Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

Też robiłem na rehau i potwierdzam. Ja akurat mam wypożyczalnię pod ręką i robiłem akumulatorową zaciskarką. Natomiast kalibrowałem ręcznie i przy pex32 to masakra. Ręce bolą jak cholera :D

Co do zasilania pralki i zmywarki ciepłą wodą, to nie muszą mieć przypadkiem osobnego wejścia na taką wodę? Tak kiedyś czytałem i dlatego zrezygnowałem, bo to wykluczałoby większość produktów na rynku.

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Udało się kupić cegłę na garderobę w master sypialni. Nie jest to "rozbiórkowa" tylko cegła która przeleżała 20 lat pod chmurką przykryta jakimś kawałkiem blachy więc jest super bo nie wygląda jak nowa a ząb czasu zrobił swoje. Pasuje idealnie.

LUqq3HU.jpg

7RgaN9m.jpg

Ps. Jeśli ktoś liczy że to będzie super łądna ściana z super wymuskaną fugą to się zdziwi. Dla mnie taka ściana osobiście musi wyglądać tak jak by była murowana na szybko w starym stylu bez zbędnych pieszczot fugownicą, jedyne narzędzie to kielnią tak że jest tu dużo dziur i miejsc gdzie tak jak zaprawa była rzucana tak została. Po prostu to nie jest klinkier takie jest moje zdanie;)

Na ostatnim zdjęciu widać podłączenie w kuchni osobne do zlewu i osobne do zmywarki i tu mój elektryk zwrócił mi uwagę że przy takim systemie rozprowadzania wody jak u mnie czyli rozdzielaczowym i zastosowaniu PC do ogrzewania wody warto doprowadzić do takich urządzeń jak zmywarka czy pralka wodę ciepłą niż zimną zawsze to mniejsze rachunki bo owe urządzenia już będą miały wstępnie podgrzaną wodę.

I przy pralce, i przy zmywarce masz tylko małą część zużywanej wody podgrzewanej - płukanie jest w zimnej. Więc rachunki nie spadną (albo nieznacznie). A do tego jaką będziesz miał temperaturę w zasobniku? Jak zechcesz coś delikatnego uprać czy umyć w 40* (albo co gorsza 30*) to da radę?

Owszem, istnieją pralki i zmywarki które maja podłączenie zarówno do ciepłej, jak i do zimnej wody i pobierają wg potrzeby. Ale wybór jest symboliczny (o ile w ogóle aktualnie jest wybór).

Normalnie szczęka mi opadła jak przeczytałam tę wiadomość od Ciebie! To ewidentny dowód na istnienie telepatii:wtf:

Ale nieważne, strasznie się cieszę, że wracasz na Ojczyzny łono i do spraw budowlanych. Bo nowe relacje sie pojawią. A reasumując temat WM - czyli masz ten sam problem co ja, że anemostaty musisz umieścić na ścianach, zamiast suficie.I nie jest to koniec świata i nie trzeba się tego bać. No bo już zaczynałam wątpić i kombinować w myślach, żeby jednak te sufity na poddaszu zabudować:(

U mnie 2 firmy zasugerowały, żeby w salonie (tam gdzie antresola) zastosować tzw. dysze dalekiego zasięgu wychodzące z podłogi poddasza, ale trzecia z kolei kręciła nosem, że to tylko przy super mocnych systemach się sprawdza (jak lotniska itp.) gdzie są dpowiednio duże przepływy, ale nie w domku jednorodzinnym gdzie to nawiane poiwtrze nie będzie miało szansy dotrzeć do odległych zakamarków salonu. No ale alternatywy nie zaproponowali, więc chyba zostanę przy tych dyszach. Wolę to jak jakieś flexy rozciągnięte na krokwiach. Wywiew też w kuchni oddalonej o jakieś 10 m ( z tym, że ja mam kuchnię oddzieloną od salonu korytarzem i ścianą). No ale to już kwestia zrównoważenia przepływów. Dobra, to teraz już wiem na czym stoję i tego się będę trzymać. Powodzenia przy budowie i obfitych wpisów w DB!

