matgor23 23.01.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Witam! Robię instalacje w domu. Docelowo bedzie on podzielony na 2 części w jednej będę mieszkał ja, w drugiej 2 inne osoby i będę chciał założyć osobne wodomierze do rozliczenia. Z zimną wodą nie mam problemu jak to rozwiazac - 2 osobne instalacje i 2 wodomierze, jedynie mam obawy co do ciepłej. Bede instalował zbiornik 300l podpięty pod kocioł i również zrobię 2 osobne instalacje i 2 osobne podejścia na ciepłą wodę i założę 2 wodomierze ale mam obawy czy jeśli podłączę cyrkulację razem, czyli zepne obie te instalacje gdzieś w najdalszych miejscach nie będzie to problem dla tych wodomierzy i nie będzie to jakoś bardzo przekłamywac? Myślę że teoretycznie nie bo ciepłą wodę będę pobierał albo z jednej instalacji albo z drugiej i chyba połączona cyrkulacja nie będzie mieć na to wpływu prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 A jak to sobie wyobrażasz? Że jedną rurą będzie płynęła woda, gdy ktoś odkręci kran, ale tak samo będziesz liczył, jak tą rurą popłynie woda cyrkulacją i wróci do zasobnika?Czy chcesz wodomierze montować przy bateriach, gdzie już nie przejdzie przez nie woda cyrkulująca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matgor23 23.01.2017 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Nie wiem pytam czy dobrze myślę. Nie musi to być dokładnie ale żebym choć trochę miał zarys ile tej wody będzie szło Jeśli nie tak to co najlepiej zrezygnować z cyrkulacji w 2 części domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.01.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Raczej bez cyrkulacji będzie najprościej. Ew. zamiast jednego 300L, dwa zbiorniki 150L osobne dla każdego lokalu. Wystarczy wtedy po jednym wodomierzu (przed każdym zbiornikiem) i cyrkulację też możesz zrobić sterowaną dla każdego zbiornika oddzielnie wg potrzeb. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Jeśli nie tak to co najlepiej zrezygnować z cyrkulacji w 2 części domu? Zależy, co sobie mieszkańcy cenią. Ja bym dał wodomierz na wyjściu i na powrocie cyrkulacji i przez różnicę liczył zużycie. Dwa zasobniki to zbędny koszt a do tego potencjalne pole do niesnasek, że u mnie zimniejsza woda, a liczymy za m3 tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.01.2017 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Zależy, co sobie mieszkańcy cenią. Ja bym dał wodomierz na wyjściu i na powrocie cyrkulacji i przez różnicę liczył zużycie. Dwa zasobniki to zbędny koszt a do tego potencjalne pole do niesnasek, że u mnie zimniejsza woda, a liczymy za m3 tyle samo. Podobnie, jak i dodatkowe wodomierze- w mojej wersji są tylko dwa. Zbiorniki nie są takie drogie a niezależne sterowanie cyrkulacjami zmniejsza wzajemne pretensje - które oczywiście zawsze mogą wystąpić z takiego czy innego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2017 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Podobnie, jak i dodatkowe wodomierze- w mojej wersji są tylko dwa. Zbiorniki nie są takie drogie a niezależne sterowanie cyrkulacjami zmniejsza wzajemne pretensje - które oczywiście zawsze mogą wystąpić z takiego czy innego powodu. Zamiast dwóch dodatkowych wodomierzy po 50 zł proponujesz dodatkowy zasobnik i dodatkową pompę cyrkulacyjną? To będzie wielokrotnie droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.01.2017 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Zamiast dwóch dodatkowych wodomierzy po 50 zł proponujesz dodatkowy zasobnik i dodatkową pompę cyrkulacyjną? To będzie wielokrotnie droższe. Tak dokładnie proponuję - autor nie pytał o najtańszą wersję, a jak planuje część budynku wynajmować, to moim zdaniem warto się maksymalnie uniezależnić. Przy 2 wodomierzach na zimnej wodzie jesteś w stanie nawet mieć 2 osobne umowy z wodociągami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.01.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Wodomierze mają byc przed poszczególnymi lokalami a cyrkulacja zakończona wcześniej. Nikt nie będzie płacił za ciepłą wodę czekając minutę aż ta się pojawi w kranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts