PrawieElektryk 22.01.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. W związku z rozbudową domu (praktycznie o drugi dom) muszę oczywiście podłączyć instalację elektryczną. W załączniku znajduje się wykonany przeze mnie schemat. Bardzo proszę ludzi o fachowej wiedzy o sprawdzenie poprawności połączeń jaki i poprawności całego schematu. Ze względu, że są 3 poziomy oraz fakt, że na chwilę obecną będzie zamieszkałe tylko 1 piętro zdecydowałem się na wykonanie 3 rozdzielnic, po jednej na każde piętro. Pierwotnie kabel zasilający miał być ciągnięty od starej części budynku do nowej, ale ze względu na to, że przy samym ogrodzeniu, praktycznie 6 lub 8 metrów od wejścia do nowej części budynku mam słup energetyczny, będziemy wnioskować do ZE o postawienie ZK w ogrodzeniu, w którym będzie znajdował się licznik . Chcemy aby ZK było przystosowane tak aby z niego pociągnąć nowy przewód 5-żyłowy 10mm2 do nowej części budynku. Mam nadzieję, że ZK wyrazi na to zgodę. Od razu zaznaczam, że całą instalację będzie odbierał uprawniony elektryk, który musi wykonać wszystko co niezbędne do odbioru budynku oraz będzie podłączał główne zasilanie do budynku. Cały osprzęt i jego podłączenie „na sucho” chcę wykonać we własnym zakresie bo widziałem na różnych budowach już dużo rozdzielnic gdzie był bałagan kabli, osprzęt 4 lub 5 różnych firm i standardowe podłączanie różnicówek 3-fazowych zamiast 1-fazowych itp. Na moim schemacie również są różnicówki 3-fazowe ale będą 1-fazowe, muszę poprawić schemat. Nowa jak i stara część nie ma piorunochronu, lecz praktycznie w linii ogrodzenia idzie jak to się chyba fachowo nazywa „linia napowietrzna niskiego napięcia”. Rozdzielnica I piętra będzie teraz robiona na gotowo. Rozdzielnica II piętra będzie wykonana tylko tak, aby ją w przyszłości rozbudować Rozdzielnica parteru będzie zawierała wszystko co niezbędne (np. ochronniki przepięć) i będzie wykonana tak aby w przyszłości ją dodatkowo rozbudować. Nie wiem czy należy wykonać stopniowanie różnicówek, jeżeli tak to jak? Nie wiem czy zastosowałem prawidłowe wartości różnicówek 40A? Jeśli wszystko będzie ok to dodam dokładną ilość zabezpieczeń nadprądowych wraz z ich wartościami i opisem. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez PrawieElektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Już widzę kilka błędów : - brak obwodów oświetleniowych - wspólne N wej/wyj na RCD. Nie mają prawa działać prawidłowo. - brak przekrojów "osznurowania" wewnętrznego rozdzielek - złe ustyuowanie podłączania N w rozdzielnicy parter dla zasilania piętra. Chcemy aby ZK było przystosowane tak aby z niego pociągnąć nowy przewód 5-żyłowy 10mm2 do nowej części budynku. Mam nadzieję, że ZK wyrazi na to zgodę. Po co i dlaczego przewód od złącza kablowego, i do tego 5-żyłowy ? Edytowane 22 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrawieElektryk 22.01.2017 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Bardzo dziękuję za odpowiedź. W załączniku poprawiona wersja (jak nie do końca to może trochę). brak obwodów oświetleniowych Oczywiście są, tylko nie na schemacie. Skupiłem się na części od wejścia zasilania do zabezpieczeń różnicowo-prądowych aby schemat był bardziej przejrzysty. Wkrótce zrobię wersję z poszczególnymi obwodami. - wspólne N wej/wyj na RCD. Nie mają prawa działać prawidłowo. Chyba poprawiłem, nie wiem tylko czy trzeba stosować dla każdej różnicówki osobną listwę N do której będą podłączane związane z nią obwody. - złe ustyuowanie podłączania N w rozdzielnicy parter dla zasilania piętra. Chyba poprawiłem, lecz nie wiem czy o to chodziło. - brak przekrojów "osznurowania" wewnętrznego rozdzielek Czy chodzi o przekrój przewodów w ochronnikach i blokach rozdzielczych? Chcemy aby ZK było przystosowane tak aby z niego pociągnąć nowy przewód 5-żyłowy 10mm2 do nowej części budynku. Mam nadzieję, że ZK wyrazi na to zgodę. Po co i dlaczego przewód od złącza kablowego, i do tego 5-żyłowy ? Przewód od ZK bo gdybym miał ciągnąć ze starej części to bym musiał wszystko pruć, niszczyć robić długie wykopy a kabla poszłoby 3 razy tyle niż ze skrzynki ZK którą chcemy postawić. Ponadto w starej części budynku mamy licznik w środku, starą tablicę na topikach na płycie ebonitowej. Chcemy wyrzucić licznik do ZK a później elektryka żeby ją przerobił na esy bo elektryk który ją robił zrobił w niej niezły bigos. Przewód 5x10 wziąłem z opisu technicznego, który mam w projekcie rozbudowy. Cytuję opis "Zasilanie. Z istniejącej szafki pomiarowej zlokalizowanej w budynku podlegającym rozbudowie wyprowadzić kabel YKY 5x10 dla zasilania budynku mieszkalnego." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Znowu błędy. Rysunek 1 - Za małe przekroje przewodów wewnętrznych Parter : - wspólna listwa N po dwóch różnych RCD Piętro : - to samo ( N2 ) Przewód 5x10 wziąłem z opisu technicznego, który mam w projekcie rozbudowy. Cytuję opis "Zasilanie. Z istniejącej szafki pomiarowej zlokalizowanej w budynku podlegającym rozbudowie wyprowadzić kabel YKY 5x10 dla zasilania budynku mieszkalnego." Właśnie - z istniejącej. A ja nawet nie wiem, jak ta rozbudowa będzie wyglądała. Natomiast jest inaczej, gdy kolega położy kabel od nowego złącza kablowego. Bo w takim razie powinny być dwa kable, prawda ? A może i dwa liczniki ? Za dużo dla mnie niewiadomych, elektryk na miejscu powinien ogarnąć sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrawieElektryk 22.01.2017 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Dzięki serdecznie ponownie za odpowiedź i cierpliwość do mnie. Zaraz wyślę poprawione. Czy przekroje mam zamienić 10mm2 na 16mm2, natomiast 4mm2 na 6mm2 ? Tak elektryk ogarnie. Będzie jeden licznik na całość. Dwa kable. Jeden istniejący 4 żyłowy na starą część oraz nowy 5 żyłowy na nową część. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez PrawieElektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Czy przekroje mam zamienić 10mm2 na 16mm2, natomiast 4mm2 na 6mm2 ? Nie ma potrzeby zmieniać przewodów wewnętrznych z 10 na 16 mm2, skoro i tak zasilanie jest 10 mm2. Można linkę LGy 16 mm2 do GSU zostawić, tu nie ma problemu. Linki 4 mm2 zmienić na 6 mm2 i maksymalnie wykorzystać blok/i rozdzielcze Tak elektryk ogarnie. Będzie jeden licznik na całość. Dwa kable. Jeden istniejący 4 żyłowy na starą część oraz nowy 5 żyłowy na nową część Taaa, dwa kable, jeden z PEN, drugi PE i N. Po co drugi (mowa oczywiście o przyszłym ZK) 5-żyłowy, skoro i tak MUSI kolega uziemić szynę PEN/PE poprzez GSU, a przekrój kabla zasilającego jest wystarczający, by czwarta żyła pełniła podwójną funkcję. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrawieElektryk 22.01.2017 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Taaa, dwa kable, jeden z PEN, drugi PE i N. Po co drugi (mowa oczywiście o przyszłym ZK) 5-żyłowy, skoro i tak MUSI kolega uziemić szynę PEN/PE poprzez GSU, a przekrój kabla zasilającego jest wystarczający, by pełnił podwójną funkcję. Tą kwestię ogarnie elektryk z uprawnieniami. Mogę jeszcze zmienić przekrój od RCD do nadprądówek z 2,5mm2 na 4mm2. Rozumiem, że tak poza tym wszystko jest ok i mogę kupować osprzęt elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Widać tutaj brak doświadczenia, niestety.Ja pisałem o połączeniach głównych, np do RCD. Do wyłączników samoczynnych już nie ma potrzeby dawać 6 mm2, a 4 mm2.Pozostałe elementy - trochę pomyśleć. Pomyśleć również o grzebieniach, podwójnych i pojedynczych tulejkach do zagniatania, numerkach na każdej żyle przewodu odpływowego i wielu, wielu innych rzeczach.I pooglądać w necie, jak się sznuruje rozdzielnice. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrawieElektryk 22.01.2017 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Ok. Dzięki. Grzebienie, tulejki, przewody LGy, praskę do tulejek już mam. Brak doświadczenia też mam, inaczej bym tu nie pisał Jak rozumiem nie ma potrzeby stopniowania różnicówek w moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 No to na koniec z grubej rurki :W jakim układzie sieciowym ZE dostarcza zasilanie do tego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrawieElektryk 22.01.2017 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Dom był budowany w latach 1987-1990. Powinien to być chyba układ TT? Nie mam tego ani na fakturach ani w nowym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 ZE wie doskonale, jaki jest ten układ.Zapytać u źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 ZE wie doskonale, jaki jest ten układ. Zapytać u źródła. No nie był bym taki pewien;-) Ktoś w ZE taką wiedzę ma ale dotrzeć do niego to sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrawieElektryk 22.01.2017 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Będę w najbliższym czasie składał pismo do tauronu o postawienie ZK i przystosowanie wszystkiego, a następnie elektryka który temat ogarnie. W załączniku schemat. Jeśli tauron wyrazi zgodę i to wykona to wtedy elektryk wejdzie z przewodem z ZK do nowego budynku Edytowane 22 Stycznia 2017 przez PrawieElektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 (edytowane) No to napiszę kolejne zmartwienie dla kolegi - to będzie ten sam adres, jeden właściciel, jedna posesja ?Bo do jednej posesji - jeden przyłącz. I kto wie, czy będzie można podłączyć dwa kable za licznikiem w ZK w granicach posesji. To ma być uzgodnione. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts