Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Skuteczny" monitoring...

Recommended Posts

Na zdjęciu widoczna jest zewnętrzna antena do monitoringu. Oczywiście można ję bez większego problemu zniszczyć, zanim włączy się system alarmowy i wyśle sygnał do agencji ochrony.

Budynek, to centrala osiedlowej stacji uzdatniania wody :o

Wykonanie: SOLID...

http://www.zbychdom.republika.pl/Wpadki/Solid.jpg

Tak to jest, jak się ma za słabą sieć monitoringu i "na siłę" się obejmuje ochroną budynki będące na granicy zasięgu...

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobra, ale po zniszczeniu anteny centrala monitorowania odbierze momentalnie sygnał o ...braku sygnału! :o I wtedy powinna wysłać ekipę!

Nie rozśmieszaj mnie :lol: . Nadajniki stosowane w monitoringu obiektów są nadajnikami offline. Sygnał testowy jest wysyłany przez nadajnik dwa razy na dobę ( :o ). Często się zdarza, że jeden sygnał nie przychodzi i nikt nic z tym nie robi, bo sygnał testowy ma najniższy priorytet i w godzinach szczytu, kiedy do stacji monitorowania przychodzi wiele sygnałów o najwyższym priorytecie (napad, włamanie), to taki sygnał testowy się nie przebija.

Tak więc serwis często reaguje na brak testu dopiero po dwóch dobach...

Główną funkcją tego monitoringu jest pewnie przesyłanie informacji dotyczacych technologii - a więc braku przepływu, ciśnienia wody, zasilania elektrycznego.

Przy okazji tylko włamanie.

Jeśli by tak było, to tym bardziej powinno to pewnie działać!

Nie sądzę jednak, aby Solid świadczył takie usługi.

istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że ta antena to tylko zmyłka, albo że przeciętny bandyta będzie przekonany że to jakaś antena radiowa, CB, albo inna, bo pomyśli tak "kto był by tak głupi, aby tak antene od alarmu wieszać (brak jeszcze tylko drabinki)"

No to może chociaż dostają sygnał "sabotaż"?

Jeśli ktoś odetnie antenę to nie dostaną żadnego sygnału sabotażu. Sygnał sabotażu powstaje przez rozłączenie obowdu przez mikroprzełącznik na obudowie czujki, centralki lub klawiatury alarmu (na antenie się ich nie instaluje), musi przejść przez centralkę do modułu radiopowiadomienia i zostać wysłany przez antenę (której już nie ma). Więc "kicha"!

Mnie też chcieli (SOLID) kiedyś taką antenę wcisnąć i zamontować ją na parterze na rurze spustowej rynny (sic!), ale udało się dojść do porozumienia z ich instalatorem: wyprowadziliśmy kabel przez komin wentylacyjny na dach i tam już normalny "bat".

sa to male piloty ktore mam ja i zona i w razie napadu wystarczy wcisnac przycisk czas reakcji ochrony kilka minut sam sprawdzilem

No to "chrzanisz czy nie chrzanisz" firmy ochroniarskie, bo w końcu nie wiem?! :-? :wink:

chrzanic pod wzgledem alarmu i monitoringu jezeli alarm zadzwoni bo wyryje np.kota firma dojedzie i dowali koszty.Ja mam alarm z powiadomieniem do mnie na komorke system antynapadowy to co innego

tutaj chodzi glownie o bezpieczenstwo ludzi nie mienia

No to może chociaż dostają sygnał "sabotaż"?

Brak anteny = brak sygnału :( .

istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że ta antena to tylko zmyłka, albo że przeciętny bandyta będzie przekonany że to jakaś antena radiowa, CB, albo inna, bo pomyśli tak "kto był by tak głupi, aby tak antene od alarmu wieszać (brak jeszcze tylko drabinki)"

Raczej istnieje małe prawdopodobieństwo... :(, a złodzieje wiedzą od czego są te anteny :( .

A może to antena telewizyjna? Moze cieć sobie nocami w telewizorek patrzy?

:lol: Dobra teoria :lol: :lol: :lol:

Na czym polega system antynapadowy w Twoim domu? No bo chyba nie wyłącza silnika po 3 minutach (jak w samochodzie). Pytam poważnie.

sa to male piloty ktore mam ja i zona i w razie napadu wystarczy wcisnac przycisk czas reakcji ochrony kilka minut sam sprawdzilem

Taa, a słyszeliście jak złodzieje sobie radzą z autoalarmami? Mają radyjka (tzw. krótkofalówki) działające na częstotliwości 433 MHz (częstotliwość dla sterujących urządzeń bezprzewodowych w Polsce). Włączają nadawanie w takim radyjku o mocy np. 5W i żaden pilot w okolicy nie jest w stanie się przebić do centralki... To samo dotyczy pilotów napadowych...

_ZBYCH_

Skoro jest to na granicy zasięgu SMA to co dopiero zasięg patroli interwencyjnych. Czy aby zdążą dojechać na następny dzień ? :wink:

Pozdrawiam

Zasięg działania monitoringu, to jedna sprawa, a zasięg patroli interwencyjnych to druga sprawa. Można mieć patrol stojący nieopodal naszego domu, ale jak sygnał z nadajnika w domu nie doleci do stacji monitorowania, to patrol nie przyjedzie :( .

Niestety prawda jest taka, że Agencje Ochrony mają słabe stacje monitorowania, tzn. mało rozbudowane sieci retransmiterów odpowiedzialnych za przesył sygnałów z obiektów do stacji.

Dlatego dobrym rozwiązaniem jest usługa Centrum Monitorowania Alarmów (niestety dostępna tylko w dużych miastach i ich okolicach). CMA jest firmą specjalizującą się tylko w monitorowaniu sygnałów i przekazywaniu ich dalej (do Agencji Ochrony, właściciela obiektu, itp.). CMA ma kilka dużych sieci monitorowania pokrywających skutecznym zasięgiem znaczny obszar. Tam zewnętrzne anteny do nadajników w obiektach nie są potrzebne...

No dobra, ale po zniszczeniu anteny centrala monitorowania odbierze momentalnie sygnał o ...braku sygnału! :o I wtedy powinna wysłać ekipę!

Nie rozśmieszaj mnie :lol: . Nadajniki stosowane w monitoringu obiektów są nadajnikami offline. Sygnał testowy jest wysyłany przez nadajnik dwa razy na dobę ( :o ). Często się zdarza, że jeden sygnał nie przychodzi i nikt nic z tym nie robi, bo sygnał testowy ma najniższy priorytet i w godzinach szczytu, kiedy do stacji monitorowania przychodzi wiele sygnałów o najwyższym priorytecie (napad, włamanie), to taki sygnał testowy się nie przebija.

Dobre sobie :D :D zaraz dopiszę bo mi zupa stygnie na chwilę przepraszam

takie coś za 200zł

http://www.elmes.pl/images/fotki/to_first/rp501.jpg

tu poniżej dokładny opis;

http://www.elmes.pl/produkty/rp500s.html

(mała uwaga sasięg można zwiększyć jak? ja na razie nie wiem)

jeżeli mi nie przyjdą trzy kontrolne sygnały po kolei, w czasie do półtorej minuty to ja na budowie jestem za 4 minuty (najwyżej w piżamie :p :p :p ale jestem).

ZBYCHU - rozumiem że alarm pokazany przez Ciebie robił profesjonalista - a tak ich zachwalałeś :evil: . Ja jestem amatorem.

Nie sądzę aby pokazany przez Ciebie system był tak łatwy do sabotażu.

A czy przypadkiem antena nie służy do sterowania urządzeniami technicznymi? Jakie jest główne przeznaczenie budynku?

Dobre sobie :D :D zaraz dopiszę bo mi zupa stygnie na chwilę przepraszam

takie coś za 200zł

http://www.elmes.pl/images/fotki/to_first/rp501.jpg

tu poniżej dokładny opis;

http://www.elmes.pl/produkty/rp500s.html

(mała uwaga sasięg można zwiększyć jak? ja na razie nie wiem)

jeżeli mi nie przyjdą trzy kontrolne sygnały po kolei, w czasie do półtorej minuty to ja na budowie jestem za 4 minuty (najwyżej w piżamie :p :p :p ale jestem).

ZBYCHU - rozumiem że alarm pokazany przez Ciebie robił profesjonalista - a tak ich zachwalałeś :evil: . Ja jestem amatorem.

Nie sądzę aby pokazany przez Ciebie system był tak łatwy do sabotażu.

A czy przypadkiem antena nie służy do sterowania urządzeniami technicznymi? Jakie jest główne przeznaczenie budynku?

Sory thalex, ale to, że jesteś amatorem od razu widać :wink: .

Zasięgu tego urządzenia nie można zwiększyć. Poza tym tu rozmawiamy o systemach monitorowania stosowanych przez agencje ochrony, a nie o radiopowiadomieniach (jaki by nie były). Jak szukasz profesjonalnego radiopowiadomienia o zasięgu do 10 km, to znajdziesz w firmie NOKTON.

Zastanów się, co będzie jak przy tym Twoim radiopowiadomieniu z braku trzech sygnałów testowych włączy się alarm. W cztery minuty zjawisz sie na budowie i co zrobisz ? Równie dobrze włamywacz może nadajnik zakłócający Twoje radiopowiadomienie dopiąć do akumulatora i pozostawić nieopodal Twojego domu w samochodzie (lub w krzakach) i co zrobisz? Nic nie zrobisz, bo nie masz na to wpływu :(. Mam nadzieję, że zrozumiałeś ile jest warte Twoje radiopowiadomienie...

Nie wiem, czy pokazany na zdjęciu system robił profesjonalista, ale pokaż mi jeden mój post w którym zachwalałem SOLID :evil: .

Odnośnie możliwości sabotażu pokazanego systemu, to tu nie ma co sądzić. Takie są fakty, niezależnie czy przyjmujesz to do wiadomości, czy nie :roll: .

Przypadkiem ta antena nie służy do sterowania urządzeniami technicznymi. Zresztą takie przypadki (zewnętrzne anteny do monitoringu) można mnożyć. Postaram się odszukać inne fotki.

Sory thalex, ale to, że jesteś amatorem od razu widać .

Wytłumacz proszę po co piszesz sory bo nie rozumiem co chcesz wyrazić :o :o

Zasięgu tego urządzenia nie można zwiększyć.

Można zwiększyć zasięg każdego urządzenia - to moje zdanie.

Równie dobrze włamywacz może nadajnik zakłócający Twoje radiopowiadomienie dopiąć do akumulatora i pozostawić nieopodal Twojego domu w samochodzie (lub w krzakach) i co zrobisz?

Mało prawdopodobne bo nie spodziewam się aż tak wytrawnych specjalistów ze względy na wartość możliwych łupów a domu na plecy złodziej nie zabierze.

Mam nadzieję, że zrozumiałeś ile jest warte Twoje radiopowiadomienie...

wart jest tyle, że od dwóch lat mnie nie zawiodło a przede wszystkim nie jest ono docelowym dla domu jest tymczasowym dla budowy.

Nie wiem, czy pokazany na zdjęciu system robił profesjonalista, ale pokaż mi jeden mój post w którym zachwalałem SOLID .

wymieniasz na forum konkretną firmę, - nie komentuję Twoja sprawa.

Odnośnie możliwości sabotażu pokazanego systemu, to tu nie ma co sądzić. Takie są fakty, niezależnie czy przyjmujesz to do wiadomości, czy nie .

A jak Ty byś to zrobił, żeby było dobrze.

:D :D :D

Ciekaw jestem szczególnie odpowiedzi na ostatni cytat.

:D :D :D