Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata "w bryle" budynku - koszty, mostki termiczne. Pytanie?

zarzar

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie projektu domu. Architekt zaproponował częściowo wbudować wiatę w bryłę budynku (na dwa auta). Dach wiaty ma biec przez całą szerokość budynku, tworząc zadaszenie m.in nad wejściem. Ogólnie pomysł mi odpowiada. Natomiast mam obawy co do kosztów takiego rozwiązania (w porównaniu z wiatą wolnostojącą) i ewentualnymi mostaki termicznymi. Stąd pytanie do bardziej doświadczonych inwestorów: Czy moje obawy są słuszne? Dodam, że decydując się na budowę, w zamyśle miałem budowę "stodoły", prostego w realizacji domu niskoonergetycznego/energooszczędnego (PF, reku). Nie chciałbym teraz (na etapie projektu), zdecydować się na rozwiązanie nazbyt kosztowne, mając (tylko) poczucie spełnienia w wymiarze estetyki zewnętrznej domu i możliwość przejścia 2 - 3 metrów z samochodu do domu nie narażając się na opady atmosferyczne przez 4 sekundy.

Załączam pliki. Propozycja architekta i wizualizacja podobnej wiaty z projektu znalezionego w google.

Z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi

Wiata.jpg

wiata - google.jpg

Edytowane przez zarzar

Zadaszenie zrób w konstrukcji szkieletu lub OSB, obłożonego cienkim styro i wytynkowanego, nie powiązanego konstrukcyjnie z wieńcem budynku.

Pomieszczenie kotłowni jako kostkę dostawioną z płaskim dachem.

Z poziomu ziemi wizualnie uzyskasz podobny efekt. Jedynie dach będzie składał się z dwóch części - stropodach nad kotłownią i lekki (w sensie konstrukcyjnym, nie wizualnym) daszek nad wiatą.

f2a4d03a8ba0ee8dgen.jpg

Elfir, dzięki za odpowiedź, ale mam wrażenie, że źle przedstawiłem wygląd rzeczonej wiaty, której dach przejdzie zadaszenie wejścia i dalej, aż do krawędzi ściany frontowej (z wejściem do domu). I nie jestem pewny czy Twoje rozwiązanie będzie mogło być zastosowane w moim przypadku. Dla pewności zamieszczam rzuty z zaznaczonym na czerwono obrysem dachu wiaty będącego również zadaszeniem wejścia. Część powierzchni wiaty jest bezpośrednio pod częścią sypialni na poddaszu.

Wiata_parter.jpgWiata_piętro.jpg

nie ma żadnego problemu z takim rozwiązaniem.

Zaznaczyłam element kotłowni a nie daszku wiaty

Tutaj pokazane mniej więcej jak to się robi:

DSC09986.JPG

ten słup z boku nie przylega do budynku (i nie musi być murowany), ale po położeniu ocieplenia i otynkowaniu będzie wyglądał jak jedna bryła z domem

Edytowane przez Elfir

• 3 weeks później...