Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton robion na budowie wady ?

Recommended Posts

Witam !

Dziś miałem zalewane wieńce i nadproża.

Zamówione 9m3 betonu B20.

Był problem z zamówieniem , bo do betoniarki wchodzi max 8m3 , a gdyby 2 betoniarki zamówić to trzeba by zapłacić karę za niepełną drugą betoniarkę (czyli za brak 7m3 betonu) oraz co ważne płacić za czas pracy pompy i to wcale nie mało ..

Niestety i tak że mimo tak mała betononu to i tak 2 godziny trwało betonowanie z powodu od razu wibrowania , wiec mimo że tylko 9m3 betonu to koszt spory ...

Poprzednim razem jak wylewali 34m3 betonu to im to szybciej zajęło :(

U mnie czeka mnie jeszcze jedno betonowanie bo będą do zalania 3 słupy żelbetonowe (a raczej ta część która jest na ścianach szczytowych powyżej parteru) i jakieś delikatne "wykończenia".

Wykonawca mówi że zapewne będzie to z 1m3 betonu B20 ...

Zaproponował że za 300zł mogą sami zrobić beton i za pomocą maszyn ? (podnośnika ?) zalać potrzebne słupy i zbrojenia ...

Zamawianie z betoniarni takiej ilości betonu + pompa będzie bardzo kosztowne ...

Ale nie do końca jestem przekonany do takiego samodzielnego kręcenia betonu , tym bardziej przy obecnych warunkach atmosferycznych ...

Macie w tym temacie jakieś doswiadczenie ?

Słupy z betonu robionego na budowie ?

Słaby pomysł, albo inaczej.... na pewno nie będzie to beton B20 nierealne w warunkach budowlanych do wykonania nikt tego nie zrobi, żadna ekipa żaden spec.

Większość betoniarni posiada też małe auto do przywiezienia małej ilości betonu ja tak zamawiałem na słupy 2 m3 jak ta nie ma zadzwoń do innej czy mają małe auto.

Najlepsza jest pompa wiadomo taka ilość nie będzie się długo zalewać, ewentualnie niech zwalą beton na jakąś plandekę PCV za szybko nie wyschnie 1m3 bez niczego zdążą zalać nawet wiaderkami tym bardziej maszynami o których wspominali, ale na pewno nie dawaj się w beton na budowie tym bardziej na trzpienie.

Betoniarnie mają samochody 9 m3 i 6 m3. Trzeba było zapytać o tę maszynę 6 m3, przygotować coś jeszcze, ogrodzenia, taras.

1m3 zalewa się z wiadra i szalunku, trzech ludzi z wiadrami, idzie migiem, tylko nie wolno przesadzać i udawać Herkulesa, bo łatwo o kontuzję, więc lepsze są małe wiadra.

Może zrób szalunki pod podmurówkę i zrób ogrodzenie przy okazji zalewania tych słupów

Ja bym betonem robionym na budowie nie ryzykował (ale płacił za puste 7m3 też oczywiście nie)

Ogrodzenie już mam :)

Zostało wykonane przed rozpoczeciem budowy. ...

Wczoraj mnie przy zalewaniu nie było , ale jak mi powiedział wykonawca że mieli pompę 2 godziny (a raczej betoniarko-pompę) to lekko zbladłem , bo tyle czasu mieli pompę jak wylewali płytę i 36m3 betonu a nie 9m3 :(

Ale mówił że przy wylewaniu wieńców i nadproży od razu wibrowali i wtedy idzie wiecej czasu ...

To płyty nie wibrowali?

Ale nie przesadzasz z tym bladnięciem? U mnie godzina pracy pompy to 200zł było (+200 za dojazd). Wylanie 75mb ław z wibrowaniem i sprawdzaniem co chwila poziomu niwelatorem i druga akcja, chudziak ze ściągnięciem ale bez zacierania (w obydwu przypadkach jeszcze wylanie nadmiarowego betonu do przygotowanych fundamentów pod tarasy) trwały poniżej godziny każda.

A, i w "mojej" betoniarni dowozili od 5m3 bez dopłaty (może dlatego, że mam dosyć blisko - z 10km).

BTW. Nie bałeś się murować w takich warunkach?

Nierealne na budowie to wykonanie betonu klasy B-100.... albo i nawet taki by się udało. Nierealne to jest pierd.... a beton B-20 to kwestia wiedzy "z palca" i wiedzy co i jak dozować. Komu wykonać bo mam 10 minut wolnego... i się wykurowałem po grypie?!

Uczyniłem 9 słupów w moim domku,25x25x350. Betoniarka,piasek,żwir,woda i plastyfikator.Schody do piwnicy i do domku.. Zamawiałem też z 4 razy gruszkę,2 stropy, stopy pod słupy i ścianę piwnicy,chudziak. Tylko raz beton z gruszki był ok. tzn ciężko w nim wiercić ,kuć itd. W ''moim'' betonie zawsze jest cholernie ciężko wiercić.. To moje subiektywne odczucie. Ale stropy to jak w piach wiertłem ha ha.. A niby B 20 !

To płyty nie wibrowali?

Ale nie przesadzasz z tym bladnięciem? U mnie godzina pracy pompy to 200zł było (+200 za dojazd). Wylanie 75mb ław z wibrowaniem i sprawdzaniem co chwila poziomu niwelatorem i druga akcja, chudziak ze ściągnięciem ale bez zacierania (w obydwu przypadkach jeszcze wylanie nadmiarowego betonu do przygotowanych fundamentów pod tarasy) trwały poniżej godziny każda.

A, i w "mojej" betoniarni dowozili od 5m3 bez dopłaty (może dlatego, że mam dosyć blisko - z 10km).

BTW. Nie bałeś się murować w takich warunkach?

U mnie ceny za pompę sporo droższe ...

Jak płytę mi wylewali to udalo się tak zscynchronizować że betoniarki (5 sztuk) przyjeżdzały co 20 minut ...

Pracowało 6 ludzi , mieli długą listwę wibracyjną i oczywiście wibrowali ..

U mnie odległość sporo wieksza (okolo 21km).

Po prostu myślałem że przy mniejszej ilości betonu (9m3) uda się zrobić to szybciej.

Czy bałem się ? Śledzę pogodę :)

Stosuje dodatek do klejów i zapraw który poleca i stosuje wykonawca do -10 stopni ...

Pracują zależnie jakie są warunki. Poniżej -7 stopni nie pracują , ale to takie extremum , bo raczej robią przy temperaturach bliskich zeru ...

Wszsytko idealnie sie trzyma. Wszystrko na cienką zaprawę Kreisela.

PS. W moim dzienniku masz aktualny stan budowy :)

Edytowane przez kaszpir007

W poniedziałek zadzwonię do KB i zapytam się o tą "dolewkę" betonu.

Nie ukrywam że bardziej pewniej bym się czuł jakby jednak był to beton z betoniarni , bo obecnie mamy jednak zimę i zamawiam beton z pewnej betoniarni (z atestem) i dodatkami antymrozowymi.

A na budowie nie ma szansy zrobić takiej mieszanki a nie wiem czy jest sens ryzykować ...

Jeszcze zobaczę ...

Ale beton od wykonawcy też tanio mnie nie wyjdzie , bo chce 300zł za robotę a jeszcze trzeba kupić cement. Żwir na budowie mam , bo zostawił mi wykonawca który robił ogrodzenie.

Stosuje dodatek do klejów i zapraw który poleca i stosuje wykonawca do -10 stopni ...

Zaprawa to jedno. U mnie dosyć często spadała w styczniu poniżej -10 (a dodatek znalazłem tylko do -8).

Wczoraj mi sporo zajęło skucie lodu z samochodu zaparkowanego pod chmurką - popadał w nocy deszcz i zamarzł. Niech się zrobi taka warstewka lodu czy śniegu na murze albo na zbrojeniu - i robi się słabo. Nawet na lekkim plusie.

U mnie ekipa się zwinęła i stwierdziła, że teraz to musi być kilka stopni na plusie non stop, żeby wszystko rozmarzło i dopiero wezmą się do roboty. Pewnie, ze chcieliby zarobić, bo miesiąc bez zarobku nikogo nie cieszy. Ale to też mi się u nich podoba, że nie przeginają.

Co do meritum - ja bym się specjalnie nie przejmował, jak ekipa zrobi to dokładnie odmierzając składniki.

Jeszcze do dzisiaj ludzie urabiaja beton sami pod fundamenty i jakos tez nie slychac zeby cos sie dzialo. U mnie robili sami beton do nadprozy na szczycie bo nikt nie bedzie zamawial takiej malej ilosci betonu, nie widze zeby jakoscia odstawal od tego z lanego z gruchy. A pozatym co to za ekpia ktora bierze 300zl dodatkowo za zrobienie betonu na budowie

Zaprawa to jedno. U mnie dosyć często spadała w styczniu poniżej -10 (a dodatek znalazłem tylko do -8).

Wczoraj mi sporo zajęło skucie lodu z samochodu zaparkowanego pod chmurką - popadał w nocy deszcz i zamarzł. Niech się zrobi taka warstewka lodu czy śniegu na murze albo na zbrojeniu - i robi się słabo. Nawet na lekkim plusie.

U mnie ekipa się zwinęła i stwierdziła, że teraz to musi być kilka stopni na plusie non stop, żeby wszystko rozmarzło i dopiero wezmą się do roboty. Pewnie, ze chcieliby zarobić, bo miesiąc bez zarobku nikogo nie cieszy. Ale to też mi się u nich podoba, że nie przeginają.

i.

Obecnie technologia budowy trochę się jednak zmieniała ...

Obecnie chyba mało kto robi sam zaprawę na budowie i muruje na normlane spoiny , tak samo jak mało kto sam robi beton na betonie ...

Są obecnie dodatki i składniki które umożliwiają budowę domów i pracę nawet w zimę ...

Oczywiście mówimy oi łagodnej zimie ..

Tak naprawdę problemem jest ... człwowiek ...

Niezbyt przyjemnie się buduje / muruje jak jest zimno i np. pada śnieg ...

U mnie wykonawca już wielokrotnie budował w zimę i ma swój ulubiony i sprawdzony dodatek do kleju (Zimoklej).

Myślę że większość budowalańców w zimę po prostu zajmuje sie robotami wewnątrz domu i tak samo moja ekipa to robi ...

U mnie miałem "rezerwację na lato/jesień" ale z powodu przeciągajacych się formalności termin nie wypalił i "wepchął" moją budowę pomiędzy inne terminy.

Gdybym nie zdecydował się na obecny termin to nie wiem czy udało by się rozpocząć budowę w ... 2017roku bo terminy miał pozajmowane ..

Hejka

Ja bym się wcale nie przejmował u mnie schody wieniec i wszystkie nadprorza były robione ręcznie. Wszystko trzyma się idealnie. Nie widzę żadnej różnicy pomiędzy betonem z betoniarni a robionym wlasno ręcznie. No może jedna mała różnica dłużej schnie ale nic poza tym.

I to jest właśnie największa wada przy tych temepraturach ..

Gdyby było to lato i temperatury mocno na plusie to czasem schniecia bym się nie przejmował ...

Mieszkanki zimowe betonu szybciej się wiążą i wytrzymują spojnie temperatury minusowe.

Zwykły beton z betoniarki jakby zamarzł to nadawał by sie od razu do skucia ...

Słyszałem że od paru lat w budownictwie wolno używać tylko betonów atestowanych ...
nie ma takich..

do czasu zgniecenia próbki w maszynie.. nie wiadomo co jest.. na 100% w przybliżeniu można określić.. młotkiem schmidta.

Nie wiem co Koledzy macie z tymi dodatkami.. ale one nie zastąpią dobrej mieszanki.. głównie chodzi o uzyskanie urabialności i najniższego woda/cement ..

I na tym sprawa się prawie kończy, reszta to chłyt mekietingowy.. i robienie z psa cielęcińki .. wydajność - to słowo klucz, czemu trzeba sobie odpuścić betonowanie na budowie.. jak jeszcze choć nie ma się serca i chęci do przeszukania co i jak

Zwykły beton z betoniarki jakby zamarzł to nadawał by sie od razu do skucia ...
oj tam oj.. wyszystko co ma W/C większe jak 0,45 betonem nie jest .. tylko produktem betonopodobmym ..

42,5 I R czysty cement .. i jazda z koksem..

Gdyby było to lato i temperatury mocno na plusie to czasem schniecia bym się nie przejmował ..
beton nie schnie, beton wiąże ;) Edytowane przez מרכבה