Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinanowanie na zakup pompy ciepła

szymek008

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie narzekam, PC daje radę podniosłem temperaturę z 22 na 23,5 (23-24) przy temperaturze 23,5 domownicy odczuwają komfort cieplny.

To ok,

a przy dużych mrozach np poniżej 20 st (nie wiem skąd jesteś - u mnie w okolicach Jeleniej Góry było raz w nocy -23st i kilka dni po -20st) , PC też dawała radę-czy dogrzewałeś ?

pzdr

Witam,

z dużej chmury mały deszcz

Marszałek województwa przeznaczył 500kPLN na dofinansowanie kolektorów słonecznych, fotowoltaiki oraz pomp ciepła (oprócz gruntowych). Na spotkaniu bylo około setki osób, skorzysta max. 40 osób. Dla innych ciekawą informacją może być to, ze w niektorych innych wojewodztwach działają podobne programy - padł przykład mazowieckigo z dofinansowaniem na poziomie 80%.

Moja gmina daje 80% - nie wiem co z tego wyjdzie.

Wcześniej pisałem już na forum o gminach z mazowieckiego i ich programach "80%"

Malo jest chętnych - z WFOŚIGW w Wawie wnioski przyjmowano długo, a w tym roku było 15 tysięcy na pompy ciepła. Dziwi mnie że przy takiej dopłacie nie było chętnych

Malo jest chętnych - z WFOŚIGW w Wawie wnioski przyjmowano długo, a w tym roku było 15 tysięcy na pompy ciepła. Dziwi mnie że przy takiej dopłacie nie było chętnych

No właśnie rozeszło się szybciutko, z tego co wiem. I to tylko 40 czy 50% było i jeszcze podatek od tego trzeba zapłacić. 15K to wychodziło na tak drogie rozwiązania, że opłacalne są w nielicznych domach (raczej starych, energochłonnych, których mieszkańcy więcej by zyskali docieplając, niż wywalając własne 30K na PC).

Moja fantastyczna gmina dopiero w tym roku zdecydowała się dorzucić od siebie 50% poniesionych kosztów na PC PW, fotowoltaikę lub solary... Szkoda, że jak chodziłem do nich w zeszłym roku i pytałem o dofinansowanie, to kręcili głowami, że nie ma się kto u nich tematem pozyskania środków na te cele zająć.

No właśnie rozeszło się szybciutko, z tego co wiem. I to tylko 40 czy 50% było i jeszcze podatek od tego trzeba zapłacić. 15K to wychodziło na tak drogie rozwiązania, że opłacalne są w nielicznych domach (raczej starych, energochłonnych, których mieszkańcy więcej by zyskali docieplając, niż wywalając własne 30K na PC).

2 tygodnie do mało? Jak ja składałem to już drugiego dnia ogłosili koniec naboru. A w 2014 ludzie stali w kolejce cała noc i limit skończył się pierwszego dnia.

Co do kwoty 15 tysi? Ile Panasonic 9kw kosztuje KATALOGOWO? + Robocizna?

Nie widzę problemu by uzyskać te 15tys.

Nie widzę problemu by uzyskać te 15tys.

To 40K zł trzeba w sumie wydać. Z czego 25K z własnej kieszeni. Zakładając, że za 5K można kupić odpowiednik funkcjonalny na prąd 1:1 zostaje 20K zł różnicy. Co przy rónicy w cenie kWh ciepła 30 vs 10gr daje 100MWh czyli przy domu o zapotrzebowaniu 10MWh/r zwróci się za 10 lat. Tyle, że trzeba jeszcze doliczyć płatne przeglądy i pewnie coś w 10 lat trzeba będzie też naprawić.

Trzeba mieć dosyć prądożerny dom, żeby instalacja takiej PC się zwróciła zanim zacznie się sypać.

Więc tak, dziwię się, że tak szybko kasa się rozeszła.

Próbowałem się podpytać o dofinansowanie do pompy ciepła w WFOŚiGW w Katowicach i dostałem taką odpowiedź:

"Dzień dobry, niestety dla nowo budowanych budynków jednorodzinnych nie mamy żadnego wsparcia finansowego."

Czyli pierwsze muszę założyć "nieekologiczne" źródło ciepła, żeby potem, przy wymianie dostać dofinansowanie do "ekologicznego"?

Próbowałem się podpytać o dofinansowanie do pompy ciepła w WFOŚiGW w Katowicach i dostałem taką odpowiedź:

"Dzień dobry, niestety dla nowo budowanych budynków jednorodzinnych nie mamy żadnego wsparcia finansowego."

Czyli pierwsze muszę założyć "nieekologiczne" źródło ciepła, żeby potem, przy wymianie dostać dofinansowanie do "ekologicznego"?

Niestety tak to chyba teraz wygląda. Oczywiście jest to kompletnie nieopłacalne i nikt tak pewnie robić nie będzie. Tym bardziej że nowe przepisy zabronią Ci zakładania tanich kotłów, które nie spełniają norm itp itd.

Poza tym te programy i dofinansowania co chwilę się zmieniają... W Krakowskim WFOŚiGW dowiedziałem się że będą przekazywać jakieś środki do gmin i gminy mogą podjąć decyzje na jakie dotacje je przeznaczą.

• 3 weeks później...
Tym bardziej że nowe przepisy zabronią Ci zakładania tanich kotłów, które nie spełniają norm itp itd..

Witam !

Ostatnio pojawiła się inforamacja, że w projekcie rozporządzenia znajdzie się zapis nakazujący sprzedaż od 1 października 2017 tylko kotłów V klasy. Jednak realnie do lipca 2018 będzie można kupić kocioł gorszej klasy, ponieważ wprowadzono zastrzeżenie dotyczące kotłów wyprodukowanych, a niewprowadzonych do obrotu ani do użytkowania przed 1 października 2017.

Pozdrawiam !

• 3 weeks później...
Coś się ruszyło w temacie dofinansowań, niestety na razie tylko na terenie WFOSIGW Olsztyn, ale program ciekawy moim zdaniem. Może wkrótce podobne będą w całym kraju.

http://wfosigw.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2017/02/Prezentacja-EWA.pdf

Bardzo ciekawy program i spora pula pieniędzy do przeznaczenia min. na rozwój OZE, a także aut elektrycznych oraz stacji ładowania. Na pewno wzbudza większe zainteresowanie niż przygotowywany program REGION, do którego udziału na tą chwilę zgłosił się tylko jeden wojewódzki fundusz.

Pozdrawiam !

ja właśnie przystąpiłem to stowarzyszenie błękitna atmosfera, która to przy pomocy funduszy europejskich oferuje panele fotowoltaiczne i pompy ciepła z dopłata 69

% po stronie klienta. Stowarzyszenie otrzyma 85% dofinansowania.

Pytanie do znawców, czy takie stowarzyszenie mogą być niebezpieczne, jak sprawdzić wiarygodność, uczciwość tego stowarzyszenia. Koszt projektu instalacji to 1400zł, płatny przed realizacją.

http://blekitnaatmosfera.pl

"Poziom dofinansowania projektu OZE dla uczestnika projektu „Błękitna Atmosfera” wynosi 85% kosztów kwalifikowanych netto, (podatek VAT nie jest kosztem kwalifikowanym w projekcie), wyliczonych szacunkowo dla każdego zestawu indywidualnie, oraz po przeprowadzeniu procedury przetargowej na dostarczenie sprzętu i wykonanie montażu.

Kwota wpisowego, pokrywa koszt przygotowania indywidualnego projektu technicznego instalacji oraz koszt napisania wniosku o dotację instalacji, w razie rezygnacji z uczestnictwa nie podlega zwrotowi."

Hmm co w tym ciekawego ? To pozyczka z 2 % w skali roku, jak spłacisz większość rat to ci umorzą 10 % - przy załozeniu że instalacja będzie kosztować np 30 tys zł dostaniesz zwrot 3 tys. zł a te 2 % to już bank cię skubie. Jak dobrze pogadasz z dealerem pompy to te 10 % możesz stargować.