ewjp 24.01.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 witam mam problem z ustawieniem histerezy w sterowniku a mianowicie jak będzie korzystne ustawienie małej histerezy (0,2st.) czy trochę większą np. 0.4st.która przyniesie mniejsze zużycie gazu a za razem nie pogorszy komfortu może ktoś przerabiał ten temat proszę o opinie co lepsze mniejsza czy większa histereza załączenia kotła gazowego posiadam grzejniki panelowe powierzchnia do ogrzania 55m pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Ustaw większą, ale na pewno nie poniżej 1 *C :)Bezwładność cieplna grzejnika jest mała więc wahania temperatury mogą spowodować, że piec będzie pracował praktycznie w sposób ciągły. Dodatkowo znaczący wpływ na pracę będzie miejsce umieszczenia samego czujnika.Proponował bym założenie na wszystkich grzejnikach zaworów termostatycznych, a w kontrolnym pomieszczeniu(tam gdzie czujnik ) ustawienie histerezy 1- 1,5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewjp 24.01.2017 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) jest jeden problem że grzejniki w pomieszczeniach mam niedowymiarowane dobrane do wysokiej temperatury c.o (75st.) aby 1st. podgrzać trzeba trochę czasu i komfort się pogorszy odczucie chłodu przed załaczeniem pieca Edytowane 24 Stycznia 2017 przez ewjp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Przy 55 m2 takie zjawisko? i to przy gazie? coś tutaj nie chce mi się wierzyć. Ustawienie temperatury zadanej na 21,5 *C daje komfort nieodczuwalny przy zmianie dla tak wysokiego parametru w tak niewielkimi ogrzewanym pomieszczeniu....chyba, że ma 7m wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewjp 24.01.2017 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) i do tego kocioł przewymiarowany o mocy minimalnej 8 KW Może ustawiam za małą temperaturę pokojową 20st. i to może jest przyczyną .wysokość standard 2.7m Edytowane 24 Stycznia 2017 przez ewjp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 25.01.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 @ewjp ustaw sobie tak żeby Ci było wygodnie. Jeśli chodzi o histerezę, to mniejsza = większe zużycie i większy komfort, większa = mniejsze zużycie, ale też mniejszy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.01.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Ciekawa teoria.Tylko nie wiem z czego wynika.Przy mniejszej histerezie kocioł załącza się częściej, ale krócej pracuje.Przy dużej histerezie kocioł załącza się rzadziej, ale dłużej pracuje.A zużycie gazu zależy od delta t. pomiędzy t. wewnątrz a t. na zewnątrz, czyli mówiąc w skrócie od jakości izolacji domu. No i oczywiście powierzchni (kubatury) ogrzewanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewjp 25.01.2017 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 z mojej obserwacji wynika że zużycie gazu jest podobne przy histerezie 0.2 st. i 04 st. większą histerezę nie testowałem tylko przy mniejszej częściej się załacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts