Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

W MPZP jest zapis "zakaz realizacji ogrodzeń z prefabrykatów żelbetowych". Nie potrafię znaleźć takich ogrodzeń, są jedynie z prefabrykatów betonowych i jestem nimi zainteresowany. Mam nadzieję, że to nie jest to samo? Pytanie do urzędu gminy o sprecyzowanie czym jest dla nich ogrodzenie zelbetowe prefabrykowane, dało mi odpowiedź: "Jeżeli ogrodzenie będzie prefabrykowane żelbetowe nie będzie spełniać ustaleń planu". Także nic się nie dowiedziałem. Proszę o pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/226078-zakaz-realizacji-ogrodze%C5%84-z-prefabrykat%C3%B3w-%C5%BCelbetowych/

Niestety dla Ciebie to prawdopodobnie to samo - prefabrykaty betonowe mają zbrojenie stąd czasami są przez producentów nazywane żelbetowymi.

Nie.

Ten zapis w planie najprawdopodobniej dotyczy ogrodzeń pełnych -wysokich betonowych płotów. Gdybyś chciał mieć tylko podmurówkę z prefabrykatu żelbetowego myślę, że nie byłoby sprzeciwu.

Czyli takie ogrodzenie odpada?:

https://goo.gl/images/0amUSI

raczej odpada bo jest pełne i betonowe. Zapis w MPZP ma ograniczyć odgradzanie się pełnymi przęsłami, chociaż może nie tyczyć się ogrodzeń od strony sąsiadów, a tylko od strony drogi, frontu budynku lub chodnika. Jak widzisz masz pełną swobodę w państwie prawa :)

Pierwsze słyszę, że może być taki zakaz stawiania ogrodzeń z prefabrykatów, a niby to dla czego?

Są tacy którzy uważają że wszyscy maja mieszkać jak w ulu czyli zgodnie z kanonem jednego słusznego piękna, z jednokolorowymi dachami, elewacjami, oknami i ogrodzeniem przeźroczystym, bez prawa do decydowania o swojej własności. Słuchać mamy wizji twórców MPZP bo tak jest wola rządzących i urzędników. Innego powodu nie ma i zrozumieć się tego nie da. Ja tego nie chcę rozumieć :). Jest jeszcze wiele innych zakazów których nie da się zrozumieć albo nie mają równoważnika który wyjaśniałby ograniczenie i je rekompensował.

Pierwsze słyszę, że może być taki zakaz stawiania ogrodzeń z prefabrykatów, a niby to dla czego?
normalny i częsty zapis w MPZP i dotyczy ogrodzeń od strony drogi. Miedzy sąsiadami możesz sobie takie budować.

Ja akurat sie z tym zapisem zgadzam, ale

nie to ładne co ładne tylko to co sie komu podoba
tez nie do końca.

chciałabyś aby cała droga w Twojej wsi / mieścinie/ osiedlu/mieście itp tak wyglądała? 470368251_1_261x203_solidne-ogrodzenie-betonowe-promocja-plot-na-4-plyty-tylko-100zl-jarocin.jpg

A u mnie jest odwrotnie w MPZP:

"nakazuje się stosowanie ogrodzeń ażurowych, pozostawiających minimum 12 cm przejścia dla zwierząt pomiędzy ziemią a dolną krawędzią ogrodzenia, z wyjątkiem ogrodzeń przy drogach publicznych"

Jak chcecie zasłonić swój ogród to tak ciężko zrobić ładne ogrodzenie z drewna, cegły, kamienia czy gęsty żywopłot?

Dlaczego koniecznie musicie stawiać koszmary betonowe. Czy coś co jest w harmonii z otoczeniem budzi w was odruch wymiotny?

Wasza wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność innych.

Jak dla mnie to nawet powinni zabronić takie coś produkować. Na szczęście, żaden z moich sąsiadów nie wpadł aby taki płot postawić, ale z 500 metrów ode mnie ... takie ładne domy budują i po kolei takie betonowe płoty.
Jak dla mnie to nawet powinni zabronić takie coś produkować. Na szczęście, żaden z moich sąsiadów nie wpadł aby taki płot postawić, ale z 500 metrów ode mnie ... takie ładne domy budują i po kolei takie betonowe płoty.

Popieram- przecież to jest obskurne....a jak to ktoś jeszcze pomaluje - to już katastrofa.