Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Ackerman - w jaki sposób prawidłowo szalować?

Recommended Posts

Witam,

chciałbym skonsultować się z praktykami, którzy w swoim życiu wykonali strop Ackermanowski. Mniej więcej orientuję się co i jak ma wyglądać, przynajmniej na tyle, co rozmawiałem z murarzem. Rozpiętości pomieszczeń nie przekraczają 5m (w salonie jest sporo więcej, ale tam będą podciągi).

Ja widzę to tak:

1) rzędy pustaków mają być podparte po obu stronach przy pomocy deski 38mm (taką grubość znalazłem w jakimś poradniku),

2) te deski mają leżeć na postawionych na sztorc deskach trochę cieńszych (32mm?)

3) te z kolei mając być podparte przez stęple co najmniej Φ14cm stawiane co 90-100cm (tu nie do końca jestem przekonany, coś rzadko mi się wydaje),

4) kliny pod stęple.

Mam wylany chudziak, więc jakoś stępli nie trzeba specjalnie podkładać od dołu.

Zastanawiałem się czy aby nie zrobić szalunku z płyt OSB. Jeżeli jest taka opcja to jakiej grubości płyta jest wymagana?

Pomóżcie, bo powoli muszę zacząć rozglądać się za drewnem.

przykład

http://chcebudowac.blogspot.com/2010/11/strop-ackermana.html

lub

http://www.mybudujemy.pl/porady/stropy-akermana-ceram-45-teriva-fert,33.html

Po wypoziomowaniu ścian wykonuje się deskowanie dla pustaków Akermana. Deskowanie podpiera się stemplami z okrąglaków o średnicy nie mniejszej niż 14cm. Na nich układa się poprzecznie rygle z desek grubości co najmniej 38mm. Stemple powinny być stężone deskami o grubości 24 ÷ 32 mm, przybitymi do nich na krzyż. Na ryglach układa się deskowanie z prześwitami, rozmieszczonymi w taki sposób, aby pod żebrem znajdowała się deska. Jednocześnie ze stropem wykonuje się wieniec żelbetowy dookoła budynku na ścianach zewnętrznych i wewnętrznych nośnych, który usztywnia ściany budynku i zmniejsza ugięcia stropu. Wieniec należy zbroić czterema prętami o średnicy nie mniejszej niż 10mm. Strzemiona w wieńcach wykonywane są z prętów okrągłych o średnicy 4,5 ÷ 6mm.

OK, dzięki. Ze zdjęć jedynie mogę wnioskować co ile daje się stęple. Czy może jest jakaś zasada? Muszę jakoś ogarnąć ile tego wszystkiego mam zamówić. Widzę, że na OLXie jest mnóstwo ogłoszeń ze stęplami i deskami szalunkowymi - może się akurat na to nie wykosztuję :yes:

A co z grubością stropu - jakie pustaki wybrać? 18cm czy 20cm? Zanim mnie zlinczujecie, że mam to w projekcie, musicie wiedzieć, że nie mam :cool: W projekcie mam strop Teriva, ale ze względu na rezygnację ze SŁUPA NA ŚRODKU SALONU po konsultacji z projektantem i KierBudem zmieniliśmy na Ackermana: lżejszy, podobnie wytrzymały, trochę (sporo) bardziej pracochłonny, koszt podobny.

Według projektu strop na gotowo (strop, wylewka na poddaszu, pokrycie podłogi) mają razem 33cm. Zakładając pustaki Ackermana o wysokości 20cm, pozostaje mi 13cm na nadbeton (3cm), podłogówkę + wylewkę (6cm?) i podłogę (2cm?). A styropian gdzie?

Czy się tym nie przejmować i na Ackermany (20cm) dać styropian np. 5-8cm (żeby schować WM), na to wylewkę i podłogę. I wyjdzie ile wyjdzie.

A co z grubością stropu - jakie pustaki wybrać? 18cm czy 20cm? Zanim mnie zlinczujecie, że mam to w projekcie, musicie wiedzieć, że nie mam :cool: W projekcie mam strop Teriva, ale ze względu na rezygnację ze SŁUPA NA ŚRODKU SALONU po konsultacji z projektantem i KierBudem zmieniliśmy na Ackermana: lżejszy, podobnie wytrzymały, trochę (sporo) bardziej pracochłonny, koszt podobny.

Czy się tym nie przejmować i na Ackermany (20cm) dać styropian np. 5-8cm (żeby schować WM), na to wylewkę i podłogę. I wyjdzie ile wyjdzie.

Likwidacja słupa który jest elementem nośnym dla stropu ??

Konsultacja z projektantem (jakiej branży) nie skończyła się konkretnymi wytycznymi ?

Projektant dał zgodę na likwidację (rezygnację) słupa ? To jest / był słup nośny ??

Zamiast słupa, w który bym wpadł raz na jakiś czas, a dzieciaki by sobie rozbijaly nosy, ponieważ był 120cm od drzwi na taras, będą dwie belki krzyżujace się w miejscu, gdzie miał być ten nieszczęsny słup. Belki podparte słupami żelbetowymi umieszczonymi w ścianach. Nie ma siły, że coś nie ten tego.

Ale nie o to pytałem. Sprawdziłem nośność stropów z pustaków 18 i 20cm. Różnica jest, chociaż więcej dałoby zwiększenie nadbetonu do 4cm. Z drugiej strony na co mi tyle nośności? Nie będę tam stawiał pieca kaflowego ani dużego akwarium.

Teriva 24cm: 2.68kN/m2 = 273kg/m2

Ackerman 20+3: 2.88kN/m2 = 293kg/m2

Ackerman o 1cm niższy.

To ja już nic nie rozumiem. Miał być lżejszy. Muszę przycisnąć KierBuda.

Rozważałem strop Ackermana, gdyż chciałem żeby był ceramiczny. Trochę zraziło mnie szalowanie (prawie pełne). Wybrałem strop ceramiczny Porotherm 19x62,5 polecam - cichy i ciepły.

QUOTE=ggdh;7400691]

Według projektu strop na gotowo (strop, wylewka na poddaszu, pokrycie podłogi) mają razem 33cm. Zakładając pustaki Ackermana o wysokości 20cm, pozostaje mi 13cm na nadbeton (3cm), podłogówkę + wylewkę (6cm?) i podłogę (2cm?). A styropian gdzie?

Skoro pozostaje 13 cm to 3cm nadbeton, 3cm styropian systemowy z folią aluminiową do podłogówki, 6cm jastrych ( może być anhydryt i wyjdzie 5cm) 2 cm okładzina.

Przecież ten Akerman ma być nad pomieszczeniem ogrzewanym więc izolowanie go tak jakby pod spodem była nieogrzewana piwnica jest nieporozumieniem.

Pytanie o zmianę stropu należy skierować do projektanta konstrukcji.

To chyba projektant konstrukcji zmienił rozwiązanie słup na dwa podciągi ?

Strop Teriva 24cm ma ok. 270 kg/m2 a Ackerman 20cm + 3cm nadbetonu ma ok. 300 kg/m2

Zmianę stropu może dokonać twój kierownik budowy w ramach adaptacji o ile posiada odpowiednie uprawnienia

Jaki słup na środku salonu.?

Jaką rozpiętość mają mieć belki w tym salonie że słup jest potrzebny..... 8mb, pytam bo mam u siebie Terivę w salonie na 6,5mb i żadnego słupa ani podciągu.

Teriva 24cm: 2.68kN/m2 = 273kg/m2

Ackerman 20+3: 2.88kN/m2 = 293kg/m2

Ackerman o 1cm niższy.

To ja już nic nie rozumiem. Miał być lżejszy. Muszę przycisnąć KierBuda.

Wszystko zależy z czego są pustaki do tej Terivy

Może to być keramzytobeton i będą lżejsze od ceramiki Ackermana

Edytowane przez Mareks77

Słup miał być na skrzyżowaniu dwóch belek nośnych długości 6m, ale nie w środku, ale mniej więcej dzieląc je na 2.5m i 3.5m (salon jest w kształcie litery L, dlatego belki się krzyżują). Rozmawiałem z projektantem i stwierdził, że taka belka 6m, która jest na 6 prętach fi16 sama w sobie bez mrugnięcia wytrzyma, tyle, że trzeba odciążyć punkty podparcia (w projekcie wieniec z zamocowana belką leżał "normalnie" na ścianie). Dlatego te belki będą sobie leżeć na słupach żelbetowych 6 x fi14, a nie na samych ścianach.

Będą Ackermany 20cm.

Dziękuję wszystkim, którzy się udzieli :)