Klaudia86 23.01.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Witam wszystkich, jestem nową użytkowniczką tego forum, trafiłam tu bo wraz z mężem jesteśmy na etapie kiedy trzeba podjąć decyzje, do których nie czujemy się w pełni kompetentni. Chodzi o rodzaj ogrzewania domu. Budujemy dom z poddasze użytkowym, nieduży. Zima puści będziemy szukać hydraulika, ale wcześniej chcemy wybrać podłogówka, grzejniki czy trochę tego trochę tego. Chcielibyśmy podłogówkę, kilkoro znajomych ma 100% w podłogówce i są zadowoleni, część ma system mieszany i też są zadowoleni. Ci pierwsi mówią że jest super, ciepło w całym domu, nie czuć różnic, że jest oszczędnie (ale nie mają bezpośredniego porównania), że nie ma grzejników więc łatwiej aranżować wnętrza, że jest miła podłoga, dzieci to lubią, oni też, ściany czyste. CI drudzy też zadowoleni, ale mówią że grzejniki musza być w sypialni, bo kurz (czytałam, że to bajka, bo kurz podnoszą właśnie grzejniki), bo niezdrowo (tego nie rozumiem) dla snu, że pod oknami dachowymi musza być bo zgniją i nie będzie gwarancji (pytałam znajomych tych pierwszych, nie gniją na razie, ale kto wie jak będzie) bez grzejnika pod takim oknem. Nie wiem. Decyzja jest dosyć ważna bo jak zalejemy posadzki to będzie po jabłkach. Chcielibyśmy podłogówkę i elektryczne drabinki (tak mają jedni znajomi) ale chcemy mieć pewność, że będzie ok, że nie będzie zimno i nie będzie wad, o których mówią zwolennicy mieszania. Co powiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Jest na tym forum mnóstwo osób, które gdyby miało możliwość zamieniłoby system mieszany na 100% podłogówki i chyba nikogo, kto poszedłby w drugą stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.01.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Witam wszystkich, jestem nową użytkowniczką tego forum, trafiłam tu bo wraz z mężem jesteśmy na etapie kiedy trzeba podjąć decyzje, do których nie czujemy się w pełni kompetentni. Chodzi o rodzaj ogrzewania domu. Budujemy dom z poddasze użytkowym, nieduży. Zima puści będziemy szukać hydraulika, ale wcześniej chcemy wybrać podłogówka, grzejniki czy trochę tego trochę tego. Chcielibyśmy podłogówkę, kilkoro znajomych ma 100% w podłogówce i są zadowoleni, część ma system mieszany i też są zadowoleni. Ci pierwsi mówią że jest super, ciepło w całym domu, nie czuć różnic, że jest oszczędnie (ale nie mają bezpośredniego porównania), że nie ma grzejników więc łatwiej aranżować wnętrza, że jest miła podłoga, dzieci to lubią, oni też, ściany czyste. CI drudzy też zadowoleni, ale mówią że grzejniki musza być w sypialni, bo kurz (czytałam, że to bajka, bo kurz podnoszą właśnie grzejniki), bo niezdrowo (tego nie rozumiem) dla snu, że pod oknami dachowymi musza być bo zgniją i nie będzie gwarancji (pytałam znajomych tych pierwszych, nie gniją na razie, ale kto wie jak będzie) bez grzejnika pod takim oknem. Nie wiem. Decyzja jest dosyć ważna bo jak zalejemy posadzki to będzie po jabłkach. Chcielibyśmy podłogówkę i elektryczne drabinki (tak mają jedni znajomi) ale chcemy mieć pewność, że będzie ok, że nie będzie zimno i nie będzie wad, o których mówią zwolennicy mieszania. Co powiecie? 100% podłogówki + grzejniki drabinkowe zasilane z rozdzielaczy podłogówki (mogą byc z grzałkami). Nie ma co za duzo nad tym rozmyslac i zastanawiac sie Edytowane 23 Stycznia 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ja mam w łazience podłogówkę (100% w całym domu) a do ręczników miejsce na suszarki drabinkowe elektryczne,. Szkoda komplikować system na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudia86 23.01.2017 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ok, a co z tymi minusami? Bajki i plotki? Znam to tylko ze słyszenia, Ci co mają 100% są zachwyceni, ci co nie mają zwracają na nie uwagę, ale sami mają mieszany więc dowodów brak... co z oknami dachowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.01.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Mam i polecam. Z tymi grzejnikami pod oknami dachowymi to mit. Mam 9 dużych okien w dachu i jest w porządku. Nie wiem jak to będzie po latach (krótko mieszkam) ale żadnych niepokojących objawów na razie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudia86 23.01.2017 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Dziekuję i czekam na więcej, może znajdzie się ktoś niezadowolony;) Jeszcze jedno pytanie, cyrkulacja cwu - robić czy zrezygnować? Jedna koleżanka mówiła mi, że mają jakoś mądrze ustawione żeby nie generowało kosztów niepotrzebnie, pytałam czy można zrobić i najwyżej nie korzystać w ogóle, powiedziała że też pytali hydraulika i odradzał, bo "w części instalacji woda będzie ciągle stała i może się coś łatwo urodzić i będzie kłopot". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.01.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Dziekuję i czekam na więcej, może znajdzie się ktoś niezadowolony;) Jeszcze jedno pytanie, cyrkulacja cwu - robić czy zrezygnować? Jedna koleżanka mówiła mi, że mają jakoś mądrze ustawione żeby nie generowało kosztów niepotrzebnie, pytałam czy można zrobić i najwyżej nie korzystać w ogóle, powiedziała że też pytali hydraulika i odradzał, bo "w części instalacji woda będzie ciągle stała i może się coś łatwo urodzić i będzie kłopot". Cyrkulacja to dodatkowa rurka do obwodu ciepłej wody i pompka. Rozważałem takie rozwiązanie ale w końcu zrezygnowałem. Z tego co wiem, ludzie robią sterowanie cyrkulacją w oknach czasowych, żeby nadmiernie nie stygła czyli: raz na np 1-2 godz pompka włącza się na 1-2 minuty i przegania wodę w obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario632 23.01.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ja mam mieszany system i jestem zadowolony. Na pewno bez grzejnikow wyjdzie taniej. Co do grzejnikow pod veluxami to lepiej bedzie jak sa. Pod jednym oknem nie mam i musze przerobic:( Problem robi sie przy -20(woda sie skrapla i zaczyna cieknac po scianie, oraz jest takie przenikliwe zimno od niego). Jestem pewny ze podlogowka tez by nie rozwiazala tego problemu( ewentualnie bardzo cieple veluxy ale ta cena) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.01.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ok, a co z tymi minusami? Bajki i plotki? Znam to tylko ze słyszenia, Ci co mają 100% są zachwyceni, ci co nie mają zwracają na nie uwagę, ale sami mają mieszany więc dowodów brak... co z oknami dachowymi? Negatywne opinie pochodzą od osób które mają zbyt wysoką temperaturę w tego typu ogrzewaniu. Dzieje się to nie z powodu złego projektu(zagęszczenia rurek) ale pieca i puszczania zbyt wysokiej temperatury czynnika grzewczego do instalacji. Jeśli więc czujemy, że podłogówka jest ciepła przy dotyku posadzki lub gorąca to jest źle !!! i może powodować złe samopoczucie szczególnie dla osób z kłopotami krążenia - stąd właśnie wiele osób negatywnie wypowiada się o tego typu ogrzewaniu a opnia ta jest przekazywana z ust do ust nie argumentując i szukając przyczyny tego stanu rzeczy. U mnie powtórzę : 100% podłogówki - 5 lat i wszystko na 100% OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.01.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Miałem w starym domu system mieszany. W nowym 100% podlogowki i jestem zadowolony.Jeśli cieknie po oknach to znaczy że wentylacja słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 23.01.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ja mam mieszany system i jestem zadowolony. Na pewno bez grzejnikow wyjdzie taniej. Co do grzejnikow pod veluxami to lepiej bedzie jak sa. Pod jednym oknem nie mam i musze przerobic:( Problem robi sie przy -20(woda sie skrapla i zaczyna cieknac po scianie, oraz jest takie przenikliwe zimno od niego). Jestem pewny ze podlogowka tez by nie rozwiazala tego problemu( ewentualnie bardzo cieple veluxy ale ta cena) Zapomniales dodac, ze masz wentylacje grawitacyjna i Twoj problem wynika z tego faktu, ze pomieszczenie jest zbyt slabo wentylowane, a nie z tego jaki masz system grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario632 23.01.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 No tak mam wentylacje grawitacyjna i przyznam nie do konca sie sprawdza w nowobudowanych domach ale nie wszyscy buduja jeszcze domy z wen. mechaniczna a my tu mowimy o sposobie ogrzewania. I w tym wypadku troche lepiej sprawdzaja sie grzejniki pod oknami dachowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Na trzyzybowych oknach dachowych też się wykrapla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario632 23.01.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ja mam dwuszybowe i nie mam porownania. Niestety trzyszybowe dopiero wchodzily na rynek i byly kosmicznie drogie. Generanie skraplanie na oknach to dosc powszechny problem dlatego nawet producenci polecaja zalozenie grzejnikow(zageszczenie rurek podlogowki pod oknem podobno nie pomaga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 23.01.2017 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Na trzyzybowych oknach dachowych też się wykrapla ? Mi na 3-szybowych zaczęła się wykraplać i zamarzać przy -20 ( ale na poddaszu było około 8-10oC). Podniosłem do 12-15 i problem ustąpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario632 23.01.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ustapil bo tam nie spisz i nie produkujesz pary wodnej. Tam gdzie nikt nie spi u mnie tez nigdy nie mialem problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario632 23.01.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ogolnie wydaje mi sie ze niesprawiedliwe jest stwierdzenie ze uklad mieszany jest gorszy. Wszystko zalezy od preferencji uzytkownika. Wszystko ma wady i zalety. Ja jak sie wprowadzilem tez zalowalem ze wszedzie nie zrobilem podlogowki. Teraz pomieszkalem 2 lata i widze sporo plusow tego rozwiazania wzgledem podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.01.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ok, a co z tymi minusami? Bajki i plotki? Znam to tylko ze słyszenia, Ci co mają 100% są zachwyceni, ci co nie mają zwracają na nie uwagę, ale sami mają mieszany więc dowodów brak... co z oknami dachowymi? Mam w domu 100% podłogówki (+drabinki w łazienkach jako osobne pętle podłogówki) i po 7-miu latach okna dachowe wyglądają jak nowe. Ale... Mam wentylację mechaniczną i ją też należy uwzględnić. Rób wszędzie podłogówkę i wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.01.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 ... i widze sporo plusow tego rozwiazania wzgledem podlogowki Jakich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts