Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANONIMowa STODOŁA - DIY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 878
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak jak mówisz rurki tylko jedno warstwowe (chyba tak się je określa) czyli np tak jak ty masz kanther pe-rt(też je chciałem ale pojawił się Vega1 i wziąłem Rehau) czy tak jak u mnie pex -a (b lub c już nie pamiętam). Żadne wielowarstwówki.

Cześć, właśnie w przyszłym tygodniu zalewam płytę z rurkami na górnej warstwie zbrojenia. Rury mam wielowarstwowe wavina bo wydawały mi się najmocniejsze żeby przetrwać betonowanie. Miały najlepsze parametry na papierze. Myślisz, że rury z warstwą aluminium są słabsze?

Rury na czas betonowania nabijałeś wodą czy powietrzem? My mieliśmy wodą ale sąsiad hydraulik nas straszy zamarznieciem niewydmuchanych resztek wody i rozsadzeniem rur. Wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Jeszcze mam pytanie odnośnie zacierania. U ciebie chyba wystawało na to za dużo rzeczy ale czy można to zrobić zacierarką taką do posadzek jakieś 12h po wylaniu? Beton teraz bedzie dłużej wiązał, nie wiem kiedy by był ten moment na wjechanie z nią na płytę.

Hej nowa7 jak już masz je założone to szkoda dywagować, myślę że sebcioc55 będzie miał większą wiedzę możesz go spytać on tam cały czas w temacie siedzi. Tu raczej nie chodzi o bycie "najmocniejszymi" przy betonowaniu a o wielowarstwowość i tą warstwę aluminium, nie będę zmyślał o co tam chodziło bo nie pamiętam, jedyne co mi utkwiło w głowie to że jeden z wiodących wykonawców płyt w Polsce wspomniał że w Belgi już jest zabronione robienie płyt na wielowarstwówkach. Ale tak jak pisałem wcześniej nie przejmuj się jak już jest gotowe to zalewać i spać spokojnie.

Nabij powietrzem bo szybciej, łatwiej i będziesz wiedzieć jak by coś było nie tak na manometrze(czy jak tam się to zwie). Potem spuścisz powietrze i problem z głowy.

Tak da się zatrzeć beton żeby był na gotowo u mnie tak miało być ale zbrojenie rozproszone popsuło szyki i deszcz parę godzin po zalewaniu. Samemu raczej mało prawdopodobne żeby ci się udało jak nie masz doświadczenia z zacieraczką i tak jak piszesz ważny jest moment wejścia na beton (nie za wcześnie bo się utopisz i nie za późno bo gówno zrobisz;)) polecam ekipę która to robi zawodowo.

Życzę powodzenia i daj znać jak wyszło.

Ps. Kazien wrzuć fotki jak możesz jak masz podłączone te rurki przelewowe(do kanalizacji) od zmiękczacza bo instrukcja ten tego raczej z takich ubogich jakby szkoda im było na papier.

Jutro raport z tygodnia walki:stirthepot:

Tu raczej nie chodzi o bycie "najmocniejszymi" przy betonowaniu a o wielowarstwowość i tą warstwę aluminium, nie będę zmyślał o co tam chodziło bo nie pamiętam, jedyne co mi utkwiło w głowie to że jeden z wiodących wykonawców płyt w Polsce wspomniał że w Belgi już jest zabronione robienie płyt na wielowarstwówkach.

To chyba rozmawialiśmy z tym samym. Tylko ja dostałem wersję, że w Holandii zabronione jest używanie rurek z Alu do CW(U) :D

dzięki za odpowiedz. Trudno najwyżej dam samopoziom potem i tak podłogówka bezpośrednio w plycie jest lepszym rozwiazaniem ze względu na nie wjeżdzanie w drogą taryfę z grzaniem.

Mam podłogówkę w wylewce i nie " wjeżdżam w drogą taryfę z grzaniem ". Ale masz rację, dziś wybrał bym opcję rurki w płycie od pana z niemieckim akcentem.

Edytowane przez PaRa

Ps. Kazien wrzuć fotki jak możesz jak masz podłączone te rurki przelewowe(do kanalizacji) od zmiękczacza bo instrukcja ten tego raczej z takich ubogich jakby szkoda im było na papier.

Chodzi o to:

attachment.php?attachmentid=436046

?

Były tu też podpięte skropliny z reku i są ciągle skropliny z klimy.

"Syfon" jest zrobiony niżej z kolanek kanalizacyjnych, których mi zbywało.

Temp.jpg

Dzięki za fotkę. A przelewowy (ten na obudowie w połowie wysokości) masz też wpięty do kanalizacji czy nie podłączony wcale?

Luzem. Instalator nic nie straszył - a musiałbym jakąś pompkę zamontować, bo odpływ mam wyżej, niż to przyłącze.

Hello

Raport z tygodnia prac. Jak tak patrzę po fotkach ty wydaje mi się że mało zrobione ale cały tydzień ostro pracowałem.

Zrobiłem skrzynki rozprężne i zabrałem się za zabudowę G-k.

H37WHL6.jpg

0WCXEp5.jpg

gDVF1u8.jpg

XE55gm3.jpg

Zrobiłem też gładź ale jeszcze muszę przynajmniej jedną warstwę położyć, wyszło ok zabudowa tylko 8,5cm dołem tam gdzie ma być zabudowa kuchenna.

T4DTwYF.jpg

L7JJCYx.jpg

08AOu7O.jpg

Zarzuciłem braki w tynku wstępnie "siwuchą" i rury od wody.

4wX6DZx.jpg

m78xf2i.jpg

h3HGJd2.jpg

cA9dVPn.jpg

Dotarł też zmiękczacz Erie Sentencia 20 jak wiadomo sprzęt do kotłowni wybiera się przede wszystkim kolorem aby wszystko było elegancko spasowane, reszta parametrów ma małe znaczenie:rotfl: W sobotę na wieczór zacząłem przerabiać instalację ale zabrakło mi paru złączek tak że fotki jak skończę.

PBAVpej.jpg

Wiem wiem wszystko jak w burdelu ale powoli wychodzę na prostą z tematami które były niewiadomą i typowo na żywiole robione. Trzymać kciuki żeby w przyszłym tygodniu udało się zakończyć część tematów rozbabranych.

Pozdrawiam

Zmiękczacz zamontowany.

Było tak:

Ga16LF7.jpg

Jest tak:

SoKmM8D.jpg

Fotka dla przyszłych samorobów (wlot po prawej wylot po lewej plus wąż do odprowadzania wody podczas regeneracji):

lbs5CiC.jpg

F309Bso.jpg

Skoczyłem do wodociągów i moje ujęcie wody legitymuje się wynikiem 330 Mg CaCo3(czy jak się tam to pisze) w skali niemieckiej 18,5 a francuskiej bo taką posługuje się Erie wynik 33. Nie jest źle z tą wodą.

A teraz Ważne pytanie do mądrych głów w tym pomieszczeniu mam suchy syfon i planuję zrobić w nim dziurkę na węża od płuczyn ładnie to uszczelnić i zapomnieć o temacie(patrz fotka). Pytanie czy przez tą rurkę nie będzie jakiegoś ciągu wstecznego z zapaszkiem z kanalizacji do pomieszczenia????? Tak by było

dla mnie najwygodniej. Słyszałem również że instalatorzy robią czasem "syfon" poprzez wygięcie samej rurki w kształt syfonu i wpięcie do kanalizy.

QsnzTTk.jpg

Hej,

Raport z tygodnia, w skrócie kontynuuję tematy nie skończon: budowa i zabudowa rur reku (udało mi się okazyjnie kupić 8m rury), nawiew w salonie zrobiłem dołem wyciąg górą. Jeden dzień przeznaczony na budowę garderoby (jest połowa docelowej wysokości) i w końcu ruszył projekt łazienka który powoli się klaruje jak i parę innych tematów.

2SDuqhX.jpg

NF0azao.jpg

VXmRv48.jpg

s5CGs5W.jpg

2aIGeMf.jpg

q10glp1.jpg

ym9L9LU.jpg

Pozdrawiam

Ps. Nikt nic w sprawie z poprzedniego postu w sprawie odprowadzania płuczyn z uzdatniacza??? Chyba muszę przenieść pytanie do odpowiedniego działu.

Edytowane przez the_anonim
Literówki