WOJTASZKO17 24.01.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Witam, od dłuższego czasu wertujemy projekty domów. Dom musi być dwulokalowy, ponieważ zamieszka z nami teściowa. Wybór padł na ten projekt. Minusem w tym domku jest niska ścianka kolankowa 0.87 cm. Z racji tego, że na poddaszu ma być kuchnia jest to troche moim zdaniem zbyt mało. Chciałbym podnieść ścianke do ok 110 cm. Czy te 25 cm dodatkowo nie oszpeci całego projektu???? http://z500.pl/projekt/967/Z360,dwu-lokalowy-dom-z-poddaszem-uzytkowym-oraz-garazem-i-tarasem/dane-ogolne.html Co myślicie w ogóle o tym projekcie???? Jest to nowy projekt, więc nie mam informacji odnośnie kosztów budowy w realu. Chciałbym po wydaniu 450k w nim zamieszkać. Bez kosztów działki oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 24.01.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 oszpecić to pewnie nie oszpeci a wygodnie będzie na pewno u mnie jest ścianka w domu z dachem dwuspadowym na 140 wg. mnie wygląda ok, a i żyje się lepiej mniej klaustrofobicznie ok. 200 SSO jak nic, strasznie dużo okien i dużych tarasowych jeżeli zrobisz okna tj. w projekcie to będzie trochę kosztować (50000jak nic ) dużo też okien dachowych (ok6x2500zł) jest okno narożne każdy budowlaniec doliczy ci za nie plus odpowiednie wzmocnienie IMO łazienka bez okna nie za bardzo mi pasuje przeniósł bym ją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJTASZKO17 24.01.2017 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Okna raczej zostaną, bo nie bardzo mam pomysł, jakimi innymi oknami je zastąpić. 200 tys SSO??? Mam nadzieje, że się mylisz. A co do Łazienki, to może masz rację, warto pomyśleć, aby ją przenieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 24.01.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Raczej na pewno się nie mylę buduje swój 130 plus garaż i 200 na sso trzeba liczyć architekt pozwolenia geodeta koparka masę tego koszt projektu wszędzie parę tysięcy i robi się sumka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 24.01.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 to duży dom, skomplikowna bryła, 234 metry po podłogach, duże przeszklenia... 200 000 SSO jak nic, Nie zmieścisz się w 450 000 przy tym metrażu. Na stronie masz kosztorys gdzie jest 400 000 za stan developerki przy 8% vat. w pomieszczeniu gdzie jest kuchnia nie ma skosów przecież więc nie będzie przeszkadzać niska ścianka kolankowa. Na pierwszy rzut oka łazienka na górze jest nad sypialnią więc będzie w sypialni pion kanalizacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 25.01.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 240 metrów powierzchni całkowitej. Czyli wyjdzie jakieś 400 - 500tys za stan deweloperski w zależności od ekip i materiału i 100-200 tys wykonczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.01.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Podniesienie ścianki kolankowej może zmienić proporcje bryły i je zaburzyć. Dlatego warto takie kroki omówić z architektem. Ludzie często indywidualnie wprowadzają różne zmiany tworząc potworki architektoniczne. Są zabiegi pozwalające zniwelować podniesienie ścianki, jednym z nich jest wydłużenie okapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 tylko potem trzeba uwazać by okna połaciowe nie wypadały zbyt wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.01.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Podniesienie ścianki kolankowej może zmienić proporcje bryły i je zaburzyć. Dlatego warto takie kroki omówić z architektem. Ludzie często indywidualnie wprowadzają różne zmiany tworząc potworki architektoniczne. Są zabiegi pozwalające zniwelować podniesienie ścianki, jednym z nich jest wydłużenie okapów. Obejrzałem elewacje i też tak uważam. Niby tylko 25cm wyżej ale proporcje zmienią się. Temat podniesienia ścianek kolankowych koniecznie należy omówić z autorskim biurem projektów. Może da się zmienić aranżację piętra i poszukać miejsca dla kuchni? Teściowa będzie mieszkać na dole czy na górze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJTASZKO17 25.01.2017 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Teściowa musi mieszkać na dole. Jest jeszcze jeden aspekt, na górze chcemy zamienić tam gdzie kuchnia zrobić salon, a kuchnie zrobić w salonie, dlatego myślimy o podniesieniu ścianki. Jakoś bardziej widzę kanapę z tv przy oszklonej części niż kuchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 26.01.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Teściowa musi mieszkać na dole. Jest jeszcze jeden aspekt, na górze chcemy zamienić tam gdzie kuchnia zrobić salon, a kuchnie zrobić w salonie, dlatego myślimy o podniesieniu ścianki. Jakoś bardziej widzę kanapę z tv przy oszklonej części niż kuchnie. Problem rozwiązał by się gdybyście znaleźli projekt z dachem płaski (o ile MPZP pozwala) lub z dwiema pełnymi kondygnacjami i dachem kopertowym. Może zlecić projekt indywidualny, posiłkując się koncepcją z tego projektu który znaleźliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJTASZKO17 26.01.2017 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 http://www.tooba.pl/projekt-domu-BS-10-dwurodzinny-TNJ-584http://www.tooba.pl/projekt-domu-BS-07-dwurodzinny-TAI-689A co myślicie o tych dwóch projektach??? Te też były przez nas brane pod uwage.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Domu w zupełnie innym stylu.Cały parter na jedną osobę to trochę dużo.Może lepszy byłby parterowy z wydzieloną częścią dla teściowej (w ~jakim jest wieku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJTASZKO17 27.01.2017 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 58 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 To powinna mieszkać na dole, po co ma chodzić po schodach.Może podzielcie mieszkanie po ~połowie na dole dla Was i dla Teściowej a cała góra dla Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJTASZKO17 27.01.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Powiem tak, po waszych wpisach i sprowadzeniu mnie troche na ziemie jeśli chodzi o koszty budowy tego projektu, stwierdzilismy, ze musimy znaleźć troche mniejszy i tanszy projekt. Zastanawiamy sie nad stworzeniem własnego projektu u jakiegoś architekta za rozsądną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 28.01.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ostatnie na stronie Archetypu pojawił się projekt domu dwulokalowego o nazwie Nikos. Nie wiem jakiej powierzchni potrzebujecie, ale myślę, że zamieszkanie w nim z Twoim budżetem (450 tyś) jest realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJTASZKO17 28.01.2017 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Ostatnie na stronie Archetypu pojawił się projekt domu dwulokalowego o nazwie Nikos. Nie wiem jakiej powierzchni potrzebujecie, ale myślę, że zamieszkanie w nim z Twoim budżetem (450 tyś) jest realne. Brakuje tam jednego pokoju. niby są dwie kuchnie, ale wszystko łączy się w jeden lokal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts