Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pomieszczenia 15m2.

hime

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie ogrzewania pomieszczenia powierzchni ok. 15m2 , wys. 2,5m . Pomieszczenie jest kuchnią letnią ogrzewana 'kozą', nie ma ocieplenia. W kwietniu mam zamiar zrobić z tego mini kawalerkę (kuchnio-pokój) i zastanawiam się nad ogrzewaniem grzejnikiem elektrycznym. Piszę tutaj abyście doradzili mi co będzie wygodniejsze a tym bardziej tańsze - czy 'koza' czy jednak ten grzejnik? Czy ogrzewanie prądem rzeczywiście jest takie drogie? Bo z drugiej strony taka 'koza' zabiera sporo miejsca, dymi, przynoszenie węgla czy drewna stwarza nieporządek wokół tego piecyka no i jest przez to wszystko mnóstwo kurzu. Nie mam pojęcia jakiej mocy musiałby być ten grzejnik na taki metraż. Może też mi podpowiecie? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

wszystko zależy od tego jakie są ściany okna etc. To że nieocieplone to jasne ale czy przynajmniej jest jakiś mur np 30cm i jest szczelny czy konstrukcja szopy i w sumie 5cm drewna - podobnie okna.

Tak czy inaczej słusznie Kaizen podpowiada - klima za 1500zł i będzie dobrze, zaś koszty ogrzewania mogą być zbliżone do kosztu węgla

Jak nieocieplone, to prąd wyjdzie drogo. Jak drogo - trudno zgadywać.

Obstawiałbym, że tania (2,5-3K) klima się szybko zwróci a na największe mrozy bym trzymał w zanadrzu jakąś farelkę.

Ale też ciepło myśl o ociepleniu.

A ocieplenie od środka dałoby radę?

Mury są bardzo grube. Jak napali się kozą to w moment jest ciepło i nie trzeba dużo palić. Okna i drzwi szczelne więc tutaj by problemu raczej nie było. A klima odpada. Z tego względu, że nie mogę przebywać w klimatyzowanych pomieszczeniach. Dlatego właśnie zastanawiam się nad tym grzejnikiem elektrycznym, z obliczeń wyszło, że przy grzejniku 1000W koszt ogrzewania to około 400zł na miesiąc (licząc że będzie grzał 24h na dobę codziennie). Tylko nie wiem czy 500W wystarczy czy dopiero 1500W da radę.

Tak jak piszecie, ocieplenie będzie robione latem, a przeprowadzam się tam marzec/kwiecień więc czasem trzeba będzie przygrzać. Co do ocieplenia to zastanawiam się nad wewnętrznym ale też jakoś to do mnie nie przemawia i chyba pójdzie normalnie na zewnątrz. Tylko tyle że na trzy ściany.

Edytowane przez hime

Z tego względu, że nie mogę przebywać w klimatyzowanych pomieszczeniach.

Czyli jesteś w stanie odróżnić, czy w pomieszczeniu grzeje klima, czy w podobnej obudowie są druciki grzejne?

Dlatego właśnie zastanawiam się nad tym grzejnikiem elektrycznym, z obliczeń wyszło, że przy grzejniku 1000W koszt ogrzewania to około 400zł na miesiąc (licząc że będzie grzał 24h na dobę codziennie). Tylko nie wiem czy 500W wystarczy czy dopiero 1500W da radę.

500W to by wystarczyło przy -20 dla współcześnie ocieplonego pomieszczenia o tej powierzchni. Spodziewałbym się kilka razy więcej. Ile, to bez danych nawet zgadywać trudno.

Ale spróbuję strzelić - przy -20 2kW będzie za mało

Edytowane przez Kaizen

Dzięki za każdą odpowiedź. Ogólnie gdybym się na tym wszystkim znała to nie było by tego wątku, tyle co słyszałam od znajomych to ostrzegali mnie, że z moimi dolegliwościami klima odpada.

Czyli jeśli porządnie-współcześnie ocieplę to 1000W na bank da radę? Zastanawia mnie ta klima, ile to miejsca zajmuje i jak wygląda montowanie tego?

Ponownie, z Twoimi dolegliwościami (cokolwiek to znaczy) klimatyzacja (chłodzenie powietrza) może być problematyczne (bo chłodzenie powietrza to głównie jego OSUSZANIE). Przy grzaniu pompą ciepła powietrze-powietrze (potocznie zwaną "klimą") problemy znane z klimatyzowanych pomieszczeń nie występują. Ponieważ nie chłodzisz, tylko grzejesz. Naturalnie niezależnie od tego trzeba czyścić filtry i tyle. Ocieplić od środka można, szczególnie jak się grzeje powietrze.

Miejsca zajmuje najczęściej pod sufitem -- jednostka wewnętrzna ma nie więcej niż 100 cm szerokości, 30 cm głębokości i wysokości też coś koło tego. Pierwsze z brzegu wygoglane galerei montażu: https://www.klimatop.pl/galerie,144.html

PS a ja sobie odpalam czasem klimatyzator do grzania -- przy -5sC na zewnątrz tak sobie dmucha (chiński szajs on/off jak widać po "producencie"):

IMG_20170117_134230.jpg

Edytowane przez Myjk

Przy średnich ok 0stC mój pokój ok 27m2 nagrzewa się farelką o mocy 750W minimum do 20 stC. Gdy jesteśmy w pokoju i chodzi plazma ok 250W temperatura podnosi się nawet do 24 stC. Pokój okno 1200x1200 plus drzwi balkonowe na zewnątrz bardzo nieszczelne. Podłoga nad klepiskiem bez ocieplenia. Powyżej sąsiedzi z 21stC. W temperaturze średniej -15 wystarczy u mnie dla powyższych temperatur farelka 1500W.

Połączenie klimy np 2,5kW i taryfy G12 da naprawdę dobry efekt.

Dodam że poosiadam klimę przenośną 1,2kW i wpinając wylot strumienia powietrza do komina od kominka przy -5 klima pracowała w cyklach 1/2 (pół na pół) w ustawieniu na 23stC

Edytowane przez Mario1969/1

Jeżeli chcesz grzać grzejnikami elektrycznymi to proponuj Ci zastanowić się nad grzejnikami kwarcowymi, działają na zasadzie podczerwieni nie powodują unoszenia kurzu, są bezgłośne w odróżnieniu od farelki bo nie mają wentylatora. Kolejną zaletą jest to że ciepło odczuwalne po załączeniu jest natychmiast w odróżnieniu od grzejników olejowych które również stosowałem. Sprawdzałem szybkość nagrzewnia małego pomieszczenia które grzałem wcześniej farelką o mocy 2000W i w moim wypadku taki grzejnik kwarcowy o mocy 1000W nagrzewał je znacznie szybciej mimo że pobiera połowę mniej energii. Ten grzejnik posiada dwie lampy kwarcowe każda o mocy 500W dzięki czemu można zmniejszyć jego moc załączając tylko jedna lampę Jedyną wadą tego rozwiązania jaką widzę jest to ze niestety taki grzejnik posiada lampy grzejne, które w nocy będą świeciły. Mi takie grzejniki idealnie sprawdza się w warsztacie koszt jednego w markecie to całe 39zł. Wcześniej miałem zamiar kupić panele na podczerwień ale kwota jednego panela to min 500zł działają identycznie jak grzejnik kwarcowy, co prawda nie świeca w nocy ale za to rozgrzewają się dłużnej i kosztują kilkanaście razy więcej.

Rzeczywiście wypada wspomnieć o tym, że klimatyzator typu split ma wiatrak i hałasuje (przynajmniej mój, ale mój to ON/OFF być może invertery po zmniejszeniu mocy dmuchają mniej?) -- dlatego nie zdecydowałbym się na takie ogrzewanie w pomieszczeniu gdzie trzeba spać. Ale zamiast dwóch piecyków można zrobić jeden piecyk na noc, a pompę ciepła vel klimę grzejącą na dzień.

To już lepiej: piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem plus taryfa G12. Koszt ogrzewania poniżej połowy niż przy samym tylko wskazanym przez Ciebie grzejniku. Dodatkowy plus że w przypadku braku prądu kilka godzin masz zabezpieczone takie same ciepło.

I pomimo więcej watów będzie mniejszy rachunek za prąd niż jak przy grzejniku który podlinkowałam?

Piec akumulacyjny ładuje się w taniej taryfie G12 w odpowiednich godzinach nawet po 19gr za 1kW. W czasie godzinny nazwijmy normalnych piec oddaje zakumulowaną energię czyli damocha. To że ma więcej wat to znaczy, że może szybciej się naładować i szybciej obsłużyć większą powierzchnię. W taryfie podstawowej czyli G11 obydwa tak samo będą działać czyli od 50gr za 1kW . Wyliczono gdzieś że przy przejściu z taryfy G11 na G12 już zyskujemy jako odbiorca indywidualny ok 15-20gr na 1kW. W dodatku jak część sprzętu typu pralka, zmywarka, żelazko będzie pracowała w promocyjnej porze to zyski są jeszcze większe.

Ładowanie pieca akumulacyjnego ma właśnie odbywać się w godzinach "promocji"

Edytowane przez Mario1969/1

Piec akumulacyjny ładuje się w taniej taryfie G12 w odpowiednich godzinach nawet po 19gr za 1kW.

Argh. Jeśli już to za 1kWh. Ponadto obecnie AFAIK nie ma tańszego prądu niż 0,27zł brutto/kWh. 19gr, to za sam prąd -- a jeszcze jest dostawa i też jest kosztem.

Ja przeszedłem z G11 na G12w i mam około 300 zł/rok oszczędności. A nie grzeję prądem (poza CWU) i do tego jeszcze pracuję w domu -- głównie korzystając wtedy z drogiego prądu.