Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

A mnie znajomy mówił (nie analizowałem jeszcze tego), że wieśki są słabe (chodzi o głowicę/ złoże) i zamiast nich (bo miałem kupować sobie i jemu przy okazji) polecił aqua-soft, np https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-20-wersja-objetosciowa-przeplyw-1m.html

PS. Wieśka 20'stke można kupić za ok 2300 a nie żadne 3000 zł

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mnie znajomy mówił (nie analizowałem jeszcze tego), że wieśki są słabe (chodzi o głowicę/ złoże) i zamiast nich (bo miałem kupować sobie i jemu przy okazji) polecił aqua-soft, np https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-20-wersja-objetosciowa-przeplyw-1m.html

PS. Wieśka 20'stke można kupić za ok 2300 a nie żadne 3000 zł

Kupiliśmy jak napisałam wyżej za 2200 a to hydraulik strzelił cenę 3 tyś. widocznie nie jest na czasie ...:rolleyes:

Są jakieś sprawdzone testery ?? Na aledrogo widzę, że jest kilka rodzajów, papierki, kropelki, elektroniczne, kosmiczne.... Czy po prostu zapytać w wodociągach ??

Kropelki. Wodociągi można sprawdzić (na stronie powinno być) ale nie zaszkodzi sprawdzić. I co jakiś czas powtarzać - zwłaszcza, jak możesz dostawać wodę z różnych ujęć.

Hejka

Miną tydzień trzeba się pochwalić a właściwie zrobić raport:

Przyszedł sprzęt AGD:

Piekarnik Boscha made in Spain

Zmywarka Boscha made in Poland

Płyta indukcyjna Amica made in Poland a szkło made in Germany (pierwsza dostawa płyta w proszku:bash: druga dotarła cała)

Hmmm i jak tu patrzeć na tą niemiecką jakość???:confused:

Lodówka oczywiście Haier, made in China (bo mieści cztery inne lodówki i ciągnik;) kto nie zna tematu to proszę link (choć u mnie inny model):

https://www.youtube.com/watch?v=zizoHJXo9Pw

5ROQf11.jpg

Dalej upycham rzeczy do pomieszczenia tech. zrobiłem zabudowę nad wieńcem z resztek modrzewia i zabrałem się za dziurawienie elewacji pod wyrzutnię, wyszło całkiem całkiem:

xF08gBa.jpg

R2zX9OM.jpg

AXJbP3N.jpg

ce0UTah.jpg

Potem przeskoczyłem na rekuperację i działam z rurami, trochę muruję to dla równowagi muszę trochę burzyć.

bEv3jcz.jpg

0Z33wkk.jpg

Trochę się wku...em jak zobaczyłem ile sobie życzą za skrzynki rozprężne do mojego systemu reku więc zakasałem rękawy i zrobiłem to w stylu Daniellosa;);) skrzynka hermetyczna wyrzynarka otwornica elastyczna rura trochę akrylu i gotowe.

khEDhvg.jpg

Z1IAlmU.jpg

2XSfEG6.jpg

yswAjsI.jpg

t0c1GaD.jpg

nWStWu9.jpg

A takie anemostaty wybrałem, będą pasowały do anonimowej stodoły:yes:

ouyLybW.jpg

Dziś wyrobiłem całość rur które miałem, brakuje mi okolo 10m i już wiem że będzie problem bo nikt nie chce ciąć tych rur tylko sprzedaż na krążki 20m (okolo 1000zł:bash:) może ktoś z was robił reku na systemie flat i zostało mu trochę rur, chętnie przygarnę.

Wracając do tematu rury na swoim miejscu w pokojach i pół salonu, czekamy na dostawę skrzynek:stirthepot:.

WlOyXN2.jpg

Ps. Sorki za burdel ale robię tysiąc rzeczy na raz i dziwnym trafem nie mam czasu na sprzątanie:rolleyes:

Poszło szybko a dzień jeszcze długi to zabrałem się za dalszą demolkę, padło na dziurawienie dachu (czytaj montaż kominka odpowietrzenia kanalizacji wirplast)

No i dziś zrobiłem fuck up jakich mało aż wstyd się przyznać, źle wymierzyłem miejsce na kominek, walnąłem się o 0,5m w bok:bash:. I co tu robić wysokość dziury ok ale w tym miejscu, chwila przemyślenia i jest rozwiązanie rozbieram dach i podmieniam panele. Dołożyłem sobie w cholerę roboty bo dwa panele wyjąć plus gąsior ale ostatecznie udało się. Zdjęć za dużo nie mam bo kończyłem montaż po ciemku z czołówką na głowie. I tak wyszło kiepsko bo krzywo się przebiłem przez ocieplenie i kominek trochę krzywo siedzi ale wmawiam sobie że tylko ja to będę widział:lol2:

BpDMmyk.jpg

hz3drVS.jpg

f12yfB1.jpg

8KVoKQi.jpg

Modrzew syberyjski kontra tanie wiertło (1-0)

GOENq5x.jpg

Przynajmniej do nawiewów daj gładkie rury do tych skrzynek - tu masz dużo zakamarków w których syf będzie się zbierał.

Mam tylko trzy takie nawiewy reszta to anemostat od razu na skrzynce montowany i w ramach testu są właśnie takie rury demontaż to odkręcenie anemostatu tak że zostaje na razie tak zobaczymy co będzie po czasie.

Edytowane przez the_anonim
literówka

Hej karster dziś zakończyłem rozmowy odnośnie zmiękczacza, nic się nie dało utargować vissmann 2300 bliźniaczy produkt od hydrosolar z kielc 2200 tańsze też przeglądałem mało informacji o złożu i poddałem się. Zamawiam to co polecał Kaizen bo faktycznie firma od lat na rynku renoma plus certyfikaty i wiadomo co siedzi w środku. Będzie Erie Sentencja 20 bo też jest po 2300.

Kaizen coś dodasz odnośnie swojego wyboru, bo jak wszystko ok to zaraz zamawiam.

Kaizen coś dodasz odnośnie swojego wyboru, bo jak wszystko ok to zaraz zamawiam.

Podstawowe warunki - to głowica i złoże. Jak dotąd do obydwu nie mam uwag. Jak sprzęt spełnia te dwa, to wybierz sensownego instalatora w sensownej odległości (np. mój instalator jak ma dalej, to doradza wyższe, znacznie droższe modele Erie, z którymi może połączyć się zdalnie).

Ja swojego instalatora przeczołgałem, jak mi tester twardości wody którym potraktował wodę zaprzyjaźniony serwisant gastronomicznych ekspresów do kawy pokazał twardość bez zmian. Okazało się, że tester pokazywał twardość węglanową (nietrwałą) a woda była zmiękczona. Ponieważ wiedział, skąd taki wynik i jak to działa - mogę go polecić. Tym IMO wykazał się pełnym profesjonalizmem. Trochę też z nim rozmawiałem o osmozie i innych tematach - wiedział, co wie, jak i dlaczego.

W mojej okolicy tylko Vissmann i lokalne produkty o firmie Erie nikt nie słyszał. Bazuję na cenach z neta, temat gwarancji dogadam z firmą u której zakupię sprzęt instalacja raczej do trudnych nie należy. A serwis, hmmm jestem ciekaw ile osób robi coroczne przeglądy tego typu sprzętów.