zarzar 24.01.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, Jestem na etapie projektu domu. Architekt zaproponował częściowo wbudować wiatę w bryłę budynku (na dwa auta). Dach wiaty ma biec przez całą szerokość budynku, tworząc zadaszenie m.in nad wejściem. Ogólnie pomysł mi odpowiada. Natomiast mam obawy co do kosztów takiego rozwiązania (w porównaniu z wiatą wolnostojącą) i ewentualnymi mostaki termicznymi. Stąd pytanie do bardziej doświadczonych inwestorów: Czy moje obawy są słuszne? Dodam, że decydując się na budowę, w zamyśle miałem budowę "stodoły", prostego w realizacji domu niskoonergetycznego/energooszczędnego (PF, reku). Nie chciałbym teraz (na etapie projektu), zdecydować się na rozwiązanie nazbyt kosztowne, mając (tylko) poczucie spełnienia w wymiarze estetyki zewnętrznej domu i możliwość przejścia 2 - 3 metrów z samochodu do domu nie narażając się na opady atmosferyczne przez 4 sekundy. Załączam pliki. Propozycja architekta i wizualizacja podobnej wiaty z projektu znalezionego w google. Z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi Edytowane 24 Stycznia 2017 przez zarzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Zadaszenie zrób w konstrukcji szkieletu lub OSB, obłożonego cienkim styro i wytynkowanego, nie powiązanego konstrukcyjnie z wieńcem budynku. Pomieszczenie kotłowni jako kostkę dostawioną z płaskim dachem. Z poziomu ziemi wizualnie uzyskasz podobny efekt. Jedynie dach będzie składał się z dwóch części - stropodach nad kotłownią i lekki (w sensie konstrukcyjnym, nie wizualnym) daszek nad wiatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 24.01.2017 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Elfir, dzięki za odpowiedź, ale mam wrażenie, że źle przedstawiłem wygląd rzeczonej wiaty, której dach przejdzie zadaszenie wejścia i dalej, aż do krawędzi ściany frontowej (z wejściem do domu). I nie jestem pewny czy Twoje rozwiązanie będzie mogło być zastosowane w moim przypadku. Dla pewności zamieszczam rzuty z zaznaczonym na czerwono obrysem dachu wiaty będącego również zadaszeniem wejścia. Część powierzchni wiaty jest bezpośrednio pod częścią sypialni na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) nie ma żadnego problemu z takim rozwiązaniem. Zaznaczyłam element kotłowni a nie daszku wiaty Tutaj pokazane mniej więcej jak to się robi: ten słup z boku nie przylega do budynku (i nie musi być murowany), ale po położeniu ocieplenia i otynkowaniu będzie wyglądał jak jedna bryła z domem Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 14.02.2017 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Zdjęcie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts