Kominki Piotr Batura 17.11.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Szukałem taniej używanej kozy na czas budowy i trafilem na A na odnowione kozy Jotula, pokazałem żonie i się zakochała (najbardziej nr 10, ale 1, 4 i kilka innych tez fajne). I chce coś takiego docelowo. Czy jest sposób na pogodzenie nieszczelnej kozy z rekuperacją i szczeonym domem? Chodzi mi głownie o to, zeby nie wyciągalo mi ciepłego powietrza, gdy nie pali się. Czy są szczelne szybry?Szczelne szybry są, ale nie w tym problem. Te kozy mają nieszczelności na dolocie powietrza do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.11.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Cały piec ma być szczelny , musi pobierać 100% powietrza do spalania spoza budynku , w Romotop jest to oznaczone jako CDP - Centralne Doprowadzenie Powietrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2017 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Szczelne szybry są, ale nie w tym problem. Te kozy mają nieszczelności na dolocie powietrza do spalania. I co się stanie, jak będę miał zamknięty szczelny szyber, i szczelną przepustnicę na dolocie gdy nie pali się w kominku? Czy problemem będzie jak obydwa urządzenia otworzę rozpalając kozę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2017 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Cały piec ma być szczelny , musi pobierać 100% powietrza do spalania spoza budynku , w Romotop jest to oznaczone jako CDP - Centralne Doprowadzenie Powietrza . A jak pod kozą otworzę przepustnicę powietrza zewnętrznego (przy zrównoważonej wentylacji - ewentualnie z lekkim nadciśnieniem) - bez podpinania rury do kominka... To co się stanie? Długo też miałem takie przekonanie, że to jedyne słuszne rozwiązanie. Ale przy okazji tych Jotuli zacząłem się zastanawiać... I wychodzi mi na to, że w najgorszym wypadku zmniejszy to problem z przegrzewaniem. Warunek - mogę szczelnie zamknąć doprowadzenie i komin gdy nie palę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.11.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 I co się stanie, jak będę miał zamknięty szczelny szyber, i szczelną przepustnicę na dolocie gdy nie pali się w kominku? Czy problemem będzie jak obydwa urządzenia otworzę rozpalając kozę?Mając wszystko pod kontrolą, stanie się rzecz straszna. Dasz drugie życie fajnej kozie, nie dając zarobić Romotopowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.11.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 A jak pod kozą otworzę przepustnicę powietrza zewnętrznego (przy zrównoważonej wentylacji - ewentualnie z lekkim nadciśnieniem) - bez podpinania rury do kominka... To co się stanie? ...........zacząłem się zastanawiać... I wychodzi mi na to, że w najgorszym wypadku zmniejszy to problem z przegrzewaniem. . Jeżeli wpuszczenie zimnego powietrza , pod taką żeliwną kozę , do twojego domu zmniejszy PROBLEM PRZEGRZEWANIA to znaczy że masz kilka problemów . 1. Źle dobraną , ewentualnie trudną do precyzyjnej regulacji , moc urządzenia grzewczego 2. Masz za dużo pieniędzy ...... Kto obecnie przegrzewa dom i chłodzi go dziurą w podłodze wpuszczająca zimne powietrze ? 3. Niepotrzebnie robiłeś rekuperację 4. Zbyt mocno i bezgranicznie wierzysz w mit Jotula 5. Będzie musiał warować prz tym piecyku do końca palenia...aby zamknąć tą rurę z zimnym powietrzem itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.11.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Mając wszystko pod kontrolą, stanie się rzecz straszna. Dasz drugie życie fajnej kozie, nie dając zarobić Romotopowi... Romotop ma maksymalnie obłożone terminy produkcyjne , we własnej fabryce która zatrudnia ponad 500 pracowników i jest bardzo zautomatyzowana , to efekt ciągłego postępu w konstruowaniu palenisk odpowiadających najnowszym trendom i oczekiwaniom klientów z Europy zachodniej ... Inni pozostali tam gdzie byli 20 lat temu i teraz szukają ostatniej deski ratunku W Polsce nadal dobrze sprzedają się mity ... co podtrzymuje dogorywające dinozaury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2017 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) 1. Źle dobraną , ewentualnie trudną do precyzyjnej regulacji , moc urządzenia grzewczego To jakie urządzenie proponujesz do pomieszczenia o obciążeniu w okolicy 1kW przy -20* za oknem, żebym nie miał problemu przegrzewaniem w taką pogodę jak teraz, czyli tak z 500W? I ma byćnna drewno - biokominek odpada. 2. Masz za dużo pieniędzy ...... I żeby to urządzenie nie było droższe od slicznego Jotula o tyle, co wartość drewna ktore spalę przez 30 lat paląc 20 x w roku. Kto obecnie przegrzewa dom i chłodzi go dziurą w podłodze wpuszczająca zimne powietrze ? Próbowałem to wytlumaczyć żonie, że kominek nie ma sensu. Ale patrz tytuł wątku. 3. Niepotrzebnie robiłeś rekuperację Raczej kominek zbędny. Ale. j.w. 4. Zbyt mocno i bezgranicznie wierzysz w mit Jotula Jaki mit? 5. Będzie musiał warować prz tym piecyku do końca palenia...aby zamknąć tą rurę z zimnym powietrzem itd Najwyżej rano bym zamknął do końca. Edytowane 17 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.11.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Romotop ma maksymalnie obłożone terminy produkcyjne , we własnej fabryce która zatrudnia ponad 500 pracowników i jest bardzo zautomatyzowana , to efekt ciągłego postępu w konstruowaniu palenisk odpowiadających najnowszym trendom i oczekiwaniom klientów z Europy zachodniej ... Inni pozostali tam gdzie byli 20 lat temu i teraz szukają ostatniej deski ratunku W Polsce nadal dobrze sprzedają się mity ... co podtrzymuje dogorywające dinozaury...Zupełnie niepotrzebnie się ślinisz...Jestem nie mniejszym fanem Romotopa od Ciebie! Właśnie kupiłem dwa urządzenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.11.2017 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Dasz drugie życie fajnej kozie, nie dając zarobić Romotopowi... To po co takie złośliwości ? Często mimowolnie i bezwiednie klienci jednak dają zarobić Romotopowi .... Przecież wiesz ile marek... itd. Dla Jotula też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.11.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 A jak pod kozą otworzę przepustnicę powietrza zewnętrznego (przy zrównoważonej wentylacji - ewentualnie z lekkim nadciśnieniem) - bez podpinania rury do kominka... To co się stanie? Długo też miałem takie przekonanie, że to jedyne słuszne rozwiązanie. Ale przy okazji tych Jotuli zacząłem się zastanawiać... . Mit .... Jak Jotula to na pewno najlepsze , dobitnie świadczy o tym powyższy cytat . Myślenie i logika na bok "przy okazji tych..." Podobno czasami wiara czyni cuda, lecz praw fizyki nie zmienisz .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.11.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 To po co takie złośliwości ? Często mimowolnie i bezwiednie klienci jednak dają zarobić Romotopowi .... Przecież wiesz ile marek... itd. Dla Jotula też...To był żart, który byś może poznał, gdybyś nie był tak arogancki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2017 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Mit .... Jak Jotula to na pewno najlepsze , dobitnie świadczy o tym powyższy cytat . Myślenie i logika na bok "przy okazji tych..." Podobno czasami wiara czyni cuda, lecz praw fizyki nie zmienisz .. Niech nazywa się jak chce. Ja się nie znam na kominkach, a żona jeszcze mniej mi się spodobał wygląd, a żona się w nim zakochała (nr. 10). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.11.2017 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 To wiele wyjaśnia ... " masz co chciałaś " ..... i masz spokój..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Rozwiązanie jest proste i zarazem genialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Rozwiązanie jest proste i zarazem genialne Liwko co ty ta badziew zachwalasz?? Mieli kogo wsadzić do telewizora Pelet za 500 Drewno za 1000 I pompa nie opomiarowana A u drugiego pali sie w kominku a ubrany jakby na dworzu -20 i mu ogrzewanie nawaliło. Ciekawe ile takie dziadostwo z obudową kosztują ciekawe w czy juz pod pompę ciepła podchodzi. Ja mam "brudnego" ekogrocha i siedzę na gaciach a też raz 2-3 tygodnie dosypuje. Edytowane 19 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Moim zdaniem jest to super sprawa dla tych, którzy koniecznie chcą kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 A wiesz ile to kosztuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.11.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 A wiesz ile to kosztuje??On nie dla siebie...innym dobrze życzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.11.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 A wiesz ile to kosztuje?? Jak sie poszuka, to sie znajdzie http://www.iwonapellets.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts