westen 25.01.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, postawiłem na 300L zasobnik do PC gruntowej. Mam zamiar zakupić wanne z hydro. wymiary wewnętrzne 1,1m szerokości, 1,5m długości, 0,45cm głębokości. 1,1*1,5*0,45= ponad 700L.. Powiedzmy że do 45cm nie będzie wody bo by się wylewało ale te 36cm pewnie jest zalecane aby było przyjemnie to i tak razem 600L. Zasobnik 300L z temperatują wody około 48stopni podoła czy kontaktować się z hydraulikiem i zamienić go na zasobnik 400L? (o ile 400L nie będzie za mały..) Proszę o pomoc edit: Jeśli ktoś wieile czasu woda w zasobniku 300L będzie się nagrzewać to niech też udzeli odpowiedzi. Hydraulik odpowiedział że 15 min ale wydaje mi się że grubo przesadził (pompaciepła: Viessmann Vitocall 200-G 7,6KW) Edytowane 25 Stycznia 2017 przez westen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.01.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 E = 4.186 J/kgC x 300 kg x 40C = 50 232 kJ = 14 kWh. Czyli min. 2 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 25.01.2017 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 za wiele nie rozumiem z tych wyliczeń mimo to dziękuję za informację a jak się ma pojemność zasobnika? 300 wystarczy czy dopłacić i zakupić większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.01.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Jeśli ktoś wieile czasu woda w zasobniku 300L będzie się nagrzewać to niech też udzeli odpowiedzi. Hydraulik odpowiedział że 15 min ale wydaje mi się że grubo przesadził (pompaciepła: Viessmann Vitocall 200-G 7,6KW) Na podgrzanie 300 litrów wody o 40 st. C korzystając z PC o mocy 7 kW będziesz potrzebował ok. 2 godzin. Woda do cieplej kąpieli ma temp. 37 - 38 st, tym samym zasobnik 300 l z temp. wody 48 st. do Twoich potrzeb /wanna 300 litrów/ okaże się trochę przymały. Pobierając ciepłą wodę jednocześnie będzie dobierana do zasobnika woda zimna i mieszana z pozostająca ciepłą, co z kolei spowoduje obniżanie wody w zasobniku. To nie działa tak, że masz do dyspozycji całe 300 litrów w zadanej temperaturze, a jednocześnie 7 kW z PC jest za mało, żeby uzupełnić na bieżąco ubytek ciepła. Zasobnik 400 l powinien starczyć, z tym że wydłuży się czas na ponowne ogrzanie do temp. wyjściowej. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 26.01.2017 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.01.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 To nie działa tak, że masz do dyspozycji całe 300 litrów w zadanej temperaturze To z praktyki? Czym taki zasobnik się różni od zwykłego bojlera elektrycznego? Bo z praktyki, taki elektryczny, jak się leje wodę szybko, to nie ma czasu się wymieszać i jest jakby ktoś przestawił baterię - bardzo szybko z gorącej wody strumień zmienia się w lodowatą. Co innego jak ktoś zużyje pół zasobnika i poczeka z pół godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.01.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Na podgrzanie 300 litrów wody o 40 st. C korzystając z PC o mocy 7 kW będziesz potrzebował ok. 2 godzin. Woda do cieplej kąpieli ma temp. 37 - 38 st, tym samym zasobnik 300 l z temp. wody 48 st. do Twoich potrzeb /wanna 300 litrów/ okaże się trochę przymały. Pobierając ciepłą wodę jednocześnie będzie dobierana do zasobnika woda zimna i mieszana z pozostająca ciepłą, co z kolei spowoduje obniżanie wody w zasobniku. To nie działa tak, że masz do dyspozycji całe 300 litrów w zadanej temperaturze, a jednocześnie 7 kW z PC jest za mało, żeby uzupełnić na bieżąco ubytek ciepła. Zasobnik 400 l powinien starczyć, z tym że wydłuży się czas na ponowne ogrzanie do temp. wyjściowej. Ciekawe jak długo będzie się napełniać ta wanna i jak szybko będzie stygnąć woda zanim napełni się do 600 litrów. Po drodze brakujące 200 litrów wody muszą być podgrzane (600-400=200). Od tej pojemności 700 litrów trzeba nie tylko te 100 litrów (9 cm wody) ale też objętość dwóch osób. Masz konkretny model wanny? bo raczej pojemności będą mniejsze niż 600 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 np. taka wanna Poolspa Europa wanna asymetryczna 170x115 cm lewa z hydromasażem SMART 2- wanna asymetryczna z hydromasażem SMART 2 + pakiet PLUS- wersja lewa- długość: 170 cm- szerokość: 115 cm- pojemność: 300 litrów- głębokość: 48 cm- kolor: biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 26.01.2017 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Ciekawe jak długo będzie się napełniać ta wanna i jak szybko będzie stygnąć woda zanim napełni się do 600 litrów. Po drodze brakujące 200 litrów wody muszą być podgrzane (600-400=200). Od tej pojemności 700 litrów trzeba nie tylko te 100 litrów (9 cm wody) ale też objętość dwóch osób. Masz konkretny model wanny? bo raczej pojemności będą mniejsze niż 600 litrów. chyba nie bierzesz pod uwagę faktu że 48stopni jest zbyt wysoką temperaturą dlatego z 400L robi się conajmniej 500L wody 40 stopni która jest gorętsza niżeli zalecana (37-38 stopni). Nie wiem ile będzie się wanna napełniać ale nie będzie stygnąć bo ma funkcję podgrzewania wody. Konkretny model to: Diablo 666. link do podglądu http://hydrosan.eu/wanna-diablo-666/ wymiary zewnętrzne 180cmx150cmx0,70cm jednak wewnętrznych nie znam, dostane nt temat odpowiedź meilową w najbliższym czasie, ale na internecie znalazłem podobną o ile nie taką samą i miała 1,1m x 1,3m x 0,45m więc ta pewnie będzie mieć podobnie. Licząc że zapełnie ją chociaż do 30cm wysokości to jest 500L. Sprzedawca przez tel powiedział że mieści się jakieś 350-400L więc też nie wiem skąd ta różnica. Powiedział że sprzedaje mnóstwo wanien i nie pamięta wew. wymiarów, zalecił wysłać meila z zapytaniem, on sprawdzi i odpowie. Tak zrobiłem i czekam Edytowane 26 Stycznia 2017 przez westen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Wanna bardzo ładna Dziwny to producent który nie podaje pojemności wanny. Potrzebne to jest i do oszacowania ilości wody, kosztów eksploatacji (woda, ścieki, podgrzanie, czas napełnienia) jak i do sprawdzenia nośności podłoża (np. jak ma być na stropie). Potrzebne są też informacje dla wykonania otworu w podłożu (jeżeli wanna ma być wpuszczana w podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 27.01.2017 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 mi też się bardzo podoba. To głównie zasługa tej dębowej obudowy:)Trudno się nie zgodzić z tym że takie informacje powinny być podane w opisie.Co do otworu to jak byłem na etapie chudziaka to zrobiłem dziurę 210cm długości 180cm szerokości i chyba 30cm głębokości. Zrobiłem znacznie większy żeby później nie było że za mały:) Cena wg mnie także bardzo atrakcyjnaZmieniam wymiennik z 300L na 400L, to raptem 400zł różnicy więc nawet nie ma się nad czym zastanawiać, jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Odezwij się jeszcze kiedyś ... jakie masz wrażenia i doświadczenia z użytkowania takiej wanny.I przy okazji podaj dane techniczne od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 27.01.2017 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) ja dopiero będę robił hydraulike w domu więc trochę czasu jeszcze minie ale nie omieszkam podzielić się wrażeniami z jej użytkowania jak przyjdzie w końcu ta wielkopomna chwila;D ps dostałem meila z wymiarami. 110 x 127 x 45 cm gdzie te 127cm liczone od dna a dno jest na skosie czyli licząc od góry będzie troche więcej cm. Jednak czy wystarczająco aby wyprostować nogi? mam nadzieję że tak Edytowane 27 Stycznia 2017 przez westen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 27.01.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 a ktoś zastanowił się nad tym, że jak wejdą do wanny 2 osoby, to nie trzeba jej napełniać na full? Ja mam zbiornik 160l, grzeję w nim wodę do 55*, moja wanna ma wymiary 170x80 (nie wiem ile litrów) , nie zdarzyło się, żebym miał zimną wodę (grzeję piecem gazowym Buderus o mocy 14kW ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 27.01.2017 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 oczywiście biorę pod uwagę mase własną, tyle że nie zawsze wanna jest użytkowana przez 2 osoby więc trzeba zadbać o to żeby nie było problemów przy samotnym użytkowaniu a jako że waże z 60kg a w wodzie będzie niewiele ponad połowa ciała to tak naprawdę niewiele wzrośnie poziom wody;DW Twoim wypadku każdy cm w wannie to 13,6L wody. Przy poziomie wody 30cm zużyjesz 400L wody. Choć sądząc po zbiowniku jaki posiadasz (160L) raczej nie zalewasz wanny tak wysoko (albo piec tak szybko podgrzewa nowo przybyłą wodę- nie wiem nie znam się na tempie podgrzewania wody przez piece gazowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.01.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 ps dostałem meila z wymiarami. 110 x 127 x 45 cm gdzie te 127cm liczone od dna a dno jest na skosie czyli licząc od góry będzie troche więcej cm. Jednak czy wystarczająco aby wyprostować nogi? mam nadzieję że tak Jaka jest pojemność wanny? Najlepiej to udaj się do sklepu i wejdź do tej lub do podobnej wanny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.01.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Zastanów się jeszcze czy warto zagracać łazienkę sprzętem z którego w perspektywie czasu nie będziesz korzystać. Duża wanna - dużo przestrzeni zabiera, potrzebuje dużo wody=duże koszty + potencjalne smrody z rur, w efekcie takie wanny robią potem za wielkiego grata w pomieszczeniu. Tylko nieliczni usuwają to potem z łazienki, większość trzyma to jako "instalację artystyczną". Na sam koniec masz dom z wanną a nie kąpiesz się w wannie bo koszty czyli jakbyś nie miał wanny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.01.2017 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Adam626 ma dużo racji (z wyjątkiem smrodu z rur - jak dbasz tak masz).Mam kilku znajomych którzy maja wanny i wanny z hydro.I nie korzystają z tego dobrodziejstwa.Nie mają czasu i szkoda im pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 30.01.2017 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Zastanów się jeszcze czy warto zagracać łazienkę sprzętem z którego w perspektywie czasu nie będziesz korzystać. Duża wanna - dużo przestrzeni zabiera, potrzebuje dużo wody=duże koszty + potencjalne smrody z rur, w efekcie takie wanny robią potem za wielkiego grata w pomieszczeniu. Tylko nieliczni usuwają to potem z łazienki, większość trzyma to jako "instalację artystyczną". Na sam koniec masz dom z wanną a nie kąpiesz się w wannie bo koszty czyli jakbyś nie miał wanny z tego co wyczytałem ta wanna czyści się automatycznie, łązienke mam ponad 15 metrów i taka wanna nie zabiera za wiele miejsca, wode będzie mi ogrzewać pompa ciepła a pompa ciepła będzie zasilana panelami fotowoltaicznymi więc właściwie to zapłącę tylko za zimną wodę która kosztuje tyle co nic (no prawie tyle co nic:)) A korzystać z niej mam zamiar, uwielbiam dżakuzi a żeby jeżdzić na basen głównie po to żeby w niej posiedzieć jak można mieć we włąsnej łazience mija się z celem:) Mimo to zdaje sobie sprawę że u niektórych ludzi jest to chybiony zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.01.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 wode będzie mi ogrzewać pompa ciepła a pompa ciepła będzie zasilana panelami fotowoltaicznymi Czyli kąpiele w wannie tylko latem? Taniej i skuteczniej byłoby ogrzewać wodę solarami zamiast ogniwami PV. Ogniwo PV - dobre jest na kemping, do kampera gdzie nie masz prądu. A jak masz prąd normalnie z kabla to lepiej grzać tym prądem niż wchodzic w wątpliwą opłacalność ogniw fotowoltaicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts