goguś1719517740 20.06.2023 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Ceny styropianu lecą na łeb , już niektóre poniżej 200zł/m3. Aby jedna pocieszająca informacja tylko jak długo się to utrzyma hm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 02.08.2023 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Wykres u góry jest już nieaktualny, obecnie jeszcze niższa cena. [ATTACH=CONFIG]465856[/ATTACH] Fajnie się czyta takie info z 2017 roku. Wtedy w jednym z pierwszych postów styropian Termoorganika 031 cena 230zł brutto za m3. Teraz, 2023 rok, czyli właściwie 6 lat po tym, ten sam styropian 263,50zł za m3, czyli wzrost niewielki. Wychodzi na to, że inflacja przez te 6 lat była na poziomie 2% ( jeśli co roku do początkowej ceny 230zł będziemy dodawać 2% to wyjdzie właśnie cena z tego roku ). Ja już nie czekam na dalsze obniżki i zamówiłem dzisiaj styropian 032. Może cena jeszcze spadnie, ale skoro obecnie, uwzgledniając inflację 2% ( a wszyscy wiedzą jaka jest obecnie inflacja ) cena jest taka jak z 2017 roku, to chyba nie jest tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.08.2023 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Ja też zamówiłem, wg zapowiedzi producentów 6-8 sierpnia idą podwyżki, poza tym ropa naftowa zdrożała i trochę dolar. Wydaje mi się że obecnie w porównaniu do cen innych materiałów styropian jest już dość tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 07.08.2023 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Ja też zamówiłem, wg zapowiedzi producentów 6-8 sierpnia idą podwyżki, poza tym ropa naftowa zdrożała i trochę dolar. Wydaje mi się że obecnie w porównaniu do cen innych materiałów styropian jest już dość tani Miał pan rację. Ja kupiłem w zeszłym tygodniu styropian EPS 032 za 63,36zł za paczkę, a dzisiaj ten sam, w tej samej firmie kosztuje 67,16zł za paczkę. Czyli kupiliśmy w idealnym momencie najniższych cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McKay 22.08.2023 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Zastanawiam się nad zakupem styropianu 20cm (220m2). Wybrałem wstępnie 5 opcji:- Styropian grafitowy Swisspor LAMBDA MAX fasada 031 (257/m3)- Styropian grafitowy Swisspor LAMBDA PLUS fasada 032 (225/m3)- Styropian Genderka EPS 038 FASADA MAX (203/m3)- Styropian Genderka EPS 70 038 Fasada (210/m3)- Styropian Swisspor EPS 70 038 Fasada Podłoga (213/m3)Może ktoś doradzi co brać? Ceny spadły i pewnie już nie potanieje jakoś drastycznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 22.08.2023 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Brać to co spełni UW ściany, osobiście nie widzę sensu przepłacania za grafit i jeszcze 20cm. Oszczędność na rachunkach ile 200zl rocznie? Już ktoś obliczał, że stopa zwrotu liczona w około dwanaście lat. Zara ktoś powie ze ceny energii idą ciągle w górę, a ja powiem ze masz na ścianie uw=0.18 i na tej ścianie wielkie okno UW 0.70 więc na czort inwestować w ścianę. Jeśli już to lepiej upchnąć więcej w dach tam gdzie ciepło ucieka lub w wentylację z odzyskiem Jak patrzę na te nasze zimy to 15cm wystarczająco, inni wychodzą przed szereg. Pchanie 20cm grafitu to jzu prawie dom pasywny. zależy z czego masz ściany ale ja bym brał swisspor 038 wystarczająco Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2023 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Patrz na gęstość (kg/m3). Bierz cięższy o niby takich samych parametrach.Jak chcesz jak najrówniejszą elewację - Knauf ETIXX (płyty odlewane w formie przez co jest równiejszy, niż reszta cięta z bloku).I sprawdź jak dany producent często mylił się w deklaracjach https://www.gunb.gov.pl/probki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Zara ktoś powie ze ceny energii idą ciągle w górę, a ja powiem ze masz na ścianie uw=0.18 i na tej ścianie wielkie okno UW 0.70 więc na czort inwestować w ścianę. Okno oprócz tego, że ma większe straty to ma duże zyski. Paradoksalnie okno o gorszym U ma zazwyczaj większe R i zwiększone względem "lepszego" okna straty potrafi nadrobić większymi zyskami. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=8176438#post8176438 Pobawiłem się Build Deskiem. Przy 20cm EPS 0,033 i 24,84m2 otworów szklonych (wymiary otworów - czyli łącznie z ramami ale poza drzwiami tarasowymi mam same fixy szklone w ramie, więc % powierzchni szkła większy, niż zazwyczaj) EUco+w=16,66kWh/m2r. Wyrzucenie okien przy 20cm EPS - EUco+w=19,44 Tak, wywalenie okien o znacznie gorszym U od ściany, w której są zamontowane powoduje znaczny wzrost zapotrzebowania na cieplo Przy zamontowanych oknach zmniejszenie izolacji do 10cm (UW spadło do 0,199W/m2K z 0,124) - EUco+w=23,23kWh/m2/r https://forum.muratordom.pl/entry.php?132567-Zyski-s%C5%82oneczne-ile-tracimy-latem-a-zyskujemy-zim%C4%85 zależy z czego masz ściany ale ja bym brał swisspor 038 wystarczająco A ja bym brał to, co da osiągnąć to samo U taniej. Przy czym trzeba pamiętać, że większa grubość to również większa powierzchnia elewacji płatnej za m2 robocizny i materiału (albo przy tej samej powierzchni elewacji większą PU jak od razu ściany nośne trochę przesuniemy na zewnątrz) Do tego byłbym skłonny dopłacić do trochę cieńszej izolacji o tym samym U bo to oznacza mniej cienia przez wnękę okienną. Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.08.2023 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Zastanawiam się nad zakupem styropianu 20cm (220m2). Może ktoś doradzi co brać? Ceny spadły i pewnie już nie potanieje jakoś drastycznie.... - Styropian grafitowy Swisspor LAMBDA PLUS fasada 032 Brałem z darmowym transportem ze strony Styro. Duże znaczenie ma jeszcze, żeby założyć izolację bez błędów technicznych. Na dziś to te 15 cm grubości, niezbędne minimum. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 23.08.2023 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Zależy z czego ściana, jak z BK by mieć UW ściany wg wymagan technicznych starczy i 15cm. Silikat trzeba dołożyć więcej. Ludzie często popełniają głupie błędy i przepłacają za izolowanie ścian a np. Ignorują dobra izolacje dachu. Mają od północy wielkie okno hst które nie daje żadnych zysków i wentylację grawitacyjną a ocieplają chatę 20cm grafitem. Po co pytam? Już wolałbym wziąć 15cm styro bialy (oby spełnił UW ściany) i dołożyć do rekuperacji kasę. Lepiej na tym wyjdziesz. Tak naprawdę jak ktoś ma wentylację grawitacyjną to zima nie ma znaczenia czy ma na ścianie 15cm czy 25cm bo więcej ciepła ucieknie rozszczelniomym lub uchylonym oknem niż ścianą. No chyba że siedzi w zamkniętych oknach i nie wietrzy Dlatego wybierając styropian bierzesz pod uwagę wszystkie czynniki, jaki twój dom ma być, czym grzejesz, jaką masz wentylację. Przy grzaniu prądem lub pompa ciepła z reku może i warto dokładać do 20cm styro grafit. Ważne jest też położenie tego, ostatnio widziałem jak ktoś kładł w ostatnie upały grsfit. Po tygodniu zrobiły się takie szpary że poszło w szczeliny sporo piany. Jaki jest sens pchać w izolacje 20cm grafit gdy wychodzą takie kwiatki? Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2023 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Mają od północy wielkie okno hst które nie daje żadnych zysków Nieprawda. Masz kalkulatorek z ogniwem słonecznym? Idź do takiego pomieszczenia, co ma okno od północy i sprawdź, czy nie ma tam dość energii, żeby zadziałał. Masz to też w drugi linku mojego posta - okno na północ daje w mojej lokalizacji 154,18kWh zysków na m2 szyby w sezonie grzewczym. i wentylację grawitacyjną a ocieplają chatę 20cm grafitem. Po co pytam? Już wolałbym wziąć 15cm styro bialy (oby spełnił UW ściany) i dołożyć do rekuperacji kasę. Lepiej na tym wyjdziesz. A jak ktoś montuje rekuperację i dobrze ociepla strop to masz jakiś argument przeciw dobrej termoizolacji ściany? Oczywiście, że termoizolację należy optymalizować https://forum.muratordom.pl/entry.php?132580-Dwa-w%C4%85tki-o-optymalizacji-termoizolacji ale pisanie, że nie warto ocieplać ściany powyżej minimum wymaganego prawe bo U okien jest mniejsze jest bez sensu. Dlatego wybierając styropian bierzesz pod uwagę wszystkie czynniki, jaki twój dom ma być, czym grzejesz, jaką masz wentylację. Wybierając styropian jeszcze raczej nie masz zamontowanego źródła ciepła ani wentylacji. Do tego źródło ciepła (poza kablami) łatwo zmienić. Podobnie dołożenie rekuperacji nie jest szczególnie trudne. Przy grzaniu prądem lub pompa ciepła Wrzucasz do jednego wora najdroższą i jedną z najtańszych kWh ciepła... Zupełnie bez sensu. Jaki jest sens pchać w izolacje 20cm grafit gdy wychodzą takie kwiatki? Każde prace należy wykonywać zgodnie ze sztuką. Elewację należy zacienić siatką. Ważne to też jest dla ochrony przed brudem wnikającym w tynk jak wiatr czy deszcz podniesie brud z podłoża (moi majstrzy tego nie zrobili i skończyło brudem wtopionym w tynk i sprawą się w sądzie - to znaczy nie dostali całej kasy, pozwali i w sądzie przegrali). Szczeliny akurat to żaden problem - trzeba wypełnić pianą. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts