Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty bezpośrednio w grunt

Pigeon1992

Recommended Posts

Musisz wybrać humus. Kilkadziesiąt centymetrów. A poziom zero dobrze mieć ta z pół metra powyżej terenu.

Bez szalunku i bloczków to jak sobie to wyobrażasz?

Do tego ława musi być zazwyczaj sporo szersza, niż ściana fundamentowa (też zależy od warunków - ale często ława ma szerokość 60cm a ściana 24cm). Tego nie da się wykopać.

Dalej - ścinę fundamentową trzeba zaizolować termicznie i przeciwwilgociowo. Chcesz taki fundament odkopywać? Sporo ręcznej pracy.

Najczęściej robi się ławy wylewane bezpośrednio do gruntu (co najwyżej najpierw warstwa chudziaka a dopiero na to warstwa właściwego, zazbrojonego betonu) i na to mur z bloczków. Głębokość, szerokość i wysokość zależy od warunków lokalnych i projektanta - u mnie ściany fundamentowe na ławie mają 98cm.

Popieram przedmówcę. U mnie ława fundamentowa była wylewana do gruntu (humus zebrany koparką, murarze łopatami wykonali wykop pod ławy, chyba 50 x 40 cm, nie było chudziaka). Następnie 9 warstw bloczków (mogło by być mniej, ale jest spadek na szerokości budynku). Ściana fundamentowa ocieplona styrodurem o grubości 12 cm, na to folia kubełkowa.

fundament.jpg

Edytowane przez dudek6311

Więc tak...

Działka jest rowniutenka bo rok temu niwelowalem cala działkę.A co do fundamentów to myślę zrobić tak... Wykop od poziomu zero 1 m głębokości 25 szerokość,na dole wykopu poszerzyć do ok 40 cm. Ponad poziom zero będę szolowal deskami. Potem odkopuje fundament ocieplam i izoluje.U nas się tak robi,a po conprzeplacac jak mogę sobie to sam zrobić i wcale nie gorzej niż z tradycyjnymi ławami.TYLKO CZY TO MUSZE MIEC W PROJEKCIE CZY TO JEST KWESTIA DOGADANIA Z KIEROWNIKIEM?

Ale problem jest z tym poszerzeniem na dole, jak chcesz to wykonać? Jak masz glinę to mógłbyś to od biedy zrobić ale nie przy wykopie szerokości 25 cm , bo jak tam wejdziesz?

Po drugie jak tak wykonasz już ten fundament i go odkopiesz to będziesz musiał oczyścić powierzchnie boczną przed ułożeniem izolacji i podrównać, no chyba, że wszędzie dasz grubą folię PE na boki, żeby beton nie stykał się z gruntem .

Po trzecie jakąkolwiek przyjmiesz technologię, musi ona zagwarantować wykonanie fundamentu zgodnie z projektem , czyli szerokość wysokość ław itp

A co to za wymysł? A jak zrobię 20 cm ?

Poziom zero na 20 cm oznacza, że jak masz 20 cm styropianu i z 6 wylewki, że izolację przeciwwilgociową masz 6cm poniżej poziomu gruntu i ściany będą zaciągać wodę.

Ale jak chcesz, to możesz zrobić i poniżej terenu. Mój stryj ze 30 lat temu tak sobie zrobił - ze 20 cm poniżej. Schodek w dół do drzwi wejściowych. Tyle, że ma działkę ze spadkiem w tę stronę (tył jest niżej wkopany - tak z pół kondygnacji). Teraz jest już ponad 30 cm poniżej. Nie wiem, czy to ziemi przybyło, czy budynek osiadł. Bardzo tego żałuje.

na dole wykopu poszerzyć do ok 40 cm.

40 cm to trochę mało - zależy od projektu (w moim z katalogu była ława 60 cm i tak zostało).

Jak to chcesz zrobić? Wpuścić krasnoludki do wykopu, żeby fedrowały w boki? Jak zrobisz skosy, to pójdzie dużo więcej betonu i wcale taniej nie będzie i do tego będzie się ziemia osuwała. W ogóle policz sobie murowanie z bloczków na ławie i porównaj z taki wylewanym.

Odkopywanie to sporo ręcznej pracy, bo koparka nie za bardzo ma jak podejść.

U mnie koparka dużą łychą zdjęła humus, potem zostały wyznaczone ławy i koparka małą łychą wykopała fundamenty. Wprawny operator koparki i niwelator co chwilę szedł w ruch w efekcie czego niewiele równania szpadlem zostało.

Ziemia jest ani nie jest gliniasta ani piaszczysta taka łąkowa.Zanim zaleje wykop będzie folja budowlana.CZYLI PROJEKTANT MUSI MI NARYSOWAC FUNDAMENT BEZ ŁAW? TAK?

No jak chciałbyś zrobić fundament bez typowych ław, to konstruktor musi to przeliczyć czy taka powierzchnia ściany fundamentowej jest wystarczająca.

W praktyce inżynierskiej robi się fundamenty w postaci tzw ścian szczelinowych, są tez barety i inne cuda , ale to musi być przeliczone przez konstruktora.

Tylko robienie takich fundamentów i nastepnie ich odkopywanie jest trochę bez sensu, poza tym takie fundamenty mogą być sporo droższe ....

Edytowane przez jacentyy

Ziemia jest ani nie jest gliniasta ani piaszczysta taka łąkowa.Zanim zaleje wykop będzie folja budowlana.CZYLI PROJEKTANT MUSI MI NARYSOWAC FUNDAMENT BEZ ŁAW? TAK?

Wątpię czy takiego znajdziesz. Zamiast zrobić porządnie i zaprojektowane zgodnie ze sztuką fundamenty, to chcesz je wylać po chłopsku?

Pozdrawiam

Cezary

Wątpię czy takiego znajdziesz. Zamiast zrobić porządnie i zaprojektowane zgodnie ze sztuką fundamenty, to chcesz je wylać po chłopsku?

Pozdrawiam

Cezary

Teoretycznie są możliwe takie fundamenty, tylko ich się nie odkopuje ponieważ nośność zawdzieczają tzw pracy pobocznicy, czyli fundament nie tylko opiera się "dołem" ale pracuje także poprzez tarcie bocznych ścianek o grunt. Ale to trochę inna para kaloszy :)

Czyli sugerujecie żeby zrobić wykop ok 60 cm szerokości wlać 35cm betonu(tak jak będzie w projekcie) i potem dopiero deskowanie ściany fundamentowej ok25cm szerokości? W sumie i tak będę musiał kupić deski na strop tylko,ze roboty dużo więcej.

Dokładnie tak radzimy :) inne wynalazki dla bardziej obeznanych w temacie

Teoretycznie są możliwe takie fundamenty, tylko ich się nie odkopuje ponieważ nośność zawdzieczają tzw pracy pobocznicy, czyli fundament nie tylko opiera się "dołem" ale pracuje także poprzez tarcie bocznych ścianek o grunt. Ale to trochę inna para kaloszy :)

Piękny i naukowy opis fundamentów wylewnych po chłopsku.:)

Nie ja wymyśliłem ten termin o pejoratywnym znaczeniu. Kiedyś mnie zapytano czy fundamenty będę robił po chłopsku, czy zgodnie z projektem.

Pozdrawiam

Cezary