albreht 20.01.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Nie robiliśmy jeszcze prób ogrodu. Ziemia jest czarna, ale w sumie nie wiem która klasa. Czy polecacie nawożenie ogródka, a jeśli tak, to jakie nawozy będą najlepsze? Kompost? Obornik? Przekopać? Chcielibyśmy się zająć jeszcze przed okresem wegetacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Nie robiliśmy jeszcze prób ogrodu. Ziemia jest czarna, ale w sumie nie wiem która klasa. Czy polecacie nawożenie ogródka, a jeśli tak, to jakie nawozy będą najlepsze? Kompost? Obornik? Przekopać? Chcielibyśmy się zająć jeszcze przed okresem wegetacyjnym. Najlepiej kompost + obornik przekompostowany. Jeśli działka nie uprawiana przez lata.....to przekopać , odchwaścić i nic nie robić .......w czasie sezonu sprawdzać jaki odczyn gleby i wzbogacać odpowiednio dla sadzonych roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arleta Krzakowisko 07.02.2017 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Najbezpieczniejszy będzie "nawóz zielony", czyli np. łubin, peluszka, facelia. Poprawią strukturę i żyzność gleby. Nie zaszkodzi też wapnowanie - zwiększy przyswajalność składników mineralnych i podwyższy pH (oczywiście nie jest to wskazane dla roślin kwasolubnych). Sztuczności żadnych nie ma co sypać. Kompost jest dobry na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Jak chcesz dokładnie wiedzieć, co potrzebuje twoja gleba, to daj próbkę do stacji rolniczej - określą ci dokładnie zawartość podstawowych makroelementów oraz pH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lskw 25.02.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 (edytowane) Zgadzam się. Warto zaopatrzyć się w kompostownik i produkować własny kompost. A można to robić z wykorzystaniem liści, traw itd. Częściowo rozłożone, lepiej użyźnia glebę. Obornik jest również dobrym pomysłem. Najlepiej obornik naturalny. Zgadzam się do co wykonania próbki gleby w celu sprawdzenie czego brakuje w glebie, a jakiś składników i minerałów jest za mało. Jeżeli chodzi o nawozy, to standardowo, nawozy azotowe pobudzają roślinę do wzrostu w okresie wegetacyjnym. Bardzo dobry jest Nutrigreen AD (w formie aminokwasowej). Uprawy będą Ci po nim rosły jak szalone Należy zadbać też o system korzeniowy (nie wiem co będziecie sadzili, ale każda roślina ma system korzeniowy). Bardzo dobry do tego jest . Pomaga on wzmocnić układ korzeniowy - a zdrowe i silne korzenie, przekładają się bezpośrednio na sukces całej rośliny. Edytowane 24 Lipca 2018 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts