iwan89 25.01.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witam, zapraszam tutaj osoby które zbudowały, budują, bądź planują wybudować dom przy Głogowej 3. Wątek służy do wymiany doświadczeń i wątpliwości. Ja ze swojej strony chętnie posłucham, jakie modyfikacje poprawiające projekt wprowadzaliście? Może któreś z pomieszczeń da się ciekawiej zagospodarować a może napotkaliście błędy w projekcie o których warto wiedzieć? Zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 25.01.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Poczytaj wątek jaki projekt domu wybrać.Na pierwszy rzut:- garaż w bryle, jak zawsze problem...ogrzewać nie ogrzewać, mostek terminczny itp. 320 cm trochę wąski- salon bardzo mały, 20 m to naprawdę mało. Gdzie będziesz miał TV? Nie chcesz powiększyć salonu kosztem pokoju na parterze? Trochę dziwne, że salon mniejszy od sypialni a tam się spędza najwięcej czasu- meble pomniejszone na rzutach, ten stół będzie miał wymiar 120 cm żeby zostawić 100 cm przejścia...- szafa w wiatrołapie - tak będą schody, pamiętaj. Spocznik jest gdzieś na 150 cm- okno w łazience w kabinie prysznicowej na parterze- poddasze ok, wysoka ścianka kolankowa i okna w ścianach szczytowych. Ja bym zrobił w miejscu garderoby pralnie a garderobę w sypialni bo sypialnia taka, że można grać w kręgle:yes: Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Marcin34_Śl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.01.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Jeśli chodzi o błędy to już na wstępie jest jeden w wiatrołapie bo projekt nie przewiduje ściany dzielącej spocznik i drugi bieg schodów w stronę poddasza i trzeba jakoś kombinować czy budować ścianę od dołu czy stawiać ściankę na przedłużeniu schodów, okno w łazience na parterze może kolidować z kabiną prysznicową bo jest dość nisko umieszczone. Schody są dość wąskie w świetle mają minimalny wymiar i trzeba na to uważać. Do tej pory nie znalazłem wykorzystania dla pustki pod schodami, jest tam ścięcie które przeszkadza, ale zostawić to niezabudowane to grzech. Warto dodać izolacji w podłodze na gruncie bo jest tylko 12 cm. Ja dodałem sobie dodatkową garderobę w dużym pokoju nad garażem pokój ma 24 mkw po podłodze więc miejsce jest. Poszerzyłem okna w pokojach na poddaszu (dałem 150x150) i zrezygnowałem całkowicie z okien dachowych (dla mnie to kiepskie okna). Zrezygnowałem z kominka i dzięki temu nie mam komina, tym samym ściana mogła zmienić grubość z 44 cm na 24 tak by opierająca się na niej belka miała się na czym trzymać. W kuchni dodałem sobie małą spiżarnię. Zmieniłem układ drzwi w garażu i kotłowni tak by ściany były bardziej użyteczne tj przesunąłem drzwi do boku. Zastosowałem WM z rekuperacją kryjąc kanały PEFlex 75 mm w izolacji poddasza i w warstwie izolacji stropu nad parterem. Zrezygnowałem z kominów prócz tego w kotłowni bo i tak garaż musi mieć wentylację naturalną (albo jak kto zwał grawitacyjną). Dach dzięki temu uprościł się nie ma jednego wyłazu dachowego i ławki kominiarskiej. Zastosowałem lany strop nad poddaszem zmieniając trochę układ ścian nośnych. I tu znów uprościła się konstrukcja nośna dachu, będą 4 murłaty bez kleszczy, 18 krokwi i konstrukcja na poszycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 tutaj budowali wersję nr 1 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?93533-projekt-DOM-PRZY-GŁOGOWEJ-UPB133-pracownia-GALERIA-DOMÓWhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?105338-Moje-boje-z-UPB-133-czyli-jak-NIE-budować-domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.01.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 - garaż w bryle, jak zawsze problem...ogrzewać nie ogrzewać, mostek terminczny itp. 320 cm trochę wąski - salon bardzo mały, 20 m to naprawdę mało. Gdzie będziesz miał TV? Nie chcesz powiększyć salonu kosztem pokoju na parterze? Trochę dziwne, że salon mniejszy od sypialni a tam się spędza najwięcej czasu - meble pomniejszone na rzutach, ten stół będzie miał wymiar 120 cm żeby zostawić 100 cm przejścia... - szafa w wiatrołapie - tak będą schody, pamiętaj. Spocznik jest gdzieś na 150 cm Garaż siłą rzeczy musi być ogrzewany ze względu na bliskość kotłowni. I albo będziesz grzał kotłownią garaż albo chłodził garażem kotłownię. Większośc projektów z garażem w bryle ma 300 cm szerokości i jakoś to jest, uwierz mi ten garaż i tak jest duży . Salon owszem mały ale właśnie przez ten pokój na parterze takie było zamierzenie projektanta, bo podobnych projektów bez pokoju na parterze jest cała masa. Stół można postawić poprzecznie do ściany środkowej i wtedy jest więcej miejsca, a komunikacja i tak będzie z drugiej strony. Szafa w wiatrołapie nie jest konieczna, pod biegiem schodów mieszczą się wieszaki i szafka na buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts