Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudziak na równo czy w zagłębieniu

axel83

Recommended Posts

Jak masz całą izolację wykonaną z papy, to po co jeszcze folia?

Taką folię masz na myśli?

W sensie że pod ścianami nośnymi i działowymi na chudziaku mam z papy. Za niedługo będę kładł styropian na chudziak, i pod styropian myślałem dać 2 razy grubą folię budowlaną zamiast papy.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaka ta folie chcesz dac? Gruba budowlana to malo precyzyjne okreslenie. Folie dostepne na skladach sa przewaznie marnej jakosci. Jezeli masz naprawde rowny chudziak to mozesz dac 2 warstwy folii minimum 0.3mm z atestem. Przed rozlozeniem porzadnie zamiec i jak najmniej chodz po tej folii. Jak chudziak nierowny i powierzchnie ma chropowata ostra to powinienes zastosowac pape ktora bedziesz mogl polaczyc z papa pod scianami. Wiadomo wszedzie patrzy sie na koszta jednak zastosowanie pozadnej folii a nie takiej bylejakiej jak pokazuje kaizen na zdjeciu tez swoje kosztuje i warto sie zastanowic czy jednak nie dolozyc do papy.

Jaka ta folie chcesz dac? Gruba budowlana to malo precyzyjne okreslenie. Folie dostepne na skladach sa przewaznie marnej jakosci. Jezeli masz naprawde rowny chudziak to mozesz dac 2 warstwy folii minimum 0.3mm z atestem. Przed rozlozeniem porzadnie zamiec i jak najmniej chodz po tej folii. Jak chudziak nierowny i powierzchnie ma chropowata ostra to powinienes zastosowac pape ktora bedziesz mogl polaczyc z papa pod scianami. Wiadomo wszedzie patrzy sie na koszta jednak zastosowanie pozadnej folii a nie takiej bylejakiej jak pokazuje kaizen na zdjeciu tez swoje kosztuje i warto sie zastanowic czy jednak nie dolozyc do papy.

Dzięki za cenne wskazówki, dodam, że folię mam również po chudziakiem, a czy jesteś w stanie polecić dobrą folię jakąś?

Ja stosowalem folie 0.3 mm z folnetu . Firma conkret a folia sie nazywala conbud. Wazne jest zebys kupil folie z atestem o podanej grubosci a nie cos co sie nazywa typ 200 typ 300 itd. Ja ta folie stosowalem pod plyte fundamentowa bardziej jako warstwe poslizgowa i oddzielajaca swiezy beton od piasku niz do hydroizolacji. Na plyte pod wylewke zastosowalem pape z powodu szorstkiej powierzchni plyty.

• 7 months później...
Tak podejrzewałem, dzięki. A jakiś patent na dobre wykonanie ciągłej izolacji poziomej. Czy w ogóle jest to możliwe jeżeli praktycznie nie ma zostawionego materiału na zakład który wystawałby spod ścianki fundamentowej? Zakładam, że samo wywinięcie hydroizolacji chudziaka na ścianę, bez prawidłowego połączenia, nic tak naprawdę nie da.

Tak podejrzewałem, dzięki. A jakiś patent na dobre wykonanie ciągłej izolacji poziomej. Czy w ogóle jest to możliwe jeżeli praktycznie nie ma zostawionego materiału na zakład który wystawałby spod ścianki fundamentowej? Zakładam, że samo wywinięcie hydroizolacji chudziaka na ścianę, bez prawidłowego połączenia, nic tak naprawdę nie da.

Przecież ściankę wyburzasz - i masz równą płaszczyznę na której możesz ułożyć papę wypuszczając spod ścian taki zakład, jaki chcesz. Robienie od razu papy po całości jest trochę ryzykowne ze względu na prace, które potem będą wewnątrz.

Swoją drogą, to sprawdź dokładnie poziom i równość chudziaka - bo przy takich wystających ścianach trudniej wyrównać i utrzymać poziom.

Sprawdzę, dzięki za podpowiedź.

Jak wyburzę ten element pomiędzy pomieszczeniami to sprawa jasna. Pozostaje jeszcze kwestia połączenia izolacji chudziaka w zagłębieniu z izolacją pomiędzy bloczkiem fundamentowym (+1 sztuka względem chudziaka) a betonem komórkowym. Nie ma wystającego zakładu zastosowanej hydroizolacji, nie wiem czy została tak ułożona, celowo obcięta czy zniszczona. Sytuacja wygląda tak również przy ścianach zewnętrznych.

Nadal mam problem czy jak zrobię izolacje chudziaka z wywinięciem, oczyszczę linie papy wystająca ze ściany to uda mi się to jakkolwiek połączyć.

Chciałbym się merytorycznie przygotować na pseudofachowców i ich propozycje.

Edytowane przez -rozwer-