Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz jest ten kawełek podłogi... i pola :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajne inspiracje! dzięki!

a powiedz proszę, dlaczego dałabyś wyżej pralkę i suszarkę? one nie będą ładowane z góry, więc i tak muszę sie schylić, żeby wrzucić do nich pranie, przy wyjmowaniu też kucać, a jak będzie wyżej pralka te 15-20 cm albo więcej cm, to boję się, że będzie mniej wygodnie pod kątem kręgosłupa? czy się mylę? czy może z innej przyczyny mówisz o takim rozwiązaniu? i jeszcze jedna rzecz... przy obecnym rozwiązaniu mam blat 1,8 m długości (w razie jakiegoś układania ubran, reczników, etc), i na wysokości ok. 90 cm (powinno być wygodnie dla mnie, w kuchni też planuję blaty na wys. 91cm), a jak zrobię wyżej pralkę i suszarkę, to albo będę miała wygodny blat tylko o szerokości 60 cm, albo mogę zachować szerokość 180 cm, ale podnosząc blat na wysokość jakieś 105-110 cm - chyba już za wysoko, zeby wygodnie coś robić przy blacie?

doklejam zdjęcie tej ściany:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379590

1.jpg

Edytowane przez makofska

Zrob jeszcze blat nad koszami na pranie.

Posiadanie takiego wielkiego blatu nad pralką wg mnie jest mniej ważne niż możliwość nie schylania się do otworu pralki.

Nie chodzi o podwyższenie o kilkanaście cm. Te szuflady na zdjęciach mają jakieś 35 cm wysokości, a ja podniosłabym nawet o 40. Mam 30 cm podest w pralni i... jest mi wygodniej, ale nie obraziłabym się o jeszcze 10 cm.

Spróbój :) Namów męża i postawcie pralkę na stoliku kawowym. Tak na chwilę. Zobacz jak inaczej się wkłada i wyjmuje rzeczy z bębna.

Zapytaj co o tym sądzi Andariel. Wiem, że ma podwyższoną pralkę.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225967-Andzia-w-centrum-chaosu/page62

Pestka, spróbuję męża namówić na takie manewry w weekend :) ale coś mi mówi, że jednak go nie namówię haha

Poza tym, chyba mi się stolik zarwie od tego :) z resztą mąż też :lol2:

Moja mama też ma trochę wyżej pralkę, muszę do niej zadzwonić i dowiedzieć się więcej, jakie to podwyższenie jest i co o nim sądzi, ale wydaje mi się, że to podwyższenie musiałabym mieć pewnie co najmniej z 50 cm albo więcej, żeby się nie schylać.

Ty się do otworu w ogóle nie schylasz czy jak? wydaje mi się, ze obciążasz kręgosłup na tej wysokości?

dzięki za namiar na Andariel - zapytam się o użyteczność tego rozwiązania.

z blatem po drugiej stronie, nad koszami będzie problem, bo tam mam jedynie jakieś 30-35 cm głębokości, więc jak na blat to trochę niezbyt głęboki chyba mi z tego wyjdzie? więc nie wiem, czy jest sens takie coś robić

co do linek, to planuję tak jak piszesz opuszczane z sufitu:yes:

Tomkowa, witam na moim polu :) sygnaturka już jest :)

Edytowane przez makofska

to ruszamy z tematem kuchni, na początek lista oczekiwań co do tego pomieszczenia:

1. Półotwarta, tak by osoba będąca w kuchni nie była odseparowana od reszty ludzi w salonie i jadalni

2. główny blat roboczy przodem do salonu i jadalni

3. Barek z przodu kuchni (wyżej niż blaty robocze o jakieś 10-15 cm) z hokerami (nie wlicza się do powierzchni kuchni, jest już poza), coś jak tu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379685

4. w miarę możliwości, część brudna kuchni (zlew) w bardziej zakrytej części kuchni

5. Nie dla zlewu pod oknem i nie narożny

6. Umywalka dwukomorowa

7. Płyta indukcyjna oddzielnie od piekarnika i nie narożna

8. piekarnik na podwyższeniu, w zabudowie

9. zmywarka 60 cm szer., na podwyższeniu w zabudowie, nie na końcu ściany

10. Duża lodówka typu side by side, ok 90cm szerokość

11. wejście do spiżarni z kuchni

Obecny projekt domu zakłada, że kuchnia ma 2,7 x 4,9, jak poniżej:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379687

i jako że jesteśmy jeszcze przed akceptacją koncepcji, zastanawiam się, czy jest to wystarczająco duże pomieszczenie, żeby spełnić wszystkie wymienione warunki, coś tam kombinuję w programie, ale nie jestem w 100% zadowolona z efektów. zaraz wkleję te kombinacje, może coś podpowiecie?

kuchnia i spiżarnia wymiary.JPG

początkowo powstał poniższy projekt:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379698

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379699

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379700

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379701

Jako największy problem w tym projekcie można wskazać odległość lodówki od kuchenki i zlewu, więc powstały drobne zmiany w tym projekcie: zamiana miejscami zabudowy z piekarnikiem i lodówki.

ale czy to tak duży problem faktycznie?

druga opcja za chwilę w kolejnym poście ze względu na limit zdjęć...

1. kuchnia i spizarnia z gory.jpg

1. kuchnia  przod.jpg

1. kuchnia .jpg

1.1.jpg

w drugim projekcie główna różnica to zamiana miejscami lodówki i piekarnika:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379703

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379702

czy tak faktycznie jest lepiej?

co jest bezpieczniej postawić przy drzwiach do spiżarni? lodówkę czy piekarnik?

czy taka odległość jak na pierwszym projekcie lodówki od zlewu i kuchenki będzie rzeczywiście uciążliwa?

co myślicie w ogole o tych projektach? coś jeszcze nie gra? coś wymaga zmiany?

ja się jeszcze boję, że ta odległość "komunikacyjna" między kuchenką a zmywarką może być za mała żeby równocześnie pracowały w kuchni dwie osoby - jedna która coś smaży na kuchence i druga, która próbuje ogarnąć brudne rzeczy w koło i włożyć je do otwartej zmywarki. chyba nie starczy na to miejsca? jest tam około 140 cm, więc przy otwartej zmywarce zostaje w zasadzie pewnie około 70 cm, czy będzie wygodnie dla jednej stojącej i jednej przechodzącej osoby?

prośba o wszelkie komentarze do tych projektów i moich rozterek

2. kuchnia ver2 przod.jpg

2. kuchnia i spizarnia z gory ver2.jpg

Edytowane przez makofska

I chyba dalabym lodowke za scianka po prawej stronie zaraz obok zlewu.

Ponoc tak jest funckjonalnie jak obok lodowki jest zlew gdzie wrzucasz warzywa do mycia.

Mam tak obecnie i uwazam ze jest to wygodny układ.

Dodatkowo ta wielka lodowka nigdzie mi indziej nie pasuje bo jest taka wielka ze daje uczucie ciężkości w pomieszczeniu.

Ale to moje subiektywne zdanie :)

Zwęziłam kuchnię żeby między dwoma ciągami zabudowy było optymalne 120cm. Zrobiłam drugie wejście (bliżej holu o ile dobrze się domyślam) bo przejście do jadalni zaplanowałam tuż przy ścianie z oknem - dzięki temu blat "przodem do salonu" jest bliżej pozostałych blatów i sprzętów. Okno można zrobić do podłogi. Niestety, żeby nie ciąć blatów i nie robić "łamańców", drzwi do spiżarni lepiej maksymalnie przysunąć do okna. No i zmywarka jakoś zawsze "ląduje" po przeciwnej stronie niż zlew ale nie wiem czy to duże utrudnienie.

1) Wysoka zabudowa schowana. Część ściany z drzwiami do spiżarni można wyrównać do blatu ale wtedy okolice płyty byłyby gorzej doświetlone światłem z okna - pasowałoby to rozwiązanie wizualnie gdyby robić szafki wiszące nad całym tym blatem. Chyba jednak lepiej byłoby zwęzić przejście do jadalni i wejście do spiżarni (do 90-100cm) co pozwoliłoby przedłużyć blaty. Narysowałam płytką wnękę od strony salonu/jadalni na plecach wysokiej zabudowy ale to tylko opcja.

ff2feb8531c5.jpg

I wizualka z tym dłuższym barkiem i blatem oraz wysuniętymi drzwiami spiżarni. Kolorystyka przypadkowa.

84a6ee3812d7.jpg

22300784f4ad.jpg

2) Wysoka zabudowa wyeksponowana( z wkomponowanymi drzwiami do spiżarni), dalej za nią np. blat na sprzęty typu ekspres do kawy, toster, krajalnica itp., płyta na półwyspie.

bced6565aa30.jpg

Alicyja, jesteś genialna. :D A to wysunięcie drzwi od spiżarni pozwoli przedłużyć spiżarniową zabudowę :) I okno koniecznie od podłogi do sufitu. Będzie boska kuchnia :yes: Edytowane przez pestka56

Ten klocek z drzwiami do spiżarni na wizualce do wersji 1 ma 100cm(na rysunku było 120cm) - gdyby go skonstruować z płyty meblowej (cieńsza niż jakakolwiek ściana murowana lub k-g) i wstawić drzwi np.70cm to jakieś płytkie półki albo uchywt na miotłę z boku się zmieszczą.

Wizualka do wersji 2 - w porównaniu do rysunku barek skróciłam do 180cm (przedłużona ściana za zlewem) a drzwi do spiżarni jednak na środku (słupek z piekarnikiem przy oknie) bo to i tak jednolita ściana wysokiej zabudowy. Starałam się jednak tak ustawić lodówkę i płytę z okapem żeby były naprzeciwko siebie.

6e22b9f59801.jpg

aafe84817c53.jpg

Witam

ja również się dołączę, po kilku latach podczytywania

- postanowiłam się udzielać rownież :)

Lubię jak ktoś zaczyna budowanie.

Ja mieszkam w swoim domku już 14 lat, i jestem teraz w takim momencie

kiedy czas na remonty :mad: niestety.

To praktycznie tak jakby zacząć urządzanie od nowa...

Tak, że trzymam kciuki :rolleyes: