mrzwk 23.01.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Szanowni forumowicze, Po pierwsze chciałbym się przywitać jako, że to mój pierwszy post tutaj. Po drugiej chciałbym powiedzieć, że jestem kompletnym laikiem, który podjął się budowy domu. Więc w miarę możliwości proszę o laickie odpowiedzi na laickie pytania. Kwestię mam następującą. Ze względu na warunki geotechniczne będę wykonywał fundament w postaci płyty. Z tego co zdążyłem dowiedzieć się i zobaczyć wertując internet, to górna krawędź płyty kończy się na pewnej wysokości względem poziomu terenu na działce. Natomiast ze względu na położenie drogi i poziom sąsiednich działek, chciałbym aby podłoga na parterze była wyżej niż górna krawędź płyty fundamentowej. Pytanie laickie brzmi: w jaki sposób się to robi? Tzn wiem, że na płycie układa się izolację ze styropianu i następnie wylewkę i następnie dopiero posadzkę. I te warstwy podniosą całość pewnie o jakieś 30cm. Natomiast co w sytuacji, gdybym chciał podnieść się jeszcze o kolejne 30cm? Zasypuje się to czymś i obmurowuje dookoła żeby podnieść poziom podłogi na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.01.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Zdjąć humus, następnie położyć geowłókninę, wsypać i zagęścić warstwę pospółki, i następnie podwyższyć teren o 2 warstwy kruszywa łamanego z każdorazowym zagęszczaniem. Powstałą podstawę wyrównać pospółką na to styropian, i płyta w szalunku. ze ściankami bocznymi skierowanymi wgłąb ziemi tak aby uniemożliwić zewnętrzną degradację warstw kruszywa i pospółki. Izolację ze styropianu układa się zarówno na płycie jak i pod płytą, oraz boki. Służy ona od razu jako szalunek. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts