Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie chcę kominka, ale muszę...

Kaizen

Recommended Posts

Szukałem taniej używanej kozy na czas budowy i trafilem na A na odnowione kozy Jotula, pokazałem żonie i się zakochała (najbardziej nr 10, ale 1, 4 i kilka innych tez fajne). I chce coś takiego docelowo.

Czy jest sposób na pogodzenie nieszczelnej kozy z rekuperacją i szczeonym domem? Chodzi mi głownie o to, zeby nie wyciągalo mi ciepłego powietrza, gdy nie pali się.

Czy są szczelne szybry?

Szczelne szybry są, ale nie w tym problem. Te kozy mają nieszczelności na dolocie powietrza do spalania.

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczelne szybry są, ale nie w tym problem. Te kozy mają nieszczelności na dolocie powietrza do spalania.

I co się stanie, jak będę miał zamknięty szczelny szyber, i szczelną przepustnicę na dolocie gdy nie pali się w kominku?

Czy problemem będzie jak obydwa urządzenia otworzę rozpalając kozę?

Cały piec ma być szczelny , musi pobierać 100% powietrza do spalania spoza budynku , w Romotop jest to oznaczone jako CDP - Centralne Doprowadzenie Powietrza .

A jak pod kozą otworzę przepustnicę powietrza zewnętrznego (przy zrównoważonej wentylacji - ewentualnie z lekkim nadciśnieniem) - bez podpinania rury do kominka... To co się stanie?

Długo też miałem takie przekonanie, że to jedyne słuszne rozwiązanie. Ale przy okazji tych Jotuli zacząłem się zastanawiać... I wychodzi mi na to, że w najgorszym wypadku zmniejszy to problem z przegrzewaniem. Warunek - mogę szczelnie zamknąć doprowadzenie i komin gdy nie palę.

I co się stanie, jak będę miał zamknięty szczelny szyber, i szczelną przepustnicę na dolocie gdy nie pali się w kominku?

Czy problemem będzie jak obydwa urządzenia otworzę rozpalając kozę?

Mając wszystko pod kontrolą, stanie się rzecz straszna. Dasz drugie życie fajnej kozie, nie dając zarobić Romotopowi...;)

A jak pod kozą otworzę przepustnicę powietrza zewnętrznego (przy zrównoważonej wentylacji - ewentualnie z lekkim nadciśnieniem) - bez podpinania rury do kominka... To co się stanie?

...........zacząłem się zastanawiać... I wychodzi mi na to, że w najgorszym wypadku zmniejszy to problem z przegrzewaniem. .

Jeżeli wpuszczenie zimnego powietrza , pod taką żeliwną kozę , do twojego domu zmniejszy PROBLEM PRZEGRZEWANIA to znaczy że masz kilka problemów .

1. Źle dobraną , ewentualnie trudną do precyzyjnej regulacji , moc urządzenia grzewczego

2. Masz za dużo pieniędzy ...... Kto obecnie przegrzewa dom i chłodzi go dziurą w podłodze wpuszczająca zimne powietrze ?

3. Niepotrzebnie robiłeś rekuperację

4. Zbyt mocno i bezgranicznie wierzysz w mit Jotula

5. Będzie musiał warować prz tym piecyku do końca palenia...aby zamknąć tą rurę z zimnym powietrzem

itd

Mając wszystko pod kontrolą, stanie się rzecz straszna. Dasz drugie życie fajnej kozie, nie dając zarobić Romotopowi...;)

Romotop ma maksymalnie obłożone terminy produkcyjne , we własnej fabryce która zatrudnia ponad 500 pracowników i jest bardzo zautomatyzowana , to efekt ciągłego postępu w konstruowaniu palenisk odpowiadających najnowszym trendom i oczekiwaniom klientów z Europy zachodniej ...

Inni pozostali tam gdzie byli 20 lat temu i teraz szukają ostatniej deski ratunku

W Polsce nadal dobrze sprzedają się mity ... co podtrzymuje dogorywające dinozaury...

1. Źle dobraną , ewentualnie trudną do precyzyjnej regulacji , moc urządzenia grzewczego

To jakie urządzenie proponujesz do pomieszczenia o obciążeniu w okolicy 1kW przy -20* za oknem, żebym nie miał problemu przegrzewaniem w taką pogodę jak teraz, czyli tak z 500W? I ma byćnna drewno - biokominek odpada.

2. Masz za dużo pieniędzy ......

I żeby to urządzenie nie było droższe od slicznego Jotula o tyle, co wartość drewna ktore spalę przez 30 lat paląc 20 x w roku.

Kto obecnie przegrzewa dom i chłodzi go dziurą w podłodze wpuszczająca zimne powietrze ?

Próbowałem to wytlumaczyć żonie, że kominek nie ma sensu. Ale patrz tytuł wątku.

3. Niepotrzebnie robiłeś rekuperację

Raczej kominek zbędny. Ale. j.w.

4. Zbyt mocno i bezgranicznie wierzysz w mit Jotula

Jaki mit?

5. Będzie musiał warować prz tym piecyku do końca palenia...aby zamknąć tą rurę z zimnym powietrzem

itd

Najwyżej rano bym zamknął do końca.

Edytowane przez Kaizen

Romotop ma maksymalnie obłożone terminy produkcyjne , we własnej fabryce która zatrudnia ponad 500 pracowników i jest bardzo zautomatyzowana , to efekt ciągłego postępu w konstruowaniu palenisk odpowiadających najnowszym trendom i oczekiwaniom klientów z Europy zachodniej ...

Inni pozostali tam gdzie byli 20 lat temu i teraz szukają ostatniej deski ratunku

W Polsce nadal dobrze sprzedają się mity ... co podtrzymuje dogorywające dinozaury...

Zupełnie niepotrzebnie się ślinisz...Jestem nie mniejszym fanem Romotopa od Ciebie! Właśnie kupiłem dwa urządzenia....:)

Długo też miałem takie przekonanie, że to jedyne słuszne rozwiązanie. Ale przy okazji tych Jotuli zacząłem się zastanawiać... .

Mit ....

Jak Jotula to na pewno najlepsze , dobitnie świadczy o tym powyższy cytat .

Myślenie i logika na bok "przy okazji tych..."

Podobno czasami wiara czyni cuda, lecz praw fizyki nie zmienisz ..

To po co takie złośliwości ?

Często mimowolnie i bezwiednie klienci jednak dają zarobić Romotopowi ....

Przecież wiesz ile marek... itd.

Dla Jotula też...

To był żart, który byś może poznał, gdybyś nie był tak arogancki... :)

Mit ....

Jak Jotula to na pewno najlepsze , dobitnie świadczy o tym powyższy cytat .

Myślenie i logika na bok "przy okazji tych..."

Podobno czasami wiara czyni cuda, lecz praw fizyki nie zmienisz ..

Niech nazywa się jak chce. Ja się nie znam na kominkach, a żona jeszcze mniej mi się spodobał wygląd, a żona się w nim zakochała (nr. 10).

Rozwiązanie jest proste i zarazem genialne

Liwko co ty ta badziew zachwalasz??

Mieli kogo wsadzić do telewizora

Pelet za 500

Drewno za 1000

I pompa nie opomiarowana

A u drugiego pali sie w kominku a ubrany jakby na dworzu -20 i mu ogrzewanie nawaliło.

Ciekawe ile takie dziadostwo z obudową kosztują ciekawe w czy juz pod pompę ciepła podchodzi.

Ja mam "brudnego" ekogrocha i siedzę na gaciach a też raz 2-3 tygodnie dosypuje.

Edytowane przez kulibob