Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton robion na budowie wady ?

Recommended Posts

Nie ma takich ?

Ciekawe...

nie ma .. tylko dostajesz kwit .. że jak zwiąże to ma być .. w przybliżeniu taki.. a że beton to jest chleb powszedni.. i wielu inż gniecie próbki ..

niczym stanie się inż.. to temat jest rozstrzaskany wzdłuż i wszerz i inaczej być nie może, beton wg przepisu wyjdzie..

od tego jest chemia i inne takie...
pył krzemianowy itp.. wszystko aby dość do np dwudziestu paru litrów ody na 100kg cementu ..

Temat,,, mam co najwyżej "polizany" samych jest V i "nazw" 27 http://leksykon-budownictwa.pl/chemia-budowlana/cement-wiadomosci-ogolne/

Jeszcze krzywa uziarnienia :) i mamy już prawie dobry beton.. wadą mieszania w betoniarce .. jest wydajność i jeszcze ciężkie mieszanie.. na niskim W/C.. stąd naprawdę ultra betony .. trzeba sobie młotyką mieszać ;)

Uwielbiam posty w stylu zrobię beon B100 bo wiem jak..., ale nie powiem :D Dużo wnoszą do dyskusji.

Fakt kiedyś budowało się tylko z betoniarki prawda, ba nawet całe domy były na jednym bezpieczniku topikowym ewentualnie na gwoździu jak się palił za często powinniśmy wrócić do tych standardów tylko te cholerne normy i przepisy budowlane wszystko psują :( ....

Zalewałem nadproża nad drzwiami wewnętrznymi i wieniec ścianek działowych ze żwiru kruszywa i cem 42,5 i to w tem zew. około +3 stopnie uczciwie muszę przyznać, że na oko są identyczne twarde jak ten beton z betoniarni, ale co z tego i tak bym nie zaryzykował zalewając nim słupy czy główny wieniec imo każdy robi jak uważa.

Edytowane przez kamil2k3

Nie oto chodzi.. beton B100 jest tu nikomu nie potrzebny - mówimy o zrobieniu C30/37 dawnej B37.. o coś tego rodzaju..

tylko te cholerne normy i przepisy budowlane wszystko psują
nie psują.. wygoda.. przecież przyjedzie z gruch - szas prast i masz..

Pisałem - przecież .. na 1m3 muszę betoniarek zrobić 5- (500 wat silnik 400V może chodzić do puki nie padną łożyska).

Podstawa .. na 100 kg cementu .. nie wolno wlać więcej jak 45 litrów wody.. - wiaderko (odmierzone mensurą) daje pewną ilość wody..

cement też można ważyć.. jak 1/2 worka wychodzi np . I nic tu nie ma strasznego.. byle z piachem nie przesadzić..

max 40% a 60% musi być kruszywo..literatury do betonu jest bez liku ! masa.. co i jak robić.. opracowań badań.. oczywiście dobre mieszanki są strzeżone..

a bym się bał .. czegoś niżej niż B30 z betoniarni.. bo B30 to już poważny beton..

jak mi woda się separuje z zaczynu .. to taki beton niech sobie biorą na betoniarnie .. z powrotem ..

ps słup w domu jednorodzinnym np 25x25.. ma spory zapas nośności.. z "chudziaka" by był ;) oczywiście ..nikt tego nie zrobi ;)

Tzn nie o Twój wpis mi chodziło ten był jak najbardziej pomocny ;) tak przypadkiem wyszło pod Twoim postem.

Wcześniej ktoś pisał, że zrobi i B100 tylko trzeba dobrze dobrać składniki, ale jak nie podał.

Co do betonu na budowie owszem można sam robiłem w betoniarce na wiele rzeczy, ale na nośne elementy jak fundament słupy czy wieniec ścian nośnych zwyczajnie uważam, że lepiej jest zakupić z betoniarni szczególnie w zimowych warunkach.

Poszukaj w swojej okolicy małej betoniarni wykonującej bloczki i pustaki. Oni chetnie dowiozą ci małą wywrotką nawet 1 m3.

U mnie tak wylewałem schody wewnętrzne a potem taras i ogrodzenie.

Na strop brałem 12m3 betonu ale przywiozły go dwie gruszki po 8m3 i 4m3 .

Pompa czekała na budowie z 15 minut zanim druga gruszka dojechała ale o karach nie było mowy.

Jest opłata za gruszkę i pompę ale to coś normalnego.

Owszem poniżej 3m3 nie ma możliwości zamawiania dlatego też kupuje się od innych.

Zamawiasz, pytają się do czego to ma być i w zależności od tego mieszanka jest półsucha, normalna lub też żwir jest innej frakcji i tyle.

U nas nawet mniejsza gruszka jest od razu z taśmociągiem więc brak opłat za pompę dużo upraszcza sprawę.

Sprawa pewnie wynikła, że w okolicy nie ma innej betoniarni, stąd chore praktyki "kar" jak bym nie zamawiał na już 1,5m3 na dwa razy.. wielka grucha z pompą..

to bym nic nie mówił.. w cenie betonu przywieźli.. ? ale albo była to groszowa sprawa.. a nie jakieś kary za pustą gruszkę..

Chorowici są.. nieźle..

W kwestii wyjaśnienia. Zrobienie betonu B100 lub niewiele słabszego nie jest wielką sztuką (baza wyjściowa: 1 cz. cementu 52,5 na 2,5 cz. wypełniacza do 5 mm). Chodziło mi tylko o to by pokazać, że nie ma co się bać robienia własnego betonu. Podstawą jest dobry cement, sensowny plastyfikator i dobra betoniarka. Nawet betoniarka taka zwykła wolnospadowa da sobie z tym radę: plastyfikator / upłynniacz zapewni odpowiednią konsystencję mieszanki. Rzetelne odmierzanie składników (broń cię Panie Boże i wszyscy święci metodą "na łopatę"). Oczywiście trzeba kupić dobry, drobny żwir (idealnie do 5 mm), niezbyt gruby piasek (do 1,5 mm) i jedno i drugie płukane. W miarę suche. Piszę w miarę - bo są składy gdzie niezależnie od temperatury z piasku zawsze woda cieknie a w żwirze jest wszystko co tylko można spotkać w kopalni. Jeśli ma się wątpliwości co do wilgotności można dodawać na kible wiaderka czyli objętościowo. Na beton klasy B40 bazowo jak świat będzie 1:3,5 (wagowo, cement klasy 42,5 IR). Piszę o tym, gdyż w nim w sumie najwięcej wiadomo co jest i zwykle worki trzymają w miarę stabilny skład. Radzę omijać Lafage'a czyli Małogoszcz i Kujawy, bo tam z różnych powodów trzeba sypnąć cementu dobre 20 proc więcej by uzyskać to co trzeba w mocnych betonach. Wymieszać wstępnie, razem z pyłami (vel mikrokrzemionką) potem dodać plastyfikator wymieszany z wodą zarobową by mieszanka miała żądaną konsystencję i tyle. Oczywiście można dodać wynalazki w guście zbrojenie rozproszone i takie tam. Wtedy okaże się że ten kto potem będzie wiertał w takich ścianach fundamentowych czy stropach zwyzywa tego co robił beton. Z betoniarniami jest różnie. Czasami mają różne receptury w zależności od tego co im przyjeżdża lecz najczęściej nikt się takimi detalami nie przejmuje. Idzie automatem z silosu, a rozmawiając z kierowcami łatwo można się przekonać, że największy zbyt ma ten cement na który aktualnie jest promocja i niewiele osób sobie zawraca gitarę czy jest to AV-ka, BV-ka II-ka czy III-ka. Poza tym na wielu budowach obowiązuje zasada, że prywatnego nie stać na przeprowadzenie własnych badań wytrzymałościowych czyli jeśli zamiast B30 będzie B25 to mu się świat nie zawali a i tak wytrzyma bo wszystko jest projektowane z marginesem błędu...