Edytowane przez Jolka Bobek

agb co rozumiesz przez "osobne wejście" bo nie kumam?

O to:

I przy pralce, i przy zmywarce masz tylko małą część zużywanej wody podgrzewanej - płukanie jest w zimnej. Więc rachunki nie spadną (albo nieznacznie). A do tego jaką będziesz miał temperaturę w zasobniku? Jak zechcesz coś delikatnego uprać czy umyć w 40* (albo co gorsza 30*) to da radę?

Owszem, istnieją pralki i zmywarki które maja podłączenie zarówno do ciepłej, jak i do zimnej wody i pobierają wg potrzeby. Ale wybór jest symboliczny (o ile w ogóle aktualnie jest wybór).

Nie wiem nawet czy do dowolnej zmywarki/pralki możesz podłączyć wodę 45-50C, bo tyle będziesz miał pewnie w zasobniku przy PC.

Witaj Anonimie:)

Fajnie, że Jesteś :) Muszę Ci podziękować za gładziowych....dają radę! Już prawie kończą i wychodzi im to gładko:P Jak będą mieli czas to chętnie ich zatrudnimy przy innych pracach wykończeniowych.

Mam nadzieję, że jak już osiadłeś na dłużej, to znajdziesz chwilę czasu na odwiedziny:) Niby u nas zrobione i główna ekipa się już spakowała, ale i tak miło będzie Was gościć i podpytać o wiele rzeczy związanych z domkiem.

Cegły piękne, nie mogę się doczekać efektu. Chyba nie będziesz tej ściany tynkować>???

Jolu , my mamy anemostaty na suficie.

Edytowane przez ciężkiprzypadek

Na ostatnim zdjęciu widać podłączenie w kuchni osobne do zlewu i osobne do zmywarki i tu mój elektryk zwrócił mi uwagę że przy takim systemie rozprowadzania wody jak u mnie czyli rozdzielaczowym i zastosowaniu PC do ogrzewania wody warto doprowadzić do takich urządzeń jak zmywarka czy pralka wodę ciepłą niż zimną zawsze to mniejsze rachunki bo owe urządzenia już będą miały wstępnie podgrzaną wodę.

Ja widzę przeciwskazania takie:

pralka - 1) pranie na 30* może stać się niemożliwe; 2) płukanie odbywa się w zimnej wodzie co ma sens, ponieważ zimna woda utrudnia pienienie się, więc detergenty się szybciej i lepiej wypłukują

Generalnie ja bym nie kombinowała z ciepłą wodą do sprzętów agd.

Siemandero

Dziewczyny i chłopaki przyznaję wam rację w 100% tip chybiony, już go usuwam i dzięki za info o anatomii pralki to dla mnie prawie wiedza tajemna:lol2:

cieżkiprzypadek fajnie że ekipa się spisuje, chyba im się spodobało u was bo z tego co wiem posiedzą trochę. Jak będę się wybierał wasze okolice dam znać to może uda się spotkać.

W ostatnich dniach udało mi się zakończyć olejowanie sufitu bo było parę miejsc nie dokończonych plus cała zabudowa murłaty. Została łazienka i ewentualnie pom. tech. jak wystarczy oleju. Kończę uzbrajanie pomieszczenia tech. dziś udało się podłączyć i uruchomić rekuperator plus montaż czerpni, wszystko hula więc jest sukces. Muszę jeszcze wyprowadzić gdzieś wyrzutnię, potem (ponownie) spinam hydraulikę i mam nadzieję przed weekendem uruchomić PC. Zobaczymy jak pójdzie. Aha podłoga w pomieszczeniu tech zrobiona zdjęć brak bo nie mogę tam zrobić fotki żeby coś było widać poza tym co zamieściłem ostatnio. Jestem zadowolony ale przy kolejnym zamówieniu biorę mikrocement z drobniejszym ziarnem chyba będzie bardziej gładko i ładniej.

Work in progress

Tr6Anch.jpg

vVSUwxT.jpg

MBuiyIK.jpg

fO3t8rR.jpg

Fajni się czyta twoje wpisy można dużo ciekawych rzeczy podłapać.... No i wszystko robione na najwyższym poziomie własnych umiejętności :)

Szkoda, ze wcześniej nie natknąłem się na ten mikrocement, bo tez bym sobie odpuścił kafelkowanie kotłowni..... Tak z ciekawości jak to wychodzi cenowo powiedzmy gdyby to przeliczyć na m2 ??

Jeszcze powiedz mi jakich rur do reku używałeś że takie fajne wygibasy mogłeś robić, normalne spiro i kolanka czy jakieś elastyczniaki ??

O to:

Nie wiem nawet czy do dowolnej zmywarki/pralki możesz podłączyć wodę 45-50C, bo tyle będziesz miał pewnie w zasobniku przy PC.

Nie wolno podłączać ciepłej wody do zmywarki zasilanej zimną wodą. Dlatego, że w zmywarkach macie złoże z żywicą do zmiękczania wody (które regeneruje się solą do zmywarek). Jeżeli takie złoże dostaje ciągle wodę cieplejszą niż np 40* (różnie zalezy od złoża) to się poprostu skleja i blokuje przepływ wody do komory myjącej. Więc jak macie przyłącze na zimną wodę to podłączajcie zimną ;)

• Like 1

Hej

_arek_ mikro cement na podłogę tu wyszedł około 100zł/m2 (materiał) nie jest tanio im większa powierzchnie tym cena będzie maleć, myślę że może się udać zejść do 70-80zł/m2 jeśli chodzi o podłogę "zwykłą" najdrożej wychodzi podłoga w mokrych pomieszczeniach "brodzik itp" bo tam trzeba dwa razy tyle co na normalną podłogę dać lakieru a to on robi tu cenę. Dla przykładu ten sam materiał na ścianę np w salonie będzie cię kosztował około 30-40zł/m2 bo tam wystarczy impregnat bez lakieru. No i są jeszcze zachcianki takie jak miedź czy patyna które kosztuję swoje ponieważ to faktycznie jest owy materiał a nie imitacja ale możliwości też są nieograniczone i zależą od reki która je wykonuje. Oczywiście żeby nie było tak kolorowo, materiał nie jest super twardy i raczej ostre punktowe rysy i uderzenia będą powodować uszczerbki jest to naturalne w końcu to tylko cement z duża szczyptą marketingu;)

Rury do reku to zwykłe rury izolowane thermoflex tak najczęściej nazywane. Klasycznych spiro u mnie brak.

Pozdrawiam

Hejka

Jests mały upgrade, spiąłem hydraulikę w pom. tech. W związku z tym pojawił się jeden temat i liczę na was, chodzi o zmiękczacz, w wodzie kamienia u mnie dużo trochę się boję o sprzęty (PC, pralka, zmywarka, armatura) wiedzę że więcej osób zadowolonych niż przeciwników więc chyba warto. Prośba o szybkie info jaki model polecacie (rodzinka 2+1) lub na co warto zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu (choć wolał bym konkretny dobry niedrogi model który się u was sprawdza).

Czekam na szybki feedback od was.:stirthepot:

Jeden dzień musiałem spędzić na tyłku w mieszkaniu więc nie próżnując zamówiłem sprzęt AGD do kuchni (może trochę za szybko ale co tam kończyła się promka;)) I tak oto w poniedziałek pojawi się lodówka piekarnik zmywarka i płyta indukcyjna:cool:

3ROMSqw.jpg

OOC5KDi.jpg

A tak to chcę załatwić. Tu chcę wmontować zmiękczacz, kratka ściekowa jest tuż obok, sekcja do zimnej wody użytkowej wylądowała bym dalej, raczej szybka i łatwa przeróbka. Dobrze myślę???

BOVAuDD.jpg

Pozdrawiam

U nas Viessmann Aquahome 20-N. Działa ;)

Co do sprzętów AGD - tam (czyli w sieciówkach z rtv-agd) jest niekończąca się promka na przemian. A to kup dwa, trzeci -20%, a to "kup 5 na raty 0% i tak na przemian, razem, osobno i cały czas ;) Nie da się nie trafić w promocję, chociaż chcą sprawić wrażenie, że masz ograniczony czas, a promocja zaraz ucieknie :D

Hej Doli dzięki za info to chyba właśnie u was kiedyś czytałem o tym zmiękczaczu. Powiedz mi ile was kosztował bo na szybko wiedzę że 2300 trzeba dać pytanie czym się różni (poza marką) od takiego pierwszego z brzegu za 1300zł poza przepływam minimalnie większym co przy braku wany w domu raczej znaczenia nie ma. Czym się sugerowaliście przy wyborze, na co warto patrzeć? Wiem że warto sprawdzić jak bardzo mamy twardą wodę i zużyciem wody ale widzę że standardem przy tej ilości mieszkańców standardem u większości firm jest urządzenie o pojemności złoża na poziomie 20.

Link

https://sanitermo.pl/pl/p/Stacja-uzdatniania-wody-UST-M-Primo-20-USTM/838

https://sanitermo.pl/pl/p/Stacja-uzdatniania-wody-Aquahome-20-N-VIESSMANN/836?ceneo_spo=true

A niema co ukrywać nie zależy mi na bajerach przy tego typu urządzeniach a tysiak do przodu to pewnie starczył by na 10lat soli :D

Edytowane przez the_anonim

Nie wystarczyło czasu na dokładną analizę zmiękczacza. Gdzieś tylko przeczytałam, że dobre zmiękczacze musza kosztować ok 2tys zł. Taniej to po prostu na porządne materiały nie wystarczy... My kupiliśmy rok temu za jakieś 2tys., ale nasz hydraulik jak go zobaczył, to mówił, że szkoda, że nie przyszliśmy do niego bo ona by za 1700-1800zł kupił. Edytowane przez Doli.

Czym się sugerowaliście przy wyborze, na co warto patrzeć?

Podstawa to złoże monosferyczne (popularne to Lewatit S 1567) i dobra głowica (Clack, Erie) objętościowo-czasowa czyli taka, co zregeneruje złoże co zadaną ilość litrów (zależną od twardości wody, stopnia zmiękczenia i objętości złoża), ale dla higieny (sól dezynfekuje) nie rzadziej niż co ustawioną ilość dni (zazwyczaj 10-24).

Większośc jest składana w Chinach albo w garażu - byle z dobrych komponentów. Chociaż dla niektórych ma znaczenie, kto poskładał - a mało kto podaje taką informację tylko dystrybutor/importer wali swoją naklejkę.

Wielkość złoża trzeba dobrać do twardości i ilości m3. Nie wiem czemu panuje moda na przewymiarowywanie - wtedy regeneruje się z kalendarza. Za mały najwyżej będzie się regenerował częściej - za to zużywając mniejszą ilość wody i soli za każdym razem. Ja wybrałem Erie Sentencia, bo to produkt Erie wyprodukowany w Belgii a do tego instalatora mam chyba ze 2km w linii prostej.

My mamy zmiękczacz viessmana 20N 2200zł jak chcesz możesz podjechać i wymacać:)

Andrzej u nas analizował dlaczego akurat ten, to jak chcesz to dzwoń do niego.

Hydraulik też stwierdził, że dobry...tylko pewnie z 3 tysiaki kosztuje.

Edytowane przez ciężkiprzypadek