Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie ścianki w tym projekcie....

Recommended Posts

Witam, od dłuższego czasu wertujemy projekty domów. Dom musi być dwulokalowy, ponieważ zamieszka z nami teściowa. Wybór padł na ten projekt. Minusem w tym domku jest niska ścianka kolankowa 0.87 cm. Z racji tego, że na poddaszu ma być kuchnia jest to troche moim zdaniem zbyt mało. Chciałbym podnieść ścianke do ok 110 cm. Czy te 25 cm dodatkowo nie oszpeci całego projektu????

http://z500.pl/projekt/967/Z360,dwu-lokalowy-dom-z-poddaszem-uzytkowym-oraz-garazem-i-tarasem/dane-ogolne.html

Co myślicie w ogóle o tym projekcie???? Jest to nowy projekt, więc nie mam informacji odnośnie kosztów budowy w realu. Chciałbym po wydaniu 450k w nim zamieszkać. Bez kosztów działki oczywiście.

oszpecić to pewnie nie oszpeci a wygodnie będzie na pewno u mnie jest ścianka w domu z dachem dwuspadowym na 140 wg. mnie wygląda ok, a i żyje się lepiej mniej klaustrofobicznie ;)

ok. 200 SSO jak nic, strasznie dużo okien i dużych tarasowych jeżeli zrobisz okna tj. w projekcie to będzie trochę kosztować (50000jak nic ) dużo też okien dachowych (ok6x2500zł) jest okno narożne każdy budowlaniec doliczy ci za nie plus odpowiednie wzmocnienie

IMO łazienka bez okna nie za bardzo mi pasuje przeniósł bym ją

to duży dom, skomplikowna bryła, 234 metry po podłogach, duże przeszklenia... 200 000 SSO jak nic, Nie zmieścisz się w 450 000 przy tym metrażu. Na stronie masz kosztorys gdzie jest 400 000 za stan developerki przy 8% vat.

w pomieszczeniu gdzie jest kuchnia nie ma skosów przecież więc nie będzie przeszkadzać niska ścianka kolankowa.

Na pierwszy rzut oka łazienka na górze jest nad sypialnią więc będzie w sypialni pion kanalizacyjny.

Podniesienie ścianki kolankowej może zmienić proporcje bryły i je zaburzyć. Dlatego warto takie kroki omówić z architektem. Ludzie często indywidualnie wprowadzają różne zmiany tworząc potworki architektoniczne. Są zabiegi pozwalające zniwelować podniesienie ścianki, jednym z nich jest wydłużenie okapów.

Podniesienie ścianki kolankowej może zmienić proporcje bryły i je zaburzyć. Dlatego warto takie kroki omówić z architektem. Ludzie często indywidualnie wprowadzają różne zmiany tworząc potworki architektoniczne. Są zabiegi pozwalające zniwelować podniesienie ścianki, jednym z nich jest wydłużenie okapów.

Obejrzałem elewacje i też tak uważam. Niby tylko 25cm wyżej ale proporcje zmienią się.

Temat podniesienia ścianek kolankowych koniecznie należy omówić z autorskim biurem projektów.

Może da się zmienić aranżację piętra i poszukać miejsca dla kuchni?

Teściowa będzie mieszkać na dole czy na górze ?

Teściowa musi mieszkać na dole. Jest jeszcze jeden aspekt, na górze chcemy zamienić tam gdzie kuchnia zrobić salon, a kuchnie zrobić w salonie, dlatego myślimy o podniesieniu ścianki. Jakoś bardziej widzę kanapę z tv przy oszklonej części niż kuchnie.

Problem rozwiązał by się gdybyście znaleźli projekt z dachem płaski (o ile MPZP pozwala) lub z dwiema pełnymi kondygnacjami i dachem kopertowym. Może zlecić projekt indywidualny, posiłkując się koncepcją z tego projektu który znaleźliście ?

Ostatnie na stronie Archetypu pojawił się projekt domu dwulokalowego o nazwie Nikos. Nie wiem jakiej powierzchni potrzebujecie, ale myślę, że zamieszkanie w nim z Twoim budżetem (450 tyś) jest realne.

Brakuje tam jednego pokoju. niby są dwie kuchnie, ale wszystko łączy się w jeden lokal.