narcylja 28.01.2017 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Sterownik posiadam taki : REGULATOR TEMPERATURY SALUS 091FL (TYGODNIOWY) Nie za bardzo uśmiecha mi się płacić tyle za rachunki, po za tym były jakieś problemy z piecem i był serwisant, ale co się z nim się działo sam nie wiem. W piecu zmniejszał płomień i coś tam jeszcze (pojawiał się jakiś błąd na ekranie - C6 - Presostat nie zamyka się podczas uruchomienia kotła : A4 - problem z ciągiem kominowym ) jak dobrze pamiętam kody.Działo się to na początku grudnia. Serwisanta przywiózł ("opiekun kamienicy") w celu ustawienia pieca z powodu przyjścia dużych rachunków za gaz oraz zgłaszania z nim problemów. Miałem gwarantowane mniejsze rachunki jak będzie oddzielny piec w mieszkaniu. A z tego co widzę i wiem są kilkukrotnie większe. Przechodzi to ludzkie pojecie. Cóż że fakturę dopiero 3 dni temu przedstawił mojej osobie, z 30 listopada i mówi że trzeba płacić "szkoda że już dawno upłyną termin płatności" ... Mniejsza z tym wszystkim. Dziękuję wszystkim osobom za udział w dyskusji. Jeszcze chwile planuję tu mieszkać, ale czy macie może jakiś pomysł jak można zapobiec chociażby po części by obniżyć te rachunki za gaz bez obniżania temperatury w mieszkaniu? Edytowane 28 Stycznia 2017 przez narcylja błąd załącznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.01.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Sterownik posiadam taki : REGULATOR TEMPERATURY SALUS 091FL (TYGODNIOWY) Mniejsza z tym wszystkim. Dziękuję wszystkim osobom za udział w dyskusji. Jeszcze chwile planuję tu mieszkać, ale czy macie może jakiś pomysł jak można zapobiec chociażby po części by obniżyć te rachunki za gaz bez obniżania temperatury w mieszkaniu? Może piec ma uszkodzone sterowanie i dlatego takie duże ma zużycie gazu? Albo ten Salus źle współpracuje z kotłem? Małe i tak nie będzie bo wiadomo - "zimny dom". Edytowane 28 Stycznia 2017 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.01.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Pewnie lepiej będzie zmienić mieszkanie na tańsze w eksploatacji. zgoda tak najlepiej zrobić Może sterownik (czujnik) ma założona jakąś korektę temperatury? to nie ma żadnego znaczenia w temacie zużycia gazu. Mieszkanie ma ogromne zapotrzebowanie na ciepło i ustawienia tego nie zmienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.01.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 jak ty te ponad 700 m3 policzyles? do konca listopada zużyła 385 m3, a za grudzien i do 26 stycznia wyszlo 639m3 385m3 to stan na 30 listopada natomiast na dzień 26 stycznia czyli dwa miesiące później widnieje stan 1241m3 Tak więc 1241 - 385 = 856m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.01.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Może piec ma uszkodzone sterowanie i dlatego takie duże ma zużycie gazu? I co się dzieje z energią ze spalenia gazu? Jeśli byłoby jak piszesz to miałby 25 stopni w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.01.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Może nie ma 25 stopni bo ściany są tak zimne, że nie można dogrzać pomieszczenia?Sterownik (czujnik) jest ustawiony w najzimniejszym pomieszczeniu.Energi ze spalonego gazu przenika przez ściany na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 29.01.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 385m3 to stan na 30 listopada natomiast na dzień 26 stycznia czyli dwa miesiące później widnieje stan 1241m3 Tak więc 1241 - 385 = 856m3 co ty okularów potrzebujesz? stan rzeczywisty licznika na 30 listopada to 602 m3 a zużycie to 385m3, mylisz zużycie z odczytami licznika,,,odczyt licznika na 26 styczeń to 1241m3... 1241-602=639 m3 tyle zużyła przez prawie 2 miesiace... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.01.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Może nie ma 25 stopni bo ściany są tak zimne, że nie można dogrzać pomieszczenia? a jeśli sterownik byłby nie zepsuty to temperatura w domu byłaby ta sama a zużycie gazu 2x mniejsze? Energia w przyrodzie nie ginie. Jeśli sterownik byłby zepsuty i kocioł grzał za mocno to w domu byłoby za ciepło. A skoro temperatura jest w domu odpowiednia to kocioł zużywa tyle gazu ile powinien. Energi ze spalonego gazu przenika przez ściany na zewnątrz. no to jest podstwowa zasada ogrzewania - gdyby energia nie przenikała na zewnątrz to nie trzeba by ogrzewac domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.01.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 a jeśli sterownik byłby nie zepsuty to temperatura w domu byłaby ta sama a zużycie gazu 2x mniejsze? Energia w przyrodzie nie ginie. Jeśli sterownik byłby zepsuty i kocioł grzał za mocno to w domu byłoby za ciepło. A skoro temperatura jest w domu odpowiednia to kocioł zużywa tyle gazu ile powinien. no to jest podstwowa zasada ogrzewania - gdyby energia nie przenikała na zewnątrz to nie trzeba by ogrzewac domu Pytałeś co się dzieje z ciepłem więc myślałem że nie znasz tej zasady Jak sterownik pokazywał 22,4 stopnia C a faktycznie było 21,0 lub 25 st. C ? bo źle pokazywał? A jak sterownik stał przy oknie? Wiesz w którym miejscu w najzimniejszym pokoju stał sterownik? Miał nastawę na 22,4 st. C i tylko to jest pewne. Reszta to domysły. Może koleżanka miał właśnie 25 stopni C w pozostałych pokojach? Nawet nie wiesz jakie parametry posiadają ściany, stropy i dach budynku. Co chcesz udowodnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narcylja 30.01.2017 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Pytałeś co się dzieje z ciepłem więc myślałem że nie znasz tej zasady Jak sterownik pokazywał 22,4 stopnia C a faktycznie było 21,0 lub 25 st. C ? bo źle pokazywał? A jak sterownik stał przy oknie? Wiesz w którym miejscu w najzimniejszym pokoju stał sterownik? Miał nastawę na 22,4 st. C i tylko to jest pewne. Reszta to domysły. Może koleżanka miał właśnie 25 stopni C w pozostałych pokojach? Nawet nie wiesz jakie parametry posiadają ściany, stropy i dach budynku. Co chcesz udowodnić? Na sterowniku w chwili obecnej jest 22,6-8 stopnia. Gdy rzekomo temperatura spada poniżej 22.4 na sterowniku to włącza się piec by znowu uzyskać 22.6-8. W rzeczywistości teraz temperatura w pokoju na termometrze rtęciowym wynosi 20,5 stopnia. Domyślam się że w sterowniku jest ustawiona jakaś tolerancja, ale nie za bardzo mnie interesuje ingerowanie w ten cały sterownik. Co do miejsca sterownika, to nie znajduje się on przy bądź na oknie. Znajduje się jakieś 3 metry od okna. Stoi na półce. Grubość muru ok. 50 cm, strop drewniany nieocieplony, dach również nieocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 30.01.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Na sterowniku w chwili obecnej jest 22,6-8 stopnia. Gdy rzekomo temperatura spada poniżej 22.4 na sterowniku to włącza się piec by znowu uzyskać 22.6-8. W rzeczywistości teraz temperatura w pokoju na termometrze rtęciowym wynosi 20,5 stopnia. Domyślam się że w sterowniku jest ustawiona jakaś tolerancja, ale nie za bardzo mnie interesuje ingerowanie w ten cały sterownik. Co do miejsca sterownika, to nie znajduje się on przy bądź na oknie. Znajduje się jakieś 3 metry od okna. Stoi na półce. Grubość muru ok. 50 cm, strop drewniany nieocieplony, dach również nieocieplony. Nieocieplony dach pochłania gargantuiczne ilości paliwa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.02.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Na sterowniku w chwili obecnej jest 22,6-8 stopnia. Gdy rzekomo temperatura spada poniżej 22.4 na sterowniku to włącza się piec by znowu uzyskać 22.6-8. W rzeczywistości teraz temperatura w pokoju na termometrze rtęciowym wynosi 20,5 stopnia. Domyślam się że w sterowniku jest ustawiona jakaś tolerancja, ale nie za bardzo mnie interesuje ingerowanie w ten cały sterownik. Co do miejsca sterownika, to nie znajduje się on przy bądź na oknie. Znajduje się jakieś 3 metry od okna. Stoi na półce. Grubość muru ok. 50 cm, strop drewniany nieocieplony, dach również nieocieplony. Ustaw termometr rtęciowy i sterowniku i zobacz jakie są różnice w odczytach. Jak pisze noc przez nieocieplony stropodach uciekają olbrzymie ilości ciepła. M.in. dlatego masz takie zużycie gazu a i tak zimno w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts