Doli. 16.04.2018 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Zdjęcia już poprawione, dzięki za info wszystkim. Dalej coś "zdjęcia gogle" szwankuje, pozostaje imgur.com i trzymanie kciuków żeby serwer im nie padł bo to będzie śmierć dla mojego dziennika. Haha:lol2:, dzieki Doli wiesz że tego nawet nie zauważyłem jak go montowałem w pośpiechu, szyba jest do góry nogami oczywiście. Ale spoko daszek będzie ściągany przy tynkowaniu to wyląduje prawidłowo. Pozdrawiam W sumie to mój Wojtek zauważył, a ja Tylko uprzejmie donoszę Do ładowania zdjęć polecam pokazywarka.pl - trzyma zdjęcia bardzo długo (u mnie już kilka lat) i łatwo się wkleja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.04.2018 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) nom ruszylo nareszcie jak wyliczenia kleju ? wystarczylo? zostalo? pora powoli na grunt i tynk co do hostingu zdjec to jednak co wlasne poworko to wlasne. Home.pl to c.a 180 rocznie plus 100 domena. prywatnie w sumie malo oplacalne, ale mozna sobie fajny mail zalozyc przynajmniej i nie wiem czy NAS-y juz nie maja takiej opcji, tylko przy duzej ogladalnosci troche net w domu dostanie po dupie Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 16.04.2018 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 nom ruszylo nareszcie jak wyliczenia kleju ? wystarczylo? zostalo? pora powoli na grunt i tynk Ruszyło ruszyło ale po woli:P Co do kleju to twoje wyliczenia są jak najbardziej trafne, zostało 5 worków ale muszę zatopić siatkę w miejscach rynien i potem rzadka "szlichta" po całości więc pewnie coś zabraknie. Ale to dlatego że pierwsza ściana poszła grubo niewprawioną ręką Grunt jest i czeka a tynk hmmm... dawaj znać jak będziesz miał jakąś hiper ofertę na carbon:D choć nie ukrywam że front robót przenosi się do środka ale jak zrobi się kanaliza i woda to czemu nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.04.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 z Carbonem bylo fajnie na koniec roku... teraz nie jest fajnie, ale jeszcze w miare... do czerwca. po czerwcu bedzie tylko gorzej.. i tak drogi juz teraz bedzie jeszcze drozszy...musze szukac alternatyw dla Caparol (malo ich na rynku) bo zaczyna robic sie zle, a nie zejde z jakosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.05.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 co sie obijasz ?zawsze mozna bylo tu zajrzec i cos ciekawego a tu martwica.stalo sie cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 18.05.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Morgen:bye: Fajnie że ktoś tu zagląda. W sumie to jest dwojaka sytacja bo u mnie cisza ale ale.... ja robię po 10 godzin na budowie tylko że nie u siebie na tzw. Saksach. ( szeroko pojęta budowlanka mnie wciągneła:lol2:) Tak że jest opcja żeby kończyć budowę w tym roku. Czas pokaże:yes:. A z rzeczy bieżacych to czekam na przyznanie dotacji na PC i reku oraz nie mogę się doczekać chłopaków od kanalizy i podłączenia wody, a bez tego nie mogę ruszyć dalej z robotą na zewnątrz i wewnątrz:bash:.(45m do przekopania) Pozdrowienia z Drezna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 21.08.2018 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam, tęskniliście??? Dziennik przykrył kurz i wylądowałem na trzeciej stronie a przecież tam już sami weterani co dawno się pobudowali i myślą o nowym domu:D No nic ja wracam do żywych. Z informacji budowlanych, podłączenie wody do domu odbywało się w bólach strasznych pod okiem teścia i żony na przełomie czerwca i lipca. Ekipa miała przykazane żeby uważać na zakopany kabel elektryczny do skrzynki więc oczywiście w pierwszy dzień koparkowy dziabną kabel i (podobno) pół wsi bez prądu na parę godzin. Potem chłopaki chcieli mi zrywać styro z elewacji i pruć scianę bo nie mogli skumać (teść tłumaczył) jak ta rura od wody ma wejść do budynku pod płytą fundamentową na szczęście krótka instrukcja przez telefon i chłopaki załapali o co kaman. Kanaliza do tej pory nie zrobiona ekipa obiecuje od miesiąca że "przyjdą jutro" i do dziś ich nie ma, choć ptaszki ćwierkają że może w tym tygodniu się coś ruszy. Ale żeby nie było że jest tak źle jednym rzutem udało się zrobić wodę i przyłącze energetyczne tak że w domu jest woda i prąd. Fotki (na pierwszym zdjęciu widać dziabnięty kabel) Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez the_anonim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.08.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 I co, tylko tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 21.08.2018 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) A ze spraw bieżących byłem w lipcu tydzień w PL więc dokończyłem ściany działowe w środku. Mało miało to wspólnego z murowaniem, nazwał bym to raczej połączeniem akrobatyki z gimnastyką po prostu masakra ile trzeba było się nakombinować czasami żeby włożyć kielnię (a tu kleszcz przeszkadza u góry dach ogranicza a bloczek nie chce wejść bo jest pod skosem:p). Ale ale po trzech paletach silki i trzech paletach BK (za namową żony i chwała jej za to) udało się. Tak że dołem mamy wszędzie silkę a górą różnie:D. Podobny misz masz jest ze spoiną, część ścian jest na piankę a część na klej do cienkich spoin. Z technicznych spraw wszędzie gdzie ściana spotyka się z więźbą zostawiona jest luka ~1cm którą mam zamiar wypełnić pianką elastyczną (dobrze kombinję???) jeśli będą pęknięcia na tynku to wszystkie te miejsca zamaskuję jakąś listwą drewnianą lub ćwierć wałkiem. Efekt końcowy To nowka funkiel ścianka między wiatrołapem a pomieszczeniem tech. Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez the_anonim Gramatyka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.08.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Blachę na dach kładłeś już 1,5 roku temu. Jak ją oceniasz po tym czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Kabel zasypuje się trochę ziemią i daje folię. Musi być na tyle wyżej, żeby koparkowy czy szpadlowy dziabiąc folię za jednym zamachem nie dziabną tego, co ta folia sygnalizuje. http://setiv.pl/wp-content/uploads/2015/02/20120505_124413-1000x667.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 21.08.2018 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Od wczoraj na tapecie(poza milionem innych tematów;)) jest dokończenie instalacji wodnej i kanalizacyjnej w budynku. I mam szybkie pytanie do zacnego grona forumowego. Czy za puszczenie rurki kanalizacyjnej fi50 "po ścianie" zamiast "w ścianie" grozi mi coś więcej niż tylko zbrukanie mnie na forum od nierobów i leniów. Bo szczerze pasuje mi taki układ, oczywiście rurki od wody będą w ścinanie ale kanaliza już nie. Mówimy tu o zlewie w kuchni i umywalce w łazience i pom. tech. bo przecież i tak tam będą szafki i nikt nie będzie tego widział poza mną Fotki obrazują temat. Aha zapomniałem dodać że tynki umówione za trzy tygodnie. Mój elektryk bardzo niezadowolony z tego powodu ale zadziałało to na niego motywująco bo dziś kupił rozdzielnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 21.08.2018 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Kaizen ja to wiem ty to wiesz ale panowie z zakładu energetycznego tego nie wiedzą a to oni to montowali. Po jednej stronie wjazdu mam słupa a po drugiej postawioną skrzynkę i żeby było śmieszniej jakoś mega dziwnie położyli kabel wchodząc w działkę a potem się wracając do skrzynki a na koniec zasypali to kamieniami i czym tylko mogli oczywiście zapominając o folii:sleep: No koment. Tak to jest jak inwestora nie ma na działce. agb Blacha wciąż na swoim miejscu;) a tak na poważnie nie zaobserwowałem żadnych zmian choć obecnie nie mam za dużo czasu żeby stać i oglądać dom z każdej strony (jutro przyjrzę się dla ciebie jak będzie widać coś to dam znać bo pewnie pytasz o "mistyczne falowanie blachy na rąbek") Ps. TIP Jak już jesteśmy przy dachu jedno spostrzeżenie. Pir słabo izoluje akustycznie plus blacha na dachu daję efekt szumu podczas deszczu. Nie jest to taki typowy dźwięk uderzenia kropli o dach raczej jest to szum. Mi nie przeszkadza a przy lekkim deszczu nawet działa usypiająco ale jak ktoś ma problem że nie zaśnie jak jest grobowa cisza powinien się dwa razy zastanowić nad taki układem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 22.08.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 @Anonim dobry pomysł z tymi szparami wokół belek i taśmą. Kup coś takiego i będziesz Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 22.08.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 No no, kto to powrócił Co do kucia w ścianie na kanalizację, to moim zdaniem nie ma to sensu w tym przypadku. Up to you, poza nieznacznym zmniejszeniem miejsca w szafce i ew. troszkę głośniejszym zlewaniem wody, raczej to nie będzie miało innych minusów. Jakie plany na najbliższy czas? Wracasz i ciśniesz dalej, czy jedziesz gdzieś tam i zarabiasz dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.08.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 agb Blacha wciąż na swoim miejscu;) a tak na poważnie nie zaobserwowałem żadnych zmian choć obecnie nie mam za dużo czasu żeby stać i oglądać dom z każdej strony (jutro przyjrzę się dla ciebie jak będzie widać coś to dam znać bo pewnie pytasz o "mistyczne falowanie blachy na rąbek") Raczej o mistyczne niefalowanie tej młoteczkowanej Ruukki Falowanie w dużej mierze zależy od ułożenia. Najbardziej mi zależy na info czy nic się nie dzieje z powłoką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 25.08.2018 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Hej Seba taśma odpada bo to by była mordęga ją tam układać zwłaszcza że raczej jest tam mniej miejsca niż więcej;). Raczej myślę o sprawdzonej piance Soudala Flexi foam . jtm Plany??? Plany ambitne zobaczymy co życie pokaże na razie cisnę na budowie puki kasa jest i czas (bo siły muszą się same znaleźć. agb Blacha w stanie nienaruszonym żadnych zmian nie zaobserwowałem w powłoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 25.08.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Pierwsze pytania potem recenzja. 1. Czy stelaż podtynkowy WC powinien być podłączony na sztywno z rurką do wody a nie tak jak w 90% filmików na YT wężem w oplocie elastycznym . Problem z tym stelaż jeszcze nie wybrany a każdy ma w innym miejscu przyłącze wody. Jak temat rozwiązać żeby potem nie było kuku. Chyba najszybciej to wybrać szybko stelaż i nie kombinować potem. 2. Czy przy wentylacji mechanicznej potrzebuję we wszystkich drzwiach podcięcie wentylacyjne (chodzi głownie o pokoje gdzie jest nawiew). 3. Ja jest z tematem napowietrzenia kanalizacji bo tematu jeszcze nie zgłębiałem. Po pierwsze czym brak skutkuje (bo u szwagra brak i na razie nic się nie dzieje)? Jeśli trzeba to czy faktycznie średnica fi110 jest potrzebna czy wystarczy fi50 i potem na dachu przejście na fi110 ze względu na kominek wentylacyjny. Dla przypomnienia u mnie jeden kibelek podłączony od razu do rury fi 160 pod płytą. Każdy odpływ w domu jest osobny (nie dłuższy niż 1,5m) i od razu wpada do głównej rury 160. A teraz z placu boju. W środku kosmetyka związana z przyłączami wody. Czekam na info od kolegi Vega1 który załatwia mi graty od rehaua do spięcia wszystkiego bez tego nie ruszę dalej. Plus oczywiście najgorsza robota czyli poprawianie baboli (wybrzuszenia na wieńcu) masakra, nienawidzę takiej roboty. Aha elektryk pojawił się z rozdzielnią natynkową 3x18 (54moduły) i obiecał pojawić się po weekendzie. Poza tym zamawiają się drzwi do wew. od początku wiedziałem że muszą być ukryte wybór padł na Pol-skone Harmony. Dla nie wtajemniczonych takie ościeżnice montuje się przed tynkami oczywiście u mnie tak nie będzie bo czas oczekiwania 6tyg. a tynki za 2tyg. tak że będzie rzeźba czyli standard:) Fotki Kuchnia czyli zlew i zmywarka Rozdzielnia Babole (takich miejsc jest z 5 może więcej) Tematy na przyszły tydzień czyli rozdzielacze do wody i do podłogówki plus elektryk musi okiełznać dwa "węże" od elektryki (drugi taki sam za ścianą) Drzwi będą takie przygotowane pod malowanie (jedynie do WC będą z bulajem) http://www.pol-skone.pl/upload/148033424336b734.png Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez the_anonim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 25.08.2018 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 W czwartek koło południa niczym duchy pojawili się chłopaki od kanalizacji i praca przeniosła się na zewnątrz. Tyle zrobiliśmy w czwartek. A w piątek od rana działaliśmy ostro, tradycyjnie no bo jak by inaczej na dzień dobry koparkowy dziabną kabel od prądu:lol2: tym razem ten który sami kładli miesiąc temu czyli od skrzynki do domu. Potem jeszcze parę rys na mojej rurze przepustowej i udało się przejść wszystkie niewygodne elementy. Zostało nam jakieś 10m czyli w poniedziałek kończymy temat co bardzo mnie cieszy bo nic nie mogłem zrobić w koło domu. Teraz będzie można pomyśleć o drenażu PF może odpływach rynien i rozgarnięciu tej ogromnej góry ziemi na południowej ścianie domu. Z technicznych spraw spadek 2,5% jedna studzienka rewizyjna przelotowa Fi 400(chyba) całość od Wavina rury SN8. Tyle zostało (stoję na studzience na drodze) Oczywiście mam kolejne parę metrów sześciennych kamienia pińczowskiego do kolekcji. A tu ciekawostka (nie żebym reklamował Wavina) rura SN8 VS marketówka pewnie SN4, która przy rurze wavina wydaje się jak by była zrobiona z papieru. Parę groszy drożej SN8 ale jaki spokój potem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawskip 25.08.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Stelaż podtynkowy tylko na sztywno. Jak robiłem u siebie w mieszkaniu z rurek PP to dokręciliśmy końcówkę do stelaża i dogrzaliśmy resztę do tego jak już stelaż był zamocowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts