narcylja 26.01.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Dzień dobry, proszę o pomoc w zinterpretowaniu rachunku za gaz oraz licznik za gaz. Mam problem wynajmuję mieszkanie i otrzymałem dopiero taką oto fakture za gaz od gościa którego wynajmuję mieszkaniu. Mieszkanie znajduje się w kamienicy nieocielonej. Okna plastikowe, nic po za tym. Piec ustawiony na grzanie 55 stopni. Woda 45 stopni. Sterownik pokojowy ustawiony w godzinach od 6:00 rano do 24:00 na 22,4 stopnia. W nocy od godziny 00:00 o 6:00 ustawiony jest sterownik pokojowy na 19,4 stopnia. Proszę o pomoc, ponieważ mam wielki problem. Zdjęcia zamieszczam poniżej. Piecyk został podłączony na początku listopada 2016. Bardzo proszę Państwa o pomoc ponieważ nie wiem co mam z tym zrobić. Na zdjęciu faktura naliczona od dnia : 27.10.16 do 30.11.16 r. Zdjęcie licznika - stan 26.01.17 który został założony 30.10.16 r. DZIĘKUJĘ ZA POMOC ! Edytowane 28 Stycznia 2017 przez narcylja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 26.01.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Ale o co chodzi? Nie wiesz na jakie konto zapłacić, czy może nie wiesz czy w ogóle płacić?Jakiej pomocy oczekujesz, może adres dystrybutora potrzebujesz?Określ się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 26.01.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Dzień dobry, proszę o pomoc w zinterpretowaniu rachunku za gaz oraz licznik za gaz. Mam problem wynajmuję mieszkanie i otrzymałem dopiero taką oto fakture za gaz od gościa którego wynajmuję mieszkaniu. Mieszkanie znajduje się w kamienicy nieocielonej. Okna plastikowe, nic po za tym. Piec ustawiony na grzanie 55 stopni. Woda 45 stopni. Sterownik pokojowy ustawiony w godzinach od 6:00 rano do 24:00 na 22,4 stopnia. W nocy od godziny 00:00 o 6:00 ustawiony jest sterownik pokojowy na 19,4 stopnia. Proszę o pomoc, ponieważ mam wielki problem. Zdjęcia zamieszczam poniżej. Piecyk został podłączony na początku listopada 2016. Bardzo proszę Państwa o pomoc ponieważ nie wiem co mam z tym zrobić. Na zdjęciu faktura naliczona od dnia : 27.10.16 do 30.11.16 r. Zdjęcie licznika - stan 26.01.17 który został założony 30.10.16 r. DZIĘKUJĘ ZA POMOC ! [ATTACH=CONFIG]379783[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]379783[/ATTACH] a czego dokladnie nie rozumiesz? za miesiąc listopad masz do zaplacenia 767zl , zużyłas 385m3 gazu, od 30.11.16 do 26.01.17 zużyłas 639 m3 co jest warte ok 1280 zl, ale ty masz taryfe miesieczna w2.12t i powinnas dostac fakture za grudzien osobna o ile wlasciciel odczytal licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narcylja 26.01.2017 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Potrzebuję pomocy odnośnie zużycia. Czy to zużycie które jest na fakturze w ciągu miesiąca jest możliwe? Ponieważ sąsiad który mieszka obok i ma o 1/3 mniejsze mieszkanie ma za okres 13.09.16 - 10.11.16 ma fakturę w wysokości 512 zł. A ja po miesiącu użytkowania 767 zł. Mam wątpliwości odnośnie tak dużego zużycia gazu. Czy to możliwe że tyle zużywa?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 26.01.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Taryfa 2.12T to taryfa w której użytkownik sam co miesiąc podaje odczyt licznika. Czyli to co widzisz na fakturze jest tym co podał właściciel - a jeśli nie podał to prognozą sprzedawcy gazu. Jeśli masz zdjęcie licznika z rozpoczęcia wynajmu - to dobrze bo masz wtedy pewność że to Twoje faktyczne zużycie.Swoją drogą zużycie bardzo wysokie i przy następnym cyklu rozliczenionwym opłata za abonament (stała) wzrośnie o około 30zł miesięcznie. Ogólnie - dramat pod wzgledem zużycia. 1200m3 to ilość gazu którą powinien zużyc nowy dom o powierzchni 150m3 przez 12 miesięcy Wypadałoby sprawdzić czy do tego samego licznika nie jest podłączone np inne mieszkanie? Bardzo wysokie tempo zużycia gazu masz. Jeśli masz wątpliwości czy naprawde zacząłeś wynajem mieszkania ze stanem licznika 0, to masz szanse sprawdzić faktyczy stan gazomierza w PGNIG - gdyż kontroler OSD wykonuje odczyty co dwa miesiące i jest to odczyt pewny (w przeciwieństwie do tego co może podać użytkownik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 26.01.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 ale jego faktura jest za lato i jeden miesiąc grzewczy, nie porównuj tego, zużycie wg mnie jak najbardziej możliwe, przecież ci nikt nie podkręca licznika:) to fakt mało to nie jest ale widocznie ciepło ucieka , brak dobrego ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.01.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 . Czy to możliwe że tyle zużywa? Pozdrawiam Zapewne chodzi o wysokość rachunku. 4330 kWh/m-c to masakra. Są tu na forum tacy co ogrzewają domy i przez CAŁY sezon grzewczy zużywają mniej kWh. Jedyne wyjście to płakać i płacić a najlepiej szukać innego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 26.01.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Taryfa 2.12T to taryfa w której użytkownik sam co miesiąc podaje odczyt licznika. Czyli to co widzisz na fakturze jest tym co podał właściciel - a jeśli nie podał to prognozą sprzedawcy gazu. Jeśli masz zdjęcie licznika z rozpoczęcia wynajmu - to dobrze bo masz wtedy pewność że to Twoje faktyczne zużycie. Swoją drogą zużycie bardzo wysokie i przy następnym cyklu rozliczenionwym opłata za abonament (stała) wzrośnie o około 30zł miesięcznie. Ogólnie - dramat pod wzgledem zużycia. 1200m3 to ilość gazu którą powinien zużyc nowy dom o powierzchni 150m3 przez 12 miesięcy Wypadałoby sprawdzić czy do tego samego licznika nie jest podłączone np inne mieszkanie? Bardzo wysokie tempo zużycia gazu masz. Jeśli masz wątpliwości czy naprawde zacząłeś wynajem mieszkania ze stanem licznika 0, to masz szanse sprawdzić faktyczy stan gazomierza w PGNIG - gdyż kontroler OSD wykonuje odczyty co dwa miesiące i jest to odczyt pewny (w przeciwieństwie do tego co może podać użytkownik) poza tym dziwne na fakturze zużycie 217m3 27.10 a niby założony licznik 30.10 czegoś nie rozumiem, poza tym to co na fakturze jest odczytem rzeczywistym wiec tyle musial podac wlasciciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 26.01.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Potrzebuję pomocy odnośnie zużycia. Czy to zużycie które jest na fakturze w ciągu miesiąca jest możliwe? Ponieważ sąsiad który mieszka obok i ma o 1/3 mniejsze mieszkanie ma za okres 13.09.16 - 10.11.16 ma fakturę w wysokości 512 zł. A ja po miesiącu użytkowania 767 zł. Mam wątpliwości odnośnie tak dużego zużycia gazu. Czy to możliwe że tyle zużywa? Pozdrawiam Sąsiad ma zapewne ustawioną niższą temperaturę i oszczędza gaz - różnica 1*C to ok. 5%. Co do wysokości rachunku, to niestety, ale taki jest urok kamienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.01.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Jakie duże jest to mieszkanie?Na parterze czy na ostatniej kondygnacji? narożnikowe?Czy grzejniki mają głowice termostatyczne?Temperatura i w dzień 22,4 i w nocny 19,4 nie jest niska jak na nieocieplony dom.Zużycie gazu masz b. duże ale może mieszkanie też jest duże. W którym miejscu jest ustawiony sterownik pokojowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narcylja 27.01.2017 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Co do podłączenia gazu było to 26.10.16 a nie tak jak pisałem 30.11.16 . Mieszkanie ma około 75 m. Znajduje się na 2 piętrze kamienicy. Mieszkanie jest narożne. Nad nim nie ocieplony strych. Pokoje wysokości około 2.5 m. Grzejniki nie posiadają głowic termostatycznych. Sterownik ustawiony w pokoju najchłodniejszym. Obecnie w pokojach i tak jest niska temperatura około 20 do 21stopni. Piec chodzi prawie cały czas. Nie wspomniałem ze gaz jest równie podłączony pod kuchnię i C.W.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.01.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 No to nie bedzie wesolo. 1200m3 w niecale 3 miesiace czyli 2400 m3 w rok czyli jakies 4500 za gaz i 12 miesiecy abonamentu po 60zl od kolejnego roku..Bonna razie jest maly abonament ale ten obowiazuje tylko do 1200m3 na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Co do podłączenia gazu było to 26.10.16 a nie tak jak pisałem 30.11.16 . Mieszkanie ma około 75 m. Znajduje się na 2 piętrze kamienicy. Mieszkanie jest narożne. Nad nim nie ocieplony strych. Pokoje wysokości około 2.5 m. Grzejniki nie posiadają głowic termostatycznych. Sterownik ustawiony w pokoju najchłodniejszym. Obecnie w pokojach i tak jest niska temperatura około 20 do 21stopni. Piec chodzi prawie cały czas. Nie wspomniałem ze gaz jest równie podłączony pod kuchnię i C.W.U. To niestety takie zużycie gazu może być. Mieszkanie narożne, na górze zimny strych, nie ma głowic termostatycznych i piec działa cały czas. To jest "zimnie mieszkanie" a temperaturę miałaś wysoko ustawioną i do tego czujnik w najzimniejszym pomieszczeniu. Same wady (cieplne). Prognozowane przez Adam626 zużycie gazu 2.400m3 to mogą mieć domy jednorodzinne a nie mieszkania 75m2. To może chociaż czynsz masz niski? W jaki sposób było ogrzewane mieszkanie jak nie było gazu? Edytowane 27 Stycznia 2017 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 27.01.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Kominek sobie zainstaluj Będzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.01.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Co do podłączenia gazu było to 26.10.16 a nie tak jak pisałem 30.11.16 . Mieszkanie ma około 75 m. Znajduje się na 2 piętrze kamienicy. Mieszkanie jest narożne. Nad nim nie ocieplony strych. Pokoje wysokości około 2.5 m. Grzejniki nie posiadają głowic termostatycznych. Sterownik ustawiony w pokoju najchłodniejszym. Obecnie w pokojach i tak jest niska temperatura około 20 do 21stopni. Piec chodzi prawie cały czas. Nie wspomniałem ze gaz jest równie podłączony pod kuchnię i C.W.U. Masz mieszkanie narożne a więc nieocieplone przynajmniej dwie ściany, natomiast sąsiad ma jedną ścianę zewnętrzną a pozostałe dwie ocieplają mu ty i jego drugi sąsiad, stąd też istnieje taka rozbierzność Według licznika wszystko się zgadza i przez jeden miesiąc zużycie wyniosło 385m3 natomiast przez następne dwa to zużycie zostało prawie podwojone i ma z małymi różnicami dwukrotny wynik sięgający ponad 700m3 Podejrzewam że zurzycie trochę spadnie gdyż samo dojście do 22*C jakie panują teraz wymaga niestety większej ilości gazu. Następne miesiące podejrzewam że w zależności od warunków na zewnątrz będą się już utrzymywały na poziomie 300m3 za miesiąc. Proponuję porozumieć się z właścicielem i zainwestować w docieplenie poddasza poprzez rozłożenie na jego podłodze grubej wełny chociaż 15cm. Całość to przy 80m2 koszt ok 900 zł jeśli właściciel pokryje połowę lub zmniejszy Tobie czynsz to inwestycja może zwrócić się nawet po dwóch latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 27.01.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Nie jest źle, moje mieszkanie 60 m pod stropodachem ocieplone żużlem a ściany tylko cegłą . Zimowe miesięczne rachunki to ok 1000 zł. No na oko skład gazu różny od letniego, ale na razie bezkarni są dostawcy. Na wiosnę będzie pompa ciepła rodem z Juli Dom nie ocieplany bo miasto ma większość udziałów w kamienicy. A ekstrawagancje "prezydęta" Dupkiewicza uniemożliwiają sensowną politykę miejska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 27.01.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 No to nie bedzie wesolo. 1200m3 w niecale 3 miesiace czyli 2400 m3 w rok czyli jakies 4500 za gaz i 12 miesiecy abonamentu po 60zl od kolejnego roku.. Bonna razie jest maly abonament ale ten obowiazuje tylko do 1200m3 na rok gwoli ścisłości gazu zużyła przez 3 mies 1024 m3..., dziennie ok 11m3... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 27.01.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Według licznika wszystko się zgadza i przez jeden miesiąc zużycie wyniosło 385m3 natomiast przez następne dwa to zużycie zostało prawie podwojone i ma z małymi różnicami dwukrotny wynik sięgający ponad 700m3 jak ty te ponad 700 m3 policzyles? do konca listopada zużyła 385 m3, a za grudzien i do 26 stycznia wyszlo 639m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narcylja 28.01.2017 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Wcześniej mieszkanie było podłączone do pieca sąsiada (ogrzewanie, C.W.U ). Rachunki dokładne nie są mi znane. Wiem tylko że sąsiad posiada 2 razy większy piec gazowy od tego który jest zainstalowany u mnie ( Junkers Ceraclass ZW 14-2 ). Co do temperatury w obecnej chwili to wynosi on od 20 do 21 stopni w dzień a w nocy spada do około 17-18 stopni. Ustawienie sterownika na 21 stopni w pokoju nic nie daję ponieważ gdy jest ustawiony na 21 stopni to temperatura w mieszkaniu(pokojach) waha się w granicy 17-18 stopni. W nocy przy ustawieniu 18 stopni spada nawet do 15-16 stopni. Na sterowniku oczywiście pokazana jest temperatura wyższa niż 22.4 stopnia, które jest docelowo obecnie ustawione. W pomieszczeniach sprawdzam temperaturę termometrem rtęciowym pokojowym. Chyba najlepszym rozwiązaniem z tego co mówicie będzie ewakuacja z mieszkania i szukanie innego lokum...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.01.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Pewnie lepiej będzie zmienić mieszkanie na tańsze w eksploatacji.Może sterownik (czujnik) ma założona jakąś korektę temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts