damian10 23.01.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) WitamMam problem z podłogówką mianowicie nie mogę dogrzać powrotów. Mam mały zakres na rotametrach maksymalnie co mogę ustawić to 1,5l na minute na wszystkie obiegi. Obiegi dlugości od 80m do najkrótszego około 15 metrów. Zasilanie rozdzielacza rura 22mm miedź i tu pytanie czy nie za cienka? Kocioł na paliwo stale. Dodam ze mogę dogrzać powroty jeżeli puszcze więcej na pętle dokręcając inną[ Edytowane 24 Stycznia 2017 przez damian10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 23.01.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Masz zawór termostatyczny i termostat - możesz mi powiedzieć w jakim celu ten termostat?Czy to jest zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą zasilania? Wracając do rozdzielaczy. Obieg podłogówki to oddzielny obieg hydrauliczny.Średnica zasilającego go rurek nie ma wpływu na przepływy w pętlach (na temperaturę może mieć). Pierwsze co musisz zrobić to stłumić powrót, aby "oddzielić" obieg podłogówki od całej instalacji.Przykręć trochę czarny zawór na powrocie. Te białe grzybki na dolnej belce odkręć na full.Pompa a full i sprawdź jakie przepływy jesteś w stanie osiągnąć. Jeśli nadal przepływy będą za małe, musisz zdjąć górne czerwone zabezpieczenia i poodkręcać trochę rotametry. Powinno zadziałać. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian10 23.01.2017 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Pompka na maksa rotametry i grzybki odkręcone przepływy maksymalne to 1,6 l/m przykręcanie powrotu tylko zmniejsza przepływ. A co do zaworu termostatycznego i termostatu hydraulik tak to skręcił.Pompa elektroniczna GPA II 25-6-130 natomiast zawór to afriso dokladnego modelu nie znam ale raz go hydraulik zmieniał na wiekszy bez efektu. Dzięki za zainteresowanie postem. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez damian10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 23.01.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Pompka na maksa rotametry i grzybki odkręcone przepływy maksymalne to 1,6 l/m przykręcanie powrotu tylko zmniejsza przepływ. A co do zaworu termostatycznego i termostatu hydraulik tak to skręcił.Pompa elektroniczna GPA II 25-6-130 natomiast zawór to afriso dokladnego modelu nie znam ale raz go hydraulik zmieniał na wiekszy bez efektu. Dzięki za zainteresowanie postem. Jaka jest temperatura zasilania wychodząca z kotła na paliwo stałe? Pozostały tylko 2 elementy. Zawór termostatyczny 3D (opór) i pompa (wydajność). Podłogówki już nie zmienisz. Jak dla mnie to masz zawór 3D ze zbyt małym przepływem. Ten typ ma chyba kvs na poziomie do 2,5. Powinieneś mieć zainstalowany zawór o zwiększonym przepływie, który ma kvs na poziomie 4-5 czyli dwa razy więcej. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian10 23.01.2017 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Temperatura wychodzaca z kota to 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian10 23.01.2017 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) do takiego zaworu grubosc rurek 22mm nie bedzie za cienka kvs5? powierzchnia ogrzewana to 90m2 Edytowane 23 Stycznia 2017 przez damian10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.01.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) 1,5 l/min. to przy 8 pętlach podłogówki daje raptem 12l/min co po przeliczeniu wychodzi w granicach 0.72 m3/hPompa ma wydajności 3m3/hZawór trójdrogowy kvs 2,5 m3/hJak dla mnie to powodem nie będzie raczej też ta zasilająca miedziana 22mm która zasila 8 x 16mm tylko na fotce rozdzielacza widoczna jest ostatnia dziewiąta gałąż bez rotametrów. Czy czasem nie jest tam podłączony żaden grzejnik który bocznikuje cały przepływ Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian10 23.01.2017 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 9 petla jest zakrecona. W mieszkaniu miala byc jedna petla na dole ale zrezygnowalem z niej przy wykonywaniu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.01.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Dodam ze mogę dogrzać powroty jeżeli puszcze więcej na pętle dokręcając inną Co masz tu na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian10 23.01.2017 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 chodziło mi o to ze jak pozakręcam inne obwody tak zeby uzyskac okolo 2l/m na reszcie odkreconych to chodzi tak jak powinno czyli dogrzeje powroty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 23.01.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 1,5 l/min. to przy 8 pętlach podłogówki daje raptem 12l/min co po przeliczeniu wychodzi w granicach 0.72 m3/h Pompa ma wydajności 3m3/h Zawór trójdrogowy kvs 2,5 m3/h Pompa ma wydajność 3m3/h przy zerowym oporze. Przypływy wskazują, że opór jest na poziomie podnoszenia na 6m, a pompa może podnosić max. na 6,2m. Zawór 3D ma kvs 2,5 przy maksymalnym otwarciu. Przy mieszaniu ma niej i stawia dodatkowy zbędny opór. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian10 23.01.2017 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 http://www.ceneo.pl/39023957 myslisz ze taki zawór bedzìe dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.01.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Pompa ma wydajność 3m3/h przy zerowym oporze. Przypływy wskazują, że opór jest na poziomie podnoszenia na 6m, a pompa może podnosić max. na 6,2m. Zawór 3D ma kvs 2,5 przy maksymalnym otwarciu. Przy mieszaniu ma niej i stawia dodatkowy zbędny opór GREGOR Wszystko jasne tylko że ten opór nie jest taki aby zmniejszyć przepływ trzykrotnie do poziomu 0,72 bo tyle mniej więcej ma podłogówka. i nie sądzę aby opór 8 równoległych pętli podłogówki był równoznaczny z podnoszeniem słupa wody do wysokości 6mb, a pętle 80 mb to nie jest wcale dużo. Po drugie to pompa znajduje się za owym zaworem a więc wysysa wodę zarówno z zasilania i z powrotu mieszając ją i puszczając w obiegi poszczególnych petli. Po trzecie to przepływy na poziomie 1,5 są na całkiem dobrym poziomie i nie należy tu się zajmować temperaturą powrotów tylko temperaturą zasilania, ta pierwsza z czasem wzrośnie gdy jastrych ulegnie stopniowemu podgrzewaniu.a najważniejsze aby pomieszczenia były ogrzane do wymaganej temperatury. Jeśli pętle są jak pisze właściciel od 80mb do 15mb to należy je po prostu ze stopniować ograniczając przepływ w tych najkrótszych co pozwoli na uzyskanie większego przepływu w tych najdłuższych 80mb. Kupno zaworu to najłatwiejsza sprawa i jeśli użytkownik zechce to go zakupi problem w tym co będzie jeśli po jego wymianie przepływy będą na poziomie 1,6l/min a powroty dalej zimne. Z tego co zdążyłem zidentyfikować to zawór tu zastosowany ma gwint zewnętrzny 1" co według katalogu AFRISO kwalifikuje go do grupy zaworów o kvs = 3,2 Mam u siebie grupę pompową MEIBES w której zamontowano zawór o kvs=2,8 z pompą Grundfoss Alfa 25-60 i przepływy przy max odkręconych rotametrach na poziomie 4l/min bo dalej brakuje skali Więc moim skromnym zdaniem należy ustawić zawór trójdrogowy na poziomie max. 45*C dokonać zróżnicowania przepływów w pętlach, i jeśli pomieszczenia będą odpowiednio dogrzane to szukać problemów gdzie indziej Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian10 23.01.2017 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 ale te 1,5 l/m mam przy wysokich obrotach pompki gdzie nie da sie zasnac gdyz slychac szum ogrzewania gdy pompke wezme na auto to przeplywy mam 1,1 l/mco do długości pętli to dwie są krótsze reszta jest dluga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 23.01.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Troche dziwnie sformułowany problem bo powrotów się nie dogrzewa tylko temperatura na powrocie jest wynikiem temperatury zasilania, przepływu i odbioru ciepła z podłogiJeśli zasilanie ma odpowiednią temperaturę a powrót jest zimny to przyczyną najpewniej jest za mały przepływ. To jeszcze pytanie jak ktos definiuje oczekiwane temperatury. PRzy stabilnie zasilanej podłodze delta jest około 4 stopni. U mnie to wychodzi około 30,2 zasilanie i 27C powrót (z pętli podłogi). Jeśli chodzi o kocioł na paliwo stałe to 45C raczej jest za niską temperaturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.01.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Troche dziwnie sformułowany problem bo powrotów się nie dogrzewa tylko temperatura na powrocie jest wynikiem temperatury zasilania, przepływu i odbioru ciepła z podłogi Jeśli zasilanie ma odpowiednią temperaturę a powrót jest zimny to przyczyną najpewniej jest za mały przepływ. To jeszcze pytanie jak ktos definiuje oczekiwane temperatury. PRzy stabilnie zasilanej podłodze delta jest około 4 stopni. U mnie to wychodzi około 30,2 zasilanie i 27C powrót (z pętli podłogi). Jeśli chodzi o kocioł na paliwo stałe to 45C raczej jest za niską temperaturą W rzeczy samej! Czy Twoim celem jest osiągnięcie wysokiej temperatury na powrocie, czy odpowiedniej temp ogrzewanego pomieszczenia? Jeśli w domu masz odpowiednią temperaturę to ciesz się życiem i zapomnij o kręceniu rotametrami. Jeśli masz gdzieś za zimno, to przydław przepływy w innych pomieszczeniach. Jeśli za ciepło, to przydław przepływ w tym pomieszczeniu i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian10 23.01.2017 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Mam zimno w dwóch pokojach a przykręcić nie mam z czego co najwyżej żeby zimno było w reszcie domu a w tych pokojach trochę cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.01.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Mam zimno w dwóch pokojach a przykręcić nie mam z czego co najwyżej żeby zimno było w reszcie domu a w tych pokojach trochę cieplej. Jeśli nie da się tego ustawić, to instalatora za du.ę, niech naprawia bezpłatnie skopaną instalację! Z nim przede wszystkim skonsultuj problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 23.01.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 To być moze zasilasz zbyt małą temperaturą lub zbyt mały przepływ. Ogólnie masz zbyt małą moc grzewcząJeśli pdoniesiesz przepływ i temperaturę to wtedy mozesz pokręcic rotametrami tak jak pisał noc. A jeśli to nie pomoze to niestety masz za małą moc podłogówki w chłodnych pomieszczeniach w stosunku do strat ciepłą w nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian10 23.01.2017 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 pozostaje przepływ, gdyż zasilanie temperatura jest ustawione na max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts