Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa krzywych ścian w łazience

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do remontu kawalerki i chciałem zacząć od łazienki. Chciałbym Was prosić o podpowiedzi w jaki sposób najlepiej naprostować krzywe ściany? Ściany w pionie są krzywe ok 4,5 cm a w poziomie na środku występuje garb więc jak przyłoże łate do garba to po obu stronach mam szczeliny ok 2,5 cm. Łazienka jest mała długość ok 2,5m x 1,5.

Z góry serdeczne dzięki !

Skucie tynków niestety często nie przyniesie efektu bo w praktyce okazuje się różnie, np. że płyty betonowe są krzywe (oczywiście jeśli blok jest z epoki wielkiej płyty).

Najszybciej i najtaniej będzie kleić płyty GK, ale wg mnie lepiej reprofilować ściany odpowiednimi materiałami. Łazienka mała i ważny każdy cm

Ze 20 masek p.pyłowych szlifierka katowa i dwie tarcze diamentowe typu kielich , dwie skrzynki napojów dla rozeźlonych sąsiadów kilka biletów do kina dla małolatów . Trzy dni szlifowania po kilka godzin i ostatni na zagłaskanie szczerb i nierówności klejem czy droższym specyfikiem do prostowania ścian

Ze 20 masek p.pyłowych szlifierka katowa i dwie tarcze diamentowe typu kielich , dwie skrzynki napojów dla rozeźlonych sąsiadów kilka biletów do kina dla małolatów . Trzy dni szlifowania po kilka godzin i ostatni na zagłaskanie szczerb i nierówności klejem czy droższym specyfikiem do prostowania ścian

Gdyby to była ściana działowa, to już lepiej było by to rozebrać i wybudować od nowa w wersji prostej. Szybciej, czyściej.

To jest ściana nośna. Generalnie wszystkie ściany w lazience są krzywe ale odchylenia największe są wlasnie na tej sciance nośnej. Ze skuwanie garba raczej nie będę chciał się zabierać bo to katorżnicza praca. Prędzej jak Quba napisał reprofilować ściany. Myślę żeby skuć stary tynk po dwóch stronach garbu ustawić pionowe listwy metalowe i nałożyć tynk tak jak jest to pokazane tu:

Co o tym sądzicie ?