Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 507
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie, że ktoś mnie wyciągnął z czeluści 3x strony :) Ostatnio szukałem tematu, ale nie dotarłem tak daleko i w końcu nic nie napisałem.

No więc trochę się działo.... Wczoraj wylany został chudziak jako podłoże pod zbrojenie.

Zacznę może w sumie od początku.

Jak już pisałem poziom wody w tym roku to jakaś pomyłka!! Od 35lat nie było tyle wody w rzece która płynie jakieś 300m dalej, a My postanowiliśmy wybudować się w jej starym zakolu :rolleyes:

Historia wkopywania przez nas beczek jest na poprzedniej stronie, więc nie będę opisywał tego jeszcze raz. Dodam tylko kilka zdjęć z operacji.

Mp2lCaFl.jpg

ajbJnIgl.jpg

2KZ6zo8l.jpg

sElbzTxl.jpg

Po tym czasie niestety poprawy pogody nie było, nie wiem jak w reszcie kraju ale u nas padało praktycznie co 2 dzień albo codziennie. W związku z tym nie było możliwości wjechać tam niczym innym niż koparka na gąsienicach. W dodatku czas jaki mieliśmy na zainwestowanie swoich środków które deklarowaliśmy do umowy kredytowej szybko uciekał.

Przemyśleliśmy sprawę i stwierdziliśmy , że sami nie damy jednak rady zdążyć na czas, i jeszcze ta pogoda nie sprzyjała.

Wzięliśmy więc firmę od której tak bardzo się broniłem ze względu na oszczędności.

Jako, że umowę musieliśmy podpisać wcześniej wszystko sobie ładnie zarastało.

BVl2ggol.jpg

CPKxw3Hl.jpg

W końcu ekipa przytargała koparkę i na nastepny zaczęli robotę.

fr2cz46.jpg

Jednak nie ma co nawet porównywać tempa pracy. Od rana wkopali pozostałe 3 pale/beczki wsadzili zbrojenie i zalewali betonem.

z1n26cc.jpg

HUjdGGw.jpg

W miedzy czasie koparka przerzucała wcześniej uzbierany gruz, piach, ziemię pomiędzy studniami i podnosiła teren pod domem do poziomu posadowienia płyty. W miedzy czasie złapałem jeszcze wywrotkę, która woziła piach z wykopów pod domkiem gdzieś w okolicy. Więc miałem czym zasypać. A na budowie w pewnym momencie był niezły ruch :)

1mKUeV0.jpg

IctN4lM.jpg

Tak to się prezentowało po godzinie 16.

TTkkW2z.jpg

Na drugi dzień przyjechało około 150t piachu zasypowego który został rozwieziony po płycie i zagęszczony.

Niestety bylem wtedy w pracy wiec zdjęcia już praktycznie po robocie.

Zrobione zostały też podejścia kanalizacyjne i przepusty w płycie.

Musilem tylko wkopać jeszcze rurę od kominka o której panowie nie pomyśleli a właściwie mówili, że daje się jak w ociepleniu pod posadzką. Wkopałem ją jednak pod płytę.

hW6RPHjl.jpg

JQTW8Hll.jpg

VFMfCgJl.jpg

Kz6BiFXl.jpg

Dopiero na tym etapie tak naprawdę widać było jak ten nasz domek, który w założeniu miał być na malej skarpce okazał się być domem na "wzgórzu". Delikatnie się przeraziliśmy wysokością nasypu od strony gdzie ma być taras.

Teren wokoło jest dość nisko więc ta różnica wysokości jest jeszcze bardziej widoczna.

Jednak po chwili już mieliśmy pomysł na balkon... oczywiście na drewnianych palach a z tarasu będzie zejście na nizszy teren relaxu :)

vjM57Mol.jpg

mBjRxzAl.jpg

Qe2DAiPl.jpg

Dwa dni później miał być zamówiony beton B10 na wylanie chudziaka pod ulożenie zbrojenia....

Co zresztą zostało uczynione i od wczoraj mamy w końcu prawdziwy zarys domu :D

Przyjechało 25m3 betonu, pompa ledwo starczyła do końca płyty :)

KIN8HRnl.jpg

U87EzLWl.jpg

BX8g4WIl.jpg

wAEymLXl.jpg

No i tak to wygląda na chwile obecną.

ZpHbVtml.jpg

Jutro ma przyjechać zbrojenie i od poniedziałku panowie mają zacząć kręcić.

Ogólnie z szybkości przebiegu prac jestem zadowolony, jednak trochę zły, że koniec końców nie zrobimy płyty samemu. No ale trudno ważne, że do przodu... Jeszcze będę miał szanse się wykazać :)

Witaj,

super że dodałeś fotki i opis. Ciekawiło mnie jak się sprawy potoczyły. Widać efekt prac :)

Mając kredyt i terminy to ciężko robić samemu. Ekipom idzie znacznie szybciej, pomijając fakt że jest ich więcej, ale oni nie zastanawiają się jak coś zrobić tylko robią. Milimetrów także nie patrzą, co błędem na budowie wcale nie jest.

Myślę że dobrą decyzję podjęliście zatrudniając ekipę. A jak sam zauważyłeś, będzie mnóstwo jeszcze okazji by się wykazać :)

Pozdrawiam, życzę zdrowia.

W koncu to wyglada jak budowa! Gratuluje :)

Z tym powietrzem do kominka to bardzo dobra decyzja, taki doplyw powietrza pod posadzka to nieporozumienie. W ziemi to z kazdego wzgledu lepszy pomysl. No chyba ze masz mega wysoko wody gruntowe albo kominek przy scianie zewnetrznej.

Kiedy mogw przyjechac na kontrole stanu zero i wieche fundamentową??:)

BTW: na jednym ze zdjec rzucil mi sie w oczy zajebisty niwelator ;D

No teraz będzie trzeba jakoś oszczędnościowo pojechać, żeby odbić sobie ekipę.... Najgorsze w ekipach jest to, że nie dość, że płacisz im ciężkie $$ to jeszcze trzeba ich pilnować na każdym kroku. To już na tym etapie nawet się przekonaliśmy a praktycznie nic wielkiego nie zrobili tak na prawdę.

sebcio niwelator pierwsza klasa :) Jeśli za bardzo go teraz nie potrzebujesz to chciałbym go wypożyczyć za powiedzmy tydzień co by robotę skontrolować

Zastanawiam się jakie wymogi/dokładność narzucić jeśli chodzi o równość powierzchni płyty oraz boków. Wczoraj usłyszałem "że szalunek może się lekko wypchać i może być te 5cm brzucha"

Nie wiem jakie są normy przy tego typu pracach, ja osobiście starałbym się to zrobić żeby nie było sytuacji "żę", ale wiadomo jak to jest z ekipami....

Edytowane przez _arek_

......Wczoraj usłyszałem "że szalunek może się lekko wypchać i może być te 5cm brzucha".....

:jawdrop: ??? 5cm? i oni biora za to pieniądze? to jakaś masakra, niech tak podeprą szalunek żeby nic się nie wybrzuszyło, ja myślę ze max 1-2cm możesz tolerować, ale więcej nie. To roboty na ziemi, żadne wymyślne, więc niech się przyłożą do tych szalunków.

Będę ich pilnował powiemy czego oczekujemy i tyle.... Pani inwestor to już w ogóle nad wszystkim trzyma pieczę :)

Dziś przyjechała stal, troche tego jest. Ciocia mojej Ani śmiała się że pancerne to będzie :p

Mam teraz około 2tyg aby obmyślić dalszy plan działania.

Po wylaniu płyty chyba wypadało by ją jakoś zabezpieczyć w sensie położenia izolacji.

Trochę tego jest bo około 228m2. Fajnie byłoby rzucić tam jakiś lepszy siuwax skoro płyta leżeć będzie tylko na ziemi, ale to już byłaby pewnie grubsza $$

W projekcie mam papę i pewnie tak z racji ekonomiczny tez pewnie będzie.

Chyba, że są jakieś w miarę przystępne cenowo dobre produkty inne niż papy ??

Płyta po obwodzie ma być ocieplona 15-20cm eps/xps. Czy pod ociepleniem wysmarować też po obwodzie jakimś siuwaxem i na to dawać dopiero eps/xps ?

Edytowane przez _arek_

Rozglądam się za jakąś papą i zwariować można z tym wszystkim..... Wszyscy praktycznie polecają Icopal Szybki Profil® SBS tylko, że cenowo nie wychodzi to już fajnie... Pewnie produkt i dobry ale trochu drogawy jak dla mnie.

Czy ktoś mógłby polecić coś trochę tańszego a równie/podobnie dobrego ?? Czy po prostu wziąć pierwsza lepsza papę o grubości nie mniej niż 4mm ??

Patrzyłem np na takie

http://sklep.pemdystrybucja.pl/pl/p/SWISSPOR-PAPA-CZARNA-MAMBA-SBS-PLUS-PYE-PV250-S40-podkladowa-rolka-7%2C5-m2/1105

https://icmarket.pl/werner-papa-podkladowa-super-werner-podklad-typ-t-pye-pv250-s40-pl.html

http://www.sklep.izolacja-jarocin.pl/promocja---jarplast-forte-pye-pv200-s52-stalowa-5m2-cat-34-id-59.aspx

Zastanawiam się tez odnosnie samego jej kładzenia... Czy robić to już teraz po całości na płytę, czy tylko np pod ścianami nośnymi a resztę jak już będzie SSO i tylko dokleić do tego co będzie wystawało z pod bloczków ścian ??

Coś tam zaczęło się w końcu kręcić. Żadna bomba nie będzie nam straszna .... w razie "W" zapraszamy pod nasza płytę :lol2:

hYRKr1bl.jpg

jHbwarpl.jpg

dIzZ8Hel.jpg

XGolArcl.jpg

Tak informacyjnie to znów zmieniłem dziś zdanie w temacie wjazdu do garażu i zamiast jednej bramy 5m będzie 2x2,5m po środku słupek 60cm.

Dobrze...? źle... ?? ciężko wyczuć wyjdzie w praniu :D

Nie chodzi już o koszta bram tylko tak ogólnie pomyślałem , że będzie lepiej. Zawsze to otwiera się jedną bramę, jeśli będę coś grzebał przy drugim aucie to nie nawieje mi np syfu różnego kiedy żona będzie wjeżdżać do garage. Poza tym zawsze to można ukryć trochę bałaganu za drugimi drzwiami. Jedna brama to ryzyko popsucia i nikt wtedy nie wjedzie. Poza tym mając 5m bramę i tak jedno auto będzie musiał trochę pod skosem wjechać aby wykorzystać przestrzeń w garażu, przy dwóch bramach szerzej rozstawionych można walić na wprost i będzie OK. Poza tym 2,5m wydaje mi się w miarę już normalna szerokością... Takie jakieś przemyślenia moje....

Mam wrota garażowe 2,5m (garaż długi na ponad 8m, dwie furki wchodzą), młodzi mają bramę 5m , wygoda - nie ma porównania. Mnie to lotto, mogę wjeżdzać na kartke papieru, jazda tyłem dla mnie to jak oddychanie lecz komfort jest bezdyskusyjny. Wjedź swoją furką u kogoś w 2,5m, spróbuj 5m może się przekonasz. Pamiętaj że może sie polepszy i wymienisz auto na większe i co wtedy? Vanem w 2,5 metrowe to marna dyscyplina sportowa. Znam lepsze dyscypliny np. 2 km tyłem po śniegu w górach na D368 ; było odśnieżone na jedno auto :D:D:D Za pięć lat chcesz byc w wątku "Czego w nowym domu bym NIE zrobił"? Po co? Szkoda życia, bo jak Kayah śpiewa "liczy się tylko tu i teraz"

Mam szybkie pytanie odnosnie uziomu.

Nie zrobiłem nic na etapie wykonywania podbudowy. Teraz nagle mnie olśniło że to ostatnia pora....

Chciałbym wykorzystać zbrojenie płyty w tym celu. Czy pospawanie do siebie prętów zbrojenie a do nich linki miedzianej lub bednarki i wyprowadzenie jej w okolice rozdzielnicy będzie OK ??