speaker200888 23.01.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Witam. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o elektryke, a niedawno postawiłem właśnie dom i obecny etap to założenie całej sieci elektrycznej no i właśnie aby zbytnio sie nie wykosztować ze względu na brak jakiejkolwiek wiedzy w tym zakresie, co powinienem wiedzieć? Dom o powierzchni 200m2, elektryk wyliczył około 200 punktów wraz z założeniem internetu, tv, alarmu czujek itp. Stawkę jaką zaproponował za cała usługę to 3tyś zł bez materiałów. To właściwa cena? Dodam, że on nie liczy według punktów a za całość wykonanej usługi. Co powinienem wiedzieć? jakie są obecnie standardy, ceny materiałów? itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 23.01.2017 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 to mega tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 23.01.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Bardzo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speaker200888 23.01.2017 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Bardzo tanio. Ok to już wiem, że tanio, ale o czym pamiętać? Co warto jeszcze zastosować, jakie są nowości, chce, aby to było na full zrobione, tak żebym w przyszłości nic nie musiał dokładać, kładzie się puszki czy nie? Prosiłbym o podstawy lub linki do tematów podobnych bo szukałem i nic nie znalazłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.01.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ok to już wiem, że tanio, ale o czym pamiętać? Co warto jeszcze zastosować, jakie są nowości, chce, aby to było na full zrobione, tak żebym w przyszłości nic nie musiał dokładać, kładzie się puszki czy nie? Prosiłbym o podstawy lub linki do tematów podobnych bo szukałem i nic nie znalazłem... Marne szanse na full wypas za taką cenę. Żeby później nie obudzić się z ręką w nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 23.01.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 BARDZO TANIO, full wypas??? Musisz mu podać co chcesz ti wtedy powiniem to wycenić. Ja robiłem projekt elektryki i jestem zadowolony. Sam bym tego nie wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.01.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 A później będzie tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.01.2017 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 A później będzie tak : [ATTACH=CONFIG]379458[/ATTACH] To akurat nie kwestia ceny, tylko niechlujstwa - większa stawka nie gwarantuje lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 24.01.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Dokladnie niestety elpa murarz piotr nie rozumie tego, ze placac wiecej niekoniecznie bedzie zrobione dobrze. Jego durne rady "wez elektryka" nie gwarantuja dobrze wykonanej jakosci, a jak ktos pyta jak cos zrobic zeby ewentualnie sprawdzic czyjac prace to sypie durnymi normami. e: te normy oczywiscie nie sa glupie, ale cytowanie ich jest czesto glupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Tak jak już ktoś wspominał - założenia co chcesz i w którym miejscu.Jaki system puszkowy czy bez, jakimi przewodami i położonymi w jaki sposób. To określenie spowoduje wycenę i wtedy można się zastanowić.Elektryka do dość "śliski" temat i można wiele zrobić i wiele zaniechać co wpływa na ostateczną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 24.01.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Ja dostałem wycenę dom pow użytkowej 100 m2 to 8500 za samą robociznę. W cenie jest wykonanie instalacji oświetlenia,gniazd 230V i 400V.sieć lan,instalacja TV,domofonowa,połączenia ekwipotencjalne,montaż i wyposażenie rozdzielni w odpowiednie zabezpieczenia.zasilenie docelowe budynku(WLZ).uruchamiamy oświetlenie i kilka gniazd dla innych wykonawców.w cenie nie ma instalacji rolet i alarmowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 24.01.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Zależy ile dokładnie masz tego. Przeważnie ok 4-7 tys za instalację elektryczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.01.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 większa stawka nie gwarantuje lepszej jakości. Wyższa stawka oczywiście niczego nie gwarantuje ale niższa gwarancje obniża jeszcze bardziej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 24.01.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Klocilbym sie, oczywiscie jesli ta stawka jest w granicach rozsadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 24.01.2017 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Witam. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o elektryke, a niedawno postawiłem właśnie dom i obecny etap to założenie całej sieci elektrycznej no i właśnie aby zbytnio sie nie wykosztować ze względu na brak jakiejkolwiek wiedzy w tym zakresie, co powinienem wiedzieć? Dom o powierzchni 200m2, elektryk wyliczył około 200 punktów wraz z założeniem internetu, tv, alarmu czujek itp. Stawkę jaką zaproponował za cała usługę to 3tyś zł bez materiałów. To właściwa cena? Dodam, że on nie liczy według punktów a za całość wykonanej usługi. Co powinienem wiedzieć? jakie są obecnie standardy, ceny materiałów? itp? Zapytaj się wykonawcy: ile będzie aparatów RCD. jakiego typu, ile wyłączników nadmiarowo-prądowych - jakiego typu, czy będzie instalacja wyrównawcza, co z uziomem, przyłączem, czy będzie wykonana dokumentacja powykonawcza wraz z rysunkiem i naniesionymi punktami elektrycznymi oraz pomiarami z protokołem odbioru. Niech wszystko wyszczególni Tobie na papierze, będzie łatwiej ocenić tą ofertę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.01.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Wyższa stawka oczywiście niczego nie gwarantuje ale niższa gwarancje obniża jeszcze bardziej;-) To takie samo uogólnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 30.01.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, Na początku ubiegłego roku zrobiłem całą instalacje elektryczną w domu jednorodzinnnym. Elektryk z okolic więc nie wziął jak normalnie, ale wykonano następujące prace: - przyłącz domu do skrzynki Tauronu - ok 35m kabla, prace ziemne, kabel w peszlu, piasek, folia sygnalizacyjna, płaskownik uziemiający ok 20m - instalacja elektryczna w domu na 16 obwodach w tym dwa siłowe jeden do kuchni, drugi do garazu. około 110 ptk - główny wyłącznik całego zasilania w skrzynce rozdzielczej, trzy wyłączniki różnicowo-prądowe (główny + dwa do łazienek) - sieć TV do czterech pokoi - przygotowanie instalacji pod bramę garażową, tylko podpinać sterowanie - przygotowanie instalacji pod domofony i bramę zewnętrzną na pilota. - zabezpieczenie kabli na płycie betonem przed uszkodzeniem wylewkarzy - uruchomienie prądu w kilku gniazdach dla następnych ekip Całośc z materiałem 7500PLN. Do tego dojdzie protokół odbioru ok. 500zł, Instalacja bezpuszkowa, kable okrągłe w peszlach, żaden "dyt" za wyjątkiem instalacji, która wychodziła na zewnątrz budynku. Więc sama robocizna w granicach 8500 to mnie przeraza Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Gwidon1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, Na początku ubiegłego roku zrobiłem całą instalacje elektryczną w domu jednorodzinnnym. Elektryk z okolic więc nie wziął jak normalnie, ale wykonano następujące prace: - przyłącz domu do skrzynki Tauronu - ok 35m kabla, prace ziemne, kabel w peszlu, piasek, folia sygnalizacyjna, płaskownik uziemiający ok 20m Ten "peszel" do czego był potrzebny ? A obwodów ... cieniutko. - główny wyłącznik całego zasilania w skrzynce rozdzielczej, trzy wyłączniki różnicowo-prądowe (główny + dwa do łazienek) Takie rozwiązanie niesie za sobą realizację przepisów w zakresie ochrony przeciwporażeniowej, ale z funkcjonalnością niewiele ma wspólnego. Za to aż dwa RCD do łazienki . Sukces ! Edytowane 30 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 31.01.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Ten "peszel" do czego był potrzebny ? A obwodów ... cieniutko. Takie rozwiązanie niesie za sobą realizację przepisów w zakresie ochrony przeciwporażeniowej, ale z funkcjonalnością niewiele ma wspólnego. Za to aż dwa RCD do łazienki . Sukces ! Peszel w celach ochronnych, kabla. Sąsiadka nie miała, podczas doprowadzania wody do mojego domu, kabel można było nawet zwykłą łopątą przeciąć. Obwodów moim zdaniem, aż nadto... W pomieszczeniach, gdzie będzie duże obciązenie prądowe ( kuchani, garaż, kotłownia, itp są po dwa-trzy) w pomieszczeniach, gdzie swieci się tylko lampa nocna nie potrzeba więcej. A co do RCD są dwa na dwie łazienki, czytaj ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.01.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 A co do RCD są dwa na dwie łazienki, czytaj ze zrozumieniem Dobrze, czytam. W końcu kto bogatemu zabroni. Ale biedny ma JEDEN RCD na całość (pomijając łazienki) Peszel w celach ochronnych, kabla. A peszla zwykłą łopatą nie przetnie ? Za to przez cały rok woda z niego nie wydostanie się, dlatego kable w ziemię kładziemy BEZ osłon, pomijając miejsca narażone na uszkodzenia mechaniczne (drogi, chodniki itp.). Tylko że to nie są już "peszle". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts