g0nz0 26.01.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Hej, dzięki za wejście. Mam prośbę do praktyków i teoretyków o ocenę projektu oraz funkcjonalności. Jest to "Dom w gaurach 4" z usuniętym garażem oraz zmienionymi oknami (szczegóły są na rzucie): Dane: Strop drewniany i poddasze nieużytkowe Kąt nachylenia dachu kopertowego 35 st. + dachówka Powierzchnia dachu ok 290 m2 Powierzchnia budynku 18 x 11 m Ściany nośne oraz działowe Silikaty Ocieplenie 20 cm styro a na strop dużo wełny Ogrzewanie i CWU to kocioł gazowy + 100% podłogówka Wentylacja mechaniczna z odzyskiem Okna 3 szybowe i drzwi przesuwne hs 4m Rodzina 2+2 Działka o szer 38m i wjazd od północy Lokalizacja: Dolnośląskie Pytania Czy SSZ za 220 000 brutto jest realny? Jeśli nie to ile? Czy warto zamiast schowka po prawej stronie wstawić okno i doświetlić korytarz? Czy wiązary dachowe wyjdą taniej? Czy zmienilibyście coś? Sugestie oraz krytyka mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Myślę, że to realna kwota. O ile nie będziesz szalał z oknami (duże suwanki). Ładne rozplanowanie wnętrz, chociaż łazienka, z której będą korzystać dzieci trochę za blisko wejścia i szkoda, że bez wanny. Można pomyśleć czy nie powiększyć nieco pokoi dzieci kosztem gabinetu. Albo nie zrobić wszystkich sypialni od ogrodu a gabinetu od ulicy. Doświetlenie - moim zdaniem wielkie okno jadalni doświetli korytarz. Jak zrobicie szklane drzwi od wiatrołapu to wpuścicie dodatkowe światło wewnątrz domu. Szkoda , że ma tak wysoki dach. Duża powierzchnia krycia, a przestrzeń niewykorzystana. Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 26.01.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 1. Wydaje się realny, ale mozna obliczyć. Poczytaj o osobach, które budowały podobne domy. Mnie SSZ wyszedł 1100 za m2. Okno HS na 4 m to koszt około 15-17 tyś więc sporo. Salon i sypialnie masz południa, więc rolety/żaluzje raczej konieczne.2. A gdzie będzie pralnia? Ja bym zrobił pralnie właśnie w tym schowku, który jest blisko sypialni i strefy nocnej.3. Wyślij zapytanie do firm, które robią wiązary i będziesz wiedział. Ja przy dachu 35 stopni zrobiłbym schowek na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0nz0 27.01.2017 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 @ Elfir Dzięki za propozycje. Ulica to droga osiedlowa i będę od niej odsunięty o 10 m, wydaje mi się ze za cenę bufora dźwiękowego w postaci korytarza warto tak umieścić sypialnie rodziców . A może to moje skrzywienie jeśli chodzi o izolacyjność dźwiękową. Pokoje od strony ogrodu chyba podzielę na 3 identyczne. Dobry pomysł i taki sprawiedliwy hehe A dach 35 stopni to minimum zgodnie MPZP @ Marcin Rolety zawsze były w planie a w jadalni planuje poziomego fixa aby trochę uciąć koszty. W salonie można zrobić 3m PSK aby uciąć koszty ale nie wiem czy warto. Taki HS to jednak cieszy oko . Ewentualnie zamiast HS dać fixa i jedno skrzydło ale to tak jakoś koślawo wygląda. Pralnia jest w kotłowni czyli miedzy kuchnią a wiatrołapem. Teraz tak się zastanawiam że mało fortunnie. Jeśli pralnia w schowku to musiałbym specjalnie dla niej ciągnąc poziom wodno-kanalizacyjny ale to w sumie żaden problem. Graciarnia na poddaszu musi być szczególnie że nie ma garażu a jedynie wiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Jako użytkowniczka HS twierdzę, ze cieszy oko, ale rzadko się go otwiera. Latem przy otwartym oknie tarasowym od południa wlewa się żar, więc jest zamknięte. A po południu wlatują stada much szukając odrobiny chłodu przed spiekotą na dworze. Sprawdź czy ściana w wiatrołapie przy wejściu ma głębokość min. 65 cm (70 cm dla drzwi suwanych), by weszła normalna szafa na kurtki. Pralkę możesz też schować po amerykańsku, w szafie na korytarzu przy łazience dzieci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0nz0 03.02.2017 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Pewnie jak każdego inwestora dopadło mnie zwątpienie Wkradła się myśl ze to za duży dom i będę się musiał ratować kredytem. Poszukałem po raz n-ty i znalazłem taką Dacie Duster. Trochę skromna ale w sumie spełnia wszystkie wymagania oraz ma podobny rozkład do Domu w Gaurach 4. Jest to projekt Arosa z Biura Lipińscy. Obrys budynku 15 x 10. Dach dwuspadowy. Zmiany kosmetyczne: Przesunięta ścianka działowa aby powiększyć łazienkę oraz okna tradycyjne w pokojach zamiast tych balkonowych. Jak oceniacie ten projekt. Czy szerokość pokoi 2,7 nie jest zbyt mała? Macie może jakieś sugestie odnośnie zmian. Ten dom na pierwszy rzut oka wydaje się znacznie tańszy w realizacji. Czy jest to tylko iluzja i koszt za metr wyjdzie podobny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts