Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 507
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie szybkie pytanko na jakiej wys. macie gniazdka w garażu ? Niby mają być wyżej coś około 110cm ale sam nie wiem. Myślałem żeby dać na max 40/50cm.

I od razu jeszcze jakie rozdzielnice polecacie metal/plastix, jakieś konkretne firmy czy "wsio rawno"

Edytowane przez _arek_

No i po spaniu całe 3 godzinki :) Wyspać się po nocce w bloku rzecz bezcenna szczególnie jak w głowie milion myśli budowlanych :lol2:

Meczą mnie teraz też te puszki jak to w końcu zrobić... Jedni piszą że przed tynkiem inni że po tynku i bądź tu mądry. Dzwoniliśmy do tynkarzy i kazali zrobić to po, bo tak najlepiej będzie i nie trzeba kombinować ile zostawić puszkę od ściany. Tylko nie wiem jak to wygląda ze strony praktycznej ??

Czym zapchać otwory gazetami ?? Nie wiem czy po tynkowaniu nie będzie to za mocno zalepione a nie chciałbym później mieć powyrywanych kraterów wokoło otworów. Ewentualnie zostawić je tak z 5mm od ściany i jeżeli będzie coś więcej kładzione to później złapie się już gniazdka do puszek na śrubki ??

Jak wy to robiliście i najważniejsze na co wklejać puszki - gips ? Wydaje mi się że to wtedy szybko schnie i ciężko sobie na spokojnie puszkę ustawić. Gdzieś czytałem tez o kleju do płyt GK i wtedy mamy więcej czasu na manewry jakiekolwiek.

Kurcze niby głupie puszki a tyle nad tym rozkminiamy :mad:

Puszki powinni obsadzić tynkarze, jak przymierzą się do ściany (sprawdzą równość, pion i będą wiedzieli, ile tynku narzucą) w przygotowanych wcześniej otworach.

U mnie ekipa obsadzała na goldband - ale robiłem tynki CW a taki się nie klei do puszek.

Jak się od tego wymigują, to coś słabo o nich świadczy.

Wyjątkiem są puszki tam, gdzie będą płytki - tam tynkarze powinni zostawić to luzem i obsadzi to glazurnik, jak będzie wiedział, jak to się ułoży względem płytek.

Rozdzielnica jak największa - od wolnego miejsca głowa nie boli. A jak poczytasz, to dojdziesz do wniosku że to, co się zazwyczaj montuje, to z połowa tego, co powinno być zgodnie ze sztuką. A jak w przyszłości nabierzesz ochoty na jakieś bajery z automatyki domowej, to też się przyda miejsce.

Edytowane przez Kaizen

U nas nigdy tynkarze puszek nie osadzają. Montuje się je na gips budowlany - 1,5 cm ma wystawać.

Jak przychodzi więcej tynku to stosuje się takie dystanse do puszek i tyle.

Te prace wykonuje elektryk.

Montuj przed, ładnie wypoziomować i piony będzie igła!

Dokładnie tak było u nas. Teraz jedynie kilka puszek wymaga zamontowania dystansów.

A rozdzielnica DUŻA! Większa niż potrzebujesz. Ja mam front plastikowy, a drzwiczki metalowe. Firmy HAGER. To jedyna markowa rzecz w mojej rozdzielnicy... :bash::bash::bash:

Ania jako kontakt z tynkarzami - ona ich wynalazła, więc w razie co będzie na nią haha :lol2: - dzwoniła ponownie i wyszło , że jak robimy bruzdy to możemy wystawić już ostatecznie te puszki na 0,5cm, jednak wydaje mi się to za mało, tynku chyba tez zbyt cienko nie ma co kłaść ?? Już kilka razy słyszałem, że te 1,5cm to takie minimum ??

U nas tez nie spotkałem się z tym aby tynkarze obsadzali puszki, robią to elektromontery lub samoroby :)

Co do rozdzielnicy to kierujemy się ku takiej 4x18 samych obwodów mamy około 27 plus reszta zabezpieczeń które zajmują kilka pól tato zaproponował właśnie taką. Ja to zielony z elektryki wiec kieruje się jego zdaniem. Znajomy z hurtowni elektr dał mi pomacać jakąś rozdzielnię z firmy ABB straszny to plastix w dodatku miała NIEBIESKI przezroczyste drzwiczki w sam raz na korytarz :lol2:

Jako ciekawostka wczoraj na budowie odwiedzili nas monterzy z firmy Red Snejk proponując założenie mat a właściwie jak oni to określają folii grzewczych montowanych w suficie - podobno lepiej i bardziej wydajniej niż w podłodze. Za sama instalacje wychodzi w sumie psi pieniądz bo jedyne 10tysi co przy pompie i podłogówce robi na prawdę wrażenie. Poza tym wpada firma wszystko instaluje płacimy dziękujemy bez zabawy w DZ, rozkładanie rurek, montaż pompy itd.... Pewnie jest to za piękne żeby było prawdziwe. Z ciekawości przeliczymy jeszcze jak to wychodzi z rachunkami przy czystym prundzie ale pewnie bez PV która wychodzi już nie tak słodko nie będzie to wszystko już tak pięknie i kolorowo

Edytowane przez _arek_

Ja puszki wklejałem sam, na klej gipsowy T z Doliny Nida. Z gipsem budowlanym trzeba szybko, chwila i łapie. Wystawiałem różnie 5-8mm (niektóre się schowały ale to w niczym nie przeszkadza). Kilka puszek nie przytrzymałem i wyszły ponad 1cm, do tego w dwóch miejscach ściana też parę milimetrów uciekała, skumulowało się to i puszka wystaje z tynku ale to też w niczym nie przeszkadza (tarcza listkowa i minuta roboty).

Co do zaślepiania otworów są specjalne zatyczki. Ja u siebie takie stosowałem, a do innych otworów np. gniazdo siłowe wkładałem folię.

Jako ciekawostka wczoraj na budowie odwiedzili nas monterzy z firmy Red Snejk proponując założenie mat a właściwie jak oni to określają folii grzewczych montowanych w suficie - podobno lepiej i bardziej wydajniej niż w podłodze. Za sama instalacje wychodzi w sumie psi pieniądz bo jedyne 10tysi co przy pompie i podłogówce robi na prawdę wrażenie. Poza tym wpada firma wszystko instaluje płacimy dziękujemy bez zabawy w DZ, rozkładanie rurek, montaż pompy itd.... Pewnie jest to za piękne żeby było prawdziwe. Z ciekawości przeliczymy jeszcze jak to wychodzi z rachunkami przy czystym prundzie ale pewnie bez PV która wychodzi już nie tak słodko nie będzie to wszystko już tak pięknie i kolorowo

Jakoś dziwnie to brzmi. Przecież fizyki nie oszukasz - ciepłe idzie do góry, więc jaki to komfort mieć ciepło na głowie a zimno w nogach? Wszelkie reklamy podłogówki zaczynają się przecież od tego, że najważniejszy jest komfort cieplny stóp, a reszta może mieć wtedy niższą temperaturę, bo organizm czuje się komfortowo. Chłodnym lepiej się oddycha zresztą.

A poza tym bardzo fajnie rozwiązane wysokie sufity. Daj na PW namiar na firmę od wiązarów, jeśli ją polecacie.

Jakoś dziwnie to brzmi. Przecież fizyki nie oszukasz - ciepłe idzie do góry, więc jaki to komfort mieć ciepło na głowie a zimno w nogach? Wszelkie reklamy podłogówki zaczynają się przecież od tego, że najważniejszy jest komfort cieplny stóp, a reszta może mieć wtedy niższą temperaturę, bo organizm czuje się komfortowo. Chłodnym lepiej się oddycha zresztą.

A poza tym bardzo fajnie rozwiązane wysokie sufity. Daj na PW namiar na firmę od wiązarów, jeśli ją polecacie.

Nie no jak grzać sufitem ?;) Może i w głowe będziesz miał ciepło, ale co z nogami? Zimna podłoga to tragedia, bez konkretnych bamboszy nie można wstać z kanapy ;) Po za tym czysty prąd to zawsze COP=1 więc z czasem to już nie jest opłacalne. Dołóż PV i grubo przekroczysz ceny pompy przy której za sezon z CWU zapłacisz mniej niż 1000zł.

Jesli chodzi o czerwonego smoka to odpuszczamy.... chociaż tak jak mówię... ciekawe rozwiązanie... jednak nas a właściwie Anię "przeraża" jak by nie było jakieś tam promieniowani elektromagnetyczne... co by nie mówić masz to wszędzie nad sobą, w sumie jakaś tam schizka jest sam zacząłem się nad tym zastanawiać :lol2: Niby nie szkodliwe, niby zdrowe ale kto to tam do końca wie :)

Poza tm rozwiązanie tylko i wyłącznie z PV inaczej lipa.

Dostaliśmy ofert na PV od czerwonego smoka prawie na 48tysi

Oferta na instalację fotowoltaiczną obejmuje:

- 35 szt. paneli fotowoltaicznych Bruk-Bet 275W

- falownik Fronius

- okablowanie

- montaż

- konstrukcje

Łączna moc instalacji fotowoltaicznej to 9,625 kW

Decyzja zapadła i zostajemy przy gruntówce i podłogówce mimo iż ja osobiście nie przepadam za ciepłymi podłogami albo po prostu do tej pory trafiałem na zbyt gorące...

Poza tym kończymy kabelkologię. Dziś ogarnięta do końca instalacja alarmową. Z elektryki jest już praktycznie wszystko. Czekamy na rozdzielnice w koniec końców wyszło na Eti Polam 4x18

W międzyczasie razem z tatą który jest kapitanem całej akcji macałem Abb i Hager...

Hager wydał się strasznie płytki około 7cm. Z kolej Abb bylo OK jednak te niebieskie przeźroczyste drzwiczki do przedpokoju słabo się komponują. Jeśli np do garażu to całkiem fajna rozdziałka, całkiem solidna. Hager Ok, fajne płaskie białe drzwiczki ale ta głębokość..., no chyba że to nie przeszkadza.

Poza tym wkleić puszki, zamontować kontaktrony w oknach, polutować kilka kabelków, podwiesić czarną folię pod dolny pas wiązarów co by tak nie pizgało i ciepełko nie uciekało pod dach, wstawić jakąś ciepłownię tymczasową do salonu.

Ogólnie przygotować się do tynków na czwartek.

Zastanawiam się tylko co z obróbką okien ??

Chciałem tam najpierw uszczelnić wszystko Illbruck SP925 tylko co teraz zrobić ??

Jak teraz tynkarze maja potraktować okna, mają nie dojechać do samego okna a ja sobie to jakoś ogarnę ?? Kurcze trochę pośpieszyliśmy te tynki no ale szkoda było nie wykorzystać okazji na wolny termin i jeszcze przed pełnym nadejściem Pani Zimy.

Chyba, że na szybko zakupię ten uszczelniacz i jeszcze ogarne te okna do czwartku/piątku... Ehhh nie lubię szybkich akcji :bash:

Edytowane przez _arek_

Hager wydał się strasznie płytki około 7cm. Z kolej Abb bylo OK jednak te niebieskie przeźroczyste drzwiczki do przedpokoju słabo się komponują. Jeśli np do garażu to całkiem fajna rozdziałka, całkiem solidna. Hager Ok, fajne płaskie białe drzwiczki ale ta głębokość..., no chyba że to nie przeszkadza.

Nam nie przeszkadza, bo to nie my montowaliśmy :D Nasz elektryk, starszej daty, sam nam tę właśnie zaproponował, więc jemu pewnie nie przeszkadza. Dla mnie teraz najważniejsze byłoby żeby była duża. Wzięłabym chyba 5 x 24.

Kurcze Doli 5x24 toż to już prawdziwa szafa jest :) 4x18 powinno być u nas OK. Kilka wolnych pól zostanie na w razie Wuu.

Dziś obsadziliśmy kilkanaście gniazdek w sumie salon 2 pokoje, łazienka i sypialnia więc była niedziela robocza :)

Próbowałem też zamocować kontaktrony w oknach, ale sam już nie wiem czy je wstawiać czy zrobić tylko na czujnikach wewnątrz domu. Mam kontaktrony wpuszczane bo gamonie od okien zapomnieli ich zmontować już w fabryce... widzę jednak, że odległość po zamontowaniu między magnesem a czujnikiem jest dość spora. Nie miałem niestety nic aby sprawdzić czy działa poprawnie. Jeśli nie to nie wiem co dalej.

Postanowiłem jednak zrobić to uszczelnienie illbruckiem jutro zamówię i może uda się zdążyć....

Edytowane przez _arek_

Sprawdz miernikiem z funkcją "pikania" ;) kazdy raczej takową posiada. Jak bedzie piszczec ptzy zamknietym oknie to znaczy ze dziala, a przy otwartym ma nie piszczec. Z reszta po co zlodziej ma probowac otwierac okno skoro moze rozwalic szybe w drzwiach tarasowych i wejsc podnoszac noge zaledwie o kilkanascie cm ?;)

Jesli chodzi o czerwonego smoka to odpuszczamy.... chociaż tak jak mówię... ciekawe rozwiązanie... jednak nas a właściwie Anię "przeraża" jak by nie było jakieś tam promieniowani elektromagnetyczne... co by nie mówić masz to wszędzie nad sobą, w sumie jakaś tam schizka jest sam zacząłem się nad tym zastanawiać :lol2: Niby nie szkodliwe, niby zdrowe ale kto to tam do końca wie :)

Poza tm rozwiązanie tylko i wyłącznie z PV inaczej lipa.

Dostaliśmy ofert na PV od czerwonego smoka prawie na 48tysi

Decyzja zapadła i zostajemy przy gruntówce i podłogówce mimo iż ja osobiście nie przepadam za ciepłymi podłogami albo po prostu do tej pory trafiałem na zbyt gorące...

Promieniowania różne i tak są wszędzie, tego nie unikniemy. Elektromagnetyczne, UV, mikrofalowe, radiowe itp. itd.

Kable grzejne mają (tak czytałem na FM) budowę warstwową i jedna z warstw minimalizuje to pole, więc ja się tym raczej bym nie przejmował. Ciepłe nogi ważniejsze. PV wycenili Wam bardzo drogo, nawet jeśli to niemal 10kW. "Wieśman" ma chyba lepszą ofertę, choć w pakietach nie mają takiej mocy.

https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/instalacja-fotowoltaiczna/pakiety-fotowoltaiczne/zestawy-pv.html

A przecież takie firmy się cenią, więc może znajdzie się taniej.

Jadnak faktycznie przy Waszych gruntach PC gruntowa ma jak najbardziej uzasadnienie. Ja mam piachy, więc już nawet nie biorę pod uwagę.

Podłogówka to wspaniała rzecz, jeśli nie ma się problemów zdrowotnych z nogami, ale Wy młodzi, zdrowi i bogaci :D

Edytowane przez Aydin
znaki interpunkcyjne