcie jak to wygląda do czoła, jak będę na budowie zrobię zdjęcia z boku żeby wam pokazać jak rynna wystaje te ~5cm poza elewację.

NbO9sf3.jpg

Koszt 8szt kolanek i dłuższych szpilek do rur spustowych (25cm) z wysyłką ~130zł.

Jeszcze na wiosnę zostaje temat odprowadzenia wody z rynien gdzieś dalej na działkę. Ale pierwsze chcę podciągnąć media do budynku.

Pozdrawiam czytających

Drzwi... Wzór pewnie wybrałbym inny, ale kolor... mega. Super że w tej kwestii nie poszedłeś na kompromis. Ja nie lubię przeciętności i takie smaczki cieszą moje oko.

To znak że mieszka tu ktoś z fantazją. Na mojej ulicy powstają kolejne domy i wszystkie takie same jakby stemplem stawiał. Nuuudyyy...

A do braku zrozumienia wśród sąsiadów to chyba wielu odczuło na własnej skórze. Można się przyzwyczaić :)

• 2 weeks później...

Anonim, widziałem, że przy ocieplaniu ścian rozłożyłeś rusztowanie - Twoje własne, czy wypożyczone?

Zastanawiam się nad kupnem, są całkiem lekkie konstrukcje aluminiowe w granicach 1000zł - zakładam późniejsze odsprzedanie, natomiast zastosowań widzę mnóstwo i tak się biję z myślami od kilku dni :p

Daniellos

Wzór pewnie wybrałbym inny

Hehe kulturalna odpowiedz, choć ostatnio usłyszałem od dwóch starszych pań jak im pokazałem zdjęcia drzwi " no takie same jak kiedyś od wychodka tylko kolor inny":lol2: fakt coś w tym jest:rotfl:

A do braku zrozumienia wśród sąsiadów to chyba wielu odczuło na własnej skórze

Tu raczej chodzi o rodzinę, a to bardzo podcina skrzydła. Ale się nie daję a i oni się po woli przekonują jak już to o czym mówię przekuwam w czyn:P

jtm moje rusztowanie powiedzmy że jest wypożyczone a dokładnie pożyczone za free;). Zależy do czego jeszcze Ci się przyda bo 1000zł to nie mało, ale jak piszesz potem można odsprzedać i odzyskać pewnie z 50%. Z drugiej strony tak jak pisze kolega wyżej koszt śmieszny za klasyczną ramkę, ja mam 8szt. i bez problemu sięgam 4,5m. Kółka są drogie ale przy pracach w środku nie zastąpione. Musisz sobie sam odpowiedzieć ile razy będziesz z tego korzystał. Na pewno wypożyczenie jest najgorszą opcją. Rozejrzyj się po okolicy może znajdziesz parę sztuk używek za dwie flaszki;).

Wpis bez fotek to nie wpis tak że:

Przedświąteczne sprzątanie wyglądało tak:

wf8W2Ju.jpg

suLavOt.jpg

Obecnie skończyłem ocieplenie w miejscu drzwi ale fotek ma tylko tyle

RI1IMdq.jpg

Hehe u tulipanny psioczyłem że nie podobają mi się skosy przy obróbce drzwi a teraz sam mam tak u siebie, inaczej był by problem z otwieraniem drzwi. Fakt jest to 2cm tylko z jednej strony i prawie nie widać ale jest.:(

VzOgkEz.jpg

Oczywiście przy montażu w ramie musi być rzeźbienie artystyczne w styropianie. Tu fotki L-ek narożnych górnych, jak się chce mieć w jednym kawałku no to nie było innej opcji.;)

0WfAgbv.jpg

iDURbo6.jpg

Fotek całokształtu brak bo ja przeważnie pracę kończę koło 20/21.

Następny wpis będzie z cyklu Anonimowy Daszek Szklany.

Pozdrawiam

Teraz wyobraźmy sobie dowolnego majstra jak z ekipą robią taki Tetris ze styropianu :D Takie rzeczy tylko u samoroba...

Ja też kupiłem ramki poniżej 40zl i polecam. Wiele razy są potrzebne.

Mi się szykuje malowanie drzwi jak już skończę zaklejać po wyrwanych zawiasach to może i na taki oczojebny kolor się szarpnę :)

PS. Ile Solą płaci za lokowanie produktu? ;)

Wpis bez fotek to nie wpis tak że:

Przedświąteczne sprzątanie wyglądało tak:

wf8W2Ju.jpg

suLavOt.jpg

Porządki świąteczne super! Ja nawet obecnego domu nie zdążyłam odpowiednio ogarnąć przed świętami :(

Hehe u tulipanny psioczyłem że nie podobają mi się skosy przy obróbce drzwi a teraz sam mam tak u siebie, inaczej był by problem z otwieraniem drzwi. Fakt jest to 2cm tylko z jednej strony i prawie nie widać ale jest.:(

No ładnie ;) Sam widzisz, że aspekt praktyczny, przewyższa jednak względy wizualne. A poza tym myślę, że nikt tego zabiegu nie zauważy. U mnie jeszcze nikt nie zwrócił na to uwagi. No może poza teściową, która zachwycała się, że taka obróbka drzwi dodała przestronności wokół otworu drzwiowego i zniwelowała wrażenie głębokiego osadzenia drzwi, spowodowanego grubym styropianem. Ale to się nie liczy, bo teściowa wiedziała o całym zabiegu ;)

Poza tym, jestem pod nieustającym wrażeniem Twojej pracy twórczej w styropianie. Jesteś prawdziwym artystą ;)

Następny wpis będzie z cyklu Anonimowy Daszek Szklany.

Czekam na ten daszek z niecierpliwością. Też kiedyś planuję jakiś daszek, ale to już w nieco dalszej przyszłości ;)

• 2 weeks później...

W odniesieniu do konstrukcji dachu i zdjęć zamieszczonych wcześniej.

Fantastycznie wygląda dach od wewnątrz. Rozumiem, że celem izolacji na krokwiach jest uzyskanie widoku na naturalne drewniano konstrukcji dachu od wewnątrz. Czy to drewno zostanie jeszcze czymś zakryte czy tak ma pozostać? Widok tego dachu przekonuje mnie, że ja chcę u siebie w przyszłości tak mieć;)

Hej.

Mi się szykuje malowanie drzwi jak już skończę zaklejać po wyrwanych zawiasach to może i na taki oczojebny kolor się szarpnę

Strażacka czerwień pasował by to tego ciemnego tynku. Ale co powie żona?(od dziś śpisz w solonie!:p)

PS. Ile Solą płaci za lokowanie produktu?

Fakt, muszę się upomnieć o jakieś profity.

Czekam na ten daszek z niecierpliwością. Też kiedyś planuję jakiś daszek, ale to już w nieco dalszej przyszłości

Nie wyrobiłem się z siatką i klejem nad wejściem i teraz trochę lipa z zakładaniem tego, czekam na cieplejsze warunki.

Ogólnie na budowie cisza ale trochę kolejnych tematów mi się kotłuje pod czachą, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Witam Cię Buti

Rozumiem, że celem izolacji na krokwiach jest uzyskanie widoku na naturalne drewniano konstrukcji dachu od wewnątrz. Czy to drewno zostanie jeszcze czymś zakryte czy tak ma pozostać?

Celem jest bardzo dobra izolacja dachu bonusem jest efekt wizualny. Drewno zostaje tak jak teraz, jeszcze w swoim czasie będzie pokryte jakimś środkiem konserwującym aby nie ciemniało itp. Najprawdopodobniej olejowosk ale tu jeszcze klamka nie zapadła.

Pozdrawiam

W związku z dachem ciekawi mnie jak będą przebiegać instalacje. Czy dom będzie miał system rekuperacji? W przypadku podwieszanego sufitu i nieużytkowego poddasza jest chyba łatwiej a jak to będzie w tym przypadku?

Doczytałem, że w płycie są kanały od systemu rekuperacji. Dobre ;)

Edytowane przez Buti

Hej, mam trochę czasu obecnie a za oknem śnieg tak że zabieram się za pisanie rzeczy o które mnie pytaliście i jakiś swoich przemyśleń co do ocieplenia.

ZAZNACZAM są to moje prywatne opinie.

Po pierwsze STYROPIAN

Jaki wybrać? Bo ciągle przewija się ten temat czy ten styro x jest lepszy od tamtego styro y, no i woja na parę stron.

U mnie wybór był bardzo prosty trzy typy 1.Austrotherm 2.Knauf 3.jakikolwiek inny aby był tani. Dlaczego tak? Dwa pierwsze mają certyfikat "gwarantowany styropian" który w skrócie mówi że np. styro lambad 031 to stryo lambda 031. Każdy inny styro na rynku piszę na karcie technicznej to co chce usłyszeć klient a potem są różne wyrywkowe badania (choć by państwowe) i wychodzi kupa:P.

Wyszedłem z założenia że jak ktoś nie chce przystąpić do certyfikatu który wszystko wyjaśnia to znaczy że ma coś za uszami i dlatego te firmy lądują u mnie w jednym worku (czy to termoorganika która jest mega droga czy jakiś no name robiony w garażu).

Dodam jeszcze że z Knaufa który jest u mnie numerem dwa jestem bardzo zadowolony gdyż świetnie trzyma wymiary a jest zawsze deczko tańszy od najlepszego styro czyli Austotherma.

Ciekawostka, północna ścian (słońce tam się w ogóle nie pojawia) idealnie położony bloczek komórkowy więc i stryro wyszedł wzorcowo, dosłownie (bez ściemy) żadnych szparek trudno by było gdzieś żyletkę włożyć. Styropian tak sobie czekał ponad 1,5 tygodnia na siatkę z klejem i po owym czasie zrobiły się małe (ale zawsze) szczelinki. Jak pisałem słońce tam nie zagląda więc to na pewno nie efekt nagrzewania się styropianu ja sądzę że styropian podsychał i dlatego minimalnie zmienił swoją objętość.

Po drugie PIANKA do klejenia styropianu

Wiem że część osób liczy że napiszę "tak pianka super a klej z wora beee". No ale tak nie będzie:P Tak dużo o tym kłótni na forum ponieważ każda z tych technologi ma swoje wady i zalety trzeba jedynie je sobie określić dla siebie i wybór będzie "trochę" łatwiejszy.

Jeśli masz proste równe ściany możesz wybrać piankę (będzie szło bajecznie szybko) u mnie jak się potem okazało nie zawsze było idealnie zwłaszcza przy moim h..jowym wieńcu. Pianką nic nie naciągniesz, nie naprostujesz, nie oszukasz PAMIĘTAJ. Jak będzie krzywo będziesz musiał trzeć styo. Każda pianka jest trochę inna (przerobiłem 4 firmy u siebie) więc musisz się nauczyć z nią pracować jedna łapie szybciej druga wolniej, jedna bardziej odpycha od ściany inna prawie wcale, itp. Niewątpliwy plusem jest to że klej na cały dom przyniosłem w niedużym kartonie pod pachą, drugiem oczywiście szybkość aplikacji, trzecim praca w pojedynkę, czwartym praca po 1min od przyjścia na budowę. Nie masz wody na działce na czas klejenia styo to nie problem dopiero przy siatce i kleju będziesz dźwigał baniaki;). Tyle samo pewnie znajdzie się plusów kleju z wora, co więcej jak ja bym miał pracownika drugiego to pewnie nie wybrał bym piany ale to już inna inszość.

Ja przy kolejnym ociepleniu które pewnie nigdy nie nastąpi:) kleił bym na klej z wora przede wszystkim z czystej ciekawości i poznania nowych rzeczy.

A jeszcze jedna sprawa, nie dziwie się wykonawcom np. fighterowi że tak broni kleju z wora, jak robił bym to zawodowo też nie zgodził bym się na pianę (choć jest szybciej)bo nigdy nie wiesz jakie ściany zastaniesz na budowie a na kleju z wora zawsze coś możesz podrównać i po drugie nie robisz tego w pojedynkę tylko dwie trzy osoby tak że jeden rozrabia klej drugi klei stryo a trzeci lata do sklepu po piwo:lol2:.

ps. zużycie zawsze liczcie na 6/7m2 z w puchy nie ważnie co pisze producent.

Po trzecieSiatka i klje

Nie pamiętam czy się pytaliście o to ale coś tam skrobnę. Ogólnie dla mnie najfajniejsza robota z tego wszystkiego nie najlżejsza bo klej trzeba przygotować i wiadro ciężkie ale przyjemna sama w sobie, styro przykleisz coś ci odepchnie i się denerwujesz a tu równiutko już jest gładzisz sobie te swoje piękne ściany i jest git:D. Z praktyki napisze że po zatopieniu siatki ja je mocno nie wciskałem jak na większości filmów na YT zamiast tego pacą dokładałem jeszcze kleju i potem dopiero długą pacą ściągałem na równo. Dzięki tej zmianie zamiast na jednym pasku siatki siedzieć 15min robiłem to w 5min a efektem była równiejsza ściana. Zużycie jest takie jak podawał mi fighter 4,5kg/m2 (w co ciężko mi było uwierzyć przy zamawianiu, że takie duże) dokładnie powiem jak zrobię jeszcze szlichtę na całym domu.

Chyba wszystko w temacie z mojej strony.

Pozdrawiam

• Like 1

Ze styro to mnie utwierdziłeś chociaż o TO nie wiedziałem, że takie słabe, w jednym worze z całą resztą. Przyznam, że myślałem że jest to dobry styropian i go brałem pod uwagę ale np na styronecie widziałem, że wspomniany Austrotherm był chwilowo tańszy od TO więc wybór dla mnie na tą chwilę jest jasny - dzięki za utwierdzenie. Poczekam pewnie chwilę i będzie trzeba zamawiać gdzieś w lutym.

Co do pianki - no nie pomogłeś :p Z tym, ze Cię rozumiem, każdy względnie zna za i przeciw i sam musi sobie odpowiedzieć co mu pasuje.

Pozdrawiam

Karol

Dzięki the_anonim na pewno Twój wpis wiele rozjaśnia.

Co do styro to podobnie jak karster mam już dzięki wam wyrobione zdanie (tylko sprawdzone marki), a co do kleju to moim faworytem jest metoda mieszana. Kilka placków z cementowego + obwódka z kleju w pianie. Wydaje mi się że jest to optymalne jeśli chodzi o łatwość ustawiania płyt i izolacyjność. Przekonam się pewnie na wiosnę...

Edytowane przez Soczek1212

Dwa pierwsze mają certyfikat "gwarantowany styropian"

Jak dla mnie nadanie wilkowi przez stowarzyszenie wilków odznaki "przyjaciel owiec" o niczym nie świadczy. To stowarzyszenie utrzymuje się z opłat wnoszonych przez członków, zarządzane jest przez nich - więc sami sobie przyznają certyfikaty. I jest ich wielu, a nie tylko dwóch.

Za to IMO wiarygodne są badania GUNB

Wyszedłem z założenia że jak ktoś nie chce przystąpić do certyfikatu który wszystko wyjaśnia to znaczy że ma coś za uszami

Może nie chce płacić haraczu czy "opłaty marketingowej"?

najlepszego styro czyli Austotherma.

Nie mają żadnych próbek przebadanych przez GUNB... Czyżby mieli coś za uszami? ;)

Nie chodzi mi tu o to, który styropian jest lepszy. Chodzi mi o to, że promujesz ufanie materiałom marketingowym produkowanych za pieniądze producentów styropianu. To nie jest bardziej wiarygodne źródło wiedzy, niż ulotki i strony producentów finansowane przez nich bezpośrednio.