Turkusowa 19.01.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Witam, Zastanawiam się czy można ogrzewać mieszkanie grzejnikami, które są owinięte folią malarską i taśmą. Tzn.takimi grzejnikami zabezpieczonymi przed ochlapaniem podczas malowania. Czy to jest bezpieczne? W mieszkaniu jest piec kondensacyjny (również przykryty folią żeby się nie zakurzył, ale folia jest otwarta od dołu pieca zamocowanego na ścianie na wysokości ok. 160 cm), zamontowany teraz, w zimie, włączony był na razie ok. 2x na 2 godziny. W mieszkaniu jest temperatura ok.10-16'C (przy wyłączonym ogrzewaniu). Mam do nałożenia gładź szpachlową, malowanie ścian, położenie płytek w łazience - do tych prac warto mieć dodatnią temperaturę, żeby wszystko wyschło. Płytkarz chciał włączyć farelkę, tak żeby ogrzać ściany w łazience. Stwierdziłam, że lepiej po prostu włączyć ogrzewanie, ale boję się tego przy tak zabezpieczonych grzejnikach. Moje hipotezy: Grzejniki zakryte folią nie ogrzeją pomieszczenia, czyli temperatura w mieszkaniu nie wzrośnie -> czujnik temperatury będzie napędzał piec do ogrzewania pomieszczenia, piec może się przegrzać/uszkodzić -> grzejniki będą coraz bardziej gorące -> folia może stopić się na grzejniku i kapać na drewniane deski podłogowe, co może spowodować pożar??? Dodam, że na ok. 2h grzejniki były już tak włączone, ale byłam wtedy w mieszkaniu na remoncie Folia po prostu się nadęła i ciepłe powietrze wylatywało bokami/z tyłu grzejników. Boję się jednak zostawić tak grzejniki włączone non stop, tak żeby dobrze ogrzać pomieszczenia kiedy mnie nie ma w mieszkaniu. Nie wiem sama.... co o tym myślicie? Czy ktoś z was już tak robił? Może wyobraźnia mnie poniosła? Niestety wykończenie mieszkania przeciągnęło się z lata na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.01.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Grzejniki nie grzejące należy odciąć od cyrkulacji zaworami odcinającymi i pozostawić zakryte dla ochrony przed zakurzeniem przez fruwające cząstki gipsu (szlifowanie) i in.Grzejniki grzejące należy na czas grzania odsłonić. Podgrzać pomieszczenie do pożądanej temperatury i ponownie zasłonić.Pożaru z przesłoniętych grzejników nie będzie, natomiast folia może stopić się i przylgnąć do gorącej powierzchni grzejnika i będzie ją trudno usunąć bez uszkodzenia jego powłoki lakierniczej.W zależności od rodzaju grzejnika (panelowy, żeberkowy, Regulus), jego temperatura powierzchniowa będzie różna.W trakcie prac malarskich pomieszczenia malowane będą wymagały dodatkowej porcji energii niezbędnej do odparowania wody. Należy je dobrze, krótko lecz intensywnie przewietrzać... PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Turkusowa 19.01.2017 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Dziękuję bardzo za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.08.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 dla folii PE temperatura maxymalna to 76 Cjezeli jej nie przekroczysz w sposób ciagły to jest struktura się nie zmieni.Spadnie wydajność grzejnika ale grzać będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 21.04.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Jest duża szansa że bedziesz miał problem po taśmie na gorącym grzejniku. Taśmy są różne, widziałem takie że nie szło ich zerwać jak dostały słońca, klej przyczepial się do powierzchni, u Ciebie może być podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostrowiecc16 20.08.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Pewnie podczas :spam:tego uczą. Ale na moje oko folia na grzejnikach szybko się stopi przy gorących grzejnikach. Trzeba uważać żeby za bardzo nie rozgrzać grzejników. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